«Getty-forbannelsen»:

Milliardærbarnas mørke familiehistorie

Mange tror det hviler en forbannelse over Getty-familien, etter at tragediene har rammet i flere tiår.

Milliardærbarnas mørke familiehistorie
Publisert

I 1966 het verdens rikeste person John Paul Getty. Den amerikanske oljemagnaten og kunstsamleren ble verdens første dollarmilliardær, og eide på et tidspunkt 80 prosent av verdens oljeimperium.

Dem som kjente ham beskrev ham ikke som noen sympatisk karakter, og det var mest pengene og kunsten som opptok ham. Familiekjær var han heller ikke, men han fikk fem sønner med fire av sine fem koner.

Men en formue ingen hadde sett maken til kunne ikke redde familien fra alle tragediene som skulle følge, som mange omtaler som «Getty-forbannelsen».

KALD OG KYNISK: John Paul Getty opparbeidet seg en enorm formue, men av familiekjærlighet hadde han lite til overs. Foto: Dezo Hoffman/REX/NTB
KALD OG KYNISK: John Paul Getty opparbeidet seg en enorm formue, men av familiekjærlighet hadde han lite til overs. Foto: Dezo Hoffman/REX/NTB Vis mer

I 1958 døde Timothy Getty, bare tolv år gammel.

Den yngste av oljemagnatens fem sønner led av kreft. Timothys mor, og tidligere kone av familieoverhodet, skrev et memoar før hun døde i 2017, 103 år gammel. Hun hevdet at Getty klagde over de høye sykehusregningene som fulgte med sønnens sykdom, og at han ikke dukket opp i begravelsen, skriver Los Angeles Times.

Barnebarnet kidnappet og lemlestet

Den kanskje aller mørkeste tragedien skjedde imidlertid i 1973. Gettys barnebarn, Paul John Getty lll, ble nemlig som 16-åring kidnappet fra gata i Roma, og holdt fanget i en hule i fem måneder. Kidnapperne krevde 17 millioner dollar i løsepenger.

Bestefar sa plent nei, og mente hans 14 andre barnebarn ville bli kidnappet om han betalte så mye som en penny. Først da gjerningspersonene sendte et avskåret øre, tilhørende barnebarnet, var han villig til å betale 2,2 millioner dollar, og barnebarnet ble sluppet fri.

Kidnappingen er blant annet dramatisert i den ferske Netflix-filmen «All the Money in the World».

OVERLEVDE KIDNAPPING: Paul John Getty III ble kidnappet som 16-åring, og skulle slite med opplevelsen resten av livet. Her med mora, skuespiller Gail Harris. Foto: Giuseppe Anastasi/AP Photo/NTB
OVERLEVDE KIDNAPPING: Paul John Getty III ble kidnappet som 16-åring, og skulle slite med opplevelsen resten av livet. Her med mora, skuespiller Gail Harris. Foto: Giuseppe Anastasi/AP Photo/NTB Vis mer

Selv døde Paul John av hjertesvikt, 83 år gammel, tre år seinere.

Det kan ikke sies at Paul John Getty lll kom tilbake i god behold. Han hadde PTSD og sleit med å bearbeide det han hadde opplevd. Han forsøkte å døyve traumene med alkohol og rusmisbruk, og havnet i rullestol etter en overdose og påfølgende slag. Han ble også delvis blind og mistet taleevnen. Etter å ha vært syk lenge, døde han i 2011, 53 år gammel.

Dobbeltliv

Gordon Getty, en av oljemagnatens fem sønner, gikk det bedre med. Han er nå 88 år, og tok i sin tid over farens forretninger. Men også han hadde skjeletter i skapet. Han levde nemlig et dobbeltliv ved siden av sitt eget familieliv, og 1999 kom det fram at han hadde en elskerinne og tre barn i Los Angeles, noe som fikk stor oppmerksomhet i pressen.

I 2015 døde nok et Getty-familiemedlem, sønnen til Gordon. Andrew Rork Getty ble bare 47 år, og ble funnet død i sitt eget hjem i Hollywood av ekskjæresten.

Bare to uker tidligere hadde han bedt om besøksforbud fra eksen, og dødsfallet ble opprinnelig etterforsket som et drap, ifølge Forbes.

Seinere ble det imidlertid slått fast i obduksjonsrapporten at han døde av en hjertesykdom og hadde store mengder amfetamin i kroppen.

Også Gordons ekskone er død. Hun døde av et hjerteinfarkt under en familiemiddag i september i fjor, 79 år gammel.

HEMMELIG FAMILIE: Gordon Getty hadde en elskerinne og tre barn skjult for familien. Her med hans avdøde ekskone, Anna Getty, i 2003. Foto: Richard Young/REX/NTB
HEMMELIG FAMILIE: Gordon Getty hadde en elskerinne og tre barn skjult for familien. Her med hans avdøde ekskone, Anna Getty, i 2003. Foto: Richard Young/REX/NTB Vis mer

Gordon Getty har også overlevd en annen sønn, John Gilbert Getty. Han døde i november i fjor, 52 år gammel. Han døde av komplikasjoner av fentanyl-forgiftning, og hadde hjertesykdom og kols, som ble forverret av overdosen, som han skal ha tatt ved et uhell.

DØDE AV OVERDOSE: John Gilbert Getty døde i november i fjor. Foto: Privat
DØDE AV OVERDOSE: John Gilbert Getty døde i november i fjor. Foto: Privat Vis mer

Sosietetskvinne

Musikeren etterlot seg ei datter, Ivy Love Getty. Hun er blant den nye, fremadstormende Getty-generasjonen, og har i en alder av 26 gjort seg bemerket i sosietetsverdenen. Oldebarnet til oljemagnaten gjør også suksess som modell.

- Faren min var fantastisk, den kuleste mannen som noensinne var på denne planeten, og jeg vil for alltid være den stolteste dattera. Jeg elsker deg så mye, pappa. Livet er ondskapsfullt noen ganger, skrev hun på Instagram etter dødsfallet til faren.

I vinter giftet hun seg med fotograf Tobias Alexander Engel i et storstilt bryllup verdig en milliardærarving. De be viet av ingen ringere enn leder for USAs Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Sto fram som trans

Flere av Ivys firmenninger, altså John Paul Gettys andre oldebarn, har også gjort suksess. Blant dem er Nats Getty (28), som også har vært å regne som modell og sosietetsperson, og var blant annet gjest i Paris Hiltons bryllup.

Han kom nylig ut som transperson, og har i en årrekke vært aktiv i LGBTQ-bevegelsen. 28-åringen er også gift med YouTube-stjernen Gigi Gourgeous, som også er trans.

Nats har fortalt at han ikke hadde en lett oppvekst, ettersom han aldri var komfortabel i sin egen kropp.

- Jeg har tilbrakt hele livet mitt ute av sync i kroppen jeg var født med og fanget i et utseende som ikke passet verken hode eller sjel, skrev han i en Instagrampost.

GIFT: Nats Getty og Gigi Gorgeous giftet seg i 2019. Foto: Image Press Agency/NurPhoto/Shutterstock/NTB
GIFT: Nats Getty og Gigi Gorgeous giftet seg i 2019. Foto: Image Press Agency/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer

Han led også av anoreksi og rusmisbruk som yngre, og har vært åpen på Instagram om at han kjemper hver eneste dag mot indre demoner.

Broren, August Getty (27), har gjort seg bemerket som motedesigner, og har blant annet kledd opp Kim Kardashian, Paris Hilton, Miley Cyrus og Katy Perry.

Hollywood-karriere

Baltzahar Getty (42) er også et av oldebarna som har gjort karriere i rampelyset, og er det eneste barnet såkalte «øreløse» John Paul Getty lll fikk. Han har spilt i en rekke filmer og serier, blant annet «Twin Peaks» siden han slo gjennom i «Fluenes Herre» i 1990.

SKUESPILLER: Balthazar Gettys far var kidnappede Paul John Getty III. Foto: Showtime/REX/NTB
SKUESPILLER: Balthazar Gettys far var kidnappede Paul John Getty III. Foto: Showtime/REX/NTB Vis mer

Han har imidlertid vært åpen om at det å tilhøre en steinrik familie med en mørk historie ikke har vært enkelt.

- Jeg sleit mye som barn og overkompenserte ved å være vill og å slåss. Jeg ville aldri bli stemplet som en rik unge, fordi det var jeg ikke. Strukturen på familiefondene gjorde at jeg ikke var det på det tidspunktet. Det var veldig ironisk, denne antakelsen fra folk, i tillegg til å ha en ganske tøff oppvekst. Vi hadde ingenting materialistisk, det skjedde ikke før lenge seinere, har han uttalt til People.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer