Sex-handel av barn:

- Noe er fullstendig galt når systemet tillater voldtektsmennene å holde på som de vil og offeret får livstid!

Rihanna og Kim Kardashian går til angrep på det amerikanske rettssystemet.

SEX-HANDEL AV BARN: Den amerikanske artisten Rihanna er forbanna på amerikanske myndigheter som i 2004 dømte den 16 år gamle jenta Cyntoia Brown til livstid i fengsel for å ha drept mannen som hadde kjøpt henne for sex og voldtatt henne. Foto: NTB Scanpix
SEX-HANDEL AV BARN: Den amerikanske artisten Rihanna er forbanna på amerikanske myndigheter som i 2004 dømte den 16 år gamle jenta Cyntoia Brown til livstid i fengsel for å ha drept mannen som hadde kjøpt henne for sex og voldtatt henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2004 ble den da 16 år gamle jenta Cyntoia Brown dømt for drapet på den 43 år gamle Nashville-eiendomsmegleren Johnny Mitchell Allen. Hun erkjente umiddelbart å ha drept mannen med et skudd i bakhodet, og mente hun hadde handlet i nødverge da hun trodde at mannen, som lå naken i sengen ved siden av henne, strakk seg etter revolveren han hadde under sengen.

16-åringen har forklart at hun fikk panikk, og at hun tok frem en pistol fra vesken sin og skjøt ham.

Ifølge nettavisen Tennessean har hun forklart at hun ble tvunget til prostitusjon av en voldelig ekskjæreste, og at hun hadde blitt plukket opp av Allen og kjørt hjem til hans bolig. Her ble hun voldtatt gjentatte ganger av den 27 år eldre mannen, skriver Essence.

I dag er Cyntoia 29 år og har sittet 13 år i fengsel. Hun ble dømt til livstid, og har ikke mulighet til å søke om prøveløslatelse før etter fylte 67 år. Dette får flere amerikanske kjendiskvinner til å rase mot det amerikanske rettssystemet. Hvordan kan man bure inne en 16 år gammel jente som er offer for grov sex-handel og som er blitt voldtatt gjentatte ganger?

To av de som prøver å få myndighetene til å revurdere saken er artist Rihanna (29) og reality-stjernen Kim Kardashian (37). Begge har brukt sosiale medier for å få folk til å engasjere seg, og forhåpentligvis få saken gjenopptatt.

«Har vi på et eller annet tidspunkt endret definisjonen av ordet #Rettferdighet? Fordi, noe er fullstendig galt når systemet tillater voldtektsmennene å holde på som de vil og offeret får livstid! Til alle dere som er ansvarlige for dette barnets dom, jeg ber til Gud om at dere ikke har barn, fordi dette kunne ha vært datteren din som ble straffet for å ha blitt straffet!», skriver en tydelig rasende Rihanna på sin Instagram-profil til et bilde av det 16 år gamle offeret.

LES OGSÅ: Casey Anthony beskyldt for å ha drept datteren (2): - Jeg sover godt om natten

Kim Kardashian har bedt advokatene sine se på saken

Også Kim Kardashian har postet det samme bildet på sin Twitter-profil, og har samtidig gitt beskjed om at hun nå har satt sine egne advokater på saken.

«Systemet har tydelig sviktet. Det er hjerteskjærende å se en ung jente, et offer for sex-handel, som når hun finner mot til å kjempe tilbake får livstid i fengsel! Vi må kunne klare å gjøre dette på en bedre måte og gjøre det som er riktig. Jeg har satt mine advokater på saken for å se om de kan gjøre noe for å fikse dette», tvitrer tobarnsmoren.

Både kjendiser og «hvermannsen» har vist engasjement via emneknaggen #FreeCyntoiaBrown.

Også rapperen Calvin Cordozar «Snoop Dogg» Broadus Jr. (46) har latt seg engasjere via sosiale medier. Han postet en bildekollasj av Cyntoia Brown og den amerikanske voldtektsmannen Brock Allan Turner - som bare fikk seks måneder etter en voldtekt av en ung kvinne på et campusområdet i California i 2015. Det var to svensker som fant den bevisstløse kvinnen.

Et innlegg delt av snoopdogg (@snoopdogg)

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

- De er barn uten godt nok utviklet dømmekraft

I fengselet har Cyntoia Brown studert og holder nå på med master. Hun er blitt titulert en «model prioner» i fengselet og er blitt mentor for andre kvinnelige medfanger. Hun vokste opp i et ustabilt hjem, med en mor som var alkoholiker og selv var et voldsoffer. I filmen Me Facing Life: Cyntoia’s Story laget av filmskaper Dan Birman i 2011 tar han et dypdykk i jentas historie, og til Fox 17 News har han uttalt at Brown ikke hadde en sjanse.

- Dette er en jente som kommer fra tre generasjoner med grov vold mot kvinner. Cyntoia, hennes bestemor og mor er alle blitt voldtatt. Hun hadde ingen sjanse, sa Birman i et intervju med Fox 17 News i november 2017.

Filmen bidro til å endre loven i Tennessee. Nå kan nemlig ingen barn under 18 år bli dømt for prostitusjon. Man har også gjenopptatt flere saker hvor barn og tenåringer er blitt dømt for handlinger de gjorde da de var mindreårige. Ifølge Tennessean soner 183 mennesker livstidsdommer for ugjerninger de gjorde da de var mindreårige.

- Du tar rett og slett en avgjørelse på vegne av et barn på 14, 15 eller 16 år, og bestemmer hvordan livet deres skal bli basert på hvem de er i dette øyeblikket. Og, de er ikke fullstendig utviklet på dette tidspunktet. De er barn uten godt nok utviklet dømmekraft, de er impulsive og mangler forståelse for hva som er rett og galt. Vi dømmer dem ut ifra den ene tingen de har gjort, og tar fra dem resten av deres liv, sier Kathy Sinback, ansatt ved The Juvenile Court of Metropolitan Nashville and Davidson County, til avisen Tennessean.

Men til tross for dette sitter Cyntoia Brown fremdeles i fengsel, og nå håper altså engasjerte kjendiser at myndighetene tar tak og gjenopptar saken.

LES OGSÅ: Jeffrey Dahmer drepte - og spiste - 17 ofre: - Det fikk meg til å føle at de ble en permanent del av meg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer