Prinsesse Diana på Netflix

Nå får vi endelig se Diana!

Bli med på en sniktitt inn i den fjerde sesongen av «The Crown».

DIANA-ÅRENE: I sesong 4 av «The Crown» kommer Diana Spencer på banen. Den ikoniske brudekjole er ikke en replika av den Diana bar da hun giftet seg med prinsen av Wales, men skal ifølge kostymedesigneren likevel fange stilen og følelsen til David og Elizabeth Emanuels ikoniske kjole. FOTO: Netflix
DIANA-ÅRENE: I sesong 4 av «The Crown» kommer Diana Spencer på banen. Den ikoniske brudekjole er ikke en replika av den Diana bar da hun giftet seg med prinsen av Wales, men skal ifølge kostymedesigneren likevel fange stilen og følelsen til David og Elizabeth Emanuels ikoniske kjole. FOTO: Netflix Vis mer
Publisert

For alle som ikke kan få nok av kostymedrama, pomp og prakt, og som sverger bortimot evig troskap til kronen, har ventetiden vært lang siden prins Charles fadet ut i sluttbildet av sesong 3 av «The Crown».

Men nå kan vi snart benke oss foran skjermene igjen. 15. november er det premiere på sesong 4 og Netflix gir i disse dager noen smakebiter av hva vi har å glede oss til.

Diana-årene

Helt siden den britiske serien tok seerne med storm i 2016, og etter det har levert rundt en sesong i året, har spørsmålet ligget på lur:

Får vi se Diana? Og hvem skal spille henne?

Der forrige sesong fordypet seg i unge Charles varme følelser for Camilla Shand, i dag hertuginne av Cornwall, tar sesong 4 fatt der vi slapp:

Charles som er født inn i rollen som monark, men som ikke skal få slippe til på aldri så lenge, om noen gang.

MOR OG SØNN: Dronning Elizabeth II, spilt av Olivia Colman, og hennes sønn prins Charles, spilt av Josh O Connor. FOTO: Scanpix
MOR OG SØNN: Dronning Elizabeth II, spilt av Olivia Colman, og hennes sønn prins Charles, spilt av Josh O Connor. FOTO: Scanpix Vis mer

Diana-årene

Det er med andre ord «The Charles and Diana-years» vi nå skal dykke ned i. Underveis får vi blant annet bli med når Diana og Camilla Parker Bowles møtes i unge år, og Diana er uvitende om at Camilla ikke bare skal få et forhold til mannen hennes, men også en dag gifte seg med ham.

LADDET MØTE: I sesong 4 av «The Crown» møtes Camilla Parker Bowles, spilt av Emerald Fennel, og prinsesse Diana, spilt av Emma Corrin. FOTO: Netflix.
LADDET MØTE: I sesong 4 av «The Crown» møtes Camilla Parker Bowles, spilt av Emerald Fennel, og prinsesse Diana, spilt av Emma Corrin. FOTO: Netflix. Vis mer

Store sko

Lady Diana Spencer, senere prinsessen av Wales, har vært portrettert i flere filmer og TV-serier. Blant andre Naomi Watts har tatt på seg den visuelt mildt sagt krevende rollen. I et nytt drama ved navn «Spencer» skal Kristen Stewart etter sigende portrettere Diana.

I sesong 4 av «The Crown» har man imidlertid gått for en helt annen og kanskje ikke så kjent til å spille en av verdens mest omtalte og fotograferte kvinner.

Emma Corrin har tidligere vært å se i Pennyworth i 2019 og i Cesare i 2017. Men så spiller hun altså prinsesse Diana, med den ikoniske tunge luggen.

SKO Å FYLLE: Å portrettere legendariske Diana er ingen lett oppgave. Denne gang er det Emma Corrin som skal til pers, i sesong 4 av The Crown. FOTO: Netflix
SKO Å FYLLE: Å portrettere legendariske Diana er ingen lett oppgave. Denne gang er det Emma Corrin som skal til pers, i sesong 4 av The Crown. FOTO: Netflix Vis mer

Da hun fikk rollen som Diana skal hun ikke engang ha våget å fortelle det til vennene sine, av frykt for at det skulle lekke ut.

Kjole uten sidestykke

Overklasse-jenta Lady Diana Spencer jobbet i barnehage da hun forlovet seg med prins Charles i 1981, og gikk over natten til å bli en av tidenes mest fotograferte kvinner.

FOLKELIG: Lady Diana Spencer på jobb i barnehagen Young England Kindergarten, året før hun giftet seg med prins Charles. FOTO: Scanpix
FOLKELIG: Lady Diana Spencer på jobb i barnehagen Young England Kindergarten, året før hun giftet seg med prins Charles. FOTO: Scanpix Vis mer

Bryllupet savnet sidestykke i pomp og prakt, det samme gjorde den grandiose brudekjolen, som sparket i gang en helt ny æra av bløtkakekjoler og puffermer.

WOW! Det var bare en ting å si om Dianas kjole da hun giftet seg med prins Charles 29. juli 1981. FOTO: Scanpix
WOW! Det var bare en ting å si om Dianas kjole da hun giftet seg med prins Charles 29. juli 1981. FOTO: Scanpix Vis mer

Diana ble raskt et stilikon, men etterhvert kjent for sitt ektefølte arbeid mot Aids og landminer.

Problemer i ekteskapet

Kameralinsene elsket det blyge blå blikket under den tunge luggen, men etterhvert som ekteskapet med arveprinsen skrantet, ble øynene mer og mer uthult.

Legendarisk er TV-intervjuet med Martin Bashir, der Diana kommenterte Charles' utroskap med Camilla Parker Bowles, med ordene: «Det var tre av oss i ekteskapet. Det var litt folksomt».

Da hun ble spurt om hun noen gang trodde hun kom til å bli dronning, lo hun på sitt litt beskjedne vis og svarte: «Nei», og la til: «Jeg har lyst til å være dronning av folks hjerter».

SLITEN: Diana under det avslørende TV-intervjuet med Martin Bashir for BBC i 1995. FOTO: Scanpix.
SLITEN: Diana under det avslørende TV-intervjuet med Martin Bashir for BBC i 1995. FOTO: Scanpix. Vis mer
STORSERIE: «The Crown» tar for seg det britiske kongehusets opp- og nedturer gjennom 1900-tallet. Og vi får se prinsesse Diana. Her er en smakebit på sesong fire. Video: Netflix Vis mer

I 1997 døde Diana i en tragisk bilulykke i Paris, sammen med kjæresten Dodi Al Fayed.

Starten på romansen

Når sesong 4 av «The Crown» tar fatt, er en gryende romanse mellom Charles og Diana på trappene.

Vi får se Diana som jaktes av pressen allerede i starten av forholdet.

FRITT VILT: I «The Crown» sesong 4 får vi følge Diana, spilt av Emma Corrin, og se hennes nærmest eksplosive popularitet verden over. FOTO: Netflix
FRITT VILT: I «The Crown» sesong 4 får vi følge Diana, spilt av Emma Corrin, og se hennes nærmest eksplosive popularitet verden over. FOTO: Netflix Vis mer

Og vi får se Diana som brud, i en kjole som ikke skal være en replika av Dianas legendariske blødkakedrøm, men som samtidig fanger stilen og følelsen, ifølge kostymedesigner Amy Roberts.

Emma Corrin sa i et intervju med British Vouge at da hun første gang tok på seg kjolen og kom in på filmsettet, ble det helt stille i rommet:

– Vi filmet scenen der du første gang ser henne i brudekjolen, jeg tror det var i Lancaster House i London — og jeg hadde et team på rundt ti personer som hjalp meg å ta den på, for den er enorm, sa Corrin og fortsatte:

– Jeg gikk ut og alle ble helt stille. Mer enn noe annet jeg har på meg i serien, så er den så ... den er så henne.

STORSLÅTT: I sesong 4 av «The Crown» kommer Diana på banen, spilt av Emma Corrin. Kostymedesigneren ønsket å lage en brudekjole som fanget stilen og følelsen til David og Elizabeth Emanuels ikoniske brudekjole. FOTO: Netflix
STORSLÅTT: I sesong 4 av «The Crown» kommer Diana på banen, spilt av Emma Corrin. Kostymedesigneren ønsket å lage en brudekjole som fanget stilen og følelsen til David og Elizabeth Emanuels ikoniske brudekjole. FOTO: Netflix Vis mer

– Elsket han henne?

Mye har vært sagt og skrevet om ekteskapet mellom Charles og Diana. Å skulle portrettere profilert personer kan by på utfordringer, spesielt om personene fortsatt er i live.

Charles spilles av Josh O'Connor, kjent for sin rolle i «God's Own Country» fra 2017, som han vant prisen «Beste skuespiller» for under British Independent Film Awards.

MED SIDESKILLET PÅ RETTE STADEN: Josh O'Connor spiller prins Charles, og er ikke helt ulik. Bildet av Charles (t.h.) er fra 1968. FOTO: Scanpix.
MED SIDESKILLET PÅ RETTE STADEN: Josh O'Connor spiller prins Charles, og er ikke helt ulik. Bildet av Charles (t.h.) er fra 1968. FOTO: Scanpix. Vis mer

Og det er litt av en transformasjon O'Connor skal gjennom som prins Charles: fra keitete forelsket i Camilla Shand i sesong 3, til nyforlovet med Diana, gift og sakte på vei mot skilsmisse.

FIN I FARTA: Emma Corrin og Josh Connor portretterer Diana og Charles, og et ekteskap som etterhvert skranter. FOTO: Netflix
FIN I FARTA: Emma Corrin og Josh Connor portretterer Diana og Charles, og et ekteskap som etterhvert skranter. FOTO: Netflix Vis mer

Da O'Connor ble intervjuet om rollen i magasinet Screen Daily, sa han:

– Vi har alle en mening om dynamikken mellom Charles og Diana. Det har vært flott å få mulighet til å enten kjempe mot det eller til tider erkjenne det, og også utfordre spørsmålet «Elsket han henne noen gang?».

Han fortsatte:

– Personlig tror jeg at han må ha gjort det. Det er så mange lag og så mye fylde i forholdet deres, og jeg elsket å utforske det.

– Vil ikke at moren skal dø

Han la til at det som gjør The Crown så spesiell, er at dynamikken i serien også er dynamikken i familien. O'Connor har følgende å si om rollefiguren sin:

– Det er ingen hensikt med Charles sitt liv annet enn dette med plikt og makt, men han kan ikke oppleve det før moren dør. Og han vil ikke at moren skal dø. Han kan ikke virkelig glede seg over privilegiet. Han er fratatt den friheten.

Stjernespekket

I andre roller finner vi Oscar-vinnende Olivia Colman som dronning Elizabeth, ved siden av Tobias Menzies som prins Philip.

DRONNINGA SJØL: Olivia Colman, i rollen som dronning ELizabeth, har god kontroll på håndveska.: Prins Philip spilles av Tobias Mendez. FOTO: Netflix.
DRONNINGA SJØL: Olivia Colman, i rollen som dronning ELizabeth, har god kontroll på håndveska.: Prins Philip spilles av Tobias Mendez. FOTO: Netflix. Vis mer
JET SET: Prinsesse Margaret spilles også i sesong 4 av Helena Bonham Carter. FOTO: Netflix
JET SET: Prinsesse Margaret spilles også i sesong 4 av Helena Bonham Carter. FOTO: Netflix Vis mer

Helena Bonham Carter tilbake i rollen som prinsesse Margaret og Erin Doherty spiller prinsesse Anne.

Da skulle det bare være å varme opp fondue-gryta, puffe opp ermene på mohairgenseren, være raus med den kongeblå eyelineren - og glede oss til Diana-årene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer