Beforeigners

Mensen-scenen i «Beforeigners» har vekket oppsikt ute i verden

- Det er helt åpenbart at hun er blitt en ikonisk karakter, sier skuespiller Nicolai Cleve Broch til KK.

BEFOREIGNERS: Den finske skuespilleren Krista Kosonen har gjort suksess i den norske HBO-serien Beforeigners. I år er hun å se i sesong 2. FOTO: Lars Olav Dybvik // HBO Max
BEFOREIGNERS: Den finske skuespilleren Krista Kosonen har gjort suksess i den norske HBO-serien Beforeigners. I år er hun å se i sesong 2. FOTO: Lars Olav Dybvik // HBO Max Vis mer
Publisert

Høsten 2019 var det premiere på den aller første norskproduserte HBO-serien Beforeigners, og det tok ikke lang tid før dramakomedien der tidsvandring var hovedplottet tok av - også utenfor Skandinavia.

For den populære serien, skrevet av ekteparet Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin, har fått fans over hele verden.

FRA SESONG 1: Den aller første sesongen hadde premiere på HBO i august 2019. To år senere er sesong 2 klar. FOTO: Kristoffer Eliassen // HBO Max
FRA SESONG 1: Den aller første sesongen hadde premiere på HBO i august 2019. To år senere er sesong 2 klar. FOTO: Kristoffer Eliassen // HBO Max Vis mer

Da det ble arrangert presselansering for sesong 2, som hadde premiere 5. desember 2021, dukket det opp presse fra blant annet Australia, Brasil, Mexico og Chile.

Til KK forteller skuespillerne Nicolai Cleve Broch (46) og finske Krista Kosonen (38) at det var umulig å forutse hvor populær den norske serien kom til å bli ute i verden.

- Ingen av oss visste at denne serien kom til å ta sånn av, sier Nicolai.

- Nei, hvordan kunne vi forestille oss det? supplerer Krista, og legger til:

- Man kan aldri vite, men det er helt fantastisk at folk, spesielt fra Latin-Amerika og andre områder som kanskje ikke har kommet like langt i kvinnefrigjøringen, tar kontakt med oss og forteller oss hvor mye denne serien har betydd for dem.

Et feministisk ikon

I Beforeigners spiller Krista Kosonen politietterforskeren Alfhildr Enginsdottir, som selv har vandret til nåtids-Oslo fra vikingtiden. I serien forsøker hun å tilpasse seg nåtiden så godt hun kan, med god hjelp fra politikollega Lars (spilt av Cleve Broch).

- Det er mange som har en ekstra spesiell kjærlighet overfor Alfhildr. Spesielt kvinner, og det gjør meg ekstra stolt og glad. Jeg tror det er noe som er veldig frigjørende med Alfhildr-karakteren, sier Krista til KK.

- Det er helt åpenbart at hun er blitt en ikonisk karakter! tilføyer Nicolai.

KVINNESJUKA: I sesong 1 av Beforeigners bruker Alfhildr mose i trusa som bind. Denne scenen er blitt hyllet over hele verden som en feministisk statement. FOTO: Skjermdump HBO Max
KVINNESJUKA: I sesong 1 av Beforeigners bruker Alfhildr mose i trusa som bind. Denne scenen er blitt hyllet over hele verden som en feministisk statement. FOTO: Skjermdump HBO Max Vis mer

En av scenene i sesong 1 var av Alfhildr som hadde fått «kvinnesjuka» - bedre kjent som mensen. I scenen løper hun ut av politibilen for å plukke mose, som hun siden legger i trusa som et slags bind.

Til KK forteller Nicolai og Krista at de ikke var forberedt på hvor viktig den scenen kom til å bli for publikum - og da spesielt på andre siden av jordkloden.

- Scenen var selvfølgelig ment humoristisk, men jeg tror også at det har vært frigjørende og bevisstgjørende for publikum i land der man ikke er så åpen om mensen og sånne type ting. I retrospekt ser jeg at den scenen egentlig er ganske feministisk, utdyper Krista.

HAR LÆRT SEG NORSK: Finske Krista Kosonen ville gjerne gjøre KK-intervjuet på norsk. I Beforeigners er nemlig de fleste replikkene på nettopp norsk. FOTO: Helge Brekke // HBO Max
HAR LÆRT SEG NORSK: Finske Krista Kosonen ville gjerne gjøre KK-intervjuet på norsk. I Beforeigners er nemlig de fleste replikkene på nettopp norsk. FOTO: Helge Brekke // HBO Max Vis mer

Beforeginers-fansen er, ifølge Nicolai, svært opptatt av underteksten til serien - de mange problemene vi står overfor i vår tid.

- Det er akkurat som at kombinasjonen av humor og et budskapet om hvem vi er i dag, gjør at mange blir fengslet. I tillegg til humor tar vi også opp alvorlige temaer som er reelle for mange. Det gjør meg ekstra stolt, for det er det vi har prøvd på er å snakke om noe som er alvorlig på en morsom og smart måte.

Mystikk og spiritualitet

Serien er også preget av mystikk og spiritualitet, og dette tror Beforeigners-duoen at er noe som er mer «akseptabelt» andre steder i verden.

- Kanskje det er enklere for dem i de delene av verden å akseptere det spirituelle og magiske aspektet med serien, undres Krista.

- De har større tradisjoner på at ikke alt trenger å forklares, men at ting bare skjer og at man så forholder seg til det som en realitet, supplerer Nicolai.

- Hva kan vi forvente av sesong to som er annerledes fra den første sesongen?

- Jeg tror vi har mer selvtillit denne gangen på universet og karakterene. Vi trenger ikke bruke like mye tid på å forsvare det, og jeg tror det kanskje oppleves som litt mer modig og handlingsdrivende. Karakterene tør å gå litt lenger, sier Nicolai.

Trailer sesong 2 av Beforeigners. VIDEO: HBO Max Vis mer

Humoren i serien er tilspisset, forklarer Krista, men det er også brukt mer tid på de alvorlige scenene i sesongen.

- Det er mer globalt og internasjonalt, og vi har fått med oss mange gode internasjonale skuespillere. Hvorfor ikke, liksom, Jack the Ripper er i Oslo!

TRIO: Norske Nicolai Cleve Broch, finske Krista Kosonen og svenske Hedda Stiernstedt spiller alle i sesong 2 av den norske HBO-serien Beforeigners. FOTO: Helge Brekke // HBO Max
TRIO: Norske Nicolai Cleve Broch, finske Krista Kosonen og svenske Hedda Stiernstedt spiller alle i sesong 2 av den norske HBO-serien Beforeigners. FOTO: Helge Brekke // HBO Max Vis mer

Blant de internasjonale skuespillerne er den britiske Game of Thrones-stjernen Paul Kaye (56), som spilte Thoros of Myr i den populære HBO-serien, svenske Hedda Stiernstedt (34) kjent fra Vår tid er nu og britiske Jade Anouka (30) som har spilt i His Dark Materials.

Den norske komikeren Herman Flesvig (29) er for øvrig å se i rollen som viking-værmannen Sturla, som forelsker seg i politimannen Lars' datter Ingrid.

Sesong 2 av Beforeigners hadde premiere 5. desember 2021 på HBO Max

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer