Pia Tjelta

Pia Tjelta, Cecilie Skog, Vanessa Rudjord - flere norske kjendiskvinner får barn i mer voksen alder

Det har blitt mer vanlig å få barn senere i livet, men det er slett ingen selvfølge, ifølge ekspert.

GRAVID IGJEN: Eventyrerparet Cecilie Skog (41) og Aleksander Gamme avslørte nylig at de venter sitt andre barn. Foto: KRISTER SØRBØ, VG
GRAVID IGJEN: Eventyrerparet Cecilie Skog (41) og Aleksander Gamme avslørte nylig at de venter sitt andre barn. Foto: KRISTER SØRBØ, VG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sies jo at vi kvinner har en biologisk klokke som ofte tikker stadig mer høylytt etter hvert som vi blir eldre – i hvert fall hvis du alltid har sett for deg at du skal ha barn en gang i fremtiden.

Ja, kanskje har du lenge visst at du kunne tenke deg to eller tre barn, og dersom du er godt inne i 30-årene, så frykter du kanskje at tiden skal renne ut.

Før var det vanligere å få barn mens man fortsatt var i 20-årene, men slik er det ikke nødvendigvis lenger. Og dette gjelder også blant kjendiskvinnene. 

LES OGSÅ: 1 av 7 par strever med å få barn

Får barn nummer to, og tre

Ekspedisjonsfarer Cecilie Skog (41), som fikk sin første datter i desember 2014 sammen med eventyrerkjæresten Aleksander Gamme, delte nylig på Instagram at de nå venter sitt andre barn.

En annen babynyhet som nylig slapp ut i media, er fra blogger og tidligere Costume-redaktør Vanessa Rudjord (40). Hun har datteren Luca fra sitt tidligere ekteskap med finansmillionæren Runar Vatne, og venter nå sitt andre barn sammen med musiker- og journalistkjæresten Jonas Forsang Moksnes.

I desember 2015 gikk også 38-år gamle Pia Tjelta over til å bli trebarnsmor, da hun fikk tvillingene Agnes og Jonatan, sammen med skuespillerkjæresten Oddgeir Thune. Tjelta hadde fra før av den 15 år gamle datteren Sophia fra et tidligere forhold. 

ELLEN ARNSTAD: Her med sine to yngste barn, Alexander og Gabrielle Margrete. Foto: Privat
ELLEN ARNSTAD: Her med sine to yngste barn, Alexander og Gabrielle Margrete. Foto: Privat Vis mer

Men hun er slett ikke den eneste kjendiskvinnen som har blitt trebarnsmor i voksen alder, det ble også forlagsredaktør i Aller Media, Ellen Arnstad (50) for noen år siden.

LES OGSÅ: Så mange blir gravide utenfor livmoren

Ikke en selvfølge å bli gravid etter 40

Arnstad hadde fra før av to sønner på 21 og 13 da hun fikk datteren Gabrielle Margrete i en alder av 46 år. Hun har tidligere sagt til KK.no at hun hadde en helt annen trygghet da hun fikk barn i voksen alder.

– Jeg vet hvilke barnesykdommer som kommer, jeg vet hvordan jeg skal takle de ulike aldersfasene og jeg vet hvor fort barneårene går, slik at det bare er å nyte, har hun fortalt til KK.no.

Hun føler seg veldig heldig som får oppleve dette igjen, det er tross alt ikke en selvfølge å kunne bli gravid i 40-årene. Det vet Jenny Jenssen veldig godt, som i 40-årene fikk datteren Tilje etter ti prøverørsbehandlinger. Og selv om hun lenge har drømt om å få flere barn, har hun innsett at alderen har lukket døren både for naturlig unnfangelse og adopsjon.

LES OGSÅ: Astma kan gjøre det vanskeligere å bli gravid

VENNINNER: Skuespiller Pia Tjelta fødte tvillinger like før jul, og nylig avslørte tidligere redaktør i Costume, Vanessa Rudjord, at også hun venter et nytt barn.
 Foto: Foto: HELGE MIKALSEN, VG
VENNINNER: Skuespiller Pia Tjelta fødte tvillinger like før jul, og nylig avslørte tidligere redaktør i Costume, Vanessa Rudjord, at også hun venter et nytt barn. Foto: Foto: HELGE MIKALSEN, VG Vis mer

Flere kvinner får barn sent

Vi venter stadig lenger før vi får barn, og nå er det flere enn før som får barn sent i 30-årene og i 40-årene.

Fødselsstatistikken for 2014 fra Medisinsk fødselsregister viser at gjennomsnittlig fødealder har gradvis økt fra 30,4 i 2013, til 30,6 i 2014, og på landsbasis var hele 3,6 prosent av de fødende kvinnene over 40 år. 

Nesten 2000 kvinner mellom 40 og 44 år fikk barn i 2014, mens 123 kvinner var over 45. Og Oslo er det fylket i landet der mor er eldst når hun føder, både blant førstefødende og blant de som har barn fra før av.

– Ja, det er en tendens vi ser, at det er flere eldre førstegangsfødende kvinner i dag, sier overlege Anne-Sofie Letting, seksjonsleder ved fødeavdelingen ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet til KK.no.

Men det å få barn senere i livet er ikke alltid helt problemfritt, og kan ofte gi økt fare for komplikasjoner.

– Det er flere økte risikofaktorer ved å få barn i godt voksen alder. Eldre gravide har generelt flere komplikasjoner, som høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes, for tidlig fødsel og dødfødsel, forklarer hun.

Eldre fødende har også en høyere frekvens av keisersnitt, både planlagte og akutte. Med høyere alder er det også økt abortrisiko og flere fostre med kromosomfeil.

– Når livmoren blir eldre ser vi at fødselen kan gå langsommere med dårligere riearbeid, noe som kan gi flere akutte keisersnitt, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer