Lykkeland

- Noen ganger kan det funke å ikke være så flink pike!

Lykkeland-skuespiller Anne Regine Ellingsæter (26) åpner opp til KK.

LYKKELAND: Skuespiller Anne Regine Ellingster gjorde braksuksess med rollen som Anna Hellevik i NRK-serien Lykkekland. Nå er hun aktuell i sesong 2. FOTO: Agnete Brun / Maipo Film/NRK
LYKKELAND: Skuespiller Anne Regine Ellingster gjorde braksuksess med rollen som Anna Hellevik i NRK-serien Lykkekland. Nå er hun aktuell i sesong 2. FOTO: Agnete Brun / Maipo Film/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da NRK-serien Lykkeland, om starten på det norske oljeeventyret på 70-tallet, hadde premiere i 2018 ble skuespiller Anne Regine Ellingsæter (26) kjent over natten for rollen som Anna Hellevik.

Suksesserien har høstet gode kritikker både her hjemme og i det store utland.

Under den internasjonale TV-festivalen i Cannes i 2018 fikk serien to priser, mens under Gullruten i Bergen året etter vant Lykkeland hele fem priser - deriblant årets drama og beste manus.

Anne Regine stakk av med den gjeve utmerkelsen årets skuespiller under Gullruten.

Ikke tilrettelagt for at kvinner både skulle ha jobb og barn

I serien spiller 26-åringen den fremadstormende unge kvinnen Anna, som i sesong 2 har utdannet seg til siviløkonom og giftet seg med den amerikanske advokaten Jonathan (Bart Edwards).

Anna er en del av den knalltøffe oljebransjen, der menn regjerer stort sett i alle ledd.

- På den tiden var ikke samfunnet tilrettelagt for at kvinner både skulle ha jobb og barn. Det var en tid der de ikke hadde noe system for å ta imot en kvinne med høy utdannelse, slik Anna hadde, forteller Anne Regine til KK.

OPP OG FREM: Anna (Anne Regine Ellingster) kjemper seg opp og frem i et mannsdominert miljø. Dette er fra sesong 1. FOTO: NRK
OPP OG FREM: Anna (Anne Regine Ellingster) kjemper seg opp og frem i et mannsdominert miljø. Dette er fra sesong 1. FOTO: NRK Vis mer

Vi møter henne i forbindelse med presselanseringen av TV-serien, og hun forklarer at karakteren har et helt eget driv for å komme seg opp og frem.

- Hun gjør det ikke bare for egen vinning, men fordi hun har et moralsk kompass. Hun takker for eksempel nei til en jobb som gir henne høyere lønn fordi at hun mener at hun har den riktige og viktige jobben i oljedirektoratet.

- Hun tror på demokratiet og samfunnet, uavhengig av at hun er kvinne i en mannsdominert bransje.

- Du er en del av en bransje der spisse albuer forekommer, og forskjellene på kvinner og menn - til tross for at kalenderen viser 2022 - er store. Er dette noe du har følt på selv?

- Etter første sesong har jeg gått på skole, så jeg har ikke rukket å oppleve trakassering eller lignende i bransjen. Jeg føler å ha vært i et trygt miljø og blitt tatt godt vare på i denne produksjonen det har vært et godt og trygt miljø å være en del av.

- Tror du at du kommer til å oppleve det senere i karrieren?

- Jeg vet ikke, håper ikke det.

En uforutsigbar bransje

Etter braksuksessen med Lykkeland har Anne Regine rukket å stille spørsmål om skuespilleryrket er dette hun vil satse videre på. Og hun kan av og til romantisere et trygt rutineliv.

- Det er jo en litt utrygg og uforutsigbart bransje, men samtidig er det så gøy og morsomt når ting funker og går bra!

- Du har konkludert med at dette er noe du vil utforske mer?

- Jeg snakket om dette med kusinen min her om dagen, Og da spurte hun meg hva det er med skuespilleryrket som jeg liker og hvorfor jeg har endt opp her.

Det fikk Anne Regine til å reflektere over situasjonen.

- Jeg tror at det er fordi at jeg nyter å måtte være til stede og å være fokusert. Jeg slipper på en måte å tenke på alt annet. Det er bare øyeblikket som finnes, noe som jeg synes er veldig meditativt og gøy.

GJENGEN: Dette bildet ble tatt i forbindelse med promo av den første sesongen i 2018. Fra venstre: produsent, Synnøve Hørsdal, Per Kjerstad, Anne Regine Ellingsæter, Malene Wadel, Amund Harboe, Bart Edwards og Pia Tjelta. FOTO: Gorm Kallestad / NTB
GJENGEN: Dette bildet ble tatt i forbindelse med promo av den første sesongen i 2018. Fra venstre: produsent, Synnøve Hørsdal, Per Kjerstad, Anne Regine Ellingsæter, Malene Wadel, Amund Harboe, Bart Edwards og Pia Tjelta. FOTO: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Men hun erkjenner at det har vært en omveltende prosess.

- Og det har fått meg til å tenke på hvem jeg er og hva jeg vil. Jeg forsøker å finne min vei oppi dette, uten å lete etter så mange svar hos andre.

- Har du funnet ut av hvem du er og hva du vil?

- Ikke helt, men sånt tar vel tid, sier hun og ler.

- Men jeg har erfart at det er veldig kjekt å være skuespiller og at det er noe jeg har lyst til å fortsette å drive med!

Drømmer om å jobbe i utlandet

I den kommende sesongen av Lykkeland blir den fatale katastrofen om Alexander Kielland-plattformen, som kantret i Ekofiskfeltet i Nordsjøen i mars 1980, en del av historien.

Anne Regine er selv fra Stavanger, og husker at hun er blitt fortalt historier fra slektninger om hva som skjedde den fatale mars-dagen for nå 42 år siden.

- Mamma har fortalt at hun husker Kielland-katastrofen godt. At det var en helt spesiell stillhet i hele byen etter hendelsen. En helt forferdelig hendelse som har preget mange.

Flere av de som har kommet bort til henne, har fortalt at de selv har hatt tilknytning til historien om det norske oljeeventyret, og at de har satt pris på hvordan Anne Regine har forvaltet rollen.

NY SESONG: Anne Regine Ellingsæter som Anna i Lykkeland 2. FOTO: Agnete Brun / Maipo Film / NRK
NY SESONG: Anne Regine Ellingsæter som Anna i Lykkeland 2. FOTO: Agnete Brun / Maipo Film / NRK Vis mer

- Det er flere som opplevde oljeeventyret som har sagt at jeg gjør en god figur. Det betyr veldig mye for meg, det at rollen føles troverdig overfor dem. De uttrykker at det har betydd mye for dem at det er blitt laget en serie om deres opplevelser.

Mye dialogen i sesong 2 er på engelsk, noe hun ikke synes har vært et problem, siden manusforfatteren skriver hva hun beskriver som rent og tydelig.

Utenom innspilling har hun også hengt mye med skuespillerkollega Bart Edwards (32) som spiller ektemannen Jonathan, og dermed har det blitt tryggere og lettere for henne å snakke på engelsk foran kamera.

Nå drømmer også Regine om en karriere utenfor Norges landegrenser.

- Utlandet frister, men først og fremst har jeg bare lyst til å spille i flere ting.

Fyllesyk på audition

Anne Regine forteller til KK at hun fikk rollen i Lykkeland ved en tilfeldighet. På den tiden da de skulle være audition for rollen i Stavanger, bodde hun i Danmark der hun gikk på Københavns Akademi for Musik, Dans og Teater/Scenekunst og dans.

- Jeg hjemme i Stavanger en helg, fordi jeg skulle feire min kusines bursdag. På søndag våknet jeg opp i bakrus av en melding fra en venninne som tipset meg om at det skulle være en åpen Lykkeland-audition i Stavanger mellom 10 og 14.

Kvart på to hev Regine seg ut av pysjen og på bussen, og rakk auditionen akkurat.

- Du var rett og slett fyllesyk under audition?

Regine ler.

- En bakrus er en rus som kan bringe frem ulike ting hos noen, og som kan bidra til at man blir ekstra sensitiv og at man får frem følelser man kanskje ikke ville fått frem ellers.

- Hva var det du måtte gjøre under auditionen?

- Jeg skulle se på en rød prikk på veggen, og forestille meg at det var en fyr jeg var forelska i. Og så skulle jeg se for meg at han ble omfavnet av en annen jente. Og det funka det!

Regine trodde ikke at hun kom til å få rollen, men som vi nå vet gjorde hun inntrykk under audition-rundene og landet Lykkeland-rollen.

Hun oppfordrer andre til å ikke legge så stort press på seg selv.

- Ikke ta det så tungt om du ikke er helt i form når du skal prestere, for kanskje man leverer enda bedre enn det man ville ha gjort nettopp fordi man er mer skjerpa. Noen ganger kan det funke å ikke være så flink pike!

'Lykkeland' hadde premiere på NRK søndag 2. januar 2022.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer