Påskekrim 2020: Her er årets anmeldelser!

Stort sprik i kvalitet på seriene vi skal binge i påskeferien.

PÅSKEKRIM 2020: Vi har anmeldt årets påskekrim fra NRK og TV 2 - resultatet ser du i saken! FOTO: NRK og TV 2
PÅSKEKRIM 2020: Vi har anmeldt årets påskekrim fra NRK og TV 2 - resultatet ser du i saken! FOTO: NRK og TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påsken er her om få strakser, og mer enn noen gang før trenger vi gode serier vi kan fordype oss inn i. Vi har binget årets påskekrim-serier for deg, slik at du vet hvilke du burde sette på når du skal kose deg med påskeegget!

Under følger en liste over våre favoritter - og de som ikke nådde helt opp. Men husk: smaken er som baken. God påske til deg og dine!

Agatha Christies: Den fjerde rytter

Terningkast: 2
Sendes på TV 2 og TV 2 Sumo:
Episode 1: skjærtorsdag 9. april kl. 21.40
Episode 2: langfredag 10. april kl. 21.40
Episode 3: påskeaften 11. april kl. 21.40

Denne krimserien, som består av tre episoder, har høstet gode kritikker i britiske medier - og kanskje ikke så rart, ettersom den ble sendt for første gang på BBC tidligere i år. Den er også blitt trykket til det britiske publikums bryst, og er blant de fem mest sette dramaseriene på BBC det siste året, ifølge TV 2.

UTROSKAP: Handlingen foregår i London, anno 1961, og den suksessfulle antikvitetsforhandleren Mark Easterbrook (spilt av Rufus Sewell) prøver å løse opp i et mysterium han er blitt ufrivillig dratt inn i. Her med kona Hermia (spilt av 	Kaya Scodelario). FOTO: NRK
UTROSKAP: Handlingen foregår i London, anno 1961, og den suksessfulle antikvitetsforhandleren Mark Easterbrook (spilt av Rufus Sewell) prøver å løse opp i et mysterium han er blitt ufrivillig dratt inn i. Her med kona Hermia (spilt av Kaya Scodelario). FOTO: NRK Vis mer

Men helt ærlig, det skjønner jeg ingenting av. Serien begynner i og for seg bra; med en mystisk lapp som dukker opp i skoen til en død kvinne. Hva betyr de 10 navnene som står på lappen? Hvem er menneskene bak navnene? Har de en kobling til hverandre? Og hvorfor har bare ett av dem - Mark Easterbrook - et spørsmålstegn etter navnet sitt? Vi følger den rike og kjekke antikvitetsforhandleren, med det påskeklingende etternavnet, i jakten på meningen med listen. Handlingen foregår i London, anno 1961.

Easterbook er omsvermet av vakre kvinner, som dør som fluer rundt ham. Og noen av navnene, ja de finnes på listen. Men etter hvert dør også spenningen ut. Det er aldri noen sekvenser i episodene som peaker - heller ikke når hekserier og overnaturlige elementer blir lagt til. Serien er lite fengende, rett og slett, med få spenningstopper. Og man kommer aldri ordentlig inn i karakterene, og hvorfor de gjør som de gjør, fordi det bare pirkes på overflaten.

Det eneste som får deg gjennom de tre episodene er talentet til skuespiller Rufus Sewell, som spiller Mark Easterbrook. Serien er for øvrig basert på boken The Pale Horse, som krimforfatter Agatha Christie fikk utgitt i 1961. Det er Sarah Phelps som har skrevet den om til TV-formatet.

Tilståelsen

Terningkast: 4
Sendes på NRK1:
Søndag 5. april kl. 21:45
Alle episodene kommer i spilleren på NRK TV fredag 3. april kl. 06:00

Denne serien begynner med introteksten «This is a true story» - og dermed vet vet vi at vi har noe «godt» i vente. For det gir en ekstra dimensjon, når du vet at historien er basert på ekte hendelser.

Kort fortalt er dette et klassisk «ung kvinne forsvinner - hardtarbeidende og ukonvensjonell politietterforsker blir satt på saken»-scenario. For politietterforsker Stephen Fulcher (spilt av Martin Freeman) går sine egne veier for å finne den forsvunnede 22-åringen Sian O'Callaghan. Hun forsvant da hun var på vei hjem fra byen, og kjæresten Kevin blir naturlig nok blant de første politiet snakker med.

TILSTÅELSEN: Martin Freeman spiller politietterforsker Stephen Fulcher, som forsøker å finne ut hva som har skjedd med to forsvunnede jenter. Mødrene spilles av Imelda Staunton (venstre) og Siobhan Finneran. FOTO: NRK
TILSTÅELSEN: Martin Freeman spiller politietterforsker Stephen Fulcher, som forsøker å finne ut hva som har skjedd med to forsvunnede jenter. Mødrene spilles av Imelda Staunton (venstre) og Siobhan Finneran. FOTO: NRK Vis mer

Men han bedyrer sin uskyld, og tilbyr politet å sjekke både telefon og leilighet. For som han sier: det er alltid The boyfriend who did it.

Etter hvert er det altså politietterforsker Stephen Fulcher som blir fremstilt som den store, stygge ulven. Klarer han å få sin hevn, og å avsløre hvem det var som bortførte og drepte Sian O'Callaghan - og etter hvert også Becky Godden-Edwards, som har forsvunnet fra samme nabolag som Sian O'Callaghan?

Serien fremstår som en klassisk, britisk etterforskningsserie. Martin Freeman, kjent fra blant annet krimseriene Broadchurch og Sherlock, gjør en fremragende jobb i å portrettere den sympatiske og hardtarbeidende politietterforskeren. Det samme gjør skuespiller Imelda Staunton, kjent fra Downton Abbey (og som skal spille dronning Elizabeth i den siste sesongen av The Crown), i rollen som moren til forsvunnede Becky.

I tillegg skiller denne krimmen seg litt ut, fordi mye av dialogen indirekte gjør «narr» av typiske krim-klisjeer. Som for eksempel da moren til Sia sier at de kommer til å bli fremstilt som den livredde og sørgelige familien under pressekonferansen, og da kjæresten Kevin sier at han vet hvordan dette funker, og at det er klassisk at han som kjæresten blir mistenkt først.

Enkelte scener i serien er også filmet på en slik måte at vi som seere føler at vi er til stede i rommet, og satt litt på spissen kan det enkelte ganger føles som vi ser på en klassisk dogme-film fra 90-tallet.

SKURK? Politietterforsker Fulcher (Martin Freeman) blir beskyldt for feilarbeid - men som han selv sier: skal man kritiseres for å ha gjort den riktige tingen? Det gjenstår å se. FOTO: NRK
SKURK? Politietterforsker Fulcher (Martin Freeman) blir beskyldt for feilarbeid - men som han selv sier: skal man kritiseres for å ha gjort den riktige tingen? Det gjenstår å se. FOTO: NRK Vis mer

Når det er sagt, er går det likevel litt treigt, og det er ikke alle elementer i serien som blir nok belyst, til at det gir oss som seere hold i det som blir fremstilt. Det er ikke så mye fokus på selve drapene, men mer på etterforskningen, og det kan jo i grunn være greit. Men når relevant informasjon uteblir, for å sette seg inn i det som faktisk skjer, er det vanskelig å akseptere det som blir formidlet.

Hvem som er drapsmannen avsløres også altfor tidlig i serien, og dermed er litt av spenningen borte.

Det ender opp med at man underveis i serietittingen tar frem telefonen for å google seg frem til hva som egentlig skjedde, og for å få mer kjøtt på beinet. Så kanskje dette egentlig burde ha vært en dokumentar, og ikke fiksjonsserie?

Deadwater Fell

Terningkast: 3
Sendes på NRK1:
Onsdag 8. april kl. 21:20
Alle episodene kommer i NRK TV fredag 3. april kl. 06:00

Denne serien, som består av fire episoder, innleder med barnenynning og veksler på å vise bilder av idylliske barneskoleomgivelser og et nedbrent hus. Umiddelbart skjønner man at idyllen har slått sprekker.

DEADWATER FELL: Legen og familiefaren Tom Kendrick (spilt David Tennant) av må begrave kona og barna etter mordbrannen - hvem har tent på familiehjemmet? FOTO: NRK
DEADWATER FELL: Legen og familiefaren Tom Kendrick (spilt David Tennant) av må begrave kona og barna etter mordbrannen - hvem har tent på familiehjemmet? FOTO: NRK Vis mer

På overflaten ser det ut som alt er perfekt mellom ekteparet Kate og Tom Kendrick og venneparet Steve og Jess - men skinnet kan bedra. Og politimannen Steve skal etter hvert erfare at legekompis Tom ikke har helt rent mel i posen. Steve blir en viktig brikke i spillet, når katastrofen rammer lokalsamfunnet. For hvem var det som tente på huset til familien Kendrick og sørget for at Kate og de tre barna gikk bort så altfor tidlig?

«The good cop vs. the bad doctor» oppsummerer fint hva dette dreier seg om.

Serien har enormt potensiale - både med dyktige skuespillere, en tilsynelatende spennende historie og ikke minst den triggende introen. Men akk, så skuffet vi ble et par episoder inn i serien. Dessverre er den skikkelig uoriginal, og plottet avsløres også her altfor tidlig. Dessuten kommer det ikke godt nok frem hva det er som gjør at karakterene i serien sliter med det de sliter med...

Vera - sesong 10

Terningkast: 5
Sendes på NRK:
Fredag 3. april kl. 06:00 (alle 4 episodene)
NRK1: Én episode hver dag fra fredag 10. april kl. 21:55 til mandag 13. april

Gode, gamle Vera Stanhope (spilt av Brenda Blethyn) er tilbake, og denne gangen får den knallharde etterforskeren, ved den fiktive politistasjonen Northumberland & City Police i England, bryne seg på flere uløste drapsgåter. Hun har straks nådd pensjonsalder - men gir seg ikke.

Et innbrudd får fatale følger, et lik skylles opp på land ved et oppdrettsanlegg, en død renholder blir funnet skjult bak noen søppelkasser og en gjeldstynget gründer blir funnet drept i sitt fasjonable hjem - dette er noe av det etterforsker Vera, og hennes høyre hånd DS Aiden Healy (spilt av Kenny Doughty) må nøste opp i.

Spesielt fengende og nervepirrende er episode 2, der det viser seg at den 19 år gamle gutten som er blitt drept, kort tid før drapet har funnet ut av at mannen han trodde var faren, ikke er faren likevel. Oppdagelsen er gjort gjennom en hjemme-DNA-test, og etterforsker Vera blir dratt mellom to familier. Hvem var det som ønsket den unge gutten død? Hans nye, eller hans gamle familie?

VERA: Den knallharde politietterforskeren Vera Standhope omringet av sine betrodde assistenter. TIl høyre står hennes høyre hånd, DS Aiden Healy, som hun ser på som sin egen sønn. FOTO: NRK
VERA: Den knallharde politietterforskeren Vera Standhope omringet av sine betrodde assistenter. TIl høyre står hennes høyre hånd, DS Aiden Healy, som hun ser på som sin egen sønn. FOTO: NRK Vis mer

Brenda Blethyn gjør en god figur som den sarkastiske, standhaftige og den relativt sta etterforskeren Vera - og sammen med unge Aiden Healy - som man får inntrykk av at Vera har trykket til sitt bryst som sin egen sønn - får man nesten assosiasjoner til Agatha Christies etterforsker-karakter Hercule Poirot og makkeren Captain Hastings.

Dette er så nærme man kommer den «autentiske påskekrim-sjangeren» denne påsken, og det er akkurat slik vi liker det! Her har vi en ganske sta og egen etterforsker, som går sine egne veier for å finne ut hvem drapsmannen er, et persongalleri fullspekket med alternative karakterer, storslåtte og luksuriøse omgivelser og drapsgåter som virker umulig å nøste opp i. Men er det én som klarer det, er det etterforsker Vera Standhope!

GOD PÅSKE!

PS. Vi er med årene blitt så bortskjemte med god krim og gjennomførte true crimes, både på TV og via de ulike strømmetjenestene, så dersom du er skikkelig gira på å se flere serier som omhandler uløste og oppklarte drapsgåter - både fiktive og fra virkeligheten - har vi flere tips til deg som du kan se på i påsken:

  • Scandinavian Star på NRK
  • Tiger King: Murder, Mayhem and Madness på Netflix
  • The Outsider på HBO
  • Når støvet har lagt seg på NRK/DR
  • Jonestown: Terror in the Jungle på TV 2
  • Mannen som falt på TVNorge/Dplay
  • Svenske mord på TV3
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer