Strandhåndball

Pink i harnisk - vil betale boten til de norske strandhåndballjentene

- Jeg er stolt av dere, sier den amerikanske artisten om det norske EM-landslaget.

STRANDHÅNDBALL: De kvinnelige strandhåndballjentene må spille i små truser, mens herrene får lov til å bruke shorts. Nå har de norske spillerne tatt grep for å få bukt med regelforskjellene. Her fra semifinalen mot Spania i Kroatia i 2017. Katinka Haltvik i midten. FOTO: NTB
STRANDHÅNDBALL: De kvinnelige strandhåndballjentene må spille i små truser, mens herrene får lov til å bruke shorts. Nå har de norske spillerne tatt grep for å få bukt med regelforskjellene. Her fra semifinalen mot Spania i Kroatia i 2017. Katinka Haltvik i midten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De norske strandvolleyballjentenes protester mot det rigide regelverket til Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har skapt debatt og satt sinnet i kok hos mange den siste uken.

LITE DEKKENDE: De norske strandhåndballjentene fotografert etter kampen mot Spania i Kroatia i 2017. En liten truse og en sports-bh er drakten kvinnene må bruke. FOTO: NTB
LITE DEKKENDE: De norske strandhåndballjentene fotografert etter kampen mot Spania i Kroatia i 2017. En liten truse og en sports-bh er drakten kvinnene må bruke. FOTO: NTB Vis mer

Under EM-bronsefinalen mot Spania søndag 18. juli 2021 i Bulgaria, valgte de norske strandhåndballjentene å ikle seg shorts og ikke bikinitruse slik IHF krever av dem.

For strandhåndallgutta er reglene annerledes, og de kan spille i shorts og singlet, mens kvinnene må gå med sports-bh og bikiniunderdel.

FORSKJELL: Strandhåndballmennenes antrekk er en god del mer dekkende enn kvinnenes. Her fra EM-kamp mellom Danmark og Ungarn i 2019. FOTO: NTB
FORSKJELL: Strandhåndballmennenes antrekk er en god del mer dekkende enn kvinnenes. Her fra EM-kamp mellom Danmark og Ungarn i 2019. FOTO: NTB Vis mer

Til NRK har spiller Katinka Haltvik (30), datteren til den tidligere håndballproffen Trine Haltvik (56), uttalt at «stuntet» er noe de har tenkt på lenge, men at det var noe som ble avtalt og bestemt kort tid før bronsefinalen.

– Det var veldig spontant. Vi tenkte at «nå gjør vi det bare, så ser vi hva som skjer». (...) Mange har sendt oss tips om kroppsmaling og andre ting vi kunne gjøre for å demonstrere, og vi hadde virkelig tenkt på å gjøre det, men vi har følt oss truet av reglementet, sa Katinka Haltvik til NRK etter bronsefinalen.

Bot på 15 000 norske kroner

Protesten ble raskt slått ned på av European Handball Federation (EHF), som ga hver av spillerne en bot på 150 euro, som i norsk valuta blir rundt 1500 kroner per spiller. Hele boten er på totalt 1500 euro, som til sammen blir rundt 15 000 norske kroner.

Denne boten er det nå flere privatpersoner som har tilbudt seg å betale på vegne av strandhåndballaget - deriblant den amerikanske artisten Alecia Beth «Pink» Moore (41).

Hun er kjent for å stå opp for kvinners rettigheter, og lot seg naturlig nok provosere av det gammeldagse og konservative synet til Det internasjonale håndballforbundet (IHF), og ikke minst boten fra European Handball Federation (EHF).

STOLT: Artisten Pink uttrykker på sosiale medier at hun er stolt av de norske strandhåndballjentene. FOTO: NTB
STOLT: Artisten Pink uttrykker på sosiale medier at hun er stolt av de norske strandhåndballjentene. FOTO: NTB Vis mer

Via Twitter har hun gått ut og hyllet de norske strandhåndballjentene for å stå opp for hva hun mener er sexistiske holdninger, og har også sagt at hun er villig til å betale hele boten for laget.

Vil betale boten selv

Til NRK sier Kåre Geir Lio, president i Norges Håndballforbund, at folk har stått i kø for å betale boten - både fra inn- og utland - og at det er blitt opprettet innsamlingsaksjoner for å dekke boten.

STØTTER KVINNENE: Håndballpresident Kåre Geir Lio sier til NRK at Norges Håndballforbund er klare på at de selv ønsker å betale boten. Her fra 2019. FOTO: Vidar Ruud / NTB
STØTTER KVINNENE: Håndballpresident Kåre Geir Lio sier til NRK at Norges Håndballforbund er klare på at de selv ønsker å betale boten. Her fra 2019. FOTO: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Men boten på 15 000 norske kroner er noe Norges Håndballforbund ønsker å ta selv - og at man heller skal donere de innsamlede pengene til veldedige sportslige formål.

– Det er fordi det var vi som gjorde «feilen», i hermetegn. Vi visste om det, og vi synes vi skal betale boten selv. Det blir litt upraktisk å håndtere den type aksjoner også. Vi har sagt at vi ønsker at de skal bruke pengene sine på lokal håndball, og gi beløpet dit, sa Lio til NRK tre dager etter bronsekampen.

Strandhåndballjentenes protest blir også hyllet av Norges håndballforbund på sosiale medier:

Det er for øvrig ikke første gang idrettskvinner har vært nødt til å protestere over regler laget og utformet av menn - som strider imot deres ønsker og behov.

Muslimske kvinner har lenge kjempet for å drive med idrett ikledd hodeplagget hijab, og det er bare fire år siden sportsgiganten Nike lanserte hijab i sitt sortiment.

Ønsker å gå bort fra tennisskjørt

I 2018 protesterte tennisstjernen Serena Williams (39) mot kravet om å bruke tennisskjørt på banen. Hun stilte i en catsuit-lignende drakt, som også skulle sørge for at risikoen for å få blodpropp under kamp blir mindre.

Da datteren Alexis Olympia (3) kom til verden i 2017, ble nemlig tennisstjernen rammet av blodpropp som nesten fikk fatale følger for henne. Derfor er ønsket om å spille i en drakt som kan forhindre dette i fremtiden, noe Serena kjemper hardt for å få gjennomslag for.

HELSEBRINGENDE DRAKT: Tennisstjernen Serena Williams i 2018. Hun kjemper for å kunne få lov til å trene i noe annet enn et kort tennisskjørt. FOTO: NTB
HELSEBRINGENDE DRAKT: Tennisstjernen Serena Williams i 2018. Hun kjemper for å kunne få lov til å trene i noe annet enn et kort tennisskjørt. FOTO: NTB Vis mer

63-åringen Bernard Giudicelli, som i 2018 var president i The French Tennis Federation sa til Tennis Magazine, ifølge The Guardian, at Serenas antrekk var respektløst.

- Serenas antrekk i år, for eksempel, kommer ikke lenger til å bli akseptert. Man må respektere spillet og stedet, uttalte Giudicelli i 2018.

Den muslimske sportsaktivisten Shireen Ahmed, bosatt i Canada, uttrykte på Twitter at hun støtter de norske strandhåndballjentene, og hun mener at reglene ikke er til for å verne om kvinnens sikkerhet eller forhindre skade, men rett og slett skapt av menn for å kontrollere kvinnene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer