Nrk

- Planen var å rive i stykker «Jævla homo» som skjellsord

Kjendis-Norge kastet seg på «Jævla homo»-bølgen. - Jeg håper vi får rydda litt i noen fordommer. Og at jeg selv klarer å slippe følelsen av at noe er feil med meg, sier programleder Gisle A. Gjevestad Agledal (26), om sitt nye program.

«JÆVLA HOMO»: I «Jævla homo», som kommer på NRK til høsten, utforsker programleder Gisle hva det innebærer å være skeiv i Norge i 2017.  Foto: Kim Erlandsen / NRK
«JÆVLA HOMO»: I «Jævla homo», som kommer på NRK til høsten, utforsker programleder Gisle hva det innebærer å være skeiv i Norge i 2017. Foto: Kim Erlandsen / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at den populære NRK-serien «Skam» valgte at sesong 3 skulle handle om forholdet mellom Isak og Even, tok det ikke lang tid før reaksjonene i sosiale medier virkelig tok helt av. Flere scener i serien er blitt hyllet for å bryte ned fordommer, og vise hvordan folk bør reagere på nyheter relatert til legning. (Psst: Det er svært få som bare «kommer ut av skapet» én gang)

Dessverre er ikke disse reaksjonene en realitet for alle. Men i 2017 skulle vi vel tro at kampen mot fordommer om homofile for lengst var over. For det er jo greit å være skeiv anno 2017? Eller? 

Det spørsmålet stiller Gisle A. Gjevestad Agledal (26), som er journalist og programleder for NRK-serien «Jævla homo», som kommer i høst. I kommentaren som ble publisert på NRK.no i dag, skriver han følgende: 

Kjæresten min får meg til å le, lager de beste ostesmørbrødene og gidder å spille Playstation med meg til langt på natt. Jeg er heldig som har funnet noen jeg kan holde rundt på natta – og som har funnet noen som holder ut med meg.

Men, når kjæresten min gir meg et ha det-kyss på bussen eller tar hånda mi når vi går sammen til butikken, får jeg vondt i magen. Fordi kjæresten min er en gutt. Jeg synes det er svakt og feigt av meg. Sutrete, òg. Du som leser er kanskje enig. Kampen er over, det er vel ikke noe stress å være homo i Norge i 2017?

LES OGSÅ: Jon Arne (29) valgte å komme ut av skapet på scenen - med hele slekta til stede

I NRK-serien som kommer til høsten, skal han utforske hvordan det er å være ung og skeiv i Norge. Derfor skal han legge ut på en reise for å få svar på spørsmål rundt egen identitet og seksualitet. Men før den tid ble altså kommentaren publisert, og den har allerede skapt enorm interesse og fått jubel i alle kanaler. Og ja, tusenvis av delinger.

- Jeg har vært veldig alene i all skammen rundt identitet og seksualitet og har ikke snakket med noen om det, fordi jeg så gjerne skulle vært sterkere, kulere og bare gitt blaffen i utfordringene som fortsatt finnes. Så det føles absurd å fortelle om det til så mange, forteller han til KK.no og legger til:

- Det smalt virkelig på nett i dag. Jeg står igjen naken og livredd, men først og fremst er jeg veldig glad for all kjærligheten som finnes der ute. 

LES OGSÅ: Eksperter håper at «Skam» vil bryte ned fordommer

«JÆVLA HOMO»: I «Jævla homo», som kommer på NRK til høsten, utforsker programleder Gisle hva det innebærer å være skeiv i Norge i 2017. Foto: Kim Erlandsen / NRK
«JÆVLA HOMO»: I «Jævla homo», som kommer på NRK til høsten, utforsker programleder Gisle hva det innebærer å være skeiv i Norge i 2017. Foto: Kim Erlandsen / NRK Vis mer

- Planen var å rive i stykker «jævla homo» som skjellsord

I tillegg har store deler av Kjendis-Norge (mer eller mindre skeive profiler) vært med å backe opp Gisles budskap, hvor de gledelig har delt bilder av seg selv ikledd «Jævla homo»-merch. Se alle bildene nederst i saken!

Planen var å rive i stykker «jævla homo» som skjellsord

- Det er veldig rørende! Nesten alle er skeive på en eller annen måte selv. Rimelig bra gjeng? Planen var å rive i stykker «jævla homo» som skjellsord. Å se så mange fantastisk fine mennesker trykke ordene til brystet sitt, gjør jo at det mister effekt. Takket være de er det faktisk litt kult å være skeiv i dag. Det er en følelse jeg ikke har kjent på før.

- Hva kan vi forvente oss av tv-serien når den kommer?

- «Jævla homo» er et dokumentarprosjekt der jeg utforsker hva det innebærer å være skeiv i Norge i 2017. Jeg har så mange spørsmål jeg ønsker svar på: Hvorfor er det vanskelig å snakke om? Hvorfor skammer vi oss så mye at noen tar livet sitt? Hva er bra med å være skeiv?, forklarer han og fortsetter:

- Jeg håper vi får rydda litt i noen fordommer. Og at jeg selv klarer å slippe følelsen av at noe er feil med meg. For det er uforståelig at noe så fint og enkelt som kjærlighet kan kjennes så vanskelig.

LES OGSÅ: - Jeg er lei av fordommene mot homofile foreldre!

Else Kåss Furuseth:

->@firgisle

Et innlegg delt av Else Kåss Furuseth (@kaassolini)

Sophie Elise:

«Makeup-Malin»:

Ulrikke Falch:

support @firgisle

Et innlegg delt av Ulrikke Falch (@ulrikkefalch)

Finn Schjøll:

Eskil Pedersen:

@firgisle #jævlahomo

Et innlegg delt av Eskil Pedersen (@eskilpedersen)

Line Elvsåshagen:

Emma Clare:

Gleder meg (som en ku) til @firgisle sin kommende NRK-serie om ung skeiv virkelighet heia deg

Et innlegg delt av Emma Clare (@funksjonsemma)

Adam Schjølberg:

@firgisle

Et innlegg delt av Adam Schjølberg (@wickedhouse_adam)

Silje Nordnes:

-> @firgisle

Et innlegg delt av Silje Nordnes (@siljenord)

Espen Hilton: 

JÆVLA HOMO @firgisle

Et innlegg delt av Espen Hilton (@espenhilton)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer