Det blir ikke noe særlig mer stjernespekket enn rollebesetningen i «Don’t Look Up» - og det blir heller ikke noe mer komisk og grav alvorlig på en gang.
DiCaprio, Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett, Ariana Grande, Timothée Chalamet og Jonah Hill gir oss en brutal påminnelse om hvor mye det haster å ta klimaendringene på alvor.
Samtidig blir vi tvunget til å le av de absurde, overfladiske verdiene som har tatt kontroll over livene våre; besettelsen av likes på sosiale medier, narsissisme, clickbait, kjendiskåtskap og konspirasjonsteorier. Alt i en herlig satirisk suppe som smaker syrlig og salt om hverandre.
Se traileren til filmen nedenfor:

Gravidbildene av superstjernen setter fyr på nettet
- Lett lenge etter en sånn film
- Denne filmen kom på et perfekt tidspunkt – som sendt fra himmelen på en måte, sier Leonardo DiCaprio fra en kinosal i Los Angeles.
Han sitter sammensunket i en flaskegrønn ørelappstol midt i mellom Jennifer Lawrence og Meryl Streep. Sistnevnte spiller den amerikanske presidenten og representerer stormannsgalskap, opportunisme og maktmisbruk på sitt aller verste i filmen som kommer på Netflix i slutten av desember.
Regissør Adam McKay, som er kjent for politiske satirefilmer som «Vice» og «The Big Short», sparer ikke på virkemidlene denne gangen heller.
- Det å belyse viktigheten, og ikke minst tidspresset, dette temaet representerer, er utrolig vanskelig, fortsetter DiCaprio.
- Jeg har lett lenge etter en film om klimakrisen som kan fortelle en historie på en måte som er fengende for publikum.

Nektet å snakke med Kirsten Dunst på filmsettet

Katastrofen kommer
Han sukker litt oppgitt, som han ofte gjør når han snakker om klima og miljø.
- Måten man har pleid å fortelle slike historier på er ved å vise en eksistensiell reise gjennom en persons liv – eller man har laget en katastrofefilm der New York fryser til is, og folk må håndtere apokalypsen ...
Han humrer litt. Ytterjakken er åpen, men han har beholdt den på tross i at det fortsatt er sommertemperatur utenfor, her i Los Angeles.
- Det er jo sånn denne filmen også er ... ha, ha – men det som gjør den så genial er at vi har skapt en metafor for den ekte trusselen, nemlig en komet som nærmer seg jorda, som vil forårsake jordas undergang når den treffer oss. Vi får se hvordan vi som mennesker, som samfunn, vår kultur – og ikke minst hvordan vi politisk sett håndterer en reell trussel på en apokalypse.

Kjenner du igjen denne stjerna?
Ga latterkramper til Meryl Streep
I «Don’t Look Up» møter vi DiCaprio som en sosialt klønete professor fra bygda, som sammen med Jennifer Lawrence får i oppdrag å fortelle den amerikanske presidenten at verden kommer til å gå under.
Alle i den stjernespekkede rollebesetningen fikk frie tøyler av regissøren til å improvisere, noe som blant annet resulterte i en rekke ekstra opptak fordi Jonah Hill, som også er en nær venn av DiCaprio, gjorde så mye ablegøyer at Meryl Streep ikke klarte å holde latteren tilbake.
Lawrence innrømmer at hun gikk så langt som å røyke en ekte joint for å spille rusa i en scene, før hun skynder seg å legge til at det var før hun ble gravid, og at vi ikke må si noe til svigermor.

Sosialt klønete
Leonardo DiCaprio ble glad i sin karakter. En klønete professor med noe umoderne hårsveis.
- Jeg likte spesielt det faktum at ingen av de to forskerne er spesielt sosialt begavet. Min karakter er utrolig lite glatt, og kjempedårlig til å håndtere media. Nei, man kan ikke kalle ham sexy akkurat, flirer DiCaprio, og legger til.
- Jennifer derimot ... håret hennes var nydelig …
Han humrer og ser bort på Lawrence, som slenger noen hånlige kommentarer tilbake. Hun har ildrødt hår med kort pannelugg i filmen.
- Min egen sveis var derimot en katastrofe. Enkelte dager brukte vi ni timer på å lime fast skjegget. Men det er en annen, lang historie.

Santelmann levde på 4500 kilokalorier om dagen

Det haster
Foruten om den kleine sveisen, kjente DiCaprio seg mye igjen i problematikken som utspiller seg i filmen.
- Situasjonen vi ser minnet meg mye om den frustrasjonen jeg har følt opp gjennom årene når jeg selv har hatt samtaler med miljøforskere. Jeg har tenkt mye på hvordan man kan ordlegge seg for å videreformidle dette ufattelig viktige budskapet. Og hvordan jeg kan uttrykke meg uten at det høres ut som et kjedelig båndopptak?
- Hvordan kan dette bli forsidenyheter? Og ikke minst, hvordan kan vi formidle hvor mye det haster. Det handler så klart mye om hvordan media håndterer temaet. Hvor mye prioritet det får.

Åpner opp om frykten som dukker opp når hun skal legge

- Ikke mye optimisme
DiCaprio begynte selv å engasjere seg for miljø- og klima -saker allerede i begynnelsen av 20-årene, like etter suksessen med Titanic i 1997. I dag bruker han sosiale medier nesten utelukkende til å fokusere på aktivisme for å redde jorda.
- Jeg håper alltid at alle filmer jeg er en del av skal ha en aktualitet - og ta opp et tema som er viktig, sier han.
- Har du noe optimisme igjen når det kommer til klimakrisen?
- Ikke mye.

Disse 9 filmene bør du se sammen med tenåringen din!
- Jeg er en skikkelig gledesdreper
Han ler litt unnskyldende med et slags nedoversmil.
- Jeg er en skikkelig gledesdreper når den kommer til dette temaet. Jeg kan prate i timevis om hvor oppgitt jeg er. Spesielt etter å ha kommet hjem fra Glasgows klimakonferanse nylig, der jeg fikk bevitne hvordan så mange av de store avtalene land forpliktelser seg til å holde, plutselig kan bli justert på, med en gang det kommer en ny idiot til makten.

- Kan endre historien
Leonardo DiCaprio henter seg inn litt. For vil han egentlig være en gledesdreper?
- Nei, som sagt, jeg skal ikke være en gledesdreper. Forhåpentligvis kan filmer som denne være med på å endre historien, og skape nye debatter. Ved å få flere mennesker engasjerte. Flere som kan sette press på den private sektor – og på maktinnehavere. Vi har begrenset med tid nå – og det er snakk om massive endringer som må iverksettes.
DiCaprio trekker på skuldrene.
- Gjør vi ingenting så vet vi hva resultatet blir. Det er alt jeg kan si.

Én av disse tjente over fire millioner i fjor

Mensen-scenen i «Beforeigners» har vekket oppsikt ute i verden
