GRAVID JANET JACKSON: Disse bildene er tatt i slutten av september og viser en høygravid Janet Jackson på shopping i London. Foto: NTB Scanpix
GRAVID JANET JACKSON: Disse bildene er tatt i slutten av september og viser en høygravid Janet Jackson på shopping i London. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Janet Jackson

Nå kan ikke Janet Jackson (50) lenger skjule at hun er gravid med sitt første barn

Stadig flere kvinner får barn etter fylte 40 og 50 år.

Publisert

Denne uken kom bekreftelsen vi har ventet på! Superstjernen Janet Jackson (50) har endelig åpnet opp om at hun venter sitt første barn. Hun hintet allerede i begynnelsen av april om at verdensturneen måtte utsettes på grunn av familieforøkelse og anbefalinger fra legen sin om at hun må ta det med ro.

Nå bekrefter sangeren overfor bladet People at hun og ektemannen Wissam Al Mana (41) venter sitt første barn. De giftet seg i 2012, og amors piler traff dem i 2009 etter en av Janet Jacksons konserter.

– Vi takker Gud for vår velsignelse, sier hun til bladet.

LES OGSÅ: Emile (20) kvalte sin nyfødte baby ved hjelp av en plastpose

- Tidene forandrer seg

I løpet av det siste tiåret er det flere kvinner som blir gravide etter at de har fylt 40, og det er ikke lenger like uvanlig som før. Stadig flere har ikke bare passert 40 - de nærmer seg 50 år og noen er allerede i 50-årene når de føder.

- Tidene forandrer seg, og det er helt opplagt en trend at stadig flere kvinner føder barn etter fylte 40, og til og med etter fylte 50, har jordmor Siri von Krogh tidligere uttalt til KK.no. 

I dag sier Krogh at det er sjeldent at folk venter til de er 50 år med å få barn:

- Da er det som oftest veldig vanskelig å bli gravid uten hjelp. Ved graviditet etter fylte 40 skal man følges opp med hyppigere kontroller fordi man er mer utsatt for å utvikle plager som høyt blodtrykk og diabetes type to. En positiv sideeffekt ved å bli gravid sent i livet er at jo senere og lengre du ammer jo mindre fare for brystkreft og eggstokk-kreft, hjerte-karsykdom, beskytter mot diabetes type 2.

Ifølge tall fra Medisinsk fødselsregister var 3,4 prosent av alle norske kvinner som fødte barn i 2011, 40 år eller eldre. I 2002 gjaldt dette 2,3 prosent, noe som betyr at antallet kvinner som føder etter fylte 40 år i denne perioden økte med 47 prosent. I 2015 la Medisinsk fødselsregister fram nye statistikk-tall fra 2014 som viste at mors alder fortsetter å øke. Andel kvinner som var 40 år eller mer når de fødte var 3,6 prosent på landsbasis i 2014.

GRAVID: Janet Jackson (50) venter sitt første barn med ektemannen Wissam Al Mana (41). De giftet seg i 2012. Foto: NTB Scanpix
GRAVID: Janet Jackson (50) venter sitt første barn med ektemannen Wissam Al Mana (41). De giftet seg i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I fødselsstatistikken for 2014 kommer det fram at det også er fylkesvise forskjeller på mors fødealder, og at Oslo også i 2014 er det fylket der mor er eldst når hun føder: 

«Gjennomsnittsalder for de fødende totalt i Oslo var 32,1 år i 2014, hvorav 5,1 prosent var 40 år eller mer ved fødsel. Også blant førstegangsfødende var det høy andel fødende på 40 år eller mer i Oslo: 3,3 prosent, mens gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende var 30,8 år. Aust-Agder var det fylket i landet med lavest andel fødende totalt i den høyeste aldersgruppen i 2014, hvor vi ser 2,1 prosent totalt og 0,8 prosent blant førstegangsfødende».

LES OGSÅ: Slik er hverdagen med en liten «attpåklatt»

Selv om kvinner i 40- og 50-årene kan være like spreke som kvinner i 30-årene, er det flere komplikasjoner forbundet med å bli gravid sent.

- Eldre gravide har generelt flere komplikasjoner, som høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes, har overlege og seksjonsleder ved fødeavdelingen ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet, Anne-Sofie Letting, tidligere fortalt til KK.no.

- Jeg var 28 år da jeg fikk mitt første barn, og 46 år da jeg fikk mitt tredje

I fjor sommer hadde KK Mamma en sak på Anne Kathrine Slungård (52) og Ellen Arnstad (50) ble mødre som godt voksne.

- Jeg anbefaler andre å få barn tidligst mulig. Men, livet blir ikke bestandig som man planlegger og håper, og da er det fantastisk å få lov å bli mor igjen nå, sa Anne Kathrine Slungård til KK.no i fjor. I april i år mor for fjerde gang. Slungård er tidligere ordfører i Trondheim og nå administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap, ble i april i år mor for fjerde gang.

Fra før hadde hun tre barn på 23, 13 og 3 år da den lille attpåklatten kom.

- I den grad det er annerledes å bli mor nå sammenliknet med da jeg var yngre, så er det positivt. Jeg har mer erfaring, jeg vet for eksempel hva det vil si å gå gjennom et svangerskap og en fødsel, forklarte Slungård til KK.no.

ELLEN ARNSTAD: Trebarnsmoren Ellen Arnstad, som er forlagsredaktør i Aller Media, forteller til KK Mamma at hun hadde en helt annen trygghet, da hun fikk barn i godt voksen alder. Her med sine to yngste barn Alexander (14) og Gabrielle Margrete (4). Foto:  FOTO: Privat
ELLEN ARNSTAD: Trebarnsmoren Ellen Arnstad, som er forlagsredaktør i Aller Media, forteller til KK Mamma at hun hadde en helt annen trygghet, da hun fikk barn i godt voksen alder. Her med sine to yngste barn Alexander (14) og Gabrielle Margrete (4). Foto: FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Er du gravid er risikoen for åreknuter høyere enn ellers - slik forebygger du åreknuter!

Trebarnsmoren Ellen Arnstad, som er forlagsredaktør i Aller Media, forteller at hun hadde en helt annen trygghet, da hun fikk barn i godt voksen alder.

- Jeg var 28 år da jeg fikk mitt første barn, og 46 år da jeg fikk mitt tredje. Gabrielle Margrete, som nå er tre og et halvt år, er virkelig en bonus i livet. Jeg vet hvilke barnesykdommer som kommer, jeg vet hvordan jeg skal takle de ulike aldersfasene og jeg vet hvor fort barneårene går, slik at det bare er å nyte, sa hun til KK Mamma i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer