Sigrid Bonde Tusvik:

- Mye mer alvorlig enn det jeg vanligvis driver med

Sigrid Bonde Tusvik starter korps for kvinner som står utenfor fellesskapet.

KVINNERS RETTIGHETER: Programleder Sigrid Bonde Tusvik heier på kvinner og deres rettigheter. I denne serien ønsker hun å inkludere minoritetskvinner i et korps og skape en sosial arena. FOTO: Thomas Andersen / TV 2
KVINNERS RETTIGHETER: Programleder Sigrid Bonde Tusvik heier på kvinner og deres rettigheter. I denne serien ønsker hun å inkludere minoritetskvinner i et korps og skape en sosial arena. FOTO: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer
Publisert

Komiker Sigrid Bonde Tusvik (42) har samlet 10 minoritetskvinner som danner «Korps United». Hvorfor? Fordi hun selv spilte i korps da hun var yngre og opplevde det som en inkluderende og sosial arena. Disse to elementene er det mange minoritetskvinner i Norge som kan kjenne et savn etter.

En av dem som har fått gleden av å lære seg saksofon er Becky (34) fra Thailand. Hun kom til Norge som au pair i 2015.

Hun møtte etter hvert det som i dag er kjæresten hennes, Pelle, på nett. Hun har vært arbeidsledig lenge, og gledet seg derfor ekstra mye til det sosiale fellesskapet i korpset.

FRA AU PAIR TIL KORPSENTUSIAST: Becky er opprinnelig fra Thailand. Siden hun kom til Norge i 2015 har hun lært seg både norsk språk og noter. FOTO: Thomas Andersen / TV 2
FRA AU PAIR TIL KORPSENTUSIAST: Becky er opprinnelig fra Thailand. Siden hun kom til Norge i 2015 har hun lært seg både norsk språk og noter. FOTO: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

«Hvilket instrument føler du at du skal gå for?» spør korpsleder Bonde Tusvik i første episode.

«Saksofon. 100 prosent,» svarer 34-åringen med selvtillit og en latter som smitter gjennom tv-skjermen. Hun har nemlig aldri prøvd å spille saksofon før.

På bare 9 måneder skal aspirantkorpset lære seg instrumentene de skal opptre med på selveste nasjonaldagen. Arbeidet startet i august, og kvinnene har investert mye tid i å lære seg å spille instrumentene, men også i det å bli kjent med hverandre som mennesker og som et lag.

KORPS UNITED: Korpsleder Sigrid Bonde Tusvik har samlet 10 minoritetskvinner til et korps for å lære seg instrumenter. Målet er å spille på Slottsplassen på 17. mai. FOTO: Thomas Andersen / TV 2
KORPS UNITED: Korpsleder Sigrid Bonde Tusvik har samlet 10 minoritetskvinner til et korps for å lære seg instrumenter. Målet er å spille på Slottsplassen på 17. mai. FOTO: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

Hvorfor korps?

Korps er for alle, mener programleder Bonde Tusvik. Her kan man møtes på tvers av alder, kjønn, bakgrunn, hjemland og ferdighetsnivå.

Disse minoritetskvinnene har ulik bakgrunn og kultur, men de har til felles at de ønsker å ta større del i fellesskapet i det norske samfunnet.

– Dette korpset er mye mer alvorlig enn det jeg vanligvis driver med. Jeg er opptatt av samfunnet og at alle skal bli hørt, sier Bonde Tusvik på spørsmål fra en av kvinnene om hvorfor hun ville starte korps.

42-åringen som til vanlig jobber som komiker, innrømmer at dette konseptet er noe helt annet enn det hun vanligvis gjør, men inkludering og kvinners rettigheter er noe hun brenner for.

– At kvinner fra andre land blir hørt er det altfor lite av i Norge. Vi må være obs på rettighetene våre hele tiden, sier hun og fortsetter:

– Hvis vi ser tilbake på historien, er det nesten ikke noe positivt å se tilbake på som kvinne, mens det for menn er mange seire å se tilbake på. Det er vår tid, og vi må utnytte den. Det er kanskje litt flåsete å utnytte den med å lage korps, men det er en start.

Og med disse ordene skaper hun god girl power-stemning – noe som er gjennomgående i de tre første episodene KK har fått tilgang til.

Savner et fellesskap

Det tar ikke lang tid før Becky utbryter at hun elsker å spille saksofon, som blir tatt imot med latter fra programlederen. Seeren får bekreftet uttalelsen hennes om at hun ikke har spilt et instrument før.

Etter at Becky sluttet å jobbe som au pair, har hun søkt hundrevis av jobber uten å få napp. Arbeidsledigheten har gjort at hun har savnet et fellesskap, noe hun før deltakelsen håpet at hun kunne finne i korpset.

– Jeg tenkte at det kanskje kan åpne nye muligheter for meg og gjøre livet bedre.

Savn etter skolegang

Å gå på skole er for alle som er oppvokst i Norge en selvfølge som man kan ha lett for å ta for gitt.

Racheal (34) er fra Uganda og mistet foreldrene sine da hun var ung. Bestemoren tok vare på henne og hun ble tatt ut av skolen ettersom det var en stor utgift. Racheals største ønske var å få gå på skole. Etter mye leting etter hjelp til skoleplass fikk hun et intervju som resulterte i stipend og skolepenger.

Hun utdannet seg først til veterinær. Da hun begynte på en mastergrad i Tanzania, kom hun i kontakt med en professor fra NMBU i Ås utenfor Oslo, som var i Tanzania for å undervise. Det førte henne videre til Ås hvor hun i dag tar en doktorgrad.

– Da jeg kom til Norge, var en av de tingene jeg likte best 17. mai.

Hun blar tilbake i bildearkivet på telefonen sin og finner bilder fra nasjonaldagen i fjor.

FRA BUNNIVÅ: Racheal hadde aldri tatt i et instrument før innspilling av Korps United startet i august i fjor. FOTO: Thomas Andersen / TV 2
FRA BUNNIVÅ: Racheal hadde aldri tatt i et instrument før innspilling av Korps United startet i august i fjor. FOTO: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

Hun tror at hun vil føle seg mer inkludert når hun tar del i 17. mai-feiringen i større grad gjennom korpset. Hun snakker med stor entusiasme.

Racheal har sett korps spille tidligere, og gleder seg til å være den som blir sett på, innrømmer hun lattermild. Hun har i likhet med Becky aldri spilt et instrument tidligere.

– Korps er veldig norsk, og jeg tror jeg vil føle meg mer hjemme i Norge.

Korps United har premiere på TV 2 søndag 24. april.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer