Meghan rasisme

Meghan viser ingen nåde i ny video

Hertuginnen har selv vært utsatt for rasisme.

ENGASJERT: Hertuginne Meghan snakket om George Floyds dødsfall og de siste hendelsene i USA da hun talte til avgangselever på sin tidligere skole. VIDEO: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av det brutale dødsfallet på den afroamerikanske mannen George Floyd, som ble utsatt for overdreven politivold i delstaten Minneapolis i USA, har demonstrasjoner og ytringer tatt form både i gatene og på sosiale medier.

Én av dem som har engasjert seg, er hertuginne Meghan, som selv er afroamerikansk og som har kjent rasisme på kroppen.

I begynnelsen av juni holdt Meghan, som tidligere i vår flyttet til Los Angeles med ektemannen prins Harry og sønnen Archie (1), en avslutningstale for studentene ved sin gamle skole the Immaculate Heart High School - og her viste hun ingen nåde hva gjelder rasisme, drapet på George Floyd og hvordan de nyutdannede kan ta kampen videre.

- Disse minnene vil ikke forsvinne

I en video, publisert på det afroamerikanske kvinne-nettstedet Essense, kommer Meghan med en kraftfull beskjed. Videoen er tatt opp med Meghans egen mobiltelefon. Se hele videoen her.

- Det som skjer i landet vårt, i staten vår og vår hjemby LA... Jeg var ikke helt sikker på hva jeg kunne si til dere. Jeg ønsket å si det som er riktig. Jeg innså at det eneste jeg kunne gjøre feil, var å ikke si noen ting, for George Floyds liv hadde betydning, og Breonna Taylors liv hadde betydning, og Philando Castiles liv hadde betydning og Tamir Rices liv hadde betydning... og det samme hadde så mange andre mennesker, hvis navn vi kjenner til og ikke kjenner til, sier Meghan i videoen.

ENGASJERT: Hertuginne Meghan, som bor i Los Angeles med mann og barn, viste ingen nåde i videoen som ble publisert på nettstedet Essence. FOTO: Skjermdump fra Essence-video
ENGASJERT: Hertuginne Meghan, som bor i Los Angeles med mann og barn, viste ingen nåde i videoen som ble publisert på nettstedet Essence. FOTO: Skjermdump fra Essence-video Vis mer

Ettbarnsmoren delte også minner fra da hun bodde i Los Angeles som barn, og var vitne til the LA Riots på begynnelsen av 90-tallet.

- Jeg var 11 eller 12 år, og det var the LA Riots, som også var trigget av en meningsløs rasismehandling. Jeg husker portforbudet og at jeg måtte forte meg hjem. I bilen på vei tilbake så jeg aske som falt fra himmelen, kjente lukten av røyk og så røyken velte ut av bygningene. Jeg husker jeg så menn i en van som holdt skytevåpen og rifler. Jeg husker vi kjørte opp til huset og jeg så treet som alltid hadde stått der. Det var fullstendig forkullet. Disse minnene vil ikke forsvinne.

Meghan har selv vært åpen om rasismehetsen hun har vært utsatt for, og som hun også har opplevd i tiden etter at hun ble kjæreste med britiske prins Harry.

Flere trodde moren Doria var nannyen hennes

Samme dag som forlovelsen med prins Harry ble offisiell i 2017, ga det nyforlovede paret sitt første felles intervju til den britiske kanalen BBC.

Her ble hun blant annet spurt om hvordan hun har taklet den rasistiske hetsen hun har vært utsatt for i mediene og på sosiale medier etter at forholdet ble kjent. Meghan har nemlig en mor som er afro-amerikansk.

- Selvfølgelig er det veldig trist, og det er skamfullt at det er noe man fokuserer så mye på i dagens samfunn. Men når alt kommer til alt så er jeg stolt av hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. Vi har aldri fokusert noe på det, vi har bare konsentrer oss om hvem vi er som par, sa Meghan til BBC i 2017.

TATT FOR Å VÆRE BARNEPIKE: Meghans mor Doria Ragland, som er afroamerikansk, ble tatt for å være Meghans barnepike da hun var barn. Meghans far er kaukasisk. FOTO: NTB scanpix
TATT FOR Å VÆRE BARNEPIKE: Meghans mor Doria Ragland, som er afroamerikansk, ble tatt for å være Meghans barnepike da hun var barn. Meghans far er kaukasisk. FOTO: NTB scanpix Vis mer

I 2015 skrev Meghan en kommentar i britiske Elle om at hun har lært seg å omfavne sin multikulturelle bakgrunn - til tross for at hun ved flere anledninger, også i oppveksten, fikk nedsettende kommentarer. Da hun var baby var det flere som trodde at moren Doria var nannyen hennes.

«Min multikulturelle bakgrunn har skapt en gråsone når det kommer til min selvidentifisering, og har sørget for at jeg har én fot på hver side av gjerdet - dette er noe jeg har lært meg å omfavne ved å si hvem jeg er, dele hvor jeg kommer fra, og å ikke legge skjul på at jeg er en sterk og selvsikker multikulturell kvinne», skrev hun i kommentaren.

FORBILDER: Prins Harry og hertuginne Meghan ønsker å sette et godt eksempel for sønnen sin - og for resten av verden - og blant deres hjertesaker er kampen mot rasisme. Som Meghan selv har kjent på. Her fra et møte med erkebiskop Desmund Tutu i Sør-Afrika i 2019. FOTO: NTB scanpix
FORBILDER: Prins Harry og hertuginne Meghan ønsker å sette et godt eksempel for sønnen sin - og for resten av verden - og blant deres hjertesaker er kampen mot rasisme. Som Meghan selv har kjent på. Her fra et møte med erkebiskop Desmund Tutu i Sør-Afrika i 2019. FOTO: NTB scanpix Vis mer

I videoen, som ble publisert i juni, viser Meghan med kroppsspråket at dette er et tema som virkelig engasjerer - og provoserer - henne. Hun avslutter også talen med å oppmuntre de nyutdannede til å bruke stemmene sine fornuftig.

- Med et variert, levende og åpent sinn, som dere har fått med dere fra undervisningen på Immaculate Heart, vet jeg at dere vet at Black lives matters. Dere må bruke stemmene deres på en sterkere måte enn dere tidligere har hatt mulighet til, for de fleste av dere er 18 - eller blir 18 - så dere må bruke stemmeretten deres. Dere må ha empati for de som ikke ser verden gjennom samme linse som dere gjør. Dere er klare. Vi trenger dere, og dere er forberedt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer