PÅSKEKRIM 2019: Utspekulerte seriemordere, bortgjemte lik og iherdige politietterforskere er noe av det årets spenningsserier består av. Sjekk hvilke terningkast de ulike seriene fikk av KK i saken! FOTO: NRK og TV 2
PÅSKEKRIM 2019: Utspekulerte seriemordere, bortgjemte lik og iherdige politietterforskere er noe av det årets spenningsserier består av. Sjekk hvilke terningkast de ulike seriene fikk av KK i saken! FOTO: NRK og TV 2 Vis mer

Påskekrim 2019: Her er årets anmeldelser!

Påskekrim-seriene i år byr på både en gammel klassiker i ny drakt, utroskap og en bestemorkledd detektiv. NB! Spoilere forekommer.

Påskeferien er straks over oss, og for mange innebærer det å rulle seg inn i et teppe foran TV-en eller iPaden (gjerne etter en deilig tur i solen), med et stort påskeegg lett tilgjengelig, og en god påskekrim på skjermen.

I år, som i fjor, har vi gjort det enkelt for deg - i et hav av serier som tilbys spesielt i påsken, via TV 2 og NRK har vi allerede binget dem for deg og kastet terning. Sjekk hva resultatet ble under:

 • «Cheat» på TV 2

Dette er en miniserie på fire episoder, hvorav de to første episodene vises onsdag 17. april fra kl. 21.40 og de to siste vises skjærtorsdag 18. april fra kl. 21.40 på TV 2. Alle fire episoder er tilgjengelig fra onsdag 17. april på TV 2 Sumo.

CHEAT: Kjemien mellom studenten Rose (spilt av Molly Windsor) og universitetsprofessor Leah (spilt av Katherine Kelly) er triggende. FOTO: TV 2
CHEAT: Kjemien mellom studenten Rose (spilt av Molly Windsor) og universitetsprofessor Leah (spilt av Katherine Kelly) er triggende. FOTO: TV 2 Vis mer

KKs dom:

TERNINGKAST: 4

Universitetsprofessor Leah prøver å få ting til å gå rundt både på hjemmebane og på jobb. Hun er samboer med Adam og de prøver å få barn. Men er det virkelig det hun vil? «Vi er et par som fremstår som at vi har holdt sammen for barnas skyld, og vi har jo ikke en gang barn», forklarer Leah til en nær venninne over en kaffe.

Men så en dag kommer studenten Rose inn i livet hennes. Det som begynner som en vanlig «pep talk» mellom en professor og en student, utvikler seg til å bli et mareritt, da Leah beskylder Rose for å ha jukset. Rose dukker opp på døren hjemme hos Adam og Leah, når Leah er borte, for å avlevere en oppgave, og her flørter hun åpenlyst med professorens samboer. Plutselig en dag forsvinner Leahs forlovelsesring, og under en tilstelning, hvor Rose er servitør, oppdager hun at Rose har forlovelsesringen hennes på fingeren. Eller er det en annen ring? Leah lager en scene, som får hennes nærmeste til å tro at hun er blitt paranoid.

Rose og Adam fortsetter flørtingen bak Leahs rygg, og det ender med at det tikker inn et drøyt bilde av samboeren på Leahs telefon - sendt fra Roses mobiltelefon. Og selvfølgelig dukker det også opp et lik. Er Rose ute etter å ta professoren, eller er Leah rett og slett blitt paranoid?

Denne moderne thrilleren begynner veldig bra, og kjemien mellom Leah (spilt av Katherine Kelly) og Rose (spilt av Molly Windsor) er triggende. Men samtidig sitter man gjennom hele serien og venter på en ekstra liten tvist som aldri kommer. Plottet er ikke så veldig originalt, og det er flere spørsmål som man føler ikke blir besvart godt nok.

Når det er sagt er det absolutt en spennende serie, med flere «cliffhangers». Den 21 år gamle skuespilleren Molly Windsor, som i februar spilte sammen med Pia Tjelta og Kåre Conradi i Henrik Ibsen-stykket «The Lady From The Sea» («Fruen fra havet») i London, bærer hele serien med sitt gryende skuespillertalent, og gjør det alene verdt å se alle de fire episodene fra start til slutt.

 • «Agatha Christie: Mord etter alfabetet» på TV 2

De to første episodene vises langfredag 19. april fra kl. 21.40, mens de to siste vises påskeaften lørdag 20. april fra kl. 21.40 på TV 2 og TV 2 Sumo

MORD ETTER ALFABETET: Detektiven Hercule Poirot (spilt av John Malkovich) blir besatt av tanken på å dekode det anonyme brevet han har fått tilsendt, slik at han kan fakke morderen før han begår et nytt drap. FOTO: Ben Blackall // TV 2
MORD ETTER ALFABETET: Detektiven Hercule Poirot (spilt av John Malkovich) blir besatt av tanken på å dekode det anonyme brevet han har fått tilsendt, slik at han kan fakke morderen før han begår et nytt drap. FOTO: Ben Blackall // TV 2 Vis mer

KKs dom:

TERNINGKAST: 3

Året er 1933 og detektiven Hercule Poirot (spilt av John Malkovich) får tilsendt brev undertegnet av en ukjent person med initialene A.B.C. Brevene indikerer at et mord skal finne sted, og den pensjonerte detektiven blir besatt av tanken på å dekode brevet, slik at han kan fakke morderen før han begår et nytt drap. Han konfronterer sin gode venn og kollega sjefinspektør James Japp, men når han plutselig dør (en naturlig død) må Poirot belage seg på å samarbeide med Scotland Yard.

Den nye sjefinspektøren Crome (spilt av Harry Potter-skuespiller Rupert Grint) fnyser av Poirots teorier, og avfeier dem som en 1.april-spøk.

Hercule Poirot bestemmer seg derfor for å ta opp kampen mot den ukjente morderen - alene. Ved likene som dukker opp ligger et eksemplar av The ABC Railway Guide, og dette får Poirot på sporet av morderen. Mønsteret er at de drepte starter med samme bokstav som drapsstedet, og alt etter alfabetisk rekkefølge. Etter hvert kommer det også frem at drapsmannen kler seg som Poirot, og har detaljert oversikt over hvor Poirot har vært (som også er de ulike byene hvor drapene blir begått). «Det er en kode, og koden er meg!» sier Hercule Poirot frustrert.

BBC-serien «Agatha Christie: Mord etter alfabetet» fra 2018, er basert på Christies populære krimroman «The A.B.C. Murders», som kom ut i 1936. Manusforfatter Sarah Phelps og regissør Alex Gabassi har tatt seg visse friheter med tanke på originalromanen, og den kanskje aller største er hvordan de har valgt å portrettere Hercule Poirot.

Vi har aldri sett Poirot fremstilt så mørk og dyster før. Borte er den artige snurrebarten, til fordel for fippskjegg og null vittige kommentarer (slik vi kjenner til fra Poirot-seriene og -filmene med David Suchet). Malkovichs tolkning av den berømte detektiven skapte debatt da serien kom ut i 2018, og mange mener at Poirot ikke er til å kjenne igjen. Og her er undertegnede helt enig. Enten liker du «den nye Poriot», eller så hater du ham. Er du i den siste kategorien, så går det utover inntrykket du sitter igjen med etter å ha sett de tre episodene.

«Mord etter alfabetet» hadde potensiale til å være årets mest tradisjonelle påskekrim-serie, men den gang ei. Vi liker best når Poirot er ute av mørket, og når han får skinne slik Agatha Christie fikk ham til å gjøre.

 • «Vera» på NRK

NRK1: Fra 18. april (skjærtorsdag) til og med 22. april (1. påskedag)

KKs dom:

TERNINGKAST: 4

Det som er gledelig med politietterforsker Vera Stanhope (spilt av Brenda Blethyn) er at hun er mer Hercule Poirot enn det Hercule Poirot er i tidligere nevnte påskekrim «The A.B.C. Murders». Så som du er blant de som craver Poirot i påsken, er dette alternativet for deg.

VERA: Ikke la deg lure av Veras gosselige bestemor-look. Bak fasaden skjuler det seg en standhaftig politietterforsker. FOTO: Des Willie Mainstreet Pictures Ltd // NRK
VERA: Ikke la deg lure av Veras gosselige bestemor-look. Bak fasaden skjuler det seg en standhaftig politietterforsker. FOTO: Des Willie Mainstreet Pictures Ltd // NRK Vis mer

Denne påskekrimmen består av fire uavhengige drapssaker i hver episode, og vår favoritt er episode 3: «Cold River» - der en død kvinne dukker opp i en elv etter å ha vært gjest på en luksuriøs båtfest. Den standhaftige politietterforskeren har hendene fulle med å oppklare drap i Nord-England, og lar seg ikke pille på nesen av menn i dress eller bedrevitende kolleger. Ved første øyekast ser hun ut som en gosselig bestemor, men bak den gromme fasaden skjuler det seg altså en knallhard dame. Likevel har hun også en helt spesiell tilnærming, både til pårørende og mistenkte, og bruker kjælenavn som «love» og «pet» når hun henvender seg til dem.

Veras sidekick er den kjekke politietterforskeren Aiden Healy (spilt av Kenny Doughty), som vi oppfatter at hun har et mor-sønn-forhold til. Også samspillet mellom Vera og rettsmedisiner Dr. Malcolm Donahue (spilt av GOT-stjernen Paul Kaye) løfter serien, med en god blanding av vittige og sarkastiske kommentarer seg i mellom, når selve plottet er litt haltende.

 • «Nedgravde hemmeligheter», sesong 3, på NRK

NRK TV: fredag 12.04 (alle episodene)
NRK 1: Episode 1 mandag 15.04 kl 21.20. Episode to og tre til samme tid tirsdag og onsdag.

KKs dom:

NEDGRAVDE HEMMELIGHETER: Sjefetterforsker Cassie Stuart (spilt av Nicola Walker) og kollega Sunny Khan (Sanjeev Bhaskar) må slå hodene sammen for å finne svaret på hvem som drepte tenåringsjenta Hayley Reid. FOTO: Helen Williams // ITV Global Entertainment // NRK
NEDGRAVDE HEMMELIGHETER: Sjefetterforsker Cassie Stuart (spilt av Nicola Walker) og kollega Sunny Khan (Sanjeev Bhaskar) må slå hodene sammen for å finne svaret på hvem som drepte tenåringsjenta Hayley Reid. FOTO: Helen Williams // ITV Global Entertainment // NRK Vis mer

TERNINGKAST: 2

Nyttårsaften 1999 forsvinner den unge tenåringsjenta Hayley Reid, og det skal gå hele 18 år før levningene av henne dukker opp i forbindelse med arbeid på en motorvei i London. Hvem frarøvet den unge jenta livet ved inngangen til millenniumsfeiringen?

Det spørsmålet blir sjefetterforsker Cassie Stuart (spilt av Nicola Walker) og kollega Sunny Khans (Sanjeev Bhaskar) oppgave å besvare. Mistanken rettes raskt mot gjestene som leide et stort hus for nyttårsfeiring i nærheten av der jenta forsvant.

Ved første øyekast virker serien lovende, med en miks av et omvent Madeleine McCann-plott og smålige Thomas Quick-tendenser, men helt ærlig er serien langdryg og kjedelig. Man får lite svar på ting, og det er vanskelig å henge med på hva som skjer. 30 minutter før serien er ferdig tar det seg plutselig opp, men da er det allerede for sent.

 • «Besett av ein seriemordar» på NRK

NRK TV: fredag 12.04 (alle episodene)
NRK1: søndag 14.04 kl 20.55 (alle episodene)

KKs dom:

BESETT AV EIN SERIEMORDAR: Politietterforsker Colin Sutton (spilt av Martin Cunes) starter en intens jakt på seriemorderen som herjer fritt i Sørvest-London på begynnelsen av 2000-tallet. Serien er basert på ekte hendelser. FOTO: NRK
BESETT AV EIN SERIEMORDAR: Politietterforsker Colin Sutton (spilt av Martin Cunes) starter en intens jakt på seriemorderen som herjer fritt i Sørvest-London på begynnelsen av 2000-tallet. Serien er basert på ekte hendelser. FOTO: NRK Vis mer

TERNINGKAST: 4

Denne serien er basert på ekte hendelser som skjedde i Sørvest-London i 2004. Den franske studenten Amélie Delagrange var på besøk i Storbritannia og ble funnet livløs med store hodeskader i en park i Twickenham Green.

Kort tid senere dør hun av skadene, og politietterforsker Colin Sutton (spilt av Martin Cunes) linker hendelsen opp til flere uløste drapssaker på unge kvinner som hadde skjedd i det samme området.

Serien er basert på Colin Suttons egne notater fra politietterforskningen.

«Manhunt» er også et godt eksempel på en serie som har potensiale til å være en av årets påskekrim-vinnere, men likevel er det visse ting som gjør at den ikke når helt opp. Også denne er en smule langdryg, og skildringene av de ulike karakterene er ikke helt gjennomført. Vi mangler en del kjøtt på beina, for å forstå hvorfor de handler som de gjør - både politietterforskerne og drapsmannen.

PS. Vi er med årene blitt så bortskjemte med god krim og gjennomførte true crimes, både på TV og via de ulike strømmetjenestene, så dersom du er skikkelig gira på å se flere serier som omhandler uløste drapsgåter, har vi flere tips til deg som du kan kose deg med i påsken:

 • «Disappearance of Madeleine McCann» på Netflix
 • «Mysteriet Patty Hearst» på NRK
 • «The Jinx: Life an Deaths of Robert Durst» på HBO
 • «Cold Blooded: The Clutter Family Murders» på TV 2
 • «Maria Lang» på Viaplay
 • «Drapene i Holmenkollen» på Dplay