Etter mange års målrettet jobbing har den norske skuespilleren Kristine Kujath Thorp (29) endelig nådd målet om å slå gjennom.
Men under presselanseringen av kinofilmen Nordsjøen i oktober 2021 forteller hun til KK at veien til gjennombruddet har vært lang og hard.
- Det var begrenset hvor lenge jeg kunne livnære meg av kortfilmer og novellefilmer, og lenge tenkte jeg «fader ass, kan jeg ikke snart få gjennombruddet mitt? Jeg vet jo at jeg kan det her!». Samtidig er man bevisst på at det er et veldig vanskelig yrke å slå gjennom i.

I august 2021 stakk hun av med den gjeve Amandaprisen for hovedrollen i Ninjababy, og samme år høstet hun gode kritikker for rollen i den prisbelønte filmen Den største forbrytelsen. Hun har også hatt hovedrollen i den danske TV-serien Noget om Emma.
- Fra utsiden kan det virke som at jeg bare har tatt en eller annen merkelig innersving på folk, og at jeg kommer ut av intet uten skuespillerutdanning. At det har vært mye hell der, men det ligger hard jobbing bak, sier hun ærlig til KK.

Dette er menneskene storfilmen «Den største forbrytelsen» handler om
Kjønnsnøytral rolle
Denne høsten er Kristine atter å se på det norske kinolerretet i Nordsjøen - der hun spiller den uredde undervannsrobotoperatøren Sofia, hvis liv blir endret fra det ene øyeblikket til det andre som følge av en potensiell naturkatastrofe av dimensjoner.
- Det var en dritfet mulighet å få spille en kvinnelig actionhelt - for vi har ikke sett mange av dem tidligere.
- Endelig har man innsett av vi kvinner også har noe å gjøre i de rollene der! legger hun entusiastisk til.

Kristine forteller til KK at hun synes at det er utrolig befriende at rollen hun portretterer er skrevet kjønnsnøytralt.
- Det et så utrolig deilig, for det er så fort gjort at man sier at man har skrevet en kvinnelig actionhelt, men når det kommer til stykket blir den likevel stereotypisk; hun er likevel for eksempel veldig opptatt av utseendet sitt eller desperat i kjærlighetslivet.
29-åringen tror at dette kan ha noe å gjøre med at mange sånne roller ofte skrives av menn som hun mener har en meget snever og gammeldags oppfattelse av hva det innebærer å være kvinne.
- Men sånn er det heldigvis ikke i dette prosjektet. I Nordsjøen følger vi en kvinne som virkelig står i egen karriere og som følger det drivet og de drømmene hun har, uavhengig av relasjoner eller kjønn. Her er det mannen, kjæresten til Sofia, som tar seg av barnet og som er mer i søken på å ha et etablert liv og en trygghet enn det hun har, forklarer Kristine.

- Jeg driter i om jeg er kvinne eller mann
Bevisst grep
Og akkurat dét har vært et bevisst grep fra regissør John Andreas Andersen, og manusforfatterne Lars Gudmestad og Harald Rosenløw-Eeg, det å ikke legge vekt på kjønn når de har formet Sofia-karakteren.
Til KK forteller regissør John Andreas Andersen at han ble inspirert av den ikoniske filmen Alien fra 1979 og karakteren Ellen Ripley portrettert av skuespiller Sigourney Weaver.
- På førstesiden av manuset står det at alle karakterene i denne filmen er laget non gender. Sigourney Weavers rolle var ikke skrevet som en kvinnelig actionhelt, og det ble en fin nøkkel for meg.
Etter storfilmen Skjelvet fra 2018, som Andersen også regisserte, ble han oppmerksom på et annet aspekt som ofte forekommer, nemlig at det alltid er kvinnen i filmen som sier «hva er det som skjer her nå?» - som om hun ikke skal være kapabel nok til å forstå hva situasjonen hun er i går ut på.
- Det begynte å komme noen meme's på sosiale medier som lurte på hvorfor det alltid var kvinnene i filmen som sier «hva er det som skjer her nå?», og først sa jeg at det jo ikke stemmer at vi har det med, men så sjekket jeg opp mot manus, og jo da, det stemte det.

Derfor renset de Nordsjøen-manuset helt for den setningen, og i filmen er det ingen av de kvinnelige karakterene som ytrer nettopp den setningen. Men karakteren Arthur, spilt av Mannen som elsket Yngve-stjernen Rolf Kristian Larsen (38), han har fått «æren» av å formulere setningen på lerretet.
- Han sier det faktisk et par ganger! Men nå har jeg lagt ned forbud, og nå er det den kvinnelige karakteren som skal få ideene, hun som gjennomfører og de andre som må følge henne, sier Andersen til KK.
Hylles av kollegene
Regissør Johan Andreas Andersen har bare lovord å si om hovedrolleinnehaver Kristine, og det tok ikke lang tid før han innså at hun var skapt for rollen.
- Nå er det fare for at jeg fremstår som en total fanboy, men jeg synes hun er helt fantastisk!
- Kristine er et kjempetalent, og det får hele Norge nå mulighet til å oppdage. Hun har en unik diversitet i de tingene hun gjør, og ikke en eneste falsk note i kroppen - og det er kanskje det mest fantastiske en skuespiller kan ha. Kristine legger hele sin sjel i det hun gjør, og det fremstår veldig ekte, roser regissør Andersen.

Også skuespillerkollega Anders Baasmo skryter av 29-åringen. Dette er første film de gjør sammen.
- Hun klarer ikke å ljuge, og mange tror at det er det skuespilleryrket handler om, men tvert imot. Det handler om å gjennomleve noe og å være dødsærlig ut ifra ditt eget instrument. Det er toppklasse over Kristine! mener Baasmo, og legger til:
- Det er noen kolleger som har litt å hente på å skjønne at vi er et lag, kan man si, men sånn er ikke Kristine. Det er deilig med folk man kan sitte og slappe av med over en kaffekopp, som det ikke er stress og styr med!
Var flau over å være halvt polsk
Oslo-jenta Kristine Kujath Thorp flyttet til Danmark da hun var 19 år, og gikk i gang med filmstudier på en filmskole i Ebeltoft rett etter videregående. I dag bor hun i København med en samboer som også er i filmbransjen.
- Jeg elsker København, og nå har jeg vel bodd i Danmark i snart ti år, forteller Kristine.
- Tror du at du kommer til å flytte hjem til Norge igjen?
- Jeg håper at jeg kan jobbe mer i Danmark i fremtiden, og har egen leilighet der. Men man vet jo aldri. Jeg tenker jo tanken innimellom, og det er mye jeg savner med Norge, og kanskje mest av alt naturen.
Og selv om hun snakker dansk relativt godt etter snart et tiår i Danmark, merker hun at det likevel er vanskelig å bli helt integrert.
- Jeg håper at språket kommer til å sitte helt en dag, men uansett om det gjør det vil man aldri ha de samme referansene fra barndommen og sånne ting. Der er det ingen som har kjent meg lengre enn fra da jeg var 19-20. Og så savner jeg jo familien min og barndomsvennene mine.

29-åringen vokste opp på Oppsal og Hellerudtoppen på Østkanten i Oslo, og er halvt polsk. Det tok lang tid før hun aksepterte sitt polske opphav, og sier til KK at hun lenge følte skam rundt det å være polakk.
- Det var ikke sånn at jeg våknet opp en dag og tenkte at nå skulle jeg ta tilbake røttene mine, men etter hvert som jeg nærmet meg voksenlivet ble jeg flau over meg selv, og jeg skammet meg over å ha skammet meg.
- Jeg fikk en følelse av at jeg måtte vinne det tilbake igjen. Det var tullete at det skulle være noe jeg var flau over, når jeg heller bare kunne eie det. Man skal være stolt av hvor man kommer fra!
Nordsjøen har premiere fredag 29. oktober 2021.