Jerry Lee Lewis

Myra var bare 13 år da hun giftet seg med rockelegenden

Jerry Lee Lewis forelsket seg i sin fetters unge datter.

JERRY LEE LEWIS: Myra Gale Brown giftet seg som 13-åring med rockelegenden Jerry Lee Lewis. Video: KK Vis mer
Publisert

Han var gutten med gullfingrene, som visste hvordan han skulle klimpre frem de vakreste toner på piano. Da Jerry Lee Lewis (født 1935) var en liten guttunge pantsatte hans lutfattige foreldre Elmo og Mamie Lewis huset i Louisiana, slik at han skulle få mulighet til å utvikle talentet sitt.

UNG KJÆRLIGHET: Rockelegenden Jerry Lee Lewis forelsket seg i sin ni år yngre slektning Myra Gare Brown, som bare var 13 år da de inngikk ekteskap. Dette bildet er tatt våren 1958. FOTO: NTB scanpix
UNG KJÆRLIGHET: Rockelegenden Jerry Lee Lewis forelsket seg i sin ni år yngre slektning Myra Gare Brown, som bare var 13 år da de inngikk ekteskap. Dette bildet er tatt våren 1958. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Det gjorde nok foreldrene rett i, for det tok ikke lang tid før Jerry markerte seg som en habil pianist, og er i dag å regnes som en pioneer innen rock and roll og rockabilly-bevegelsen, og sammenlignes med Elvis og Johnny Cash. Blant hans mest kjente låter er Great Balls of Fire (1957), Whole Lot of Shakin' Going On (1957) og High School Confidential (1958).

Men det var nettopp i denne perioden, da disse tre lånene ble sluppet, at alt kunne gått galt for den blonde sjarmøren.

Våren 1958 ble det nemlig kjent at han et halvt år tidligere hadde giftet seg med sin fetters 13 år gamle datter. Jerry hadde blitt advart av managementet om å ikke ta med sin unge kone til London, men kjærligheten trumfet advarslene.

FORELSKET: Jerry Lee Lewis kaster et forelsket blikk mot kona Myra, som skriver i noe som kan se ut som kladdebøker. Bildet er tatt i 1958. FOTO: NTB scanpix
FORELSKET: Jerry Lee Lewis kaster et forelsket blikk mot kona Myra, som skriver i noe som kan se ut som kladdebøker. Bildet er tatt i 1958. FOTO: NTB scanpix Vis mer

På Heathrow flyplass dukket det opp journalister, som skulle få tidenes scoop. En av dem spurte hvem den unge jenta ved Jerrys side var, og hun svarte rett ut: - Jeg er Myra, Jerrys kone.

Var allerede gift

Journalisten spurte Jerry hvor gammel hans nye kone var, og den 22 år gamle rockelegenden svarte at hun var 15 år. Det viste seg å være løgn, for Myra Gale Brown var på det tidspunktet to måneder unna å fylle 14 år.

Ikke nok med at Jerry Lee Lewis, som ble kalt The Killer av presse og fans for sitt enorme pianotalent, samt badboy-aktige fremtoning, hadde giftet seg med et barn - han var fremdeles gift med kona Jane Mitchum, som han hadde giftet seg med i 1953. Mitchum var for øvrig hans andre kone.

Jerry Lee Lewis ble nemlig gift allerede som 16-åring, med en ung kvinne ved navn Dorothy Barton. Ifølge People har han i et tidligere intervju uttalt at han var 14, og ikke 16 som mange har antatt, da bryllupet fant sted.

- Jeg var 14 da jeg giftet meg for første gang. Min kone var for gammel for meg, hun var 17 år. Så møtte jeg Jane Mitcham. En dag sa hun at hun var gravid. Brødrene hennes kjeppjaget meg. Jeg var ordentlig bekymret, så jeg følte jeg måtte gifte meg med henne, men ikke på ekte. Hun skilte seg fra meg, selv om hun egentlig ikke hadde trengt det. Hun var aldri min kone.

13-åringen Myra, derimot, var han stormende forelsket i.

SOMMERBRUD: Myra og Jerry giftet seg for andre gang sommeren 1958, etter at skilsmissen fra kona Jane Mitcham var et faktum. FOTO: NTB scanpix
SOMMERBRUD: Myra og Jerry giftet seg for andre gang sommeren 1958, etter at skilsmissen fra kona Jane Mitcham var et faktum. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Da verden ble kjent med at rockelegenden Jerry, som hadde tatt over stafettpinnen etter Elvis, som i 1958 hadde meldt seg til militærtjeneste, hadde lovet evig troskap med tenåringen Myra dabbet populariteten av. Jerry hadde planlagt å holde over 20 konserter i Europa den våren og sommeren, men etter bare tre ble han tvunget til å avlyse turneen.

Jerry og Myra vendte snutene hjem til Amerika igjen. Etter å ha ferdigstilt skilsmissen med sin andre kone, giftet Myra og Jerry seg på nytt sommeren 1958.

Sønnen døde som treåring

I en alder av 15 år ble Myra mor for første gang da sønnen Steve Allen Lewis kom til verden i 1959. Han ble bare tre år gammel, og døde som følge av en drukningsulykke. Datteren Phoebe Allen Lewis, født i 1963, skulle siden virke som manager for sin far.

Men ekteskapet mellom Myra og Jerry fikk heller ingen lykkelig slutt. I 1970, 13 år etter at de giftet seg første gang, var skilsmissen et faktum. Da var Myra i midten av 20-årene, og hadde gjort seg opp en del tanker om det å bli gift i så ung alder. Hun hevdet at hun hadde vært utsatt for «enhver form for fysisk og mentalt misbruk som man kan forestille seg». Jerry på sin side hevdet at hun hadde tatt ham i å være utro.

- VISSTE IKKE BEDRE: I et intervju fra 2014 sier Myra, som i dag heter Williams, at hun ikke visste bedre, da hun giftet seg med rockelegenden. I dag hadde ting sett litt annerledes ut, mener hun. FOTO: NTB scanpix
- VISSTE IKKE BEDRE: I et intervju fra 2014 sier Myra, som i dag heter Williams, at hun ikke visste bedre, da hun giftet seg med rockelegenden. I dag hadde ting sett litt annerledes ut, mener hun. FOTO: NTB scanpix Vis mer

I et intervju med musikkmagasinet Cuepoint publisert i 2014, forteller den da 70 år gamle Myra om ekteskapet med rockelegenden - som siden beveget seg over i country-sjangeren.

- På den tiden kunne jeg ikke skjønne at de ikke klarte å se at jeg var en moden kvinne. Jeg var bare 13, men folk sa at jeg var med moden enn Jerry. (...) Min generasjon var lært opp i å gjemme seg under pulten når bombene kom, så man hadde det i bakhodet hvert minutt, hver dag, at livet kunne få en brå slutt. Det jeg ønsket meg var en baby i armene mine, et hjem, en ektemann, et kjøkken jeg kunne lage mat på og en hage hvor jeg kunne stelle med plantene.

Hadde hun derimot sett en 13-åring bli gift i dag, hadde tingene stilt seg litt annerledes, erkjenner hun i Cuepoint-intervjuet.

FLOTT: Myra har giftet seg på nytt, og heter i dag Myra Lewis Williams. FOTO: Deeds Publishing
FLOTT: Myra har giftet seg på nytt, og heter i dag Myra Lewis Williams. FOTO: Deeds Publishing Vis mer

- Okay, hvis du hadde sagt til meg nå, at det er en 13 år gammel jente her som har lyst til å gifte seg, så hadde jeg sagt: «Gud, nei, ikke gjør det, lille jente. Få deg en utdannelse, og så kan du tenke på det». Men det var en helt annen verden den gang. Ting har endret seg drastisk siden da. Meninger, tanker, holdninger - verden har endret seg så mye de siste 50 årene, at jeg ikke klarer å holde følge.

I 2016 publiserte hun sine memoarer i boken The Spark That Survived, hvor hun letter på sløret om ekteskapet med rockelegenden. I dag er hun 75 år og jobber i eiendomsbransjen.

HOLDER KOKEN: Jerry Lee Lewis under et arrangement i april 2017. Han er fremdeles en habil pianist og sanger. FOTO: NTB scanpix
HOLDER KOKEN: Jerry Lee Lewis under et arrangement i april 2017. Han er fremdeles en habil pianist og sanger. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Til tross for at Jerry etter hvert kom seg på beina igjen etter barnebrud-skandalen, satte hendelsen sitt preg på musikkarrieren hans. Jerry, som i dag er 84 år, har vært gift totalt syv ganger - og i 2012 giftet han seg med sin nåværende kone Judith Brown. Hun er for øvrig ekskonen til Rusty Brown, som broren til Myra.

I et intervju med The Guardian i 2015 sier Jerry Lee Lewis at han ikke angrer på noe: - Jeg har ikke gjort noe jeg er skamfull over.

Høsten 2022 ble Jerry Lee Lewis ved en feiltakelse annonsert død av det amerikanske tabloid-nettstedet TMZ.

- Vi blir nå fortalt at rock n' roll legenden er i live i Memphis. Tidligere ble vi fortalt av en som hevdet å være Lewis' manager at han var død. Det viste seg å ikke stemme. TMZ beklager feilen.

Great Balls of Fire-sangeren er 87 år.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer