MARILYN MONROE OG JOHN F. KENNEDY: Hollywood-divaen Marilyn Monroe skal ha bekreftet at hun og president John F. Kennedy hadde en affære i 1962.  Foto: NTB Scanpix
MARILYN MONROE OG JOHN F. KENNEDY: Hollywood-divaen Marilyn Monroe skal ha bekreftet at hun og president John F. Kennedy hadde en affære i 1962. Foto: NTB Scanpix Vis mer

57 år siden drapet på kennedy:

- Marilyn fortalte meg at det kun var denne ene gangen at hun og JFK hadde hatt en affære

Myten om Marilyn Monroe og president John F. Kennedys forhold.

Publisert
Sist oppdatert

De var to av USAs hotteste navn på 50- og 60-tallet. Hun, en billedskjønn Hollywood-diva med sexsymbol-status, og han, en populær politiker fra en rik og mektig Boston-familie - hvis slektninger hadde emigrert fra Irland på midten av 1800-tallet. Det skulle ikke ta lang tid før skuespiller Marilyn Monroe og president John F. Kennedy ble koblet til hverandre. Vennskapet ble betegnet som datidens mest pikante affære. (PSST: Slik fikk Marilyn Monroe drømmekroppen)

Filmdivaen møtte JFK for alvor under en middag i februar 1962. Da hadde han vært USAs 35. president i ganske nøyaktig 13 måneder. Det var den britiske skuespilleren Peter Lawford (1923-1984) og hans kone Patricia Kennedy (1924-2006) - som var John F. Kennedys søster - som hadde invitert til en celeber middag i New York for å hedre presidenten. Da hadde de visstnok møtt hverandre ved et par tidligere anledninger, men dog veldig kort. 

Denne kvelden skulle alt forandre seg. 

<strong>DAMEMAGNET:</strong> President John F. Kennedy var en populær mann. Han ble offisielt USAs 35. president i januar 1961, og satt inntil sin død den 22. november 1963.  Foto: NTB Scanpix
DAMEMAGNET: President John F. Kennedy var en populær mann. Han ble offisielt USAs 35. president i januar 1961, og satt inntil sin død den 22. november 1963. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Gravid-boom i Hollywood!

- Da kvelden var omme ba han henne om telefonnummeret hennes

Ifølge den populære skuespilleren Arlene Dahl (som i dag er 91 år) klarte ingen å ta øynene fra den blonde skjønnheten den kvelden - og spesielt ikke John Fitzgerald Kennedy. 

<strong>SANG FOR PRESIDENTEN:</strong> I forbindelse med presidentens 45-årsfeiring i Madison Square Garden i New York i mai 1962 ble Marilyn Monroe hyret inn for å synge bursdagssangen til presidenten. Og den ikoniske opptredenen er blitt udødeliggjort på bakgrunn av sangerinnens sensuelle måte å fremlegge hyllesten på. Foto: All Over Press
SANG FOR PRESIDENTEN: I forbindelse med presidentens 45-årsfeiring i Madison Square Garden i New York i mai 1962 ble Marilyn Monroe hyret inn for å synge bursdagssangen til presidenten. Og den ikoniske opptredenen er blitt udødeliggjort på bakgrunn av sangerinnens sensuelle måte å fremlegge hyllesten på. Foto: All Over Press Vis mer

- Da Marilyn entret rommet, over én time for sent, stoppet alt og alle opp. Det var helt magisk. Jeg har aldri sett noen fryse et rom på den måten før. Presidenten snudde seg mot henne, og jeg kunne se at han umiddelbart ble tiltrukket av henne. «Endelig, der er du jo!», sa han til henne med et stort smil. «Det er noen her som dør etter å møte deg». Så ble hun omringet av alle gjestene. De ville være i nærheten av henne, lukte hennes duft og puste inn samme luft som henne, minnes Arlene Dahl, ifølge Daily Mail.

Så tok han Marilyns arm og fulgte henne til bordet. Da kvelden var omme ba han henne om telefonnummeret hennes, og ifølge nettstedet, ringte presidenten opp Marilyn allerede dagen etter. Han inviterte henne med til sangeren Bing Crosbys (1903-1977) fest i Palm Springs måneden etter. Som tilleggsinformasjon kunne han over telefonen opplyse om at hans kone, Jackie Kennedy, ikke skulle bli med på Crosby-festen.

LES OGSÅ: JFK-barnebarna har fulgt i sin berømte bestefars fotspor

- Marilyn ga meg inntrykk av at det bare skjedde den ene helgen

I 1993 kom boken «Marilyn Monroe: The Biography» ut, skrevet av den amerikanske forfatteren Donald Spoto (76). På bakgrunn av Monroes dagboknotater, personlige brev og intervjuer med mange av de som sto blondinen nær, har han fått mer innsikt i forholdet mellom skuespilleren og presidenten. 

Under festlighetene i Palm Springs skal Marilyn ha ringt til sin personlige massør og gode venn Ralph Roberts (1916-1999), som også var skuespiller, for å rådføre seg angående presidentens ryggproblemer. Det var nemlig kjent at den populære presidenten slet med ryggenproblemer, som følge av en fotballskade han pådro seg under studietiden på Harvard på slutten av 30-tallet. Da han tjenestegjorde i den amerikanske marinen under andre verdenskrig eskalerte skaden, og gjorde at han i perioder blant annet måtte bruke korsett. 

Telefonsamtalen fra Marilyn ble gjort fra presidentens soverom i huset til Bing Crosby, noe som jo gjorde at det ble spekulert i om Marilyn og JFK hadde tilbrakt natten sammen. 

Og skal vi tro forfatter Donald Spoto, som har vært i samtaler med massør Ralph Roberts, bekreftet Marilyn Monroe dette selv. 

«Senere, da ryktene sto på som verst, fortalte Marilyn meg at det kun var denne ene gangen at hun og JFK hadde hatt en «affære». Selvfølgelig ble hun pirret av all den oppmerksomheten hun fikk av presidenten. Han hadde jo i lang tid prøvd, via Lawford, å få til et møte med henne. Mange trodde derfor, etter helgen i Palm Springs, at det lå mer bak. Men Marilyn ga meg inntrykk av at det ikke var en stor greie, og at det bare skjedde den ene helgen. At det var det», står det skrevet i biografien om Marilyn, ifølge nettstedet Quora.

Den neste - og siste - offisielle tilstelningen Marilyn og JFK møttes var i forbindelse med presidentens 45-årsfeiring i Madison Square Garden i New York i mai 1962. Stjernen, som da var 35 år, hadde blitt hyret inn for å synge bursdagssangen til presidenten. Og den ikoniske opptredenen er blitt udødeliggjort på bakgrunn av sangerinnens sensuelle måte å fremlegge hyllesten på - og fordi hun stilte i tidenes hotteste «The Naked Dress»-kjole. Ryktene svirret på dette tidspunktet om en affære mellom dem, og derfor var det nok flere som satte champagnen i halsen da de så opptreden (se klipp under).

LES OGSÅ: Slik var prinsesse Dianas siste måneder

- Det kunne føre til en nasjonal skandale

Det finnes svært få bilder av Marilyn og JFK sammen, men på festen etter «Happy Birthday»-opptredenen tok Det hvite hus-fotograf Cecil Stoughton (1920-2008), som var den eneste fotografen som fikk tillatelse til å delta på festen, et bilde av Marilyn Monroe, John F. Kennedy og hans bror Robert Kennedy. 

Det er den amerikanske filmskaperen Keya Morgan (35) som eier originalen tatt av Cecil Stoughton, og til ABC News har han sagt at presidenten var svært nøye på at ingen bilder måtte bli tatt av de to sammen på etterfesten.

- Secret Service hadde fått spesifikke instruksjoner med tanke på at ingen bilder måtte bli tatt av president Kennedy og Marilyn sammen, fordi at det kunne føre til en nasjonal skandale, sier Morgan til ABC News.

Cecil Stoughton fikk beskjed av Secret Service om å levere inn alle bildene han hadde tatt av Hollywood-divaen og presidenten, men ett bilde overlevde.

- Han leverte inn alle bildene og negativene. Det var snakk om mange bilder. Men det eneste som overlevde, var negativen som hang til tørk i Stoughtons fotostudio. Han holdt det hemmelig i mange tiår. Jeg tror Stoughton gjorde dette av respekt for Jackie Kennedy, presidentens kone. De var gode venner, forklarer Morgan i intervjuet. 

LES OGSÅ: 10 ting du kanskje ikke visste om Jackie Kennedy Onassis

<strong>IKONISK:</strong> Dette bildet ble tatt av Det hvite hus-fotograf Cecil Stoughton etter at Marilyn Monroe hadde sunget bursdagssangen for John F. Kennedy (med ryggen til) i mai 1962. Til venstre er Robert Kennedy. Foto: Cecil Stoughton // NTB Scanpix
IKONISK: Dette bildet ble tatt av Det hvite hus-fotograf Cecil Stoughton etter at Marilyn Monroe hadde sunget bursdagssangen for John F. Kennedy (med ryggen til) i mai 1962. Til venstre er Robert Kennedy. Foto: Cecil Stoughton // NTB Scanpix Vis mer

- Jackie visste

Filmskaperen kjøpte det ikoniske bildet i en pakke med flere bilder Stoughton hadde tatt for 50 000 dollar (som i dag utgjør i underkant av 400 000 norske kroner) i forbindelse med en film han laget om Monroe på 2000-tallet.

Spørsmålet mange har stilt seg i ettertid er hvorvidt John F. Kennedys kone Jackie visste om Marilyn-affæren, og de andre utenomekteskapelige sidesprangene presidenten visstnok hadde med andre skjønnheter. Ifølge Kennedy-ekspert Christopher Andersen skal førstedamen ha vært fullt klar over ektemannens eskapader. 

- Jackie visste. Det er helt absurd, dette med at folk har snakket om at hun ikke var klar over det. Det var ikke et kynisk opplegg fra hennes side, hun elsket ham virkelig, det er jeg helt sikker på. Hun var såret over det hun mente var en form for «sykdom» han hadde arvet av sin far. En av deres gode venner fortalte meg at de var de to mest ensomme menneskene han noensinne hadde kjent, har Andersen sagt til britiske Express.

<strong>JACKIE VISSTE:</strong> Det var ikke bare Marilyn Monroe president John F. Kennedy skal ha hatt en affære med, og ifølge eksperter visste Jackie Kennedy om ektemannens eskapader. Dette bildet er tatt under én av fem innvielsesball i Washington i januar 1961. Foto: NTB Scanpix
JACKIE VISSTE: Det var ikke bare Marilyn Monroe president John F. Kennedy skal ha hatt en affære med, og ifølge eksperter visste Jackie Kennedy om ektemannens eskapader. Dette bildet er tatt under én av fem innvielsesball i Washington i januar 1961. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men etter den ikoniske «Happy Birthday»-opptredenen i mai 1962 begynte president Kennedy få kalde føtter. Han ønsket ikke at affæren med Marilyn skulle utvikle seg videre, og ifølge Kennedys politiker-kollega George Smathers (1913-2007) dabbet forholdet av etter at han ignorerte telefonsamtaler fra Marilyn gjort til Det hvite hus.

- Han ønsket å stoppe det fordi at det kom til et punkt hvor det på en måte ble ganske pinlig for ham. Hun sluttet å ta kontakt med ham, fordi han sluttet å snakke med henne, har Smathers uttalt ifølge nettstedet Quora, som siterer både Michael O'Briens bok «John F. Kennedy: A Biography» og Donald Spotos bok «Marilyn Monroe: The Biography».

Den 4. august 1962 - knappe tre måneder etter at Monroe sang bursdagssangen til Kennedy - døde hun av en overdose med sovepiller. Det ble antatt at hun hadde begått selvmord. Hun ble funnet i sin egen seng i Brentwood, Los Angeles, tidlig om morgenen den 5. august. 15 måneder senere ble president Kennedy skutt i Dallas, Texas. 

Og dermed fikk den myteomspunnede affæren mellom Hollywood-divaen og den populære presidenten en brå slutt. Marilyn Monroe ble 36 år og John F. Kennedy ble 46 år.

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer