Jenny Skavlan

- Når man ser bildene av små barn i redningsvester på flukt, tenker man jo på sitt eget barn

Jenny Skavlan erkjenner at det er annerledes å lede TV-aksjonen etter at hun ble mor.

JENNY SKAVLAN: For tredje året på rad er Jenny Skavlan engasjert i TV-aksjonen. I år går pengene til Røde Kors. Foto: FRODE HANSEN for VG
JENNY SKAVLAN: For tredje året på rad er Jenny Skavlan engasjert i TV-aksjonen. I år går pengene til Røde Kors. Foto: FRODE HANSEN for VG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets TV-aksjon går av stabelen søndag 23. oktober, og i år går pengene til Røde Kors og deres arbeid for krig og konflikt. Målet er å gi livsviktig helsehjelp til over to millioner mennesker i ni land: Syria, Libanon, Sør Sudan, Afghanistan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras. Pengene går også til å hjelpe flyktninger som har kommet til Norge.

KK.no tok en prat med Jenny Skavlan (30), som for tredje året på rad deltar som auksjonarius for TV-aksjonen. 

- I april i år ble du mor for første gang – og dette betyr at årets TV-aksjon dermed er den første du deltar i etter at du selv fikk ansvar for et annet liv. Føles det annerledes på noen måte å være en del av TV-aksjonen i år etter at du selv er blitt mor?

- Ja, det gjør det. Man kan jo som mor tenke: «Tenk om det var mitt barn». TV-aksjonen handler om å fordype seg i et problem og i år når pengene går til de mest sårbare i verden, sivile rammet av krig og konflikt, innebærer det mye barn og kvinner som har det vanskelig.

Når man ser bildene av små jenter og gutter i redningsvester på flukt og i flyktningleirene, tenker man jo på sitt eget barn.

- Jeg skjønner bedre nå hvor kritisk det er. Jeg har skjønt det før, men jeg merker det bedre på kroppen nå. Hvor vare de er på lyder og ting som er skummelt. Hvor viktig mat, stell og bleier er. Man vil jo bare gi dem all trygghet i verden, og det kan ikke de mødrene vi ser fanget i krig gjøre!, sier Jenny engasjert.

LES OGSÅ: Jenny Skavlan: - Føles nesten som om jeg har amputert et bein

TV-AKSJONEN: Helene Sandvig, Misgina Ghebremeskel og Jenny Skavlan er programledere for TV-aksjonen når den går av stabelen søndag 23. oktober.  Foto: Ole Kaland for NRK
TV-AKSJONEN: Helene Sandvig, Misgina Ghebremeskel og Jenny Skavlan er programledere for TV-aksjonen når den går av stabelen søndag 23. oktober. Foto: Ole Kaland for NRK Vis mer

- Det blir nesten litt komisk når vi er bekymret fordi vi ikke har gitt Åse de daglige D-vitamindråpene. Det blir komisk fordi dette handler om barn som ikke har noen ting. De sivile som er fanget av krig og konflikt går gjennom ting som jeg ikke fatter og begriper at mennesker holder ut. Åse kan jo bli og gjøre akkurat det hun vil, og vi støtter og backer henne uansett. Men slik er det ikke for alle. Afghanistan er for eksempel det landet i verden det er verst å bli født i som jente, og for å ikke snakke om alle barnebrudene der ute.

- Det får meg til å tenke over det å selv ha født

Deler av pengene som samles inn går til opprustning av fødselsklinikker og økt beredskap av helsepersonell, og for Jenny Skavlan er dette en hjertesak.

- Afghanistan er et av de landene som pengene fra TV-aksjonen går til, og i Afghanistan dør én av 11 kvinner i barsel. Det får meg til å tenke over det å selv ha født. Jeg fødte jo uten å være redd for å dø i barsel, men der er situasjonen helt annerledes. Pengene går til fødselsklinikker som gjør at det ikke blir like farlig å føde rett og slett.

- Daglig ser vi grusomme og rystende bilder og videoklipp fra Syria og de andre krigsrammede landene via nyhetene, er det på noen måte annerledes å jobbe tett med dette gjennom TV-aksjonen?

- Vi mennesker er bygget slik at dersom vi skulle ha tatt innover oss all elendighet i verden hele tiden så hadde vi jo gitt opp. Men det er annerledes å jobbe med TV-aksjonen kontra det å bli presentert med elendigheten via nyhetene i den forstand at Røde kors som organisasjon bidrar til å hjelpe. De er ikke der for å vise frem elendigheten – men for å gi livsviktig helsehjelp til millioner av mennesker. Man får begge sider av én sak, og vi får presentert hva som må gjøres for at det skal bli bedre, i tillegg til hvor grusomt det faktisk er. Men det er også små lyspunkter i det vi jobber med.

- Det har vært veldig lite redesign på meg etter at jeg fikk barn

Dronning Sonja (79) og kronprinsesse Mette-Marit (43) er høye beskyttere av TV-aksjonen, og kongefamilien har ved flere anledninger vist engasjement og samarbeid med Røde Kors.  

- Hvordan viktig er det at kongefamilien bidrar på et slikt arrangement?

- Dronningen var jo én av initiativtakerne da den aller første TV-aksjonen ble holdt i 1974, og har i en årrekke vist personlig engasjement og at TV-aksjonen betyr mye for henne. Kongefamilien er virkelig de som kan samle det norske folk, og har en samlende effekt. Kronprinsessen har også engasjert seg i årevis, og har vist dugnadsånd. Hun har blant annet vært i Tromsø i forbindelse med denne TV-aksjonen og hjulpet til som leksehjelp. De er et utrolig positivt tilskudd til TV-aksjonen på samme måte som de andre som bidrar, sier Jenny Skavlan til KK.no.

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

HØYE BESKYTTERE: Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit er personlig engasjerte i TV-aksjonen og er i år høye beskyttere for Røde Kors. Foto: Røde Kors // Olav A. Saltbones // NRK
HØYE BESKYTTERE: Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit er personlig engasjerte i TV-aksjonen og er i år høye beskyttere for Røde Kors. Foto: Røde Kors // Olav A. Saltbones // NRK Vis mer

Jenny Skavlan er kjent for sitt engasjement for gjenbruk av klær og antrekk, og har gjort suksess med det etter hvert så kjente #Syom-konseptet. Men til KK.no forteller hun at vi ikke får mulighet til å by på noen Jenny-redesignede plagg under TV-aksjonen. 

- Det har vært veldig lite redesign på meg etter at jeg fikk barn, men jeg har engasjert fem norske designere som skal designe hver sin unike, lange, røde kjole for TV-aksjonen. Rødt, selvfølgelig, siden det er Røde Kors. Designerne er byTiMo, Cecilie Melli, Leila Hafzi, Holzweiler og Cathrine Hammel. Kjolene er fantastisk fine, og det bare finnes én av dem. Det er veldig kult! De kan kjøpes på auksjonen hvor pengene går rett til Røde Kors, du kan by på qxl.no/tvaksjonen.

LES OGSÅ: Kjendisene vil stoppe Theas (12) bryllup

Bli bøssebærer du også!

Røde Kors trenger 100 000 bøssebærere for at alle husstander skal få besøk og mulighet til å bidra. Aller Media, som eier KK.no, kjører en stor digital kampanje på tvers av huset for TV-aksjonen og Røde Kors. Content-avdelingen i Aller Media har laget en serie med reportasjer som skaper stort engasjement hos leserne.

- Her bretter vi opp ermene og lager gode reportasjer og intervjuer for Røde Kors og TV-aksjonen som vi publiserer i alle kanaler i konsernet. Målet er klart, vi skal skaffe 100 000 bøssebærere til søndag 23. oktober, sier Asbjørn Halvorsen, leder av content-avdelingen.

 - Vi har skrevet om overlege Knut som skifter ut Skøyen med Sør-Sudan i permisjon, og så kan du lese om Tordis (102) fra Trondheim. Den svaksynte dama kan ikke gå, men er likevel ute i Trondheims gater på søndag med bøsse. 102-åringen er rørt til tårer for at hun får bidra, med tanke på hvor mye hjelp hun selv får i hverdagen på sitt velferds- og hjelpesenter.

Du kan også hjelpe!

Vil du også bruke to timer på å hjelpe sivile rammet av krig og konflikt, kan du melde deg på her.

  • Tidspunktet for bøssebæringen er mellom klokken 16.00-18.00 søndag 23. oktober.
  • Er du under 18 år, må du gå i følge med en som er voksen.
  • Ønsker du å gå sammen med en venn, holder det at en av dere registrere seg som bøssebærer.
  • Les mer om TV-aksjonen her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer