Kongelig:

Norsk forfatter hevder at kong Olav er hans biologiske morfar

- Det har vi ingen kommentar til, sier Slottet til KK.

FOLKEKONGEN: Kong Olav var Norges konge fra 1957 frem til hans død i 1991. Her fra festspillene i Bergen i 1983. FOTO: NTB scanpix
FOLKEKONGEN: Kong Olav var Norges konge fra 1957 frem til hans død i 1991. Her fra festspillene i Bergen i 1983. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tradisjonsrike Bokmessen i Frankfurt er i gang for fullt, og ble offisielt åpnet av kronprinsesse Mette-Marit (46) med et hammerslag tirsdag 15. oktober.

Det er Norge som i år er gjesteland under bokmessen, og i den anledning har kronprinsparet reist Tyskland rundt for å promotere norsk litteratur. Kronprinsessen arrangerte også sin første litteraturtog-turné utenlands i nettopp Tyskland i forkant av bokmessen.

En av de norske bøkene som blir lansert under bokmessen er romanen Hennes lille prinsesse, ført i pennen av forfatter Jørgen K. H. Bertheau.

I boken hevder han at hans biologiske mor, tjenestepiken Lisbet Mogen, hadde et forhold til kronprins Olav høsten 1926, og at hun fødte hans datter den 2. august 1927. Kronprins Olav giftet seg som kjent med prinsesse Märtha av Sverige i 1929, etter at de to forlovet seg i hemmelighet under Sommer-OL i Amsterdam i 1928.

«Boken er skrevet som en roman med omfattende fri diktning. Den er imidlertid basert på et stort indisiegrunnlag og mye fakta. Kjernen i historien er sann og er gjenfortalt til forfatteren fra hans grandtanter Aase og Aagot Mogen, hans stebestemor Thora Matheson Næs og hans foreldre», opplyser forfatter Bertheau på sin nettside.

- Det har vi ingen kommentar til, sier Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe på spørsmål om innholdet i boken.

OLAVS DATTER?: Lille Unn er datteren til tjenestepiken Lisbet Mogen - som ifølge barnebarnet hennes Jørgen K. H. Bertheau er datter av avdøde kong Olav. FOTO: Privat
OLAVS DATTER?: Lille Unn er datteren til tjenestepiken Lisbet Mogen - som ifølge barnebarnet hennes Jørgen K. H. Bertheau er datter av avdøde kong Olav. FOTO: Privat Vis mer

- Jeg er nøye med å si at kong Olav sannsynligvis er min morfar

«Lisbet Mogen vokste opp i fattigdom i Tinn i Telemark. 22 år gammel dro hun til Kristiania for å ta arbeid som tjenestepike. Hun var pen, smart og sterk med et vinnende vesen. Lisbet fant seg vel til rette i Kristinaia og steg for i gradene i tjeneste hos borgerskapet», opplyser han videre på nettsiden.

Jørgen K. H. Bertheau er selv på bokmessen i Frankfurt for å promotere boken, og sier til KK at han ikke har hørt noe fra kongehuset angående påstandene han kommer med.

- Det er historien om min mormor og det er mer antydninger enn påstander. Det er en gripende bok. Jeg er nøye med å si at kong Olav sannsynligvis er min morfar, sier han til KK.

Bertheau har også gitt et stort intervju til svenske Svenskdam, og opplyser om at moren Unn, datteren til Lisbet Mogen, ble adoptert bort til Tryggve Næs som var nær med kong Haakon - kronprins Olavs far.

PÅ BOKMESSEN: Forfatter Jørgen K. H. Bertheau lanserer boken Hennes lille prinsesse - om historien til sin mormor Lisbet Mogen under bokmessen i Frankfurt. Her på den norske paviljongen i Tyskland. FOTO: Privat
PÅ BOKMESSEN: Forfatter Jørgen K. H. Bertheau lanserer boken Hennes lille prinsesse - om historien til sin mormor Lisbet Mogen under bokmessen i Frankfurt. Her på den norske paviljongen i Tyskland. FOTO: Privat Vis mer

Han svarer også på spørsmål om han har vurdert DNA-test.

- Da trenger jeg i så fall samtykke fra den norske kongefamilien. Men om de stiller opp så er jeg mer enn villig til å få dette gjennomført. Jeg er derimot ganske usikker på om de vil det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer