«Convicting a Murderer»:

- Mot slutten av «Making a Murderer» var jeg overbevist om at Steven Avery var uskyldig, nå er jeg ikke like skråsikker

Skaperen bak «Convicting a Murderer» sier at seriens hovedoppgave er å belyse alle sidene ved saken - så objektivt som mulig.

SKAL GRAVE I HISTORIEN: Filmskaper Shawn Rech (midten) er i gang med å grave i den mye omdiskuterte drapssaken fra Wisconsin, USA, hvor Steven Avery (t.v.) og nevøen Brendan Dassey er dømt for drap på fotografen Teresa Halbach gjort i 2005. FOTO: NTB Scanpix // Skjermdump fra Facebook (av Rech)
SKAL GRAVE I HISTORIEN: Filmskaper Shawn Rech (midten) er i gang med å grave i den mye omdiskuterte drapssaken fra Wisconsin, USA, hvor Steven Avery (t.v.) og nevøen Brendan Dassey er dømt for drap på fotografen Teresa Halbach gjort i 2005. FOTO: NTB Scanpix // Skjermdump fra Facebook (av Rech) Vis mer
Publisert

Romjulen 2015 satt titusenvis av mennesker verden rundt og tittet på Netflix-serien «Making a Murderer». True crime-serien skapte kraftig engasjement, og flere stilte spørsmål ved hvordan politietterforskere og den amerikanske politistyrken klarte å få den Wisconsin-fødte 56-åringen Steven Avery og hans nevø Brendan Dassey dømt for drapet på fotograf Teresa Halbach i 2007. Hun ble funnet drept i 2005.

Mange lot seg ryste av måten politiet hadde utført avhøret på den da 16 år gamle gutten Brendan, og mente de hadde tvunget frem en tilståelse. I serien kom det frem at Brendan hadde en IQ på 73, noe som ansees som et lavt nivå. Flere påpekte derfor at han hadde vanskeligheter med å sette seg inn i avhørssituasjonen, og konsekvensene det å tilstå fikk for ham.

En av de som lot seg engasjere da «Making a Murderer» kom ut var den amerikanske filmskaperen Shawn Rech (53). Til å begynne med lot også han seg provosere av det som kom frem, men da han begynte å gjøre research innså han at det var mange sider ved saken som ikke hadde blitt belyst.

Det har han nå tenkt til å gjøre noe med - og resultatet kan vi se i dokumentarserien «Convicting a Murderer».

I slutten av september gjestet han Nordiske Seriedager i Oslo hvor han fortalte om dokumentar-prosjektet.

- Da jeg selv så «Making a Murderer» i 2015 ble jeg bergtatt, og i likhet med veldig mange andre ble jeg også sint og forbanna, og ikke minst flau over å være amerikansk.

I OSLO: Shawn Rech i samtale med Cecilie Asker fra Aftenposten under Nordiske Seriedager i Oslo i slutten av September. FOTO: KK
I OSLO: Shawn Rech i samtale med Cecilie Asker fra Aftenposten under Nordiske Seriedager i Oslo i slutten av September. FOTO: KK Vis mer

LES OGSÅ: Storesøsteren fra helvete? Karla voldtok og drepte tre tenåringsjenter sammen med ektemannen - blant dem, sin egen lillesøster

- Politiet og myndighetene er ikke skyldfrie, og det har kommet frem at de har gjort mange feil

Under samtalen med Cecilie Asker i Aftenposten fortalte Shawn Rech at hans hovedoppgave er å belyse alle sidene ved saken - så objektivt som mulig.

MED I SERIEN: Den omdiskuterte og utskjelte aktoren Ken Kratz har sagt ja til å stille opp i Shawn Rechs dokumentarserie «Convicting a Murderer». FOTO: NTB Scanpix
MED I SERIEN: Den omdiskuterte og utskjelte aktoren Ken Kratz har sagt ja til å stille opp i Shawn Rechs dokumentarserie «Convicting a Murderer». FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Vi inkluderer alle fra politiet og rettsvesenet, som jo har sine egne sterke synspunkter. Vi skal vise alt. Vi kommer til å konfrontere dem med ulike konspirasjonsteorier, og ber dem om å forklare disse. Politiet og myndighetene er ikke skyldfrie, og det har kommet frem at de har gjort mange feil.

Per i dag jobber Rech i et team som utgjør 12 personer, og blant dem er universitetsprofessorer og studenter som har fått internship-stilling. De går for det meste gjennom bevismaterialet.

På spørsmål fra Cecilie Asker om hvordan man starter en slik arbeidsprosess, forklarer Rech at tilgang er det viktigste aspektet når man setter i gang med et dokumentarprosjekt av denne typen.

- Om man ikke har tilgang til de viktigste personene saken omhandler, har man ingenting. Man kan selvfølgelig bruke gamle opptak eller intervjue irrelevante folk, men man trenger i bunn og grunn tilgang til nøkkelpersonene.

LES OGSÅ: Chris Watts er siktet for drapet på sin gravide kone Shan’ann og døtrene Bella (4) og Celeste (3)

Om skjebnen til Brendan Dassey: - Det er rett og slett tragisk

Flere store produksjonsselskaper har forsøkt å få til en avtale med aktor Ken Kratz, sersjant Andy Colburn og etterforsker Tom Fassbender - som alle tre ble sterkt kritisert i «Making a Murderer»-dokumentaren. Da Shawn Rech fikk nyss i at de hadde gitt flere avslag, spurte han om hvorfor de aldri kom frem til en enighet.

- Ken Kratz ga uttrykk for at han ønsket å ha kontroll på innholdet og at han ville ha final cut. Jeg fortalte ham at det var et helt vanvittig krav, og at ingen kommer til å gå med på det. Men dersom han ønsket å involvere seg med noen som kom til å være helt objektiv, og som han kunne stole på, så var det oss. Vi er et lite produksjonsselskap uten den store pengesekken, men vi er fast bestemt på å gjøre dette på riktig måte.

Til slutt fikk de overbevist de utskjelte mennene og en avtale ble signert.

- Da fikk vi tilgang på alle de som ikke har vært villig til å stille opp i «Making a Murderer». Vi har til og med fått tilgang på familiemedlemmer fra den andre siden. I tillegg til dette har vi tonnevis med dokumenter og bevismateriale som vi må gå gjennom. Det er en omfattende jobb.

Om han får den drapsdømte 56-åringen Steven Avery til å stille opp i dokumentarerien «Convicting a Murderer» er foreløpig uvisst.

- Jeg har tatt kontakt med Stevens advokat, og hun har sagt at hun skal gi beskjed dersom han er interessert i å snakke med oss.

På spørsmål fra Cecilie Asker om hva han tenker om skjebnen til nevøen Brendan Dassey og om han tror de to er skyldig, svarer han at det som skjedde med den da 16 år gamle gutten er en tragedie.

- Dersom han er medskyldig er det på grunn av onkelen sin. Han ville aldri ha kommet på dette selv. Han spilte videospill og løp etter jenter. Han ville ikke vært kapabel til å gjøre noe sånt. Det er rett og slett tragisk.

EN TRAGEDIE: - Dersom han er medskyldig er det på grunn av onkelen sin. Han ville aldri ha kommet på dette selv, sa Shawn Rech under Nordiske Seriedager-arrangementet i Oslo i september. FOTO: NTB Scanpix
EN TRAGEDIE: - Dersom han er medskyldig er det på grunn av onkelen sin. Han ville aldri ha kommet på dette selv, sa Shawn Rech under Nordiske Seriedager-arrangementet i Oslo i september. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Når det kommer til skyldspørsmålet er det veldig viktig at vi lar det være opp til publikum å danne seg en formening. Min personlige mening burde ikke - og skal ikke - komme i mellom det. Mot slutten av «Making a Murderer» var jeg overbevist om at Steven Avery var uskyldig, nå er jeg ikke like skråsikker. Det er det eneste jeg kan si.

19. oktober kommer sesong 2 av «Making a Murderer» på Netflix. Det er foreløpig uvisst når «Convicting a Murderer» har premiere, men Rech opplyser at dokumentarserien, som er fordelt på åtte episoder på 50 minutter, blir ferdigstilt høsten 2019.

Øvrige kilder: Business Insider og Refinery29

LES OGSÅ: Neil Entwistle drepte kona og datteren - skjulte latterkrampe under rettssaken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer