Mila Kunis Metoo:

Mila Kunis om gubbekultur i Hollywood: - Jeg har vært mektig forbanna

Over et år før #Metoo-bevegelsen fikk fotfeste, skrev Mila Kunis et åpent brev der hun hudflettet kjønnsdiskriminering og gubbekultur i Hollywood.

MILA KUNIS METOO: Mila Kunis er ikke redd for å si hva hun mener. Da hun tok bladet fra munnen om gubbekultur i Hollywood, visste hun ikke noe om metoo-kampanjen som kom senere. FOTO: NTB Scanpix
MILA KUNIS METOO: Mila Kunis er ikke redd for å si hva hun mener. Da hun tok bladet fra munnen om gubbekultur i Hollywood, visste hun ikke noe om metoo-kampanjen som kom senere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg har sjelden hatt problemer med å snakke rett fra levra. Helt siden jeg var barn, har jeg alltid vært åpen og ærlig om hva jeg har på hjertet. Jeg er sikker på at det drev foreldrene mine til vanvidd. Men nå som jeg er voksen, opplever jeg det som sunt og bra for selvfølelsen, sier Mila Kunis (34) da KK møter henne i Beverly Hills.

– Etter hvert som jeg er blitt eldre, har jeg også lært at det er viktig å velge sine kamper, men på den annen side har det aldri hindret meg i å slå i bordet, legger hun til.

For snaue to år siden var begeret fullt for skuespilleren. Etter nesten 20 år i Hollywood var hun blitt utsatt for så mye kvinnediskriminering og mannssjåvinisme at hun ikke lenger greide å holde kjeft. Hun satte seg ned og forfattet et åpent brev som hun la ut på nettet. Her beskrev hun hvordan kvinner i bransjen kviet seg for å protestere mot diskriminering, trakassering og lønnsforskjeller av frykt for å bli sett på som vanskelige og dermed etter hvert bli arbeidsløse.

«Så vi går på akkord med vår integritet for å bevare status, mens vi håper at det vil bli annerledes i framtiden», het det i brevet. Selv løste hun problemet med å starte sitt eget produksjonsselskap der hun kunne håndplukke både samarbeidspartnere og prosjekter.

LES OGSÅ: Jennifer Aniston om presset på kvinner for å få barn.

Kvinnene slo tilbake

Ganske nøyaktig elleve måneder senere sprakk Harvey Weinstein-skandalen i New York Times, og hodene til mange av Hollywoods storkarer begynte å rulle. Den endringen som Kunis etterlyste, var plutselig blitt en realitet, takket være kvinner som torde stå fram med sin historie. Skuespilleren er kjapp til å underspille sitt eget bidrag, og hevder at for henne var det ikke så mye risiko forbundet med å kritisere bransjen.

– Jeg var kommet til et punkt der jeg hadde en solid karriere og hadde startet mitt eget firma der jeg var sjef. Jeg var med andre ord i en posisjon der jeg kunne peke på denne urettferdigheten uten redsel for represalier. Og om noen skulle nekte å ansette meg etter dette brevet, så var ikke det folk jeg hadde hatt lyst til å jobbe med uansett. På den måten var jeg veldig privilegert. Jeg var også mektig forbanna over situasjonen, så til slutt sa mannen min at jeg bare burde få det ut og ned på papiret, forteller hun.

Sommeren 2011 hadde Kunis ingen anelse om at hun drøye fem år senere ville være gift tobarnsmor. Til da hadde skuespilleren aldri hatt noen interesse av ekteskap. Forholdet til ungdomskjæresten og «Hjemme Alene»-stjernen Macaulay Culkin hadde nettopp tatt slutt etter åtte år, så da hennes gamle skuespillerkollega Ashton Kutcher inviterte henne på innflyttingsfest, takket hun ja i håp om at kvelden ville muntre henne litt opp.

Kutcher hadde på sin side skjulte motiver. Han planla å introdusere henne for en kompis, men det ble aldri noe av. I stedet tilbrakte de to natten sammen. I en lang periode etterpå forsøkte de å overbevise hverandre om at de kun var venner som iblant hadde sex, men til slutt måtte paret stikke fingeren i jorda og innrømme at de hadde falt pladask for hverandre.

LES OGSÅ: Hilary Duff om graviditeten: - Det er beintøft

Spilte inn film rett etter fødsel

I juli 2015 giftet de seg. Da KK møter henne på luksushotellet Four Seasons, har hun nettopp kommet hjem fra Budapest, der hun har spilt inn den premiereklare komedien «The Spy Who Dumped Me». Tilbudet kom rett etter hun hadde fått barn nummer to, da Kunis egentlig hadde tenkt å slappe av hjemme. Mammarollen har gjort henne langt mer kresen når det kommer til mulige prosjekter, og hun er også veldig bevisst på hvor mye tid hun vil vie til jobb i småbarnsperioden.

– Jeg har en streng regel nå om at jeg gjør kun én film i året, og i fjor var den filmen «Bad Moms 2». Men så ble jeg overtalt av vennene mine til å lese dette manuset, og jeg elsket det, sier hun.

Etter en diskusjon med Kutcher ble de enige om å flytte hele familien til Budapest i fem måneder, så Kunis kunne jobbe.

– Det var jo egentlig galskap! Jeg hadde en nyfødt sønn med meg, og jeg skal ikke legge skjul på at det tidvis var tøft. På den annen side har jeg nå full oversikt over Budapest, så det er bare å ringe hvis du trenger tips til skoler, matbutikker, lekeplasser eller dyreparker, smiler hun.

34-åringen trenger egentlig ikke å jobbe. Hun skal være god for rundt 360 millioner kroner og kunne pensjonert seg i morgen og levd herrens glade dager resten av livet. Det er likevel ikke et alternativ for skuespilleren, som har fått en streng arbeidsmoral omtrent inn med morsmelken.

FILMPAR: Mila Kunis er gift med skuespiller Ashton Kutcher og sammen har de to barn. FOTO: NTB Scanpix.
FILMPAR: Mila Kunis er gift med skuespiller Ashton Kutcher og sammen har de to barn. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Da Mila var sju år, emigrerte hennes jødiske foreldre til USA fra Ukraina, for å unnslippe antisemittismen i hjemlandet. De bosatte seg i Los Angeles, og i begynnelsen tjente moren og faren til livets opphold ved takke ja til alle mulige strøjobber som taxisjåfør, pizzabud og kassaekspeditør.

Familien hadde dårlig råd, men satte likevel av penger for å sende datteren på teaterskole. Der ble hun oppdaget av en agent, og snart var Kunis å se i reklamefilmer på tv. Etter hvert fulgte småroller i serier som «Days of Our Lives» og «Baywatch». Gjennombruddet kom da hun som 14-åring kapret rollen som den overfladiske og navlebeskuende karakteren Jackie Burkhart i komiserien «That '70s Show». Det var også på settet til denne serien at hun traff ektemannen. Siden er hun blitt filmstjerne med stor F, og på mange måter personifiseringen av den amerikanske drømmen. Hun har likevel greid å holde beina plantet på jorden.

LES OGSÅ: Beyoncé delte bilde av tvillingene sine.

Kjemper for likestilling

Da skuespilleren kommer inn på hotellrommet i Beverly Hills, er hun kledd i en stilig, blå buksedress og kunstferdig sminket, men hun virker som en dame som hadde kledd langt bedre å sitte på en brun pub med en øl. Kunis er kul, rett og slett. Smart, skarp og slagferdig. Det lett å skjønne hvorfor hun stadig vekk dukker opp i nye komedier, selv om hun også har mer seriøse dramaer som «Black Swan» og «The Book of Eli» på merittlisten.

– Men jeg er egentlig ingen komiker. Det jeg kan, er å lytte og gi svar på tiltale. Gi meg replikker, og jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å puste liv inn i dem. Standup hadde jeg derimot aldri mestret. Komikere som er flinke til det, ser alt fra utsiden, de er ikke til stede i sitt eget liv, de observerer bare i stedet. Selv lever jeg livet mitt 100 prosent, sier Kunis.

Hun fortsetter å engasjere seg i kampen for likestilling i Hollywood, blant annet ved å velge filmer med et positivt budskap til jenter. «The Spy Who Dumped Me» er et eksempel. Her spiller hun en litt usikker jente som oppdager at det bor langt mer i henne enn hun hadde trodd.

– Jeg elsket at historien ikke kretset rundt en mann, eller prinsen på den hvite hesten som til slutt kommer til unnsetning. I stedet handlet det om et vennskap mellom to handlekraftige damer som stortrives i hverandres selskap, sier hun. Skuespilleren er likevel kjapp til å påpeke at dette ikke er en typisk «chick flick». I det hele tatt håper hun at slike merkelapper etter hvert vil forsvinne.

– Selv om «The Spy Who Dumped Me» har en kvinnelig regissør og kvinnelige hovedrolleinnehavere, kunne jeg ønske at folk bare ser på den som en morsom film, ikke en morsom jentefilm. Jeg synes ikke at det er positivt når folk sier «Se så populær denne komedien ble, selv om de største rollene spilles av kvinner», fordi ingen sier det samme om filmer der brorparten av skuespillerne er menn. Jeg kunne ønske at vi en vakker dag kan begynne å dømme en film ut ifra dens kunstneriske kvaliteter og ikke hvorvidt det er få eller mange kvinner med i den, sier Kunis.

LES OGSÅ: Hugh Grant: - Jeg burde giftet meg mye tidligere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer