Anita Hegerland

– Måtte søke tilflukt hos naboen da pappa gikk amok

Hun var norsk eksportartikkel før hun var fylt 10, og har vært gift med en av verdens mest kjente musikere. Men under overflaten var det ikke alltid idyll.

FARMEN-AKTUELL BARNESTJERNE: Alt var ikke som det skulle under overflaten for barnestjerne Anita Hegerland. FOTO:NTBScanpix
FARMEN-AKTUELL BARNESTJERNE: Alt var ikke som det skulle under overflaten for barnestjerne Anita Hegerland. FOTO:NTBScanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når Farmen Kjendis har premiere i disse dager, er det med en tidligere norsk storkjendis på laget. Så berømt var hun i sin barndom at hun fortsatt er en av Norges mestselgende artister – gjennom tidene!

Oppdaget

Anita Hegerland fra Sandefjord ble oppdaget på torget i hjembyen som 7-åring, mens hun fremførte låten «I natt jag drömde». Derfra gikk det ikke langt tid før den sjarmerende jenta ble en gigantsuksess.

Og ikke bare i Norge.

Gjennom 60- og 70-tallet slo Sandefjord-jenta gjennom i Sverige, Danmark, Tyskland, Østerrike, Sveits, Holland, Belgia, Luxembourg og Bulgaria.

STJERNE: Allerede da hun var sju år utmerket Anita Hegerland seg, og en internasjonal megakarriere var snart på trappene. FOTO: NTB Scanpix
STJERNE: Allerede da hun var sju år utmerket Anita Hegerland seg, og en internasjonal megakarriere var snart på trappene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Anita og Michael Jackson

I 1971 var Anita Hegerland verdens mestselgende, kvinnelige barnestjerne i eksklusivt selskap med Michael Jackson.

Mens 13-årige Jackson solgte to millioner av sin solodebutsingel «Gotta be there» i USA det året, solgte Anita akkurat like mange i Tyskland i samarbeid med den 17 år eldre tyske sangeren Roy Black, og Anita skapte dermed internasjonal musikkhistorie. Duoens store hit «Schön ist es auf der Welt zu sein» skal ha solgt nesten dobbelt så mange plater som A-HAs «Take on me» og Alan Walkers største hit i Tyskland til sammen.

Mørkt under overflaten

Men under overflaten var ikke alt alltid som det skulle. I et intervju med Dagbladet i 2019 fortalte Anita om et far som kunne være uberegnelig:

– Jeg følte ofte på en utrygghet. Pappa kunne være både morsom og sjarmerende, men i perioder drakk han mye, og ble uberegnelig. Da kunne jeg ikke ha med meg venner hjem. Det hendte at mine småsøsken, mamma og jeg måtte flykte om natta og søke tilflukt hos naboer fordi pappa gikk amok, fortalte Hegerland til Dagbladet.

Faren hennes døde for seks år siden, og i intervjuet fortalte Hegerland at moren Thurid var grunnfjellet i livet hennes. Farens problemer ble ikke snakket om:

– På den tiden skjulte man slikt innenfor husets fire vegger, og barn er jo lojale overfor foreldrene, sa Hegerland.

Hun fortalte videre om da svenske Expressen sto på døra og ville ha intervju og bilder av familien.

– Det var litt rart, for pappa hadde akkurat vært helt gal, men vi ble tatt bilde av og smilte som en vellykket familie.

VAKKER VERDENSSTJERNE: Anitas stemme tok henne til enorm berømmelse, også i utlandet. Her under hjemlige forhold. FOTO: NTBScanpix
VAKKER VERDENSSTJERNE: Anitas stemme tok henne til enorm berømmelse, også i utlandet. Her under hjemlige forhold. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Gift med verdensstjerne

Som voksen innledet Anita et musikalsk samarbeid med verdensstjernen Mike Oldfield.

SUPERPAR: Mike Oldfield og Anita Hegerland før deres første TV-opptreden sammen, i Westfalenhalle Arena i Dortmund i Tyskland i 1985. Paret opptrådte på Europas største TV-sending, «Peters Pop show» med 17.000 mennesker i salen og 350 millioner TV-seere over hele verden. Anita Hegerland skal være den eneste norske artisten som har opptrådt i dette showet. FOTO: Anita Hegerland/privat
SUPERPAR: Mike Oldfield og Anita Hegerland før deres første TV-opptreden sammen, i Westfalenhalle Arena i Dortmund i Tyskland i 1985. Paret opptrådte på Europas største TV-sending, «Peters Pop show» med 17.000 mennesker i salen og 350 millioner TV-seere over hele verden. Anita Hegerland skal være den eneste norske artisten som har opptrådt i dette showet. FOTO: Anita Hegerland/privat Vis mer

De to ble snart et par og samboere, og fikk barna Greta Marie og Noah Daniel.

I 1991 gikk paret imidlertid hver til sitt.

Barna deres er i dag 31 og 29 år. I tillegg har Anita datteren Kaja (20) som hun fikk med produsent Jock Loveband. Paret gikk hver til sitt i 2011, etter 14 år.

Anita har jobbet videre musikalsk også i senere år, og har blant annet deltatt i Grand Prix.

VIND I HÅRET: Anita Hegerland trøkket til i kjent stil, da hun deltok i Grand Prix i 2009. FOTO: NTBScanpix
VIND I HÅRET: Anita Hegerland trøkket til i kjent stil, da hun deltok i Grand Prix i 2009. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Hyllet av Zellweger

Sammenlagt skal Anita Hegerland ha solgt over syv millioner album, og hun har deltatt på samlealbum som til sammen skal ha solgt mer enn 23 millioner eksemplarer.

Da Hollywood-stjerne og Oscar-vinner Renée Zellweger i et intervju med Dagbladet i 1997 ble spurt om sine inspirasjonskilder svarte hun:

– Anita Hegerland og Abba var mine idoler.

Jobbet i det stille

De senere årene har det vært mer stille fra Anita Hegerland, men det betyr ikke at hun ikke har jobbet. De siste fire årene har hun gjort 150 live-konserter hvert år i Norge, Sverige, Tyskland og Østerrike. Hun har dessuten gjort TV-opptreden i de største tyske TV-showene i Tyskland flere ganger og sunget på finsk TV med Jari Sillanpää. I desember 2018 skal Anita ha vært den fjerde mest omtalte artisten i tysk presse, med ni store oppslag og intervjuer i de største ukebladene der.

I tillegg er stemmen hennes stadig å høre, enten på Disney-filmer, juleplater, eller samleplater med barnemusikk.

Og nå tar hun fatt på livet som realitydeltaker.

HITPARADE: Anita Hegerland da karrieren hennes skjøt fart mens hun fortsatt var et barn. FOTO: NTBScanpix
HITPARADE: Anita Hegerland da karrieren hennes skjøt fart mens hun fortsatt var et barn. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer