Voksensmerter:

Maria Stavang: – Det er det dummeste jeg har gjort

Da samfunnet åpnet opp igjen i høst, angret Maria bittert på valget hun hadde tatt.

NÅR ER MAN VOKSEN? Maria Stavang går i dybden på ulike temaer for å bli klokere på voksenlivet. FOTO: Discovery/pressefoto
NÅR ER MAN VOKSEN? Maria Stavang går i dybden på ulike temaer for å bli klokere på voksenlivet. FOTO: Discovery/pressefoto Vis mer
Publisert

Maria Stavang, også kjent som «Piateed», var tidlig ute med å starte en karriere på sosiale medier. Hun vokste raskt med sine ærlige videosnutter fra hverdagen, med en god dose selvironi.

Den røde tråden er humor. Og Maria blir ikke flau. Bortsett fra da hun måtte fremføre en selvskrevet kjærlighetssang til kjæresten i sesong 2 av Voksensmerter. Det kommer vi tilbake til.

Nye episoder sendes på TVNorge på mandager. Voksensmerter er basert på en idé Maria hadde om å ta YouTube-formatet videre til tv-skjermen.

– Jeg begynte med YouTube da jeg var 17 år gammel. Og jeg blir så flau når jeg ser de gamle filmene. Jeg vil bare ikke at noen skal møte meg for første gang med et inntrykk av meg fra de videoene.

Maria mener hun aldri var noe morsom da hun vokste opp. Klassens klovn-tittelen var det noen andre som hadde.

– Jeg var opptatt av matte og var den kjappeste i gangetabellen i klassen. Jeg hadde så mye stolthet i det. Spør meg i dag – nå husker jeg ikke en dritt. Jeg fikk mye mestringsfølelse av å være flink på skolen og hadde store planer om å generere mye penger ut ifra hvor flink jeg var på skolen, mimrer hun.

Måtte benytte seg av plan B

Maria begynte på en videregående skole med det hun omtaler som veldig mange flinke elever. Da innså hun at hennes tidligere lærere hadde gitt henne ufortjent gode karakterer. Maria trengte en plan B – og slik startet hun en YouTube-kanal.

– Jeg startet på engelsk for å nå internasjonalt. Go big or go home, er det ikke det de sier?, ler hun og imiterer seg selv fra de aller første videoene hun publiserte: «Hi guys, welcome to my video, my name is Maria and please subscribe to my channel.»

– Helt uten ironi, poengterer hun.

– Det som skjedde var at jeg så inn i kamera og snakket om et tema. Jeg brukte alle pengene mine på en MacBook og et kamera på videregående.

Det formatet har hun også tatt med seg videre til Voksensmerter. Programmet tar opp utfordringer og temaer rundt det å bli voksen, og sesong 2 hadde premiere 10. januar.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Maria fant raskt ut at hun syntes det var gøy å lage YouTube-filmer og tror ikke på at du kan komme langt ved å tenke at du skal bli stor. Den tanken ble fort skjøvet til side og hun byttet til å snakke norsk i videoene. Hun hadde aldri ambisjoner om å ta formatet til TV eller i det hele tatt å jobbe med tv, men notatet med ideer til tv-program har alltid ligget på mobilen – som en slags uoppnåelig drøm – og som etter mye arbeid nå er jobben hennes.

Vanskelig å definere når man er voksen

For å nå ut til målgruppen tenkte Maria at det hadde vært gøy å ta YouTube-formatet til tv. Samtidig har hun tenkt mye på det å skulle bli voksen. 26-åringen mener det er et utømmelig tema. Når er man egentlig voksen?

– Jeg har snakket om dette temaet for å gjøre research til programmet, og det er så forskjellig når man føler seg voksen. En 40-åring fortalte meg at hun fremdeles føler seg som en ungdom. Det er så individuelt, samtidig som alle kan kjenne seg igjen – for du stopper jo ikke å bli eldre.

Og nettopp der lå det mye å ta tak i. I serien snakker Maria med mennesker med ulike utfordringer og mennesker som føler seg annerledes. Hun deler også sine erfaringer om det å tre inn i voksenlivet, samtidig som hun henter inn tips fra eksperter på ulike temaer.

Fear of Missing Out

En av episodene handler om fenomenet «FOMO», eller fear of missing out. Maria, som så mange andre, har problemer med å skulle være for seg selv når hun vet at vennene hennes er samlet. Hun er redd for å gå glipp av noe.

– I gjenåpningshelgen i høst dro jeg til Bergen for å besøke foreldrene mine. Det er det dummeste jeg noen gang har gjort. Vennene mine i Oslo hadde det gøy sammen, for første gang på lenge ute på byen, sier hun.

Fra venner til kjærester

I sesong 1 dukket komiker Magnus Devold (35) opp som en kompis av Maria. Hun fikk flere av sine nære venner til å ta løgndetektortest hvor de skulle svare ærlig på et utvalg spørsmål om Maria. I sesong 2 dukker Devold derimot opp som kjæresten hennes.

– Ja, hvordan skjer det? Vi startet som venner, da. Vi gikk mange runder før vi bestemte oss for å være kjærester. Det er jo et stort steg å kaste seg ut i det når man er så gode venner fra før.

Hun tar en liten pause.

– Det var han som satte inn støtet, og jeg var ikke fremmed for det. Det hadde vært en liten gnist der lenge, forteller hun åpenhjertig.

I den ferske sesongen blir 26-åringen utfordret til å skrive og fremføre en sang til kjæresten sin. Romantikk er flaut, synes hun, men tok utfordringen på strak arm med god hjelp fra artist og låtskriver Victoria Nadine (21).

KJÆRLIGHETSERKLÆRING: Maria var ukomfortabel da hun skulle synge til kjæresten, men sto i det. FOTO: Discovery/pressefoto
KJÆRLIGHETSERKLÆRING: Maria var ukomfortabel da hun skulle synge til kjæresten, men sto i det. FOTO: Discovery/pressefoto Vis mer

Vanligvis har har hun et triks for å ikke bli flau i situasjoner der de fleste ville blitt pinlig berørt. Men Maria har en uvanlig evne til å ikke kjenne på pinligheten.

- Trikset er å tenke at du skal dø en dag. Det pleier å ta fokuset vekk fra det som er flaut, sier hun som om det er like enkelt for alle.

I andre sesong står hun midt i Oslo sentrum og spør folk på gata hva som er et godt ligg. Det syntes hun bare var gøy.

- Jeg må jo bruke de få talentene jeg har til noe, sier hun og refererer til at hun ikke blir flau.

Et utømmelig tema - flere sesonger?

Med samboer, leilighet og eget tv-program begynner livet hennes å ligne på noe en kan kalle et voksenliv.

– Jeg har også fått lappen! Og så er jeg med i kundeklubben til Rusta, sier hun begeistret.

Maria er overbevist om at det å bli voksen er et utømmelig tema, og utelukker ikke at det på sikt kan komme en tredje sesong av Voksensmerter. Inntil det er avklart, er hun usikker på hva året bringer videre.

Annet enn å investere i dyre kjoler og en billig Tesla, da.

– Kanskje jeg bestemmer meg for å bli crossfit-instruktør. Begynne meg yoga? Lese stjernetegn? Vi får se, sier hun med et snev av ironi i stemmen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer