Prinsesse Margaret:

Myter og sannheter om prinsesse Margaret og Antony Armstrong-Jones' ekteskap

Var det ekte kjærlighet?

PRINSESSE MARGARET: Våren 1960 giftet prinsesse Margaret seg med fotografen Antony Armstrong-Jones. Han ble dermed den første borgerlige til å gifte seg med et medlem av den britiske kongefamilien på 400 år. Her med sønnen David som ble født i november 1961. Foto: NTB Scanpix
PRINSESSE MARGARET: Våren 1960 giftet prinsesse Margaret seg med fotografen Antony Armstrong-Jones. Han ble dermed den første borgerlige til å gifte seg med et medlem av den britiske kongefamilien på 400 år. Her med sønnen David som ble født i november 1961. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange av oss som har brukt romjulen på å binge sesong 2 av The Crown. Serien ble sluppet på strømmetjenesten Netflix i begynnelsen av desember, og etter å ha sett de 10 episodene i ett jafs er vi supergira på å finne ut mer om dronning Elizabeths lillesøster prinsesse Margaret (1930 - 2002).

Dronning Elizabeth nektet som kjent lillesøsteren å få sitt livs kjærlighet - flykaptein Peter Townsend - og royale plikter førte med andre ord til at prinsesse Margaret måtte gi slipp på den 16 år eldre mannen som hun elsket av hele sitt hjerte.

Etter år med ulykkelige og kortvarige forhold møter prinsesse Margaret, som er fire år yngre en Elizabeth, fotografen Antony Armstrong-Jones på slutten av 50-tallet. Blant annet tok han et superhot bilde av henne i anledning 29-årsdagen hennes i 1959.

INTIMT: I Netflix-serien The Crown har de tatt for seg det intime forholdet som oppsto mellom prinsesse Margaret og fotografen Antony Armstrong-Jones da han tok bilder av henne i anledning 29-årsdagen hennes. Året etter ble de to gift. Foto: Netflix
INTIMT: I Netflix-serien The Crown har de tatt for seg det intime forholdet som oppsto mellom prinsesse Margaret og fotografen Antony Armstrong-Jones da han tok bilder av henne i anledning 29-årsdagen hennes. Året etter ble de to gift. Foto: Netflix Vis mer

LES OGSÅ: KK møtte Claire Foy som spiller dronning Elizabeth i The Crown: - Jeg spiller ikke en rolle mens jeg ser meg selv i speilet

Inngikk hasteforlovelse da hun fikk telegram om giftemål

De to klarer lenge å holde forholdet skjult for offentligheten, men da Margaret får et telegram hvor Peter Townsend (som da er 45) opplyser at han skal gifte seg med den purunge og belgiske tobakksarvingen Marie-Luce Jamagne, får prinsesse Margaret brått om. Marie-Luce er 19 år og har de samme mørke trekkene som 30 år gamle prinsesse Margaret.

Hun får overtalt Townsend til å utsette å offentliggjøre forlovelsen med Marie-Luce, og bare noen dager senere frir Antony Armstrong-Jones til prinsesse Margaret. Den 6. mai 1960 står bryllupet i Westminster Abbey.

SOM TO DRÅPER VANN: Likheten mellom prinsesse Margaret (t.h. i venstre bildet) og Marie-Luce Jamagne er ekstrem! Prinsesse Margaret fikk dessverre aldri sitt livs kjærlighet, og etter at dronning Elizabeth slo fast at de ikke kunne gifte seg fordi han tidligere hadde vært gift, fridde han til den 26 år yngre belgiske kvinnen. Foto: NTB Scanpix
SOM TO DRÅPER VANN: Likheten mellom prinsesse Margaret (t.h. i venstre bildet) og Marie-Luce Jamagne er ekstrem! Prinsesse Margaret fikk dessverre aldri sitt livs kjærlighet, og etter at dronning Elizabeth slo fast at de ikke kunne gifte seg fordi han tidligere hadde vært gift, fridde han til den 26 år yngre belgiske kvinnen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mange har spekulert i om ekteskapet mellom prinsessen og fotografen ble inngått i en fei fordi Margaret ikke maktet å være ugift samtidig som hennes store kjærlighet giftet seg med en annen kvinne. Man kan ikke vite med hundre prosent sikkerhet hva som stemmer i dette tilfellet, ettersom hverken Margaret, Townsend eller Armstrong-Jones noen gang har kommentert påstandene offentlig.

Men ifølge den tidligere britiske politikeren Jonathan Aitken, som ferierte med prinsesse Margaret på den karibiske øya Barbados på begynnelsen av 70-tallet, skal hun ha åpnet opp om forlovelsen som ble inngått over 10 år tidligere. I 2016 snakket han ut om samtalen han og Margaret hadde i 1971 til Daily Mail.

- Prinsessen hadde et behov for å lufte seg om Tony og hvor dårlig han behandlet henne. Jeg sa: «så, hvorfor giftet du deg med ham?». Det hørtes veldig freidig ut, men vi hadde drukket litt og hadde kommet svært nære hverandre over de siste dagene, sier han i intervjuet og fortsetter:

- Hun sa: «vel, for å si som det er så hadde jeg ingen planer om å gifte meg med ham. Vi hadde det hyggelig sammen, og jeg tenkte ikke på ekteskap. Så helt ut av det blå kom dette brevet fra Peter. Peter og jeg hadde lovet hverandre at vi aldri skulle gifte oss med noen andre dersom vi ikke fikk lov til å gifte oss med hverandre», forklarer Aitken til Daily Mail.

THE CROWN: I Netflix-serien spiller de britiske skuespillerne Vanessa Kirby og Matthew Goode ekteparet prinsesse Margaret og Antony Armstrong-Jones. Foto: Netflix
THE CROWN: I Netflix-serien spiller de britiske skuespillerne Vanessa Kirby og Matthew Goode ekteparet prinsesse Margaret og Antony Armstrong-Jones. Foto: Netflix Vis mer

Det skal sies at Aitken i 1999 ble dømt til 18 måneders fengselsstraff for å ha løyet under ed i forbindelse med økonomisk svindel. Hva som stemmer med tanke på samtalen han hadde med prinsesse Margaret i 1971 er uvisst, men at det gikk dårlig i ekteskapet mellom prinsessen og fotografen er dog ingen hemmelighet.

Det er kjent at Antony Armstrong-Jones var en skjørtejeger og tidlig i relasjonen med prinsesse Margaret holdt han på med andre kvinner ved siden av - og det skal også ha gått rykter om at han også glede i intime relasjoner med menn, og at han dermed var biseksuell. Dette er noe prinsesse Margaret faktisk har kommentert offentlig.

- Jeg hygget meg i hans selskap, men jeg trodde først at han var homofil, har prinsesse Margaret uttalt til forfatter Christopher Warwick, som har skrevet biografien Princess Margaret: A Life of Contrasts (2000).

I GODT SELSKAP: Prinsesse Margaret og Antony Armstrong-Jones trivdes i kulturelle kretser og var begge to svært sosiale. Her i samtale med medlemmene fra popgruppen The Beatles i 1965. Foto: NTB Scanpix
I GODT SELSKAP: Prinsesse Margaret og Antony Armstrong-Jones trivdes i kulturelle kretser og var begge to svært sosiale. Her i samtale med medlemmene fra popgruppen The Beatles i 1965. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Dette husker vi best fra prins William og hertuginne Kates bryllup

Armstrong-Jones innrømmet barn utenfor ekteskapet

​Antony Armstrong-Jones hadde et nært forhold til ekteparet Jeremy og Camilla Fry - og ikke bare på det vennskapelig plan, men de tre hadde også et intimt forhold. Armstrong-Jones ønsket at ingeniør Jeremy Fry skulle være hans forlover i bryllupet med prinsesse Margaret, men dette fikk han ikke lov til ettersom Fry i 1952 ble arrestert for et tilfelle av seksuell aktivitet med en mann.

I The Crown ser vi i en scene at Camilla Fry konfronterer Armstrong-Jones, under prinsesse Margaret og Armstrong-Jones' forlovelsesfest, med at hun er gravid - og at barnet er hans. Dette er også noe som har hold i virkeligheten.

Bare noen uker etter bryllupet mellom prinsesse Margaret og Armstrong-Jones fødte nemlig Camilla Fry datteren Polly. Det var først i 2004, to år etter prinsesse Margarets død, at Polly tok en DNA-test som viste at Armstrong-Jones var Pollys far. Dette benektet både Jeremy Fry og Armstrong-Jones lenge, men i 2008 - tre år etter Jeremys død - erkjente Armstrong-Jones at han var Pollys far.

I et brev publisert på Daily Mail i juli 2008 åpner hun opp om ryktene som svirret, og som fikk henne til å stusse over hvem som egentlig var hennes far.

«Ettersom jeg jo var den påståtte datteren til en enestående ingeniør, slo det meg alltid som meget spesielt at jeg hadde store problemer med å håndtere mekaniske ting, og det gjorde at jeg begynte å stille spørsmål om hvorfor jeg ikke hadde arvet en eneste teknisk ferdighet som mine søsken er velsignet med. (...) Så å finne ut i en alder av 45 år at mannen som jeg forgudet, og som jeg hadde satt på en pidestall høyere enn Nelson’s Column (en statue i Trafalgar Square i London, journ.anm.) helt siden jeg var et lite barn ikke var min far, var en hard byrde for meg å takle», skriver hun i brevet.

LES OGSÅ: Dronning Elizabeth II var bare 13 år da hun falt for den fem år eldre marineoffiseren Philip Mountbatten

Fant kjærlighetsbrev fra prinsesse Margaret

Men prinsesse Margaret hadde ikke helt rent mel i posen, hun heller. I 1966, mens Armstrong-Jones (som nå hadde fått tittelen Lord Snowdon) var på fotojobb i India for The Sunday Times, innledet Margaret en affære med vinimportør Antony Barton. Han var yngstedatteren Lady Sarahs gudfar.

Etter dette hadde hun en kort affære med den skotske pianisten Robin Douglas-Home. 18 måneder etter affæren begikk Douglas-Home selvmord, og dette gikk hardt inn på prinsessen. I dødsboet fant man senere private kjærlighetsbrev sendt fra prinsesse Margaret til Douglas-Home, skriver The Telegraph.

NÆR KONTAKT: Antony Armstrong-Jones (t.v.) var nært knyttet til prinsesse Margarets familie, og etter skilsmissen opprettholdt de kontakten. Her fra en badminton-turnering i England i 1961. Ved siden av Armstrong-Jones står prins Philip, prins Charles, prinsesse Margaret og dronning Elizabeth. Foto: NTB Scanpix
NÆR KONTAKT: Antony Armstrong-Jones (t.v.) var nært knyttet til prinsesse Margarets familie, og etter skilsmissen opprettholdt de kontakten. Her fra en badminton-turnering i England i 1961. Ved siden av Armstrong-Jones står prins Philip, prins Charles, prinsesse Margaret og dronning Elizabeth. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men mest oppmerksomhet fikk affæren hun innledet med den 17 år yngre landskapsarkitekten Roddy Llewellyn. Forholdet deres var av-og-på i åtte år. I mellomtiden hadde Armstrong-Jones innledet et forhold med sin personlige assistent Lucy Lindsay-Hogg.

Skilsmissen mellom prinsesse Margaret og Armstrong-Jones var et faktum i 1978 - 18 år etter at de to lovet hverandre evig troskap i Westminster Abbey. Samme år giftet han seg med Lucy Lindsay-Hogg.

HJERNESLAG: De siste årene av livet sitt satt prinsesse Margaret i rullestol etter et hjerneslag. Hun gikk bort 9. februar 2002. Foto: NTB Scanpix
HJERNESLAG: De siste årene av livet sitt satt prinsesse Margaret i rullestol etter et hjerneslag. Hun gikk bort 9. februar 2002. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til tross for skilsmissen beholdt Armstrong-Jones vennskapet med den britiske kongefamilien, og han tok flere bilder av kongefamiliens medlemmer i årene etter bruddet. Blant annet sto han for prinsesse Diana og prins Charles offisielle forlovelsesbilder i 1981 og det offisielle jubileumsfotografiet av dronning Elizabeth og prins Philip i forbindelse med diamantbryllupet i november 2007.

På slutten av 90-tallet fikk prinsesse Margaret hjerneslag, og mange har spekulert i om hennes røykevaner var årsaken til hjerneslaget. Hun gikk nemlig under kategorien storrøyker. Som følge av hjerneslaget ble hun lenket til rullestolen, og døde av slag 9. februar 2002. Prinsesse Margaret ble 71 år. Eksmannen Armstrong-Jones deltok i begravelsen.

Antony Armstrong-Jones fikk datteren Lady Frances Armstrong-Jones i 1979 med kona Lucy Lindsay-Hogg, men de to skilte lag i 2000 da det ble kjent at 67 år gamle Armstrong-Jones hadde vært utro med den 34 år yngre Country Life-journalisten Melanie Cable-Alexander. I 1998 fødte hun Armstrong-Jones' sønn Jasper William Oliver Cable-Alexander (i dag 19 år).

Fotografen sovnet inn i sitt hjem i Kensington den 13. januar 2017. Han ble 86 år. Dronning Elizabeth deltok i en minnegudstjeneste i Sandringham to dager etter Armstrong-Jones' dødsfall for å hedre sin tidligere svogers minne.

Se flere bilder under:

Kilder: Vanity Fair, The Telegraph, News week og Wikipedia

LES OGSÅ: Prinsesse Diana om Camilla og Charles: - Det var tre av oss i ekteskapet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer