Monica Lewinsky

Monica Lewinsky stemte på Hillary i 2016

En hel verden lo av henne, og presidenten kalte henne for «that woman». Nå er Monica Lewinsky klar med TV-serie om forholdet til Clinton-paret.

TAR STYRINGA: Det er lenge siden Monica Lewinsky var «den kvinnen». I dag har hun laget TV-serie om forholdet til Clinton-paret. FOTO: NTB
TAR STYRINGA: Det er lenge siden Monica Lewinsky var «den kvinnen». I dag har hun laget TV-serie om forholdet til Clinton-paret. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Monica Lewinsky var 22 år og praktikant i Det hvite hus da forholdet til president Bill Clinton endte i en offentlig og politisk skittentøyvask som kunne knust hvem som helst.

Mens Lewinsky i begynnelsen nektet å snakke ut om affæren, nektet gifte Bill Clinton – hardnakket – for at den i det hele tatt var et faktum: «I did not have sexual relations with that woman.»

Under riksrett-høringene mot Clinton fikk Monica både livet og sexlivet brettet ut, og det så lenge ut til at hun for alltid ville ses med naive praktikantbriller.

Selv var hennes eneste ønske å legge hendelsen bak seg og leve et normalt liv «under radaren», men dét ble vanskeligere enn forventet. Ingen ville ansette henne – og i et intervju med The Guardian uttalte Monica at hun ikke engang fikk jobbe frivillig med veldedighetsarbeid.

KLEM :Bill Clinton klemmer Monica Lewinsky i 1996, etter at han er blitt gjenvalgt. FOTO: NTB
KLEM :Bill Clinton klemmer Monica Lewinsky i 1996, etter at han er blitt gjenvalgt. FOTO: NTB Vis mer

Men etter mange års brutal medieoppmerksomhet og sexistiske vitser på hennes bekostning, har Monica Lewinsky i dag satt seg ettertrykkelig i førersetet. Hun har gjort seg til en betydelig foredragsholder innen mobbing, offentlig uthengning og skam, og ikke minst har hun laget tv-serie om sitt livs verste drama, der hun selv er produsent.

Trusa må med!

Impeachment: American Crime Story har premiere i september 2021 på FX, og over ti episoder følger vi den unge praktikanten og hennes møte med presidenten og maktapparatet.

I et intervju med The Hollywood reporter forteller Lewinsky hvordan det var å jobbe med serien, som tross alt handler om hennes egen mørke periode. Hun innrømmer at hun var åpen for å komme med innspill til scener hun selv hadde opplevd. Blant annet insisterte hun på at episoden der hun viser president Clinton et glimt av trusa si, måtte være med.

Manusforfatter Sarah Burgess hadde ønsket å utelate scenen, av frykt for å vekke vonde minner for Monica. Men Monica krevde at den måtte med. Om ikke kom produksjonen til å rammes av kritikk som ville gå ut over alle involverte:

– Jeg er ekspert på hvordan folk oppfatter denne historien, sa Lewinsky.

HØRING: Monica Lewinsky avgir ed i 1999, under riksrettshøringene mot president Clinton i kjølvannet av utroskapsskandalen. FOTO: NTB
HØRING: Monica Lewinsky avgir ed i 1999, under riksrettshøringene mot president Clinton i kjølvannet av utroskapsskandalen. FOTO: NTB Vis mer

Stand by your man

En ting Monica Lewinsky derimot ikke ville legge seg borti som produsent, var scenene som handlet om paret Clinton og forholdet dem imellom.

STÅR SAMMEN: Hillary smiler ved sin manns side i 2004. Hillary ble senere utenriksminister i president Obamas regjering, og i 2016 stilte hun til valg selv. FOTO: NTB
STÅR SAMMEN: Hillary smiler ved sin manns side i 2004. Hillary ble senere utenriksminister i president Obamas regjering, og i 2016 stilte hun til valg selv. FOTO: NTB Vis mer

Da Hillary Clinton stilte som presidentkandidat mot Donald Trump i 2016, spekulerte mange i at velgerne hadde vanskelig for å svelge at hun faktisk ble hos sin mann. Han hadde jo bedratt henne, hvordan kunne hun bli?

TIL VALG: Da Hillary Clinton stilte til valg i 2016, lå hun an til å bli den første kvinnelige president i amerikansk historie. En av dem som stemte på henne, var Monica Lewinsky. FOTO: NTB
TIL VALG: Da Hillary Clinton stilte til valg i 2016, lå hun an til å bli den første kvinnelige president i amerikansk historie. En av dem som stemte på henne, var Monica Lewinsky. FOTO: NTB Vis mer

I en dokumentarserie fra 2020 mintes president Clinton øyeblikket han snakket ut med Hillary og datteren Chelsea om utroskapen:

– Jeg satte meg på sengekanten og snakket med min kone. Jeg fortalte henne nøyaktig hva som skjedde, når det skjedde. Jeg sa: Jeg føler meg forferdelig. Vi har vært gjennom ganske mye de siste årene. Jeg har ingenting å si til mitt forsvar. Det er utilgivelig, det jeg gjorde.

Stemte på Hillary

Men selv om Hillary valgte å bli hos sin mann, er Monica Lewinskis forhold til Clinton-paret ikke over. Hvert fall ikke politisk.

I et portrettintervju med New York Times høsten 2021 fortalte Monica Lewinsky at hun faktisk hadde gitt sin stemme til Hillary ved valget i 2016.

VED RORET: Monica Lewinsky har skjønt verdien av å eie sin egen historie, og er produsent på serien «Impeachment: American Crime Story», om forholdet sitt til president Bill Clinton på 90-tallet. FOTO: NTB
VED RORET: Monica Lewinsky har skjønt verdien av å eie sin egen historie, og er produsent på serien «Impeachment: American Crime Story», om forholdet sitt til president Bill Clinton på 90-tallet. FOTO: NTB Vis mer

På spørsmål om hva slags innvirkning Clinton-paret har på henne dag, svarte Monica Lewinsky:

– Det påvirker meg ikke på samme måte som før. De spiller ikke på langt nær så stor i livet mitt nå som de gjorde for to tiår siden.

Kilder: New York Times, The Hollywood Reporter, The Guardian, People.com

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer