CIRQUE DU SOLEIL: Kerren McKeeman er solodanser og trapesartist i det populære Cirque du Soleil-showet Varekai. Foto: Dave Nelson ©Cirque du Soleil 2017
CIRQUE DU SOLEIL: Kerren McKeeman er solodanser og trapesartist i det populære Cirque du Soleil-showet Varekai. Foto: Dave Nelson ©Cirque du Soleil 2017 Vis mer

Cirque du Soleil:

- Noen dager så leker jeg med tanken om at jeg ringer karakteren jeg spiller og sier: «har du lyst til å gjøre det for meg i dag?»

Akrobat Kerren McKeeman er på turne med Cirque du Soleil 40 av 52 uker i året. Blir hun aldri lei?

Publisert

Den første helgen i september er det duket for spenstig akrobatikk og spektakulært show når den verdensberømte teatergruppen Cirque du Soleil gjester hovedstaden. Vi møtte den amerikanske 32-åringen Kerren McKeeman under forberedelsene til premieren. Siden 2014 har hun vært solodanser i oppsetningen «Varekai», og har reist verden rundt for å underholde.

Da KKs utsendte skulle hilse på den akrobatiske 32-åringen hang hun i et trapes et par meter over bakken backstage i Oslo Spektrum.

- Nå tøyer hun bare ut før hun skal gå i gang med selve forberedelsene. Vanligvis er hun mellom 12 og 15 meter over bakken, forklarer Julie Desmarais, som er PR-ansvarlig i for Cirque du Soleil.

Som trapesdanser i «Varekai» er Kerren både høyt og lavt under det over to timer lange showet, og det helt uten å være sikret i en line. Men, både Julie og Kerren bedyrer overfor KK at alle sikkerhetshensyn er tatt.

- Hender det at du blir redd, Kerren?

- Det kan skje, ja. Det er jo en reell sjanse for at det kan skje noe, men jeg begynner å bli vant til det nå. Jeg elsker dette så mye at jeg lar den følelsen ta over for frykten. Fordi, om du virkelig elsker noe så kan det slette frykten. Det er en ganske kul ting med oss mennesker, sier hun, og legger til at hun har vært veldig heldig når det kommer til ulykker. Bank i bordet.

Det hele startet da Kerren vokste opp i Maine i USA, og hadde en gymlærer som var profesjonell mimer.

- Hun inspirerte meg til å prøve meg på sirkus. Da var jeg 11 år. Jeg startet først med sjonglering, men etter hvert fikk jeg øynene opp for trapes og det var da jeg skjønte at det var der jeg ville være. At det var der jeg følte meg fri, sier hun til KK.

Se video av Kerren da vi ble med backstage under forberedelsene til Cirque du Soleil-premieren:

LES OGSÅ: Bli sterk og rask på 20 minutter!

Fikk jobb etter første audition-forsøk

Kerren har alltid drømt om å være en del av det verdensberømte showet Cirque du Soleil, men trodde aldri at hun kom til å komme så langt. Hun deltok på en auditon for Cirque du Soleil-showet «O» i Las Vegas i 2009 mest for moroskyld, men skjebnen ville at hun skulle lykkes på første forsøk.

- Jeg hadde ingen intensjon om å komme inn. Jeg ville egentlig bare vise meg frem. Syv måneder senere ringte de meg og lurte på om jeg kunne komme tilbake. Det hadde seg nemlig slik at han som hadde artistansvaret for «O» tilfeldigvis hadde gått forbi under min audition, så jeg tror det hadde mye å si. Men ja, det gikk relativt rask for meg. Jeg var veldig heldig, sier hun ydmyk.

Kerren har en tvillingsøster, og allerede som smårollinger var de to høyt og lavt.

BAKCSTAGE: Vi ble med Kerren McKeeman i kulissene under forberedelsene til Oslo-premieren i begynnelsen av september. Foto: Malini Gaare Bjørnstad
BAKCSTAGE: Vi ble med Kerren McKeeman i kulissene under forberedelsene til Oslo-premieren i begynnelsen av september. Foto: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

- Jeg aner ikke hvor det kommer fra, men hele livet har jeg ønsker å være i høyden. Høyt oppe i luften. Søsteren min og jeg klatret ut av lekegrinden da vi var 18 måneder. Jeg klatret i trapper og i trær, og mamma har mange bilder av at jeg er høyt oppe i trærne. Hvorfor? Det aner jeg ikke. Men da jeg ble introdusert for trapes falt det veldig naturlig for meg. Det er som om man er høyt over alle problemene sine når man er der oppe. Når man ikke er knyttet til noe så er man fri, og man føler at alt er mulig, forklarer hun.

I «Varekai» spiller Kerren en rolle som er basert på jakt-gudinnen Diana i romersk mytologi, som har som oppgave å beskytte. Til KK forteller hun at hun blant annet pleier å se for seg spesifikke mennesker som hun skal beskytte under hver forestilling. For eksempel et familiemedlem, en i publikum eller noen hun vet trenger ekstra beskyttelse.

- Jeg elsker å spille den karakteren fordi hun ikke er stereotypisk. Hun har til oppgave å beskytte de andre. Alle kvinner som blir født hvor som helst i verden på tilpasse seg et samfunn hvor enn de er, og må leve opp til visse forventninger. Sånn er det overalt, og det er hverken bra eller dårlig. Men alle kvinner forsøker å finne ut av hvem de er, og jeg liker å spille denne karakteren fordi man ikke kan sammenligne henne med noen andre. Hun er ikke i konteksten av en mann, hun er ikke forelsket i noen, hun er bare seg selv som gjør sin plikt i verden. Hun er sterk, men også grasiøs, forklarer Kerren.

LES OGSÅ: Tobarnsmoren Hilde (33) trente seg frisk fra depresjon

- Å spille rollen blir på en måte som å gå i terapi

Til sammen består «Varekai»-oppsetningen av 100 personer, inkludert en internasjonal stab med hele 50 artister fra 13 land, som alle reiser sammen i totalt 40 uker i løpet av året.

- Hvordan er det å være på tur med så mange mennesker over så mange uker?

- Det er den absolutt beste måten i verden å lære å føle empati for mennesker som du egentlig ikke kjenner og som du ikke har noe til felles med. Jeg kan ikke komme på noen andre lignende situasjoner hvor du blir satt sammen med en gruppe mennesker, og som du automatisk blir svært glad i. Siden vi er fra så forskjellige land og kulturer så kan man umulig forestille seg hvordan de andre har vokst opp, og hvordan deres kultur og språk er, men når vi er sammen på scenen så spiller det ingen rolle. Da føler vi det samme, og det synes jeg er veldig fint.

- Hender det at du blir lei og tenker at søren, i dag ville jeg ha vært et helt annet sted?

- Noen dager så leker jeg med tanken om at jeg ringer karakteren jeg spiller og sier: «har du lyst til å gjøre det for meg i dag?». For noen ganger er man trøtt, ikke sant. Vi er jo mennesker, vi også. Noen ganger må man spørre seg selv: «hvorfor gjør jeg dette her?», Men jeg elsker det, jo! For meg er karakteren en form for partner. Det blir på en måte litt terapi.

- Noen ganger savner jeg det å gå på en yoga-time

Kerren bor vanligvis i Maine i USA, på grensen til Canada, og til tross for at hun elsker å være på turné med Cirque du Soleil innrømmer hun overfor KK at hun savner visse ting fra hverdagslivet når hun er på turné.

- Selvfølgelig familien min. Men noen ganger så savner jeg det å bare være i mitt eget hjem. Bruke mitt eget kjøkken og lage min egen mat. Noen ganger savner jeg det å gå på en yoga-time, og også bare det å kjenne nærmiljøet. Eller bare det å passe på planetene mine. Forrige gang vi hadde fri så dro jeg hjem og plantet planter - det var så deilig! Men å være på turné er fantastisk gøy, altså, til tross for at det kreves mye planlegging og at man noen ganger føler at man bor i en koffert.

- Føler du at det er noe press med tanke på hva du spiser eller hvor mye du trener?

- Når man blir tatt opp som artist i Cirque du Soleil så får du en egen coach, som veileder oss. Men for det meste er det vi selv som står for kosthold, trening og hvor mye søvn vi får. Men ja, det er jo litt press der ute fordi vi skal jo levere. For meg handler det om å lytte til kroppen min. Noen ganger merker jeg at jeg må ta ting litt rolig, og da gjør jeg det. Dagen etter kan det være at jeg trener litt hardere eller bare gjør tøyeøvelser. Man utvikler sin egen treningsrutine, sier hun og legger til:

- Jeg elsker pilates! Jeg har aldri lært mer om kroppen min enn gjennom matte-pilates. Jeg hadde en coach som gjorde pilates med oss hver dag, men så ble han hyret inn på et annet Cirque du Soleil-show. Det var veldig trist, men heldigvis lærte jeg mye av ham, så nå gjør jeg rutinene selv. Pilates handler om bevissthet rundt din egen kropp, det er derfor jeg elsker det.

LES OGSÅ: Snuser du etter trening? Det bør du slutte med!

Legger sminken før hvert show selv

Man skulle tro at på et stort show som Cirque du Soleil så har artistene tilgang på utallige make up-artister, men den gang ei. Kerren avslører at de faktisk legger sin egen sminke på før hvert show.

- Når vi blir tatt opp i Cirque du Soleil gjennomfører vi en treningsopplæring i Montreal (i Canada hvor Cirque du Soleil ble opprettet i 1984, journ.anm.) og så får vi opplæring i hvordan å legge sminke. Den opplæringen tar rundt to og en halv time, og de har printet ut bilder og skrevet opp numrene på alle sminkereskapene vi skal bruke. Noen sminkerutiner er vanskeligere enn andre, men før tok det rundt halvannen time å legge den jeg har til dette showet. Nå gjør jeg det vel på 45 minutter. Men nå har jeg jo gjort det en stund da. Jeg liker faktisk å legge sminken på selv, til tross for at det tar litt tid, for det føles som et lite pusterom i hverdagen. Noen ganger snakker jeg med venninner mens jeg gjør det, eller så hører jeg på musikk. Det blir en del av ritualet for å komme inn i rollen, sier hun.

- Har du noen tips til hvordan å holde huden plettfri når man bruker så mye sminke?

- Drikk masse vann og få nok søvn! Men jeg bruker kokosolje på huden hver morgen og hver kveld. Det høres kanskje rart ut å bruke kokosolje på den måten, men for meg funker det bra. Det er for øvrig også lurt å få D-vitaminer gjennom solen, tipser hun.

LES OGSÅ: Dette bør du IKKE spise etter trening!

- Det er spesielt å jobbe et sted hvor det er så mye kroppsfokus

Til tross for at man er på turne 40 av 52 uker i året forteller Kerren at det er fullt mulig å skaffe seg familie når man er en del av Cirque du Soleil.

- Som kvinne er det kanskje litt vanskeligere ettersom du som regel tar ett års permisjon når du blir gravid. Du jobber frem til tredje måned, og så tar du permisjon til tre måneder etter fødeselen. Men generelt støtter og respekterer Cirque du Soleil at man skaffer seg familie. Det er noen som har med seg ektefeller og barn på turneen, også. Selv har jeg ikke familie enda, men jeg håper jo selvfølgelig på at det skjer en dag, sier hun og legger til:

- Det er spesielt å jobbe et sted hvor det er så mye kroppsfokus og fokus på det å ta vare på kroppen sin. Det er mye respekt rundt dette, og når man blir gravid får man mye støtte av apparatet rundt. Men det handler ikke bare om graviditet altså, det kan også være dersom man blir skadet, blir syk eller man skal i foreldrepermisjon. Det er sånne ting vi opplever hele tiden, så vi har god erfaring med å håndtere sånne type erfaringer.

- Hender det at det oppstår kjærlighet i kulissene?

KOSTYMET: Kerren viser frem det håndlagde kostymet hun har på seg under forestillingen. Deler av drakten er belagt av Swarovski-krystaller. Foto: Malini Gaare Bjørnstad
KOSTYMET: Kerren viser frem det håndlagde kostymet hun har på seg under forestillingen. Deler av drakten er belagt av Swarovski-krystaller. Foto: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

- Ja, selvfølgelig! Det er vanskelig å bli kjent med noen utenfor Cirque du Soleil når man er på turné så lenge som vi er. Vi er jo på de forskjellige stedene vi skal holde show kanskje totalt fem dager, så dersom man møter noen blir andre date om bord på et fly, liksom, sier hun og ler.

Kerren forteller at dersom man tar vare på kroppen sin og er påpasselig med å spise sunt og å trene riktig så kan man være i bransjen lenge.

- Jeg håper jeg kan være det i mange år fremover, for jeg føler at jeg har mye mer å oppleve. Hvor lenge du kan holde på handler nok om hvor godt du tar vare på kroppen din. Men potensielt kan vi ha en relativt lang karriere. Jeg har venner som har samme jobb som meg som er 42 år. Faktorene som spiller inn er hvordan du tar vare på kroppen din, om du har fått barn , hvordan du spiser, om du er blitt skadet, hvor mye søvn du får og så videre, forklarer hun.

- Hva er det beste med å være en del av Cirque du Soleil?

- Det er virkelig en velsignelse å kunne kommunisere med mennesker over hele verden uten å bruke ord. Da jeg vokste opp var jeg helt fanatisk opptatt av å lære meg språk, og tenkte at alle verdens problemer kunne løses om alle bare snakket sammen. Ironisk nok er jeg her nå, sammen med en gjeng med folk som snakker forskjellig språk, men på scenen så snakker vi samme språk kombinert av musikk, kostymer, lys og bevegelse. Det går egentlig ikke an å beskrives, men må oppleves. Men det er vår felles språk. Vårt tredimensjonale språk. Så det er nok det jeg synes er best - at jeg får lov til å være en del av dette språket, sier Kerren, som snakker spansk, portugisisk, fransk, mandarin og engelsk. Sjekk ut Instagram-kontoen til Kerren for å bli bedre kjent med henne!

Cirque du Soleil holder totalt fem show i Oslo i perioden 1. - 3. september.

LES OGSÅ: Historien bak Dianas «hevn-kjole»

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer