KK på flytur med Lorenzo Lamas

- Når jeg flyr, er jeg verken kjendis eller actionstjerne

Han var stjerne i «Falcon Crest», «Renegade» og «Grease». I dag jobber han fulltid som helikopterpilot. KKs journalist ble med Lorenzo Lamas på flytur.

STJERNEMØTE: Lorenzo Lamas og KK-journalist Hege Løvstad Toverud etter flyturen over Los Angeles, der Lorenzo Lamas satt bak spakene, og KKs utsendte begeistret ved siden av. FOTO: Susanne Kindt.
STJERNEMØTE: Lorenzo Lamas og KK-journalist Hege Løvstad Toverud etter flyturen over Los Angeles, der Lorenzo Lamas satt bak spakene, og KKs utsendte begeistret ved siden av. FOTO: Susanne Kindt. Vis mer
Publisert

Ville han si ja? Eller kanskje avfeie oss med et fnys? Jeg var en anelse skjelven da jeg trykket av gårde e-posten fra KK. Det er ikke hver dag man spør om en helikoptertur over Los Angeles, med Lorenzo Lamas bak spakene …

Jeg hadde skrevet en sak om Lorenzo i KK nylig. En skrivebordssak som ble født av det enkle spørsmålet: «Lurer på hvordan det har gått med han kjekke fra Falcon Crest?». Lorenzo Lamas var en av 80-tallets store stjerner, kjent fra rollen som Lance i «Falcon Crest». Han spilte blond college-kjekkas i «Grease», og på 90-tallet kjørte han motorsykkel så det lange håret flagret i «Renegade».

KJEKK KAR: Lorenzo Lamas, slik vi husker ham fra «Falcon Crest» på 80-tallet. På den tiden ante KKSs reporter Hege Løvstad Toverud ingenting om at hun en dag skulle møte ham ansikt til ansikt - og fly helikopter med ham i solnedgangen over Los Angeles. FOTO: NTBScanpix
KJEKK KAR: Lorenzo Lamas, slik vi husker ham fra «Falcon Crest» på 80-tallet. På den tiden ante KKSs reporter Hege Løvstad Toverud ingenting om at hun en dag skulle møte ham ansikt til ansikt - og fly helikopter med ham i solnedgangen over Los Angeles. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Men hva gjorde han nå? I researchen fant jeg ut at Lorenzo hadde vært gift fem ganger – og blitt skilt like mange. Han har seks barn, og de senere år hadde han hatt en egen realityserie som fulgte familien tett på livet.

Jeg visste at han har norske røtter, gjennom sin mor Arlene Dahl. Men det som overrasket meg mest, var at Lorenzo Lamas nå hadde omskolert seg, og jobbet fulltid som helikopterpilot. En idé tok form, og siden trengte den seg frem med voldsom kraft: Vi måtte spørre om en flytur med Lorenzo Lamas!

Da svaret kom

Svaret på henvendelsen kom etter et par dager. Jeg utstøtte et undertrykt fnis da jeg leste at Lorenzo Lamas ville være: «delighted to talk to you» og at han kunne tilby meg en «coastal trip» i helikopteret sitt.

Det er mye som kan skje i et menneske som får sjansen til å møte sin ungdoms helt. For meg ga det seg utslag i en handlekraft som mine nærmeste kanskje har sett litt mindre av de senere år. Her måtte kjøpes inn og fikse og ordnes visum og pakkes – og handles litt til. Til alt hell har jeg en grei mann. Det jeg ikke husket selv, fikset han for meg.

En kvinnes valg

En drøy uke senere sto jeg på hotellrommet i Los Angeles, holdt opp forskjellige antrekk, og stilte meg selv spørsmålet jeg aldri trodde jeg ville stille meg: «What would Lorenzo Lamas wear?». Kanskje burde jeg heller spurt: «What would Lorenzo Lamas like?». Valget falt på en sort T-skjorte i pilotsegmentet. Den ville stå fint mot de lange skyggene av palmer i solnedgangen på Long Beach.

Snart satt vi på venterommet i helikopterhavnen, min svenske fotograf Susanne og jeg. Hun er Los Angeles-basert, men hadde aldri hørt om Lorenzos nye karriere. Det følte som vi var på upløyd journalistmark. Bare en journalist forstår verdien av det.

Bakkemannskapet viste oss en rask opplæringsvideo, «in case of emergency». Alt jeg klarte å tenke på var Lorenzo. Kom han snart? Var han hyggelig? Jeg visste at han hadde en flytur før oss, og da lyden av rotorblad endelig overdøvet palmesuset på Long Beach skjønte jeg at han nærmet seg.

Nå skjer det

«Hold hodet lavt», sa bakkemannskapet mens de ledet oss ut mot helikopteret. Fortalte at de helst ville ha oss tilbake «i en bit».

Foran oss sto helikopteret, med rotorene i gang. Aftensolen speilet seg i ruta, og gjorde det vanskelig å se inn. Var det han? Der, bak refleksjonen av vaiende palmer og en rød Californiasol, var det ikke et kjent ansikt? Jeg gikk nærmere. Satte foten på stigbrettet. Lente meg inn i kabinen. Jo, bak solbrillene og med øreklokker på, der satt Lorenzo Lamas!

Lorenzo i øret

Thank you so much for having us on board! utbryter jeg og smiler like bredt som panoramavinduet.

My pleasure, svarer Lorenzo bak spaken, tar meg i hånden og hilser med fast håndtrykk. Sier velkommen om bord og «please have a seat».

Jeg gjør som han sier, spenner meg fast, og setter på øreklokkene. Får beskjedene hans gjennom mikrofonen fra nå av, og kan snakke med ham tilbake. Snart veiver rotoren øredøvende over oss, men alt jeg hører er Lorenzo Lamas stemme, tett på øret.

TETT PÅ: Lorenzo Lamas og KKs journalist i lufta over Los Angeles. Han flyr både fly og helikopter, men foretrekker helikopter.

– Å fly helikopter er mye vanskeligere. Et fly er utformet slik at det ønsker å fly, selv om du mister motorkraft. Mens et helikopte vil falle ned. Om du ikke setter på autorotasjonen, legger han fort til.

 FOTO: Susanne Kindt.
TETT PÅ: Lorenzo Lamas og KKs journalist i lufta over Los Angeles. Han flyr både fly og helikopter, men foretrekker helikopter. – Å fly helikopter er mye vanskeligere. Et fly er utformet slik at det ønsker å fly, selv om du mister motorkraft. Mens et helikopte vil falle ned. Om du ikke setter på autorotasjonen, legger han fort til. FOTO: Susanne Kindt. Vis mer

– Jeg har aldri angret på at jeg sluttet som skuespiller, sier Lorenzo, mens han med stø hånd får maskinen til å lette. Vel opp i den varme kveldsluften legger han helikopteret over på siden, svinger ut over den enorme havnen i Los Angeles og setter kurs nedover kysten.

– Jeg ville aldri byttet bort det livet jeg har nå og gå tilbake til lerretet for en rolle i en liten film.

Han legger til:

– Da måtte det i så fall være for en James Cameron-film.

LES OGSÅ: Dolph Lundgrens hemmelige fortide: Hadde gruppesex med Grace Jones.

Ro i luften

Han sitter rolig tilbakelent, men med et årvåkent blikk. Har full kontroll på knappene og spaken. Under oss glitrer Stillehavet.

– Å fly helikopter er veldig avslappende for meg, sier Lorenzo

– Når jeg flyr, er jeg ikke skuespiller eller kjendis. Da er jeg er ikke Lorenzo Lamas «the action star». For dem som hører meg på sambandet er jeg «55 Tango Victor», på vei mot en eller annen flyplass. Jeg liker det. Å fly er en herlig måte å glemme og bare fokusere på oppgaven. For meg er det nesten meditativt

Han forteller at alt begynte i 1997, etter at han skilte seg fra sin første kone, og barna flyttet med moren til en småby i Arizona. Selv var han opptatt med jobben, og barna var for små til å reise til ham, siden det innebar både flybytte og fri fra skolen.

– En dag sa jeg: «Jeg skal lære meg å fly», slik at jeg kunne dra og hente dem til Los Angeles. På den tiden jobbet jeg med «Renegade», og jeg hadde råd til å ta flytimer, forteller Lorenzo.

I 1997 fikk han flysertifikat for småfly og kjøpte etterhvert sitt eget fly. Han fortsatte å ta timer og ble pilot også for jetfly.

– En dag i 2001, bare for moro skyld, tok jeg en helikoptertur, og det ble begynnelsen på en ny lidenskap, sier Lorenzo, som siden tok sertifikat også for helikopter

PIKER, VIN OG BILER: Lorenzo Lamas fra da han spilte playboy i «Falcon Crest». Han innrømmer til KK at rolle og privatliv enkelte ganger gikk litt over i hverandre. FOTO: NTBScanpix.
PIKER, VIN OG BILER: Lorenzo Lamas fra da han spilte playboy i «Falcon Crest». Han innrømmer til KK at rolle og privatliv enkelte ganger gikk litt over i hverandre. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Lidenskap for damer og biler

Lorenzo Lamas spilte i «Falcon Crest»gjennom hele 80-tallet. Karakteren hans Lance Cumson var playboy med appetitt på vakre damer og sportsbiler. I hvilken grad smeltet rollen og privatpersonen sammen?

– Du vet, når du spiller en karakter i ni år, blir figuren en stor del av deg, sier Lorenzo og nikker:

– Jeg delte lidenskapen for biler og for damer også, helt sikkert. Så til en viss grad blandet virkeligheten seg med fiksjonen.

Med fem ekteskap bak seg, føler han at jobben som actionhelt sto i veien for familieliv?

– Jobben har nok påvirket et eller to av ekteskapene mine. Det at jeg var så opptatt på filmsettet. Jeg gjorde også mange scener der jeg var romantisk med andre skuespillere. Det er ikke så lett å håndtere, å se mannen din være intim med andre. Selvsagt forsøker du å trekke et skille mellom jobb og virkelighet, men noen ganger er skillet utydelig.

Han legger til:

– Jeg var trofast mot alle sammen, men det så jo ikke ut som det fra deres ståsted. De så meg rote med en kvinne foran kamera og sa: «That doesn’t look fake to me, darling». Jeg tror det er veldig tøft for forholdet. Da er det mye lettere å være helikopterpilot.

Han ler:

– Da trenger jeg ikke å forklare noe.

MEDITATIV PILOT: Lorenzo Lamas avslappet bak spakene med KKs reporter ved siden av over Los Angeles. Han behersker både fly og helikopter.– Fly er så automatiserte nå for tiden, så det er mye morsommere og mer utfordrende å fly helikopter, sier Lorenzo Lamas til KK. FOTO: Susanne Kindt.
MEDITATIV PILOT: Lorenzo Lamas avslappet bak spakene med KKs reporter ved siden av over Los Angeles. Han behersker både fly og helikopter.– Fly er så automatiserte nå for tiden, så det er mye morsommere og mer utfordrende å fly helikopter, sier Lorenzo Lamas til KK. FOTO: Susanne Kindt. Vis mer

Gikk glipp av tid med barna

Under oss forsvinner kyststripen. Lenger ut ligger Catalina Island. Lorenzo forteller at han ofte kan se hval her ute. Tilbake over land farer vi over Donald Trumps golfbane, og husene til de rike og berømte. Selv bor han ikke så langt unna, på Huntington Beach. Lorenzo utdyper hvilken pris skuespillerkarrieren har hatt:

– Å være på location i to måneder er hardt for familien. Livene deres stanser ikke bare fordi du er utenbys. Barna har fortsatt bursdager som du ikke kan komme i. Karatetimer du ikke kan kjøre dem til. Lekser som du ikke kan hjelpe dem med. Jeg gikk glipp av mye med barna mine. Spesielt med de eldste.

Da han begynte som helikopterpilot i 2007 var barna fortsatt små, og han jobbet ennå som skuespiller ved siden av. Men det skulle endre seg:

– Filmrollene kom ikke lenger så lett til meg. Jeg gjorde mye på scenen, både teater og sang for å holde meg i arbeid. Men så ble det mindre av det også, og jeg tenkte: «What the hell, hvordan skal jeg greie å forsørge barna mine?».

Leter etter kvalitet i livet

På Instagramkontoen sin kaller han seg ex-action star. Når var øyeblikket han gikk over til å bli nettopp en ex?

– For seks år siden, da jeg begynte å fly på fulltid, sier Lorenzo.

– Da slapp jeg taket i den andre karrieren. Det var en veldig tilfredsstillende karriere mens den varte og jeg er glad jeg fikk mulighet til å gjøre så mye som jeg gjorde. Men når du blir eldre, leter du etter noe som gir mer kvalitet i livet. Å være hjemme om kveldene betyr mer etter hvert. Ha kontakt med familie, venner og i mitt tilfelle barna.

Han nikker.

– Jeg tror at noen ganger i livet må du se på talentene du har, uansett hva de er. Og jeg behersket å fly og hadde papirer på det.

Han smiler, mens Stillehavet speilet seg i solbrillene:

– Jeg gjorde det bra som skuespiller en stund. Men å fly helikopter er på en måte min second act.

Kona surrogatmor for datteren

I 2018 skilte Lorenzo seg fra 30 år yngre Shawna Craig. Han beskriver et dypt vennskap, og vil gjerne dele årsaken til at de fortsatt står hverandre så nær. Vil at intervjuet skal handle om mer enn skuespill og flyging. Tror leserne vil sette pris på «some more depth», som han sier.

– Min eldste datter Shayne hadde ett barn, og hun og mannen ønsket et til. Men hun hadde hatt en vanskelig abort og kunne ikke bære frem et barn. Så kona mi tilbød seg å bære barnet frem for dem. Kona mi fødte min datters barn. Altså barnebarnet mitt.

– For en utrolig historie.

Lorenzo smiler.

– Det var helt fantastisk. Hun fødte barnebarnet mitt i et badekar, kun med en doula til stede.

Lorenzo beskriver øyeblikket da kona skulle gi fra seg den nyfødte gutten til datteren hans:

– Alle i familien hadde sagt: «Lorenzo, pass på at det går bra med henne». Jeg sa: Stol på meg, hun kan nesten ikke vente til å få gitt barnet til datteren min. Og det var sant. Hun rakte datteren min gutten mens hun lå der i badekaret.

Han forteller at de var samlet, han og barna hans. Lorenzo nevner hele flokken ved navn.

– Det var sterkt. Og en veldig uselvisk handling av min ekskone. Det er en av grunnen til at vi står hverandre så nær i dag, og jeg ønsker henne alt det beste i livet.

FIN GJENG: Lorenzo med døtrene sine på «Ringenes Herre»-premiere i 2003. Fra venstre: Isabella, Alexandra, Victoria, Shayne og Dakota. Sønnen A. J er ikke tilstede på bildet. FOTO: NTBSCanpix.
FIN GJENG: Lorenzo med døtrene sine på «Ringenes Herre»-premiere i 2003. Fra venstre: Isabella, Alexandra, Victoria, Shayne og Dakota. Sønnen A. J er ikke tilstede på bildet. FOTO: NTBSCanpix. Vis mer

Seksbarnsfar

Lorenzo Lamas har seks barn. Fem døtre og en sønn. Et av barna studerer psykologi, en er modell – og de fleste er skuespillere. I selvbiografien som kom ut i 2010 var Lorenzo svært åpenhjertig, også om sine mange ekteskap.

– Jeg hadde fått mange spørsmål om forholdene mine opp gjennom, og jeg snakket jo aldri om forholdene. Det skaper bare rykter. Så jeg tenkte: Jeg skriver heller en bok om det.

Boken omhandler også da han i 1996 giftet seg med Playboy-modellen Shauna Sand, som spilte i «Renegade». Sand var 13 år yngre enn Lorenzo og paret fikk tre døtre. Etter fem ekteskap, har han muligens mistet troen på kjærligheten? Lorenzo smiler, nå med helikopteret trygt plassert på bakken.

– Jeg har begynt å blåse liv i et forhold fra fortiden. Vi fant begge ut at vi var tilgjengelige, og dette er et menneske jeg føler en enorm kjærlighet for. Det er litt for tidlig å snakke om detaljene, men vi føler oss begge velsignet over at vi har fått en ny sjanse.

Han smiler.

– Så selv der har jeg fått en ny sjanse. Akkurat som med jobben min. Det er nok skjebnen.

– Jeg var en veldig trist gutt

Til tross for at han ikke lenger er å se på lerretet, mener Lorenzo selvbiografien hans er klar for en oppdatering. Han har faktisk planer om å skrive en bok for barn:

– Da jeg var liten, hadde jeg ikke mye håp om at jeg skulle bli noe som helst. Jeg var tjukk med briller og regulering, og var ikke populær på skolen. Folk ble ikke tiltrukket av meg. Jeg var smertelig beskjeden og en veldig trist gutt. Jeg vil skrive en bok til unge som ikke har så god selvtillit, og hjelpe dem å lage en plan for å snu sitt eget selvbilde.

Han innrømmer av bokideen er basert på egne erfaringer. Fra da han ble sendt på militærskole for gutter da han var 12 år.

– Det var en veldig vanskelig tid for meg. Jeg blomstret smertelig sent. Alle de andre guttene så ut som voksne menn og hadde muskler og skjegg, og her var jeg, tykk og lubben og jeg tenkte: Hvem er jeg? Jeg hadde veldig dårlig selvtillit.

– Bare noen år senere var du skuespiller? sier vi og hinter til kjekkasene han spilte i både «Grease» og «Falcon Crest».

Lorenzo nikker.

– Jeg vokste fysisk og ga meg selv selvtillit ved å delta i sport. Men ingen fortalte meg hvordan jeg skulle gjøre det. Jeg måtte finne ut av det selv. Jeg vil hjelpe unge så de ikke trenger å finne ut alt selv og føle seg ensomme. Jeg vil at de skal vite at det er andre som dem. Jeg var en av dem.

Vakre barn

Hans egne barn har kontoer på sosiale medier. Bildene viser en søskenflokk som avviker sterkt fra farens påståtte mindre heldige utseende i unge år:

– Barna mine er veldig heldige. De gikk aldri gjennom den stygge fasen, slik jeg gjorde. De var aldri stygge, sier Lorenzo.

– Har du fortalt dem at du var «den stygge andungen»?

– Vel, sier Lorenzo og himler lattermildt med øynene.

– De har sett bilder. «Oh my God, dad. That’s you?», sier de og ler. «Ja, det er meg», svarer jeg.

LES OGSÅ : Den norske Hollywood-stjerna levde videre etter sin død

Halvt norsk

Lorenzo blir synlig stolt når han får snakke om sine norske aner. Moren hans er skuespilleren Arlene Dahl, og foreldrene hennes utvandret til USA. Arlene lever fortsatt og er 93 år.

NORSK MOR: Lorenzo Lamas sammen med moren Arlene Dahl i 2010. Arlenes foreldre utvandret til USA fra Norge, og Lorenzo sier til KK at han drømmer om å besøke morens hjemby i Norge. FOTO: NTBScanpix.
NORSK MOR: Lorenzo Lamas sammen med moren Arlene Dahl i 2010. Arlenes foreldre utvandret til USA fra Norge, og Lorenzo sier til KK at han drømmer om å besøke morens hjemby i Norge. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

– Moren min er fullblods norsk, og jeg er halvt norsk, sier Lorenzo.

– Da jeg var yngre ville moren min ta oss med til hjembyen sin i Norge, men jeg jobbet og kunne ikke bli med. Siden da har jeg alltid ønsket å besøke Norge.

– Du får si fra om du kommer for å finne dine røtter, så lager vi en oppfølger.

– Ja, gjerne, sier Lorenzo.

– Ikke vær redd

Han har stengt ned helikopteret for kvelden. Gylne palmer speiler seg i den buede ruta idet sola tipper over horisonten. Lorenzo takker oss for at vi har kommet. Sier han er smigret over at jeg har reist så langt:

That's so sweet, sier han og jeg får er klem til avskjed.

Før vi går, har han muligens noen ord til sine norske fans? Lorenzo nikker:

– Iblant kan livet ta en ny vending, og da gjelder det å ikke være engstelig eller redd. Stol på det som gis deg, og gjør mest mulig ut av det. For kanskje gjør det deg lykkeligere enn du noensinne har vært.

– Og det er du?

– Ja, sier Lorenzo.

– Det er jeg.

LUFTIG KARRIERE: For seks år siden bestemte Lorenzo Lamas seg for å bli pilot på heltid:

– Jeg var litt rusten, og hadde ikke flydd på en stund, så jeg lånte penger av søsteren min sånn at jeg kunne ta flytimer og få godkjenning, sier Lorenzo Lamas til da KK møter ham i Los Angeles. FOTO: Susanne Kindt
LUFTIG KARRIERE: For seks år siden bestemte Lorenzo Lamas seg for å bli pilot på heltid: – Jeg var litt rusten, og hadde ikke flydd på en stund, så jeg lånte penger av søsteren min sånn at jeg kunne ta flytimer og få godkjenning, sier Lorenzo Lamas til da KK møter ham i Los Angeles. FOTO: Susanne Kindt Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer