Lykkeland:

- Nå er jo jeg godt over middels interessert i kostymer og antrekk, så jeg var sikkert litt «pain in the ass»

Skuespiller og designer Pia Tjelta innrømmer at hun har funnet inspirasjon fra serien «Lykkeland» til sin nye høstkolleksjon.

LYKKELAND: I oktober har NRK premiere på den åtte episoder lange dramaserien «Lykkeland» - om starten på det norske oljeeventyret. Pia Tjelta og Per Kjerstad finner vi i rollene som rederparet Ingrid og Fredrik Nyman. FOTO: NRK
LYKKELAND: I oktober har NRK premiere på den åtte episoder lange dramaserien «Lykkeland» - om starten på det norske oljeeventyret. Pia Tjelta og Per Kjerstad finner vi i rollene som rederparet Ingrid og Fredrik Nyman. FOTO: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til høsten har NRKs nye dramasatsing Lykkeland premiere på NRK1, og i de åtte episodene serien foreløpig består av, er vi flue på veggen i livene til fire unge mennesker under starten på det norske oljeeventyret i Stavanger. Perioden serien utspiller seg i er 1969 til 1972.

«På ulikt vis formar oljeindustrien liva deira, og dei blir påverka av alle samfunnsendringane i denne tidsperioden; utviklinga av velferdsstaten, framvekst av likestilling, arbeidsinnvandring, EF-kamp og større privat rikdom. Lykkeland er ei forteljing om Noreg», skriver NRK i en pressemelding.

Pia Tjelta (40) og Per Kjerstad (41) spiller det mektige rederparet Ingrid og Fredrik Nyman. Vi tok en prat med Pia Tjelta under NRKs høstlansering i slutten av juni. Hun forteller entusiastisk til KK at hun det har vært en drøm å jobbe med dette prosjektet - spesielt fordi kostymene er helt unike.

- Det var virkelig en gavepakke å få lov til å gå inn i et sånt univers, og inn i en tid hvor det var helt ubegrenset med vakre ting. Vi jobbet med kostymedesigner Karen Gram, som er Norges aller heftigste kostymedesigner. Det var helt fantastisk å få lov til å sjekke ut kostymelagrene hennes, og se alt det hun hadde funnet frem til. Nå er jo jeg godt over middels interessert i kostymer og antrekk, så jeg var sikkert litt «pain in the ass» også, sier hun og ler.

HØSTLANSERING: Vi møtte Pia Tjelta under NRKs høstlansering i juni. Her er hun med Lykkeland-kollegene Synnøve Hørsdal (produsent), Per Kjerstad (Fredrik Nyman), Anne Regine Ellingsæter (Anna Hellevik), Malene Wadel (Torild Torstensen), Amund Harboe (Christian Nyman), og Bart Edwards (Jonathan Kay). FOTO: NTB Scanpix
HØSTLANSERING: Vi møtte Pia Tjelta under NRKs høstlansering i juni. Her er hun med Lykkeland-kollegene Synnøve Hørsdal (produsent), Per Kjerstad (Fredrik Nyman), Anne Regine Ellingsæter (Anna Hellevik), Malene Wadel (Torild Torstensen), Amund Harboe (Christian Nyman), og Bart Edwards (Jonathan Kay). FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Skuespiller Pia Tjelta sto på toppen av skuespillerkarrieren da hun ble gravid med tvillinger

- Jeg hadde i utgangspunktet en helt annen tanke om hvordan den kolleksjonen skulle bli

For i tillegg til å være skuespiller designer også 40-åringen antrekk for klesmerket Pia Tjelta, og hun innrømmer at høstens kolleksjon er inspirert av kostymene i Lykkeland.

- Høstkolleksjonen ble veldig preget av denne serien og denne tiden, for jeg har jo gått og surret i disse kostymene, og vært inne i den tiden i et halvt år, mens jeg skulle tegne høstkolleksjonen. Så den har både navn oppkalt etter TV-serien og den er inspirert av tiden. Både med tanke på materialvalg og stil. Det var helt umulig å ikke bli inspirert, og jeg hadde i utgangspunktet en helt annen tanke om hvordan den kolleksjonen skulle bli, men underveis i innspillingen ble det bare sånn at det tok plass i meg, forklarer hun.

Rollen Pia Tjelta spiller er en del av en mektig rederfamilie, som i lokalsamfunnet nærmest var som kongelig å regne.

- På den tiden var de jo nesten royale, og de ble behandlet som det. Vi hadde både Grace Kelly, en ung dronning Sonja og Jackie Kennedy som rollemodeller. I sminke og kostymerommet lagde de en svær kollasje med bilder og hårfrisyrer fra den tiden. De var jo, og er fremdeles, ikoniske damer. Det gir veldig mye til rollearbeidet, så det var gøy! sier hun med et smil.

FRA SERIEN: Det holdes forlovelsesselskap for redersønnen Christian (Amund Harboe) og bondejenta Anna (Anne Regine Ellingsæter). I bakgrunnen sees Pia Tjelta i rollen som Christians mor. FOTO: NRK
FRA SERIEN: Det holdes forlovelsesselskap for redersønnen Christian (Amund Harboe) og bondejenta Anna (Anne Regine Ellingsæter). I bakgrunnen sees Pia Tjelta i rollen som Christians mor. FOTO: NRK Vis mer

Pia Tjelta er selv født og oppvokst i Stavanger, og synes det er stas å få lov til å være med å fortelle en historie som omhandler byen hun selv er en del av.

- Jeg er født i 1977, så jeg var ganske liten på den tiden. Men det føles veldig spesielt å få lov til å være med å fortelle en historie som er så tett på den byen jeg er vokst opp i. Dere kan glede dere, for det er et så sammensatt og komplekst karaktergalleri. Det er kjempeinteressant å følge, og det omhandler en historie som har så mange ulike nivåer. Både relasjonelt, medmenneskelig og politisk. Det er så mange forskjellige sjikter av et samfunn i stor endring.

LES OGSÅ: Pia Tjelta, Cecilie Skog, Vanessa Rudjord - flere norske kjendiskvinner får barn i mer voksen alder

- Jeg med én gang tenkte at dette må jeg ikke fucke opp

For den erfarne skuespilleren var det også befriende å få lov til å jobbe med et manus som hun selv beskriver som ekstremt godt skrevet.

- Manusforfatter Mette Bølstad er et geni, og hun kom med et så helstøpt og gjennomarbeidet manus at jeg med én gang tenkte at dette må jeg ikke fucke opp. Jeg har ikke endret ett ord eller ett komma en gang. Ofte kan det jo være ting i et manus som lugger litt, eller som ikke føles organisk for en skuespiller å gjøre, men her var det så rikt at det nesten bare ble rikere å jobbe med scenene. Og i det vi begynte å jobbe med scenene så innså man hvor nøye gjennomtenkt alt var ned til minste detalj.

INNSPILLING: Per Kjerstad og Pia Tjelta under innspilling av serien Lykkeland, NRKs store dramaserie om starten på det norske oljeeventyret, i Stavanger i fjor høst. Foto: Carina Johansen // NTB Scanpix
INNSPILLING: Per Kjerstad og Pia Tjelta under innspilling av serien Lykkeland, NRKs store dramaserie om starten på det norske oljeeventyret, i Stavanger i fjor høst. Foto: Carina Johansen // NTB Scanpix Vis mer

I april vant dramaserien to priser under den internasjonale seriefestivalen Canneseries, for beste manus og beste musikk. Lykkeland, som er en av de dyreste seriene laget i Norge, er allerede solgt til flere land og har fått tittelen State Of Happiness. Ifølge NRK hadde serien, som er produsert av Maipo Film, et budsjett på rundt 96 millioner kroner.

- Bare det å bli tatt ut til festivalen i Cannes var jo en stor ære. Det var veldig stas, fordi at av 130 påmeldte seriene fra hele verden, ble ti serier tatt ut til hovedkonkurransen. Jeg føler meg enormt heldig som fikk lov til å være med på dette prosjektet. Jeg hoppet i taket da jeg fikk den rollen, og har kost meg skikkelig med å spille Ingrid Nyman, sier Tjelta til KK.

LES OGSÅ: Da Pia Tjelta (40) fødte tvillinger lå hennes femten år gamle datter og holdt rundt henne i fødesengen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer