Mesternes mester 2022

Én telefonsamtale ble avgjørende for at hun havnet i Norge

Nadya Khamitskaya Andersen forlot Hviterussland som 17-åring.

MESTERNES MESTER 2022: Nadya Khamitskaya Andersen er blant idrettsfolket som kjemper om den gjeve 'Mesternes mester'-tittelen. FOTO: Stian Foss / Nordisk Film TV / NRK
MESTERNES MESTER 2022: Nadya Khamitskaya Andersen er blant idrettsfolket som kjemper om den gjeve 'Mesternes mester'-tittelen. FOTO: Stian Foss / Nordisk Film TV / NRK Vis mer
Publisert

På begynnelsen av 80-tallet kom Nadya Khamitskaya (39) til verden i Minsk i Hviterussland, og skjebnen ville ha det til at hun i tenårene skulle flytte til Norge hvor hun skulle leve av dans.

I dag er hun godt gift og har to små barn, og denne vinteren er hun aktuell i NRK-konkurransen Mesternes Mester.

- Etter nå snart 22 år i Norge – er det noe du savner med Hviterussland?

- Jeg savner min søster, hennes familie. Jeg savner mamma og pappa og resten av storfamilien i Minsk. Savnet er like stort, som da jeg flyttet hit for to tiår siden, sier Nadya til KK.

I TV-serien forteller hun om hvordan hun havnet i Norge - langt unna foreldrene og sin to år eldre søster.

For allerede som syvåring fikk Nadya øynene opp for sportsdans, og det skulle forme livet hennes på mange plan.

- Det er bevegelse, musikk, glede, uttrykke følelser ... dans traff meg og min personlighet, sier hun i den fjerde episoden av Mesternes Mester.

På 90-tallet satt unge Nadya benket foran VHS-spilleren, der hun med store øyne studerte den norske sportsdanseren Espen Salberg, som sammen med kona Kirsten Salberg hevdet seg som de første nordmenn innen internasjonal sportsdans.

I 1976 ble ekteparet verdensmestere i latindans for amatører, mens de i 1982 og 1983 stakk av med den gjeve VM-tittelen for profesjonelle sportsdansere.

FORBILDER: Det norske ekteparet Espen og Kirsten Salberg, flere ganger verdensmestere i dans, var idolene til Nadya da hun vokste opp i Hviterussland. FOTO: NTB arkiv
FORBILDER: Det norske ekteparet Espen og Kirsten Salberg, flere ganger verdensmestere i dans, var idolene til Nadya da hun vokste opp i Hviterussland. FOTO: NTB arkiv Vis mer

Fikk en avgjørende telefon fra Norge

Og det var nettopp Espen Salberg, som i dag er 69 år, som var blant dem som skulle inspirere Nadya til å flytte fra Minsk og bosette seg i Norge for godt.

- Hva var det ved Espen Salberg som var så inspirerende?

- Espen er en kunstnersjel og et geni som har hatt, og fortsatt har, veldig stor påvirkning på dansesporten. Han har kontinuerlig utviklet danseteknikken, og skapt trender innen koreografi og visuelle uttrykk. Det å få tilgang til hans kunnskap, og få jobbe med ham personlig, var en stor milepæl i min karriere.

Etter en telefon fra Norge og dansetrener Anita Nagren Langset, som hadde sett Nadya briljere på parkettene under diverse dansekonkurranser i hjemlandet, satt hun på flyet til Oslo.

- Jeg var 17 år, og bare noen timer etter avslutningsfesten på videregående kjørte mamma og pappa meg til flyplassen i Moskva. Jeg var i Norge i tre dager, og da jeg kom tilbake til Minsk sa jeg til foreldrene mine at jeg ville flytte til Norge.

Nadya med ektemannen Mads og barna Léon og Evie:

- Hva tenkte du da du fikk telefonen fra Anita om at du kunne komme til Norge – og hva ble avgjørende for at du flyttet hit?

- Det var med skrekkblandet fryd at jeg svarte på en så uventet telefon. Jeg ble overrasket og smigret av interessen, forklarer hun til KK.

- Samtidig ble jeg veldig nervøs for hvordan jeg skulle klare meg økonomisk og uten språk i det som da var et fremmed land for meg. Men bare tanken ved å ha Anita og Erling Langset som mine hovedtrenere, gjorde det til en no brainer å si ja, sier hun med et smil.

Her skulle Nadya også få mulighet til å danse med sitt store idol - nemlig Espen Salberg.

- For meg som vokste opp med videokassettene, oversatt til russisk, var det en utrolig stor opplevelse! sier hun entusiastisk i Mesternes Mester-episode nummer fire.

Nadya har etter flere år som norsk proffdanser siden gjort seg bemerket som danser i TV 2-programmet Skal vi danse - en konkurranse hun har vunnet hele fire ganger.

Sist ut i 2019, da hun og svømmer Aleksander Hetland (39) stakk helt til topps.

'Mesternes mester' sendes på NRK på fredager.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer