Nemi:

- Nemi har aldri ønsket seg barn, men hun blir nok en morsom tante!

Den populære tegneserien fyller 20 år.

NEMI: I år er det 20 år siden tegneserien Nemi, skapt av Lise Myhre, kom på trykk for aller første gang. Foto: Privat / Lise Myhre
NEMI: I år er det 20 år siden tegneserien Nemi, skapt av Lise Myhre, kom på trykk for aller første gang. Foto: Privat / Lise Myhre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år er det 20 år siden den populære tegneseriekarakteren Nemi dukket opp for aller første gang, som gjesteserie i «Larsons Gale Verden», og i løpet av disse årene er Nemi blitt en sterk rollemodell for både unge og voksne over hele verden. Tegneserien er oversatt til 15 språk.

Til KK forteller Lise Myhre (41), skaperen bak Nemi-karakteren, at hun til å begynne med utelukkende tegnet mannlige karakterer - uten hell.

- Jeg hadde prøvd meg på å lage tegneserier før Nemi ble til, men følte aldri at jeg fikk det til. Jeg hadde jo ikke lært meg håndverket det er å lage stripeserier enda, men ikke bare manglet jeg erfaringen - jeg tegnet konsekvent gutter. Jeg tenkte ikke en gang over det, men som bokelsker og filmfanatiker tok jeg det dessverre for gitt at en hovedperson måtte være av det motsatte kjønn, og naturlig nok klarte jeg ikke å illustrere et manneliv med troverdighet. Da Nemi plutselig var der på papiret, svartkledd som meg selv i tillegg, tenkte jeg: «hun der kjenner jeg jo, hun kan jeg skrive om!», minnes Lise.

- Hva har skjedd med Nemi på disse 20 årene? Hvem er hun i dag?

- Nemi er den hun alltid har vært; tøff og sårbar, kynisk og romantisk, vulgær og klok og omtenksom. Som de fleste av oss. Og hun har perioder der hun er mer det ene eller det andre, men jeg tror den største utviklingen har skjedd hos meg, og hvordan jeg konstruerer og forteller historiene om henne, forklarer hun.

LES OGSÅ: Indiske Anny Divya (30) er verdens yngste kvinnelige Boeing 777-pilot

- Nemi har aldri ønsket seg barn

I 2007 ble Lise og musiker-samboeren Simen Hestnæs (43) foreldre til sønnen Storm, og mange antok at Nemi også en gang i fremtiden kom til å stifte familie. Men den gang ei.

- Nei. Det er ikke for alle, og Nemi har aldri ønsket seg barn. Men Cyan (fiktiv karakter i tegneserien, journ.anm.) er blitt mamma, og Nemi blir nok en morsom tante!

- Hva har mammarollen gjort med deg?

- Det var voldsomme forventninger til hvor fundamentalt jeg skulle forandre meg og hvordan det ville gjenspeiles i serien - men jeg er jo den samme. Livet mitt er bare enda mye bedre, og gutta er selvfølgelig det aller, aller beste i livet mitt, sier Lise til KK.

MED SØNNEN: Lise Myhre og sønnen Storm på filmpremiere på «Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama» i 2014. Foto: NTB Scanpix
MED SØNNEN: Lise Myhre og sønnen Storm på filmpremiere på «Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama» i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da Lise pitchet inn Nemi for redaktøren sin for første gang mente han at serien ville appellere til 20 stykker, men at den var så fin at han ville gi den en sjanse på trykk likevel. Det skulle vise seg å bli en enorm suksess for alle parter.

- Hva tenker du nå om det redaktøren din sa til deg den gangen. Er det en deilig «revansje» at det har gått så bra med tegneseriestripen?

- Det er en felles seier at Nemi er blitt noe av. All suksess jeg har hatt har skjedd sammen med, og aldri på tross av, akkurat den redaktøren. Jeg trodde heller ikke at flere enn en håndfull mennesker skulle like tegneserien min, han skal heller ha kred for å ha gitt Nemi en sjanse!

LES OGSÅ: Denne nordmannen var en av de mistenkte i den myteomspunnede Lindbergh-saken

- Jeg trives godt med at Nemi kan være kjent, selv har jeg aldri hatt noe behov for det

De siste årene har det vært stille rundt Lise Myhre, og ifølge tegneserieskaperen har det vært en bevisst strategi. Det er Nemi det handler om - ikke henne, forklarer hun.

- Jeg har alltid vært veldig takknemlig for at Nemi har fått såpass mye oppmerksomhet, og pressen hjalp meg å få Nemi etablert som et kjent navn. Men det er grenser for hvor mange nye spørsmål det går an å stille en serieskaper som hele tiden leverer den samme serien. Etter hvert handlet spørsmålene mer om meg enn om Nemi, og det ble stadig flere forespørsler av typen: «vi vil hjem til deg og se hva du har i skapet ditt» og «vi vil bli med deg på ferie» og lignende, og sånt har jeg alltid takket nei til. Jeg trives godt med at Nemi kan være kjent, selv har jeg aldri hatt noe behov for det.

- Hvorfor tror du Nemi er blitt en såpass sterk rollemodell for både unge og voksne over hele verden?

- Nemi lever ut både sine sårbare og sine sterke sider, hun er ikke perfekt, men seg selv og ærlig i alt hun gjør. Jeg tror ikke hun er den verste rollemodellen man kan ha!

POPULÆR: Tegneserien om Nemi er blitt oversatt til hele 15 språk. Foto: Lise Myhre
POPULÆR: Tegneserien om Nemi er blitt oversatt til hele 15 språk. Foto: Lise Myhre Vis mer

- Blir du noen gang lei av henne?

- Har ikke skjedd ennå.

Lise Myhre har tjent gode penger på at Nemi-serien har slått an både her hjemme og i utlandet, og når vi spør henne om hvordan det føles å kunne leve av streken sin svarer hun med et stort smil:

- Det føles helt vidunderlig!

Du er invitert i Nemis 20-årsbursdag! Sjekk ut mer på Galleri FineArts Facebook-side her.

LES OGSÅ: Norske Brynhild emigrerte til Amerika i 1881 - så drepte hun rundt 40 menn og flere barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer