Likestilling lønn:

Michelle Williams fikk under én prosent av sin mannlige motspillers lønn

Hun fikk svimende lite betalt for å gjøre filmens ekstrascener, i motsetning til mannlig motpart Mark Wahlberg.

LIKESTILLING LØNN: Michelle Williams fikk en klapp på skulderen for ekstra innsats, mens mannlig motspiller fikk millionbeløp. FOTO: NTB Scanpix
LIKESTILLING LØNN: Michelle Williams fikk en klapp på skulderen for ekstra innsats, mens mannlig motspiller fikk millionbeløp. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hollywood er i fyr og flamme etter at det på tirsdag ble kjent at det skal ha vært helt enorme lønnsforskjeller mellom den mannlige og kvinnelige hovedrollen i thriller-filmen All the Money in The World.

Regissør Ridley Scott bestemte seg for å gjøre endringer på scenene hvor Oscar-nominerte Kevin Spacey (58) var med, etter at han ble anklaget for seksuell trakassering og overgrep. Med dette måtte skuespillerne Michelle Williams (37) og Mark Wahlberg (46) spille inn flere av scenene sine på nytt. For ekstrajobben på ti dager fikk hun 1000 dollar - og han fikk 1,5 millioner dollar.

I desember fortalte regissøren til USA Today at alle skuespillerne hadde gått med på å gjøre de 22 nye scenene gratis. Williams forteller i samme artikkel at hun «forguder ham (Scott) og ville gjort hva som helst for han», og at hun satt stor pris på at scenene ble gjort på nytt. Hun skal ha godtatt å få 80 dollar om dagen i godtgjørelse, uten å vite hva motspilleren fikk.

Flere stjerner har reagert kraftig på dette i sosiale medier, blant annet Sophia Bush (35) og Jessica Chastain (40). Førstnevnte er særlig provosert av det faktum at begge skuespillerne er representert av det samme byrået, WME Entertainment. Chastain har vist sin støtte på Twitter ved å oppfordre alle til å gå å se Williams opptreden i filmen, og kaller henne en briljant Oscar-nominert og Golden Globe-vinnende skuespiller. «Hun har vært i bransjen i over 20 år. Hun fortjener mer enn én prosent av hennes mannlige motspillers lønn».

Se traileren til filmen nedenfor:

LES OGSÅ: - Særlig damer kan være dårlige på å forhandle lønn, dessverre

Tjener mer enn alle

Det er ikke bare Michelle Williams lønning som blir liten i forhold til Mark Wahlbergs. Ifølge Forbes liste over hvilke skuespillere som tjener mest, er det 29 år gamle Emma Stone, kjent fra blant annet «La La Land», som tjener mest av kvinnene.

Hun håver inn 26 millioner dollar (altså cirka 209 millioner kroner) i året! Videre følger «Friends»-stjernen Jennifer Aniston (48) med 25,5 millioner dollar, og Jennifer Lawrence (27) fra «Hunger Games» med 24 millioner dollar.

På tross av at disse rå jentene håver inn svimlende summer hvert år, dankes de likevel hardt ut av mennene. Det er hele 15 navn over Emma Stone på listen, og kan du gjette hvem som er på toppen? Ingen ringere enn nettopp Mark Wahlberg, med sine 68 millioner dollar i årslønn.

Den best betalte mannlige skuespilleren i Hollywood tjener altså hele 42 millioner dollar mer - cirka 338 millioner kroner - enn den best betalte kvinnelige skuespilleren!

Det må nevnes at en viktig grunn til at så mange menn tjener mer enn kvinnene, er at mange har jobbet seg videre inn i filmindustrien, med blant annet regi - men det er ikke tvil om at det fremdeles er langt igjen til like lønninger.

Emma Stone har tidligere uttalt til Out at hennes mannlige motspillere ofte går ned i lønn for at de skal stå likt, fordi de mener det er det riktige og rettferdige.

LES OGSÅ: Tre økonomiske råd alle kvinner bør følge nå

BEST BETALTE KVINNLIGE SKUESPILLER: Emma Stone, kjent fra blant annet «La La Land», «Easy A» og «The Help», er Hollywoods best betalte kvinnelige skuespiller. FOTO: NTB Scanpix
BEST BETALTE KVINNLIGE SKUESPILLER: Emma Stone, kjent fra blant annet «La La Land», «Easy A» og «The Help», er Hollywoods best betalte kvinnelige skuespiller. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lang vei å gå

Også i Norge er det store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, til tross for at kvinner har mer utdanning. Statistisk sentralbyrå (SSB) kan melde at gjennomsnittlig bruttoinntekt per år for en mann er 522 900 kroner, mens for en kvinne er det 359 000 kroner.

Hanne Børsum fra likestillings- og diskrimineringsombudet, mener det er helt uakseptabelt dersom lønningene til Williams og Wahlberg ble avgjort på bakgrunn av kjønn. Hun mener likestillingsdebatten som har pågått i Hollywood og på sosiale medier den siste tiden er utelukkende positiv.

- Oppmerksomhet rundt likestillingsspørsmål er alltid bra, så det går an å håpe at flere vil få et mer bevisst forhold til hvordan kvinner og menn avlønnes, og at lønnsforskjellene på sikt blir utjevnet, sier hun til KK.no.

Ombudet mener at det generelt sett gjøres for lite for å redusere lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i Norge, og håper på å se endringer i ulike sektorer. Hver enkelt arbeidsplass må for eksempel skaffe seg oversikt over situasjonen hos seg, for så å sette i verk aktuelle tiltak.

- Manglende likelønn skyldes mangel på likestilling i arbeidslivet når det kommer til for eksempel fordeling av lederstillinger mellom kvinner og menn, hvordan kvinners og menns arbeid belønnes, deltidskulturen i flere kvinnedominerte sektorer, og skjevfordelingen av omsorgsoppgaver på hjemmebane, forklarer Børsum.

- Myndighetene må også ta flere grep for å sikre at gutter og jenter velger mindre kjønnstradisjonelle retninger når det gjelder utdanning og arbeid, slår hun fast.

LES OGSÅ: - Mange kvinner har så dårlig pensjon at de ikke har mulighet til å gå av når de har fylt 62 år

Island tar tak

Fra og med 1. januar ble Island første land ut i hele verden når det kommer til å ta skikkelig tak i problematikken. Nå er det forbudt å betale en mann mer enn en kvinne for samme jobb.

Den nye lovgivningen gjelder både statlige og private bedrifter med mer enn 25 ansatte, og målet er å jevne ut de kjønnsbaserte lønnsforskjellene innen 2020.

Fra og med 2016 innførte de også en lov om at det i selskaper med mer enn 50 ansatte må sitte minst 40 prosent kvinner i styret.

– Vi har kommet langt, og når det gjelder likestilling er vi i forkant i verden. Men vi er så langt unna å oppnå likhet på Island, sier Frida Ros Valdimarsdottir, lederen for den islandske foreningen for kvinners rettigheter til The New York Times.

LES OGSÅ: Slik unngår dere å krangle om den felles økonomien

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer