Kathrine Thorborg Johansen

Norske Kathrine (30) ble starstruck av å jobbe med de danske legendene

- Jeg turte aldri å snakke med dem! sier Kathrine Thorborg Johansen til KK.

DE FORBANDEDE ÅR: Den norske skuespilleren Kathrine Thorborg Johansen har en rolle i den danske storfilmen som hadde premiere i mai 2020. FOTO: Anne Valeur, Styling: Mimosa Studio v/ Karoline Bakken Lund og Thea Urdal
DE FORBANDEDE ÅR: Den norske skuespilleren Kathrine Thorborg Johansen har en rolle i den danske storfilmen som hadde premiere i mai 2020. FOTO: Anne Valeur, Styling: Mimosa Studio v/ Karoline Bakken Lund og Thea Urdal Vis mer
Publisert

80 år etter okkupasjonen av Norge og Danmark, har den danske manusforfatteren Anders Refn (76) og Flemming Quist Møller (78) laget storfilmen De forbandede år, som hadde premiere to dager før den norske nasjonaldagen.

LEGENDER: Ekteparet Eva (Bodil Jørgensen) og Karl Skov (Jesper Christensen) får kjenne krigens ugjerninger tett på kroppen. Her med nazisten Willi Lismal (Roman Schomburg). FOTO: Norsk Filmdistribusjon
LEGENDER: Ekteparet Eva (Bodil Jørgensen) og Karl Skov (Jesper Christensen) får kjenne krigens ugjerninger tett på kroppen. Her med nazisten Willi Lismal (Roman Schomburg). FOTO: Norsk Filmdistribusjon Vis mer

Filmen tar for seg de tre første krigsårene, og vi følger overklassefamilien Skov, som er eiere av en av Danmarks største elektronikkfabrikker. Ekteparet Eva (Bodil Jørgensen) og Karl Skov (Jesper Christensen) har fem barn, som alle tar fem forskjellige retninger og livsvalg under de fem mørke årene.

Deler av filmen er spilt inn i Trondheim, hvor datteren Helene (Sara Viktoria Bjerregaard Christensen) gifter seg med den tyske ubåt-kapteinen og nazisten Willi Lismal (Roman Schomburg).

MOTSTANDSKVINNE: I filmen spiller norske Kathrine den danske motstandskvinnen Liva. Her med skuespiller Mads Reuther, som har rollen som overklassegutten Aksel Skov. FOTO: Norsk Filmdistribusjon
MOTSTANDSKVINNE: I filmen spiller norske Kathrine den danske motstandskvinnen Liva. Her med skuespiller Mads Reuther, som har rollen som overklassegutten Aksel Skov. FOTO: Norsk Filmdistribusjon Vis mer

Slik lærte hun seg dansk

I filmen spiller også norske Kathrine Thorborg Johansen (30), som har fått rollen som den danske motstandskvinnen Liva. Kathrine er kjent fra roller i TV-serier som Oljefondet (2018), Heimebane (2018) og Okkupert (2019-2020) og i storfilmen Skjelvet (2018).

I De forbandede år snakker Kathrine nærmest flytende dansk, og etter å ha sett filmen er vi blitt supernysgjerrige på hvordan hun har klart å lære seg det danske språket så godt.

- Jeg har dansk mor og farmor, pluss at jeg er født i Danmark, så ja, det er litt juks, sier hun og ler.

Men ettersom Kathrine har bodd i Norge siden hun var fem år, sier hun til KK at familiens «hjemmespråk» er blitt en merkelig blanding av norsk og dansk.

- Men jeg har vært nødt til å jobbe mye med språket. Jeg var i Danmark i lengre perioder før innspilling, for å få det inn under huden, og hadde i tillegg en språkcoach som jeg jobbet med. Jeg har alltid følt meg veldig hjemme i Danmark og har mye familie der, så det er en barndomsdrøm å kunne jobbe i begge land, forklarer Kathrine.

I TRONDHEIM: Den danske rikmannsdatteren Helene (Sara Viktoria Bjerregaard Christensen) gifter seg med en tysk nazist i Trondheim. Flere av scenene er spilt inn i den norske byen. FOTO: Norsk Filmdistribusjon
I TRONDHEIM: Den danske rikmannsdatteren Helene (Sara Viktoria Bjerregaard Christensen) gifter seg med en tysk nazist i Trondheim. Flere av scenene er spilt inn i den norske byen. FOTO: Norsk Filmdistribusjon Vis mer

Hun synes også at det er ekstra morsomt å formidle det danske språket på lerretet.

- Jeg elsker det danske språket! Det er løsere, mer avslappet og litt frekkere enn norsk, sier hun og ler igjen.

- Det hjelper også at jeg synes språk er veldig gøy da! Det er på en måte en helt egen vitenskap. Å oppdage hvor mye av et folks identitet som ligger i språk, og for ikke å snakke om privat identitet, sier Kathrine engasjert.

Rollen som Liva fikk Kathrine tilfeldigvis, da regissør Anders Refn ble oppmerksom på 30-åringens «skjulte» språktalent.

- Han hadde nettopp klippet en annen norsk film jeg var med i da han, egentlig helt tilfeldig, fant ut at jeg snakket litt dansk. Etter det ville han at jeg skulle prøve meg på rollen som Liva.

HALVT DANSK: Kathrine er født i Danmark, men flyttet med familien til Nøtterøy utenfor Tønsberg som femåring. FOTO: Anne Valeur, Styling: Mimosa Studio v/ Karoline Bakken Lund og Thea Urdal
HALVT DANSK: Kathrine er født i Danmark, men flyttet med familien til Nøtterøy utenfor Tønsberg som femåring. FOTO: Anne Valeur, Styling: Mimosa Studio v/ Karoline Bakken Lund og Thea Urdal Vis mer

- Jeg ble megastarstruck

Og Kathrine hadde det som skulle til for å få rollen i den danske storfilmen, som på mange måter kan sies å være danskenes svar på den norske spillefilmen Kongens nei fra 2016 - hvor Jesper Christensen for øvrig spiller norske kong Haakon.

De forbandede år er fullspekket av noen av de fremste skuespillerne i Danmark, og Kathrine sier til KK at hun syntes det var ekstra stas å få lov til å spille i samme film som Jesper Christensen (72) og Bodil Jørgensen (59) - her i Norge kanskje mest kjent fra TV-serien Badehotellet.

- Både Bodil og Jesper er legender i Danmark, og folk jeg er vokst opp med å se på TV. Det er veldig stas å spille i samme film som dem, selv om vi ikke har noen scener sammen. Og det var kanskje like greit, for jeg ble megastarstruck av å bare være på sett med dem. Jeg turte aldri å snakke med dem! sier Kathrine og ler igjen.

- Det var veldig gøy å spille med de yngre også, meget talentfulle folk. Det var spennende, rart og litt skummelt å være på et sett der man ikke kjenner noen fra før.

- Du begynner å bli et kjent fjes for mange nå. Blir du gjenkjent på gaten?

- Hehe, vel, nei egentlig ikke. Jeg går på alle måter i fred på gaten! Men det kan skje at man blir gjenkjent i de periodene prosjekter med bred kommersiell appell kommer ut. Jeg har bare opplevd at folk er hyggelige, høflige og snille, -og da er det jo bare stas! sier hun med et smil.

RØD LØPER: I 2018 spilte Kathrine Thorborg Johansen i den populære kinofilmen Skjelvet. Her fra premieren, med kollegene Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande, Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner. FOTO: NTB scanpix
RØD LØPER: I 2018 spilte Kathrine Thorborg Johansen i den populære kinofilmen Skjelvet. Her fra premieren, med kollegene Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande, Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Kathrine er utdannet fra den prestisjetunge Teaterhøgskolen i Oslo, og til tross for at hun nå har jobbet utenfor Norges landegrenser, er det ikke nødvendigvis Hollywood hun higer etter.

- Jeg vet ikke om Hollywood og sånn er helt min greie, for jeg tror jeg fort kunne følt meg litt «lost» der borte. Men det kommer helt sikkert an på prosjektet. Jeg vil jobbe med interessante karakterer og spennende prosjekter! Det er det viktigste, forklarer hun, og legger til:

- Jeg har mange drømmeroller og drømmemennesker jeg ønsker å jobbe med. Drømmerollen for meg er et menneske som har noe komplekst og nyansert over seg. Og produksjoner som ser verdien i at mennesker er nettopp sånn!

- Hvorfor var det skuespiller du ville bli?

- Det lurer jeg ofte på selv også! sier Kathrine lattermild.

- Da jeg var liten leste jeg bøker absolutt hele tiden. Så jeg har alltid vært opptatt av historier. Kanskje gjennom å være med å formidle historier på teater, film og TV så kan man få folk til å kjenne seg igjen, reflektere over sitt eget liv, få ny innsikt om samfunnet, eller gi dem en «fantasipause» fra hverdagen. Da blir jeg glad!

Det er ventet en oppfølger av filmen, som tar for seg de to siste årene av krigen, og denne har planlagt premiere i 2021. Norske Kathrine Thorborg Johansen fortsetter i rollen som motstandskvinnen Liva i andre del.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer