Atlantic crossing

Om kronprinsesse Märtha: - Hun var en heltinne som kjempet for landet sitt

Sofia Helin spiller svensk-norske kronprinsesse Märtha i ny NRK-serie.

I NORSK TV-SERIE: Denne høsten får vi se skuespiller Sofia Helin i rollen som kronprinsesse Märtha i NRK-serien «Atlantic Crossing». Vi møtte henne under innspillingen i Praha vinteren 2019. Dette bildet er fra en tidligere anledning. FOTO: Carsten Seidel
I NORSK TV-SERIE: Denne høsten får vi se skuespiller Sofia Helin i rollen som kronprinsesse Märtha i NRK-serien «Atlantic Crossing». Vi møtte henne under innspillingen i Praha vinteren 2019. Dette bildet er fra en tidligere anledning. FOTO: Carsten Seidel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Håper ikke du har ventet lenge på meg! sier Sofia Helin (48) på klingende norsk, i det hun strekker ut hånden for å hilse.

Vi befinner oss i et lite og intimt rom på et av Prahas flotteste hoteller. Hotellet ligger i hjertet av den særegne storbyen, og kan skilte med arkitektonisk historikk datert helt tilbake til det 13. århundre.

Jeg må stoppe opp et øyeblikk. Sofia Helin er da vitterlig en svensk skuespiller - er hun ikke? Den norske dialekten spiller hjernen min et puss.

- Jeg er jo midt i innspillingen av serien om svensk-norske kronprinsesse Märtha nå, så derfor går jeg litt i surr når jeg snakker, sier hun og ler.

Og det er jo nettopp derfor vi har tatt turen til Praha, hvor deler av NRK-serien «Atlantic Crossing» spilles inn. Sofia Helin, kanskje mest kjent for rollen som politietterforsker Saga Norén i den populære TV-serien «Broen», skal nå portrettere kronprinsesse Märtha og formidle hennes livserfaringer fra andre verdenskrig.

Intervjuet fant sted under innspillingen vinteren 2019.

KRONPRINSPARET: Sofia Helin spiller mot den norske skuespilleren Tobias Santelmann i TV-serien «Atlantic Crossing» som har premiere i oktober 2020. Dette bildet vise julefeiring i Det hvite hus. FOTO: NRK // Cinenord
KRONPRINSPARET: Sofia Helin spiller mot den norske skuespilleren Tobias Santelmann i TV-serien «Atlantic Crossing» som har premiere i oktober 2020. Dette bildet vise julefeiring i Det hvite hus. FOTO: NRK // Cinenord Vis mer

Da krigen kom til Norge i april 1940 måtte Märtha flykte sammen med barna prinsesse Ragnhild (9), prinsesse Astrid (7) og prins Harald (3), ektemannen kronprins Olav (som i «Atlantic Crossing» spilles av Tobias Santelmann) og svigerfar kong Haakon (som i «Atlantic Crossing» spilles av danske Søren Pilmark).

Etter å ha reist gjennom Norge og tatt turen over til kongefamilien i Sverige (kronprinsesse Märtha var datteren til svenske prins Carl og danske prinsesse Ingeborg, og dermed kronprins Olavs kusine), endte flukten for kronprinsessen og barna i Amerika. Kronprins Olav og kong Haakon søkte tilflukt i England sammen med den norske regjeringen.

Her bodde kronprinsesse og barna på Pooks Hill, et stykke utenfor Washington D.C. Hun og barna var ofte invitert til samvær med president Franklin D. Roosvelt i Det hvite hus, samt i Hyde Park i New York, der presidentens private bolig lå. Kronprinsessen leide Pooks Hill i rundt to år, før den norske regjering kjøpte eiendommen.

Märtha jobbet for å finne sin egen stemme

«Atlantic Crossing» tar altså for seg de fem krigsårene, og det som Sofia Helin beskriver som kronprinsessens personlige kamp.

- Finner du noen likhetstrekk mellom deg selv og Märtha?

- Hun var visstnok veldig god på å føle hvordan andre mennesker hadde det, og jeg har fått inntrykk av at hun var et ydmykt og mildt menneske. Selv er jeg kanskje ikke mild som hun var, men jeg føler ganske mye på hvordan andre mennesker har det. Det at hun er emosjonelt til stede, det tror jeg at jeg også er.

PÅ HONNØRBRYGGA: Her er Sofia Helin fotografert på Honnørbrygga i Oslo, hvor Märtha og familien ankom Norge igjen den 7. juni 1945, etter at Norge atter var fritt. FOTO: NRK
PÅ HONNØRBRYGGA: Her er Sofia Helin fotografert på Honnørbrygga i Oslo, hvor Märtha og familien ankom Norge igjen den 7. juni 1945, etter at Norge atter var fritt. FOTO: NRK Vis mer

Sofia Helin forklarer til KK at det hun og serieskaperne bak «Atlantic Crossing» ønsker å vise frem i denne serien, er en kvinne som jobber for å prøve å finne sin egen stemme. Dette er noe Sofia Helin kjenner seg igjen i.

- Som lillesøster, og en som har vært yngst av alle hele tiden, så har jeg selv erfaring med akkurat dette. Det tok tid før jeg fant min egen stemme - og der kan jeg se at vi har hatt en felles reise.

- Hvordan fant du din egen stemme?

- Det handler om å bli moden. Om å bli eldre og å føle selvtillit nok til å si hva man mener. Jeg tror også at det handler om makt. Jeg tør fordi jeg har mulighet. Hvis mennesker ikke liker meg, så har jeg ingen problemer med det. Det er ikke sånn at man ikke skal forakte mennesker som ikke tør å si sin egen mening høyt, for det er ikke alle som har kapasitet til det.

PÅ FLUKT: Kronprinsesse Märtha og barna i det de ankom USA etter flukten fra Norge i 1940. Fra venstre: prins Harald, kronprinsesse Märtha, prinsesse Ragnhild og Prinsesse Astrid. FOTO: NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Kronprinsesse Märtha og barna i det de ankom USA etter flukten fra Norge i 1940. Fra venstre: prins Harald, kronprinsesse Märtha, prinsesse Ragnhild og Prinsesse Astrid. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Den første til å si noe må jo være en som tåler å bli kritisert

Noe av det Sofia Helin har turt å si høyt, og en av de kampene 48-åringen selv har valgt å ta, er den mye omtalte #Metoo-kampen. I november 2017 ble det publisert en anonym kommentar i Svenska Dagbladet - som det senere viste seg at Sofia Helin og en venninne sto bak.

Det ble opptakten til den svenske #TysnadTagning-bevegelsen, som skapte engasjement i hele Skandinavia.

Når vi påpeker at #TysnadTagning av mange oppfattes som en moderne kvinnekamp, og spør Sofia hva det har gjort med henne som person å starte en slik bevegelse, blir hun ydmyk.

- Det å få lov til å være med å påvirke på den måten var fantastisk, og jeg er veldig takknemlig for at jeg har vært en del av akkurat det. Jeg er også veldig glad for at jeg grep sjansen da den var der, for det var veldig skremmende å få all den informasjonen inn i mitt eget hjem på så kort tid, sier hun ærlig.

Sofia Helin forteller at det over mange måneder var sånn at ingen sa noen ting høyt, selv om «alle» visste hvordan tingenes tilstand var.

- Den første til å si noe må jo være en som tåler å bli kritisert. Da jeg begynte å skrive kommentaren tenkte jeg at jeg har jo har den kapasiteten. Jeg følte ansvar overfor bransjen og jentene våre. Jeg vet jo selv hvordan det var da jeg var ung. Det var ikke lett, og jeg vil ikke at andre jenter skal ha det sånn.

I dag er Sofia veldig stolt over at hun og venninnen tok opp kampen på, hva hun selv betegner som, en rasjonell og saklig måte.

- Ting skjer jo ikke så raskt som man ønsker, men det er et skifte. For meg ble også dette en måte å finne min stemme. Vår stemme, den stemmen fra alle oss kvinner, den er gyldig. Den er noe.

- Tror du vi noensinne kommer til å få bukt med seksuell trakassering og diskriminering?

- Nei, vi er jo mennesker og vi gjør alle feil, sukker hun.

- Jeg tenker at det aldri til å bli endre seg. Men før, hvis noen dro en vits om noe som ikke var helt greit, så lo mennesker med - nå er det kanskje ikke sånn lenger, fordi folk er mer bevisste.

- Nå er jeg egentlig litt forelsket i monarkiet

Da Sofia Helin og de andre i skuespillermiljøet samlet seg til bransjeoppropet #TysnadTagning vinteren for to år siden, dukket også dronning Silvia og kronprinsesse Victoria av Sverige opp.

- På den måten viste de sin sympati. Jeg tenker at det er veldig inspirerende for andre kvinner å se hvordan de kongelige bruker sin makt, sier Sofia til KK.

Et av de områdene Sofia har merket seg at dronning Silvia har brukt sin makt på en fornuftig måte, er da hun for noen år siden tok tak i kampen mot pedofili og barneporno.

- I begynnelsen var det mange som ble sjokkerte. Jeg tenker at det var et ganske radikalt grep, og at hun har skjønt hvordan hun skal bruke sin makt.

Sofia synes dronning Silvia, spesielt, har vært et godt forbilde med tanke på det å bryte tabu, og det ta tak i samtaler som folk synes er vanskelig å snakke om.

- Kanskje hun har tenkt at hun kan stå i dette, til tross for at andre mennesker kan tenke at det er flaut, fordi hun har kapasitet og mulighet til det. Det er noe jeg beundrer henne veldig for, sier Sofia og smiler.

- Hva er ditt eget forhold til monarkiet?

- Nå er jeg egentlig litt forelsket i monarkiet. Men én ting er jo hvordan man ser på det rent filosofisk, og da er det jo ulogisk med monarki, hvis man tror på demokrati. Det at rollen går i arv.

Sofia fortsetter:

- Derfor kan jeg ikke gi ett svar på hva mitt eget forhold til monarkiet er, fordi at det er to ulike tankeretninger. Men herregud, hvis man måtte velge, sånn man for eksempel gjør i USA, så er det ikke alltid det går så bra dét heller. Det kan være et poeng å vite fra man blir født at man skal være et forbilde, mener Sofia.

Hun forklarer at hun ikke kjenner det norske kongehuset så godt som hun kjenner den svenske kongefamilien, men at hun har fått med seg at dronning Sonja var «en pike av folket» før hun ble Norges dronning. Selv er hun ekstra begeistret for kronprinsesse Victoria.

- Jeg har veldig respekt for henne, og jeg vet at hun kommer til å bli en veldig god dronning en dag. Kronprinsesse Victoria bruker mye av makten hun har på å kjempe for miljøet. Hun har vist at hun er belest og besitter stor kunnskap om temaet, og det er imponerende!

- Kjærlighet er jo også å være ansvarlig, og å si nei når det trengs

Før Sofia ble tilbudt rollen som kronprinsesse Märtha av Norge visste hun ingenting om den svensk-norske kronprinsessen, men researchprosessen har nå gjort at hun kjenner kong Haralds mor bedre.

- Hvilke følelser og tanker håper du at vi som seere skal sitte igjen med etter å ha sett serien?

- Jeg håper jo at man oppfatter det som at man har sett på mennesker som prøver å finne sin egen stemme. Kanskje man kan reflektere litt over sin egen stemme også? Og så håper jeg jo at man blir underholdt av denne fantastiske historien. Jeg håper også at seeren sitter igjen med et inntrykk av Märtha, som en kvinne som virkelig gjorde noe for landet sitt. En heltinne som kjempet.

Da krigen kom til Norge i april 1940 var alle de tre kronprinsbarna under 10 år, og Sofia Helin er overbevist om at kronprinsesse Märtha og kronprins Olav gjorde alt i sin makt for å skåne dem for det som skjedde rundt dem.

- Barn har jo de voksne å forholde seg til. Virkeligheten speiler seg i øynene på mor og far, og hvis barna føler at de voksne er redde, så blir man jo selv også redd. Slik jeg har skjønt det klarte kronprinsparet å skjule det ganske godt overfor barna, men selvsagt må de ha fått det med seg på en eller annen måte, forklarer Sofia.

- Du er selv mamma til to. Hvordan er du i morsrollen og hva er viktig for deg?

- Jeg leste nylig et intervju med en kvinne som sa noe veldig bra, sier Sofia før hun kremter for å renske stemmen.

- «Vi lever så kort her på jorden, at hvis vi har barn - skap et kjærlighetsforhold med barnet», siterer hun.

- Det å lære barnet til å spise pent og disse tingene... drit i dét - så lenge vi har det fint sammen! Sånn tenker jeg. Kanskje jeg får veldig bortskjemte barn av det, men hvorfor skal vi ikke nyte hverandre mens vi kan?

Sofia ler. Kanskje det er de potensielt bortskjemte barna sine hun tenker på, og som får henne til å smile fra øre til øre.

Hun summer seg litt, før hun fortsetter:

- Kjærlighet er jo også å være ansvarlig, og å si nei når det trengs, men det som ble sagt i intervjuet føler jeg er en ganske god måte å tenke på foreldreskapet. Før jeg ble mor kunne jeg tenke at «herregud, hvordan skal jeg klare alt?», men så må man bare tenke at man bare skal ha et kjærlighetsforhold til et annet menneske som man tar deg av.

Da den norske kronprinsfamilien ble splittet våren 1940 fantes det hverken FaceTime, Skype eller noe så enkelt som en mobiltelefon. Å kommunisere med hverandre på daglig basis ble en prøvelse. Og selv om kronprins Olav var på besøk over Atlanteren et par ganger gjennom krigsårene, var familien fra hverandre i nærmere fire og et halvt år.

SERIESKAPEREN: Sofia Helin med manusforfatter og «Atlantic Crossing»-serieskaper Alexander Eik (Cinenord). FOTO: NRK
SERIESKAPEREN: Sofia Helin med manusforfatter og «Atlantic Crossing»-serieskaper Alexander Eik (Cinenord). FOTO: NRK Vis mer

Selv om det blir å sette det hele på spissen, kan Sofia kjenne seg litt igjen i prøvelsen det er å være langt borte fra barna, når hun selv er på flere uker lange innspillingsperioder i utlandet.

- Det kan være vanskelig, og noe man må løse rent praktisk, forklarer hun, før hun med et smil legger til:

- Men heldigvis så har jeg en veldig bra fyr der hjemme som løser det!

«Atlantic Crossing» har premiere på NRK 25. oktober 2020.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer