Tsar-familien:

Nå er det 100 år siden tsarfamilien ble myrdet - og mystikken rundt den myteomspunne tsardatteren Anastasia (17) oppsto

I flere år svirret ryktene om at medlemmer av tsarfamilien hadde overlevd attentatet.

TSAR-FAMILIEN: Natt til 17. juli 1918 ble tsar Nikolaj II av Russland, hans kone tsarina Aleksandra og deres fem barn prinsesse Maria (bak t.v.), prinsesse Tatjana (bak midten), prinsesse Olga (bak t.h.), kronprins Aleksej og prinsesse Anastasia (foran t.h.) henrettet. FOTO: NTB Scanpix
TSAR-FAMILIEN: Natt til 17. juli 1918 ble tsar Nikolaj II av Russland, hans kone tsarina Aleksandra og deres fem barn prinsesse Maria (bak t.v.), prinsesse Tatjana (bak midten), prinsesse Olga (bak t.h.), kronprins Aleksej og prinsesse Anastasia (foran t.h.) henrettet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til 17. juli 1918 ble den 50 år gamle tsaren av Russland, Nikolaj II, beordret ned i kjelleren i Ipatjev-huset i Jekaterinburg - hvor han og familien hadde vært nødt til å bosette seg etter at han ble tvunget til å abdisere fra tronen i mars samme år, som følge av februarrevolusjonen.

I kjelleren var også hans kone tsarina Aleksandra (46) og parets fem barn kronprins Aleksej (13), storhertuginne Anastasia (17), storhertuginne Maria (19), storhertuginne Tatjana (21) og storhertuginne Olga (22). Det var også et par tjenestefolk med, i tillegg til familiens hofflege doktor Sergei Botkin.

Den var den bolsjevikiske kommandanten Yakov Yurovsky (40) som hadde beordret tsar-familien ned i kjelleren. Han var leder av den hemmelige politigruppen Cheka. Yurovsky forklarte at det hadde vært skuddveksling i nærheten av Ipatjev-huset og at de derfor måtte oppholde seg i kjelleren før de skulle bli fraktet i sikkerhet. Tsarfamilien forholdt seg fattet, men kvinnene i familien sørget for å ikle seg antrekk som hadde plass til smykkene og juvelene deres. Ingen av dem var sikker på om de noen gang kom til å komme tilbake til Ipatjev-huset.

LES OGSÅ: Fire norske kvinner var om bord på Titanic under den skjebnesvangre jomfruturen - bare tre av dem overlevde

- Urals regionale råd har besluttet å dømme dere til døden

På denne tiden var nemlig Den russiske revolusjon godt i gang, og en russisk borgerkrig herjet. På den ene siden kjempet det bolsjevikiske partiet med Vladimir Lenin (1870-1924) på toppen mot Den hvite armé, som ble dannet og ledet av admiral Aleksandr Koltsjak (1874-1920). Bolsjevikpartiet kjempet for bøndenes og arbeidernes rettigheter og levevilkår, mens Den hvite armé besto av sosialdemokrater og var tilhengere av det tidligere tsarveldet. Den militære gruppen kjempet med andre ord for at tsarfamilien skulle gjeninnsettes på tronen.

Men den gang ei.

UTSLETTET: 17. juli 1918 ble tsar Nikolaj, tsarina Aleksandra og parets fire barn kronprins Aleksej (13), storhertuginne Anastasia (17), storhertuginne Maria (19), storhertuginne Tatjana (21) og storhertuginne Olga (22) brutalt drept av medlemmer av det bolsjevikiske partiet. FOTO: NTB Scanpix
UTSLETTET: 17. juli 1918 ble tsar Nikolaj, tsarina Aleksandra og parets fire barn kronprins Aleksej (13), storhertuginne Anastasia (17), storhertuginne Maria (19), storhertuginne Tatjana (21) og storhertuginne Olga (22) brutalt drept av medlemmer av det bolsjevikiske partiet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det de fem medlemmene av tsarfamilien ikke visste mens de oppholdt seg i kjelleren til kjøpmann Ipatjev var at deres siste time var kommet. Plutselig stormet det inn flere bevæpnede menn med rød stjerne på uniformen, som indikerte at de tilhørte Bolsjevikpartiet. Yakov Yurovsky snudde seg mot tsar Nikolaj og leste opp dødserklæringen - en erklæring som historien vil ha det til at Lenin selv skal ha undertegnet:

«Ettersom deres slektninger fortsetter sitt angrep mot Sovjet-Russland har presidiet i Urals regionale råd besluttet å dømme dere til døden.».

Forvirringen var til å ta og føle på. Tsar Nikolaj og de øvrige familiemedlemmene satt sjokkerte tilbake, men de rakk ikke ta innover seg det kommandant Yurovsky akkurat hadde proklamert før det første skuddet ble avfyrt. Kulen traff fembarnsfaren Nikolaj.

LES OGSÅ: Se de historiske bildene tatt i Norge rett etter den tyske invasjonen

Smykkene i klærne hindret kulene i å treffe tsardøtrene

De bevæpnede mennene, som på forhånd hadde fått utdelt navnene på hver sin person som de skulle ta av dage, rettet våpnene mot tsarina Aleksandra, tsarbarna, tjenestefolket og hofflegen. Flere skudd falt, men på grunn av smykkene og juvelene i tenåringsdøtrene og tsarina Aleksandras klær overlevde de kulenes brutalitet. For en stakket stund, vel å merke.

Vaktene bestemte seg dermed for å rette våpnene mot hodene deres, og kort tid senere var hele tsarfamilien, tjenestefolket og hofflegen utslettet.

For at ikke Den hvite armé skulle bruke drapene som propaganda bestemte kommandant Yurovsky og hans menn å kvitte seg med likene. Den døde tsarfamilien ble fraktet til en forlatt gruvesjakt utenfor byen, hvor de ble avkledd og plyndret for verdisakene de hadde gjemt i klærne. For at ikke likene skulle kunne identifiseres helte Yurovsky og hans menn svovelsyre på dem og brente dem på et bål ved gruven. Tsarfamiliens døde kropper ble begravet i to forskjellige provisoriske graver og tildekket med jord.

Der skulle de bli liggende frem til 1989.

FIRE DØTRE: Tsar Nikolaj og tsarina Aleksandra fikk døtrene Olga, Tatjana, Maria og Anastasia sammen. FOTO: NTB Scanpix
FIRE DØTRE: Tsar Nikolaj og tsarina Aleksandra fikk døtrene Olga, Tatjana, Maria og Anastasia sammen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Over 70 år etter at de ble henrettet ble det nemlig funnet menneskelevninger i jorden i Ural-fjellene, og i 1991 viste DNA-tester at dette var tsar Nikolaj, tsarina Aleksandra og barna Olga, Anastasia og Tatjana. Levningene etter kronprins Aleksej og Maria var og ble borte. De ble ikke funnet før i 2007, og også her sørget DNA-tester for at man fikk endelig svar på at hele tsarfamilien var funnet - og ikke minst bekreftet at de alle ble henrettet den skjebnesvangre julidagen i 1918 (rundt fire måneder før første verdenskrig var over).

LES OGSÅ: Danske Dagmar fikk betalt for å ta vare på spedbarn - drepte dem noen timer etter at hun tok over omsorgen

Kvinne hevdet hun var storhertuginne Anastasia - måtte ta DNA-test av dronning Elizabeths ektemann

Det hadde nemlig svirret rykter om at noen av tsarbarna hadde klart å komme seg unna attentatet, og allerede på 1920-tallet var det flere kvinner som sto frem og hevdet at de var Anastasia. Mest kjent er kanskje Franziska Schanzkowska, bedre kjent under det fiktive navnet Anna Anderson. Hun hevdet at hun var storhertuginne Anastasia, og fortalte en historie om at hun hadde klart å komme seg unna attentatet ved hjelp av en av vaktene.

Det var ikke før avdøde tsarina Aleksandras bror Ernest Louis, storhertug av Hesse (1868-1937), hyret inn en privatdetektiv, at det ble konkludert med at historien var oppdiktet. Privatdetektiven kunne avsløre at Franziska egentlig var en polsk kvinne med en fortid som psykiatrisk pasient.

Dette ble også bekreftet da det ble utført DNA-test med prøver av Franziska (som døde i 1984) og prins Philip, som er gift med dronning Elizabeth II av Storbritannia. Testresultatet viste at de to ikke er i slekt, og at hun dermed ikke kunne være storhertuginne Anastasia.

ANASTASIA: Etter attentatet på tsarfamilien er det flere som har hevdet at de har vært storhertuginne Anastasia (t.v.) - blant dem var den polske kvinnen Franziska Schanzkowska, bedre kjent under det fiktive navnet Anna Anderson (t.h.) Dette ble motbevist i 1991 da DNA-tester viste at levninger funnet i Ural-fjellene faktisk var av Anastasia. FOTO: NTB Scanpix
ANASTASIA: Etter attentatet på tsarfamilien er det flere som har hevdet at de har vært storhertuginne Anastasia (t.v.) - blant dem var den polske kvinnen Franziska Schanzkowska, bedre kjent under det fiktive navnet Anna Anderson (t.h.) Dette ble motbevist i 1991 da DNA-tester viste at levninger funnet i Ural-fjellene faktisk var av Anastasia. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Prins Philip, som i dag er 97 år, er nemlig en fjern slektning av den avdøde tsaren. Nikolajs mor var danske prinsesse Dagmar (som tok navnet Maria Fjodorovna da hun giftet seg med Nikolajs far Aleksander III i 1866). Hun var søsteren til kong Georg I av Hellas (1845-1913), hvis sønn var prins Andreas av Hellas og Danmark (1882-1944) - prins Philips far.

Også vår egen konge, kong Harald V (81), er en fjern slektning av tsar Nikolaj II. Prinsesse Dagmar var nemlig søsteren til kong Frederik VIII av Danmark (1843-1912), som var far til kong Haakon VII (1872-1957) - kong Haralds farfar. Dagmar, eller Maria Fjodorovna som hun altså het frem til sin død i 1928, var også søsteren til prinsesse Alexandra av Danmark og Storbritannia (1844-1925), som var mor til norske dronning Maud (1869-1938) - kong Haralds farmor. Med andre ord var kong Haakon av Norge og tsar Nikolaj fettere.

STEDT TIL HVILE: Dmitry Romanov er en fjern slektning av den avdøde tsarfamilien. Her er han fotografert under en minnesmarkering i Peter-Paulus-festningen i St. Petersburg i 2008 - 90 år etter attentatet. FOTO: NTB Scanpix
STEDT TIL HVILE: Dmitry Romanov er en fjern slektning av den avdøde tsarfamilien. Her er han fotografert under en minnesmarkering i Peter-Paulus-festningen i St. Petersburg i 2008 - 90 år etter attentatet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I 1998, 80 år etter den brutale henrettelsen på tsarfamilien av Russland, ble levningene av tsar Nikolaj, tsarina Aleksandra og de fire barna stedt til hvile i Peter-Paulus-festningen i St. Petersburg. Ti år senere, høsten 2009, erklærte russisk høyesterett at tsarfamilien ble drept som følge av av politisk undertrykking, og det brutale attentatet på seksbarnsfamilien ble med andre ord ansett som urettmessig.

Kilder: Illustrert vitenskap, Aftenposten, VG, boken Huset Romanov av Simon Sebag Montefiore og Wikipedia.

LES OGSÅ: Norske Brynhild emigrerte til Amerika i 1881 - så drepte hun rundt 40 menn og flere barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer