Bademote:

Nå skal en 81 åring pryde den kjente forsiden

- Jeg kommer tilbake, sa hun tårevåt da hun ble dømt til fengsel for tjue år siden.

BADEMOTE: Ikke noe sier bading som et par riktig store øredobber. Vendela Kirsebom poserer på kanskje et av de mest ikoniske forsidene Sports Illustrated har hatt. Foto: NTB
BADEMOTE: Ikke noe sier bading som et par riktig store øredobber. Vendela Kirsebom poserer på kanskje et av de mest ikoniske forsidene Sports Illustrated har hatt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Egentlig var Sports Illustrated et temmelig smalt nisjeblad for sportsinteresserte, som ble gitt ut av mediegiganten Time for første gang i 1954.

Men det amerikanske magasinet knakk koden med å nå de store massene, da de innførte en egen Swimsuit Edition i 1964.

Siden har magasinet bidratt med en rekke ikoniske forsider over det velkjente temaet vakre kvinner viser seg fram iført minimalt med tøy.

Her hjemme vil mange kanskje huske det blendende vakre forsiden fra 1993, da Vendela Kirsebom fikk den store æren av å være modell for bladet.

Denne gangen har det amerikanske magasinet tenkt litt annerledes, og valgt en svært så moden kvinne til å bære badetøysutgaven, kan den britiske avisen The Guardian fortelle:

Den 81 år gamle tv-personligheten og hele Amerikas matmor - Martha Stewart.

Historisk

«Oh, well that’s pretty good» skal livsstilsdronningen ha uttalt om oppdraget, samt konstatert at hun kommer til å bli den eldste personen noensinne som nå blir å se på forsiden til Sports Illustrated.

- Jeg tenker ikke så mye på alder, men jeg tenkte at dette blir historisk og at jeg virkelig bør se bra ut, skal hun også ha sagt.

På sin egen instagramkonto delte Stewart nylig også litt livsvisdom i anledning av at bladet kommer ut 18. mai.

Vi tillater oss å oversette det slik:

Mitt motto har alltid vært: Når du er ferdig med å forandre deg, er du ferdig - så jeg tenkte, hvorfor ikke gripe denne muligheten?

Jeg håper denne forsiden inspirerer deg til å utfordre deg selv til å prøve nye ting, uansett hvilken fase av livet du er i.

Et viktig spørsmål

– Mangfold er for alvor satt på agendaen i motebransjen i takt med at det gammeldagse skjønnhetsidealet er i endring, fastslår KK´s egen moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Ida Elise Eide Einarsdottir er KK`s egen moteredaktør. Foto: Astrid Waller
Ida Elise Eide Einarsdottir er KK`s egen moteredaktør. Foto: Astrid Waller Vis mer

- Det er kanskje spesielt blitt synlig på magasinforsider. Det gjelder også Sports Illustrated som de siste par årene er blitt mer mangfoldige med Halima Aden i burkini, transmodeller som Leyna Bloom og Valentina Sampaio og mer formfulle modeller som Hunter McGrady, fortsetter Eide Einarsdóttir.

FORSIDEJENTENE: Her er noen av kvinnene som har prydet forsiden av det amerikanske magasinet. Vendela Kirsebom som nummer to fra venstre. Foto: NTB
FORSIDEJENTENE: Her er noen av kvinnene som har prydet forsiden av det amerikanske magasinet. Vendela Kirsebom som nummer to fra venstre. Foto: NTB Vis mer

Hun mener det er topp at magasinene nå er i ferd med å bli mer inkluderende, men påpeker at majoriteten av forsidemodellene fortsatt er stereotypisk unge, hvite og tynne kvinner.

Dessuten har hun én stor innvending:

- Spørsmålet er bare om vi skal fortsette å hylle objektifisering – selv om tanken er vel så god. Eller er det nå en gang slik at målet helliger middelet. Jeg er usikker.

Fikk en liten dipp

Det var med sine kokebøker og tv-opptredener på begynnelsen av 1980-tallet, Martha Stewart ble allmenn kjent i USA. Siden skal hun ha skrevet intet mindre enn 99 kokebøker og hyppig vært å se som tv-kokk.

LITEN DIPP: Billionæren Martha Stewart - med en liten dipp i 2004, da hun måtte en tur i fengsel. Foto: NTB
LITEN DIPP: Billionæren Martha Stewart - med en liten dipp i 2004, da hun måtte en tur i fengsel. Foto: NTB Vis mer

Gjennom årene har hun bygd opp et imperium bestående av et eget livsstilsmagasin, samt eget klesmerke og ymse produkter til både kjøkken og hjem.

I 2004 fikk hun en liten dipp, da hun ble dømt til fem måneders fengsel for innsidehandel.

Hun ga et tårevåt uttalelse den gangen, utenfor rettssalen på Manhattan.

- Jeg kommer tilbake, vær sikker på at jeg kommer tilbake.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer