Sophia Loren gjør comeback

– Plutselig lå en av puppene hennes på tallerkenen min

Sophia Lorens liv er sannelig mer begivenhetsrikt enn de flestes. Og det er én kveld hun aldri har kunne glemme …

MÅTTE DU? : Festen til ære for Sophia Loren fikk et annet fokus enn planlagt, da Jayne Mansfield plutselig slo seg ned ved bordet. FOTO: Alamy/NTB
MÅTTE DU? : Festen til ære for Sophia Loren fikk et annet fokus enn planlagt, da Jayne Mansfield plutselig slo seg ned ved bordet. FOTO: Alamy/NTB Vis mer
Publisert

På tampen av 2020 byr Netflix på noe så sjeldent som et sensasjonelt comeback. For hvor ofte har man gleden av å se en godt voksen skuespiller utfolde seg på lerretet – og det i en alder av 86 år?

Den italienske filmdivaen Sophia Loren er unntaket. Etter å ha vært borte fra skjermen i over ti år er Sophia nå tilbake. I filmen «Med livet foran seg», regissert av hennes egen sønn Eduardo Ponti, briljerer den Oscarvinnende divaen, og gir levd liv til den godhjertede tidligere prostituerte Madame Rosa.

TINDRER FORTSATT: Sophia Loren i filmen «Med livet foran seg», regissert av sønnen Eduardo Ponti. FOTO: NTB
TINDRER FORTSATT: Sophia Loren i filmen «Med livet foran seg», regissert av sønnen Eduardo Ponti. FOTO: NTB Vis mer

Feider og rivalisering

Og levd liv skulle det være nok av i Sophia Lorens eget. Hennes 70 år lange karriere ligger som en Hollywood-tindrende ferniss over en gigantisk klassereise, endeløs glamour, pikante Hollywood-romanser, måpende rivalisering, avtjent fengselsstraff og årelange feider med kolleger det fortsatt går gjetord om.

For ikke å snakke om en puppe-episode som nok aldri vil bli glemt.

Uekte barn

Sophia Loren ble født utenfor ekteskap i Napoli i 1934. Egentlig het hun Sofia Villani Scicolone og var datter av Romilda Villani og Riccardo Scicolone, en byggingeniør av adelig herkomst. Ricardo nektet å gifte seg med pianolæreren Romilda, til tross for at de fikk enda en datter sammen.

FROMT BARN: Sophia Loren som barn. Lite visste hun at hun siden skulle bli en av verdens mest berømte skuespillere. FOTO: NTB
FROMT BARN: Sophia Loren som barn. Lite visste hun at hun siden skulle bli en av verdens mest berømte skuespillere. FOTO: NTB Vis mer

Sophia og lillesøsteren vokste opp uten sin far, og Sophia skal bare ha møtt ham tre ganger, siste gang på dødsleiet.

Hun skal aldri ha tilgitt faren for å ha forlatt moren.

ENDELIG FRI: Sophia Loren omfavnes av moren Romilda Villani i 1982, etter at Sophia nettopp var løslatt fra Castra kvinnefengsel etter å ha sonet i 17 dager. FOTO:
ENDELIG FRI: Sophia Loren omfavnes av moren Romilda Villani i 1982, etter at Sophia nettopp var løslatt fra Castra kvinnefengsel etter å ha sonet i 17 dager. FOTO: Vis mer

Familien flyttet til bestemorens hus i Pozzuoli utenfor Napoli. Byen ble bombet jevnlig under andre verdenskrig og under et av raidene skal Sophia har blitt truffet av en splint da hun løp i sikkerhet.

Etter krigen åpnet bestemoren en pub i stua, der moren spilte piano, søsteren sang for amerikanske soldater og Sophia tok oppvasken.

Naken kvinne

Nød lærer som kjent naken kvinne å spinne. Sophia var 15 da hun ble nummer to i «Miss Italia»-kåringen i Lazio-regionen. I 1950 var hun en av finalistene i «Miss Elegance 1950».

BADENYMFE: Sophia Loren under innspillingen av «Africa under the Seas» i 1952. FOTO: NTB
BADENYMFE: Sophia Loren under innspillingen av «Africa under the Seas» i 1952. FOTO: NTB Vis mer

Da hun etterhvert tok sine nølende skritt mot filmen skulle møtet bli brutalt. Sophia fikk nemlig beskjed om at hun ikke var pen nok for lerretet.

Og mannen som serverte henne den nedslående beskjeden var ingen ringere enn hennes kommende ektemann, den berømte italienske produsenten Carlo Ponti.

22 år eldre

Sophia var 17 år da hun møtte den 22 år eldre filmprodusenten Ponti på en missekåring. Da hun senere prøvefilmet for Ponti skal en kameramann ha ropt:

– Det er umulig å filme henne. Ansiktet hennes er for kort, munnen er for stor og nesen er for lang.

STEJRNEPAR. Sophia Loren og mannen Carlo Ponti fotografert i Paris i 1959. FOTO: NTB
STEJRNEPAR. Sophia Loren og mannen Carlo Ponti fotografert i Paris i 1959. FOTO: NTB Vis mer

Istedenfor å ta parti med den unge skuespilleren, skal Ponti ha sagt:

– Sophia, har du noen gang tenkt på å … du vet, myke opp din … din … dominante profil?

Nektet nose job

Sophia skrev selv om hendelsen i sin biografi fra 2014 «Yesterday, Today, Tomorrow: My Life» og minnes hvordan hun som tenåring satte produsenten på plass med ordene:

– Carlo, om du antyder at jeg for å spille i filmer er nødt til å kappe av meg en bit av nesen, vel, da drar jeg tilbake til Pozzuoli, for jeg akter ikke å ta en nose job.

På date med gift Grant

Sophia har etter eget sigende aldri lagt seg under kniven, og ikke skulle hun trenge det heller. Under filmingen av «The Pride and the Passion« i Spania i 1957, spilte hun mot ingen ringere enn både Frank Sinatra og Cary Grant.

DÅRLIG HUSK: Cary Grant skal ikke ha hatt så lett for å huske Sophia Lorens etternavn, selv om det snart var et av verdens mest kjente. Her fra innspillingen av filmen «Houseboat» i 1958. FOTO: NTB
DÅRLIG HUSK: Cary Grant skal ikke ha hatt så lett for å huske Sophia Lorens etternavn, selv om det snart var et av verdens mest kjente. Her fra innspillingen av filmen «Houseboat» i 1958. FOTO: NTB Vis mer

Grant skal ha bedt Sophia ut flere ganger, til tross for at han nå var gift med sin tredje kone. På første date stilte han i smoking og sa de ikke så velvalgte ordene:

– Miss Lolloren, antar jeg? Eller er det Miss Lorgenigida? Dere italienere har så rare etternavn at jeg greier ikke å holde styr på dem.

30 år eldre

Sophia lot seg åpenbart ikke avskrekke av Grants gullfiskhukommelse, og mens de filmet spiste de middag ved jevne mellomrom eller kjørte rundt i Grants røde MG. Et ikke uvesentlig poeng er at Grant var 30 år eldre enn Sophia. OG at Sophia var forlovet med Carlo Ponti.

HETE FØLELSER: Sophia Loren og Cary Grant under innspillingen av «The Pride ande the Passion» i 1957. Også privat møttes paret. FOTO: NTB
HETE FØLELSER: Sophia Loren og Cary Grant under innspillingen av «The Pride ande the Passion» i 1957. Også privat møttes paret. FOTO: NTB Vis mer

Ifølge biografien sin følte Sophia seg «dratt mellom to menn» og på siste innspillingsdag skriver hun at Grant fridde. Dette skal Sophia imidlertid senere ha tilbakevist. Til Radio Times sa hun i november 2020:

– Cary Grant var en veldig kjekk mann og en nydelig skuespiller, men han fridde aldri.

Trekantdrama

Det hører med til historien at Grant og Sophia Loren året etter skulle ha spilt sammen i filmen «Houseboat». Manus var pikant nok skrevet av Grants kone Betsy Drake, og Grants opprinnelige plan var at kona skulle spille mot ham. Men romansen med Sophia Loren fikk ham på verre tanker, og Grant fikk nå skrevet om manus til en versjon der Sophia spilte hovedrollen, og hans egen kone ikke ble nevnt på rulleteksten.

MANN OG KONE: Sophia Loren og mannen Carlo Ponti fotografert i 1979. Ponti ble dette året dømt til fire års fengsel og et bot på 24 millioner dollar for ulovlige pengetransaksjoner til utlandet. FOTO: NTB
MANN OG KONE: Sophia Loren og mannen Carlo Ponti fotografert i 1979. Ponti ble dette året dømt til fire års fengsel og et bot på 24 millioner dollar for ulovlige pengetransaksjoner til utlandet. FOTO: NTB Vis mer

Sophia valgte imidlertid å gå tilbake til sin forlovede Carlo Ponti. Grant skal ha fortsatt å gjøre kur til Sophia, og sendt henne gigantiske blomsterbuketter, uten å bry seg om at Carlo Ponti fikk vite det.

Enorm puppeglipp

På slutten av 50-tallet hadde Sophia Loren allerede spilt i flere filmer. I 1957 reiste hun for første gang til USA, for å være nærmere Ponti. Senere samme år giftet de seg, og bryllupet tiltrakk seg massiv medieoppmerksomhet.

Snart var Sophia på sin første Hollywoodfest, en soare holdt til ære for henne på Romanoff’s i Beverly Hills. Hele fiffen var der for å ønske henne velkommen til filmbyen, med gjester som Fred Astaire, Gene Kelly, Gary Cooper og Barbara Stanwyck. Men hvem kommer så inn døren, og stjeler showet?

EH ... KJEMPEHYGGELIG Å SE DEG, ALTSÅ: Jayne Mansfield gjorde seg mildt sagt bemerket under Hollywood-festen som var til ære for Sophia Loren i 1958. FOTO: NTB
EH ... KJEMPEHYGGELIG Å SE DEG, ALTSÅ: Jayne Mansfield gjorde seg mildt sagt bemerket under Hollywood-festen som var til ære for Sophia Loren i 1958. FOTO: NTB Vis mer

Tidligere playboymodell og nå skuespiller Janes Mansfield visste åpenbart hvor dyp utringningen måtte være for å tiltrekke seg alles blikk, og nå strenet hun like bort til hedersgjesten Sophia Loren. Snart satt kvinnen som var tenkt som Marilyn Monroes arvtaker ved siden av Hollywoods nye stjerneskudd. Bildet av Sophias skråblikk på Mansfields mildt sagt iøynefallende frontparti er siden blitt legendarisk.

IT'S MY PARTY: Sophia Lorens blikk sier mer enn tusen ord, og hun har i all ettertid nektet å skrive autograf på bildet av henne og Jayne Mansfield. FOTO: Alamy/NTB
IT'S MY PARTY: Sophia Lorens blikk sier mer enn tusen ord, og hun har i all ettertid nektet å skrive autograf på bildet av henne og Jayne Mansfield. FOTO: Alamy/NTB Vis mer

– Var livredd

I biografien sin beskriver Sophia hvordan Jayne Mansfield stolpret seg bort til bordet hennes, etter sigende ikke helt edru.

– Plutselig lå en av puppene hennes på tallerkenen min. Bildet gikk verden rundt. Jeg nektet å skrive autografer på det.

I 2014 lettet Sophia nok en gang på sløret om det oppsiktsvekkende bildet og i kjent munnrapp stil sa hun til Entertainment Weekly:

– Jeg stirrer på brystvortene hennes, for jeg er redd de er i ferd med å falle på tallerkenen min. Du kan se skrekken i ansiktet mitt.

Hun utdypet:

– Jeg er livredd for at alt i kjolen hennes skal sprenges – BOOM! – og spres utover hele bordet.

Oscar

Sophia signerte med Paramount i 1958 og fikk sitt virkelig store gjennombrudd i 1961, med hovedrollen i «Two Women», der hun ble belønnet med Oscar.

GODT JOBBA, KJÆRE: Ektemannen Carlo Ponti gratulerer Sophia Loren med Oscar-statuetten i 1961, for beste kvinnelige skuespiller i filmen «Two women». FOTO NTB
GODT JOBBA, KJÆRE: Ektemannen Carlo Ponti gratulerer Sophia Loren med Oscar-statuetten i 1961, for beste kvinnelige skuespiller i filmen «Two women». FOTO NTB Vis mer

På 60-tallet var hun en av verdens aller største stjerner og filmet både i Hollywood og Europa. I 1964 nådde hun sin foreløpige karrieretopp, da hun mottok 1 million dollar for å medvirke i filmen «The Fall of the Roman Empire». I 1965 fikk Sophia sin andre Oscar-nominasjon for rollen sin i «Marriage Italian-style».

Bigami-skandale

Da Sophia giftet seg med Carlo Ponti var han formelt sett fortsatt gift med sin kone Giuliana. Ponti var dermed å anses som bigamist. For å komme unna anklagene i det katolske Italia, fikk Sophia og Carlo fire år etter at de giftet seg ekteskapet annullert.

Paret fortsatte likevel å leve sammen. I 1965 fikk de begge innvilget fransk statsborgerskap av president Georges Pompidou, noe som nå muliggjorde skilsmisse fra Pontis kone.

I 1965 giftet Sophia og Carlo seg for andre gang.

Sønnene Carlo Ponti Jr. ble født i 1968 og Eduardo i 1973.

MAMMA: Sophia Loren med sin førstefødte Carlo Ponti Jr. på fødestuen i på Geneva State Hospital, i Sveits den 4. januar 1969. FOTO: NTB
MAMMA: Sophia Loren med sin førstefødte Carlo Ponti Jr. på fødestuen i på Geneva State Hospital, i Sveits den 4. januar 1969. FOTO: NTB Vis mer

Mens barna var små brukte Sophia mindre tid foran kamera, uten at henne stjernestatus syntes å avta av den grunn.

STAUTE KARER: Sophia Loren ankommer Heathrow med sønnene Carlo Ponti Jr. (v) og Edoardo Ponti i 1980. FOTO: NTB
STAUTE KARER: Sophia Loren ankommer Heathrow med sønnene Carlo Ponti Jr. (v) og Edoardo Ponti i 1980. FOTO: NTB Vis mer

Det hører med til historien at Sophias lillesøster Maria, hun som sang for de amerikanske soldatene, i 1962 giftet seg med den yngste sønnen til diktatoren og lederen av det italienske fascistpartiet, Benito Mussolini.

TANTE SOPHIA: Sophia Loren med sin lille niese Alessandra i 1963. Til høyre Sophias søster Maria og hennes mann Romano Mussolini. Mussolini er forøvrig yngste sønn til den italienske diktatoren Benito Mussolini. FOTO: NTB
TANTE SOPHIA: Sophia Loren med sin lille niese Alessandra i 1963. Til høyre Sophias søster Maria og hennes mann Romano Mussolini. Mussolini er forøvrig yngste sønn til den italienske diktatoren Benito Mussolini. FOTO: NTB Vis mer

I fengsel

I 1980 fikk Sophia Loren internasjonal suksess med biografien «Living and Loving, Her Own Story» ført i penn av A. Hotchner. I filmatiseringen av boken spilte Sophia Loren både seg selv og moren sin.

I 1981 ble Sophia den første stjernen med en egen parfyme oppkalt etter seg selv, og snart fulgte en brillekolleksjon.

I 1982 skulle Sophia bli offer for en aldri så liten skandale. Hollywood-divaen måtte nemlig sone 17 dager i fengsel for påstander om skattesvindel. Først 31 år senere, i 2013, skulle italiensk høyesterett frikjenne henne.

BAK LÅS OG SLÅ: Sophia Loren måtte sone 17 dager for skattejuks. Her fra 1982, på vei inn i rettslokalet i Roma i forbindelse med høringen om et bilde av henne i fengsel, som skal ha vært falsk. FOTO: NTB
BAK LÅS OG SLÅ: Sophia Loren måtte sone 17 dager for skattejuks. Her fra 1982, på vei inn i rettslokalet i Roma i forbindelse med høringen om et bilde av henne i fengsel, som skal ha vært falsk. FOTO: NTB Vis mer

Takket nei til Alexis Carrington

Mens andre ville dødd for en rolle i «Dynastiet», takket Sophia Loren nei til å spille Alexis Carrington, en rolle som Joan Collins senere udødeliggjorde.

Videre skulle Sophia egentlig spille i 13 episoder av «Falcon Crest», mot kjekkasen Lorenzo Lamas, som KK for øvrig har vært på eksklusiv helikoptertur med over Los Angeles. Forhandlingene om å spille Angela Channings halvsøster gikk imidlertid i stå, og rollen gikk istedenfor til Gina Lollobrigida.

Gitt ut plater

Overraskende for mange er kanskje at Sophia Loren også har spilt inn en rekke sanger, inkludert et humoralbum med Peter Sellers, som la seg på topplistene.

Sophia skal etter sigende ha måttet holde en pågående Sellers på armlengdes avstand. Det skal ha vært den italienske skjønnheten som var grunnen til at Sellers siden forlot sin kone. Sophia har i flere biografier bedyret at forholdet kun var platonisk.

BARE VENNER!: Sophia Loren spilte inn flere humorplater med Peter Sellers på 60-tallet. FOTO: NTB
BARE VENNER!: Sophia Loren spilte inn flere humorplater med Peter Sellers på 60-tallet. FOTO: NTB Vis mer

Gift til Carlos død

Sophia var gift med Ponti helt frem til hans død i 2007. Paret har fire barnebarn.

LIVSLANG LYKKE: Sophia Loren og mannen Carlo Ponti ankommer en middag i Det Hvite Hus i 1995. Paret var gift frem til Carlo døde, 94 år gammel FOTO: NTB
LIVSLANG LYKKE: Sophia Loren og mannen Carlo Ponti ankommer en middag i Det Hvite Hus i 1995. Paret var gift frem til Carlo døde, 94 år gammel FOTO: NTB Vis mer

Og det er altså Sophias egen sønn Eduardo Ponti, som har regien på filmen der 86 år gamle Sophia i 2020 gjør sitt spektakulære comeback.

MOR OG SØNN: Sophia Loren og sønnen Eduardo under innspillingen av filmen «Med livet foran seg», der Eduardo har regien. FOTO: NTB
MOR OG SØNN: Sophia Loren og sønnen Eduardo under innspillingen av filmen «Med livet foran seg», der Eduardo har regien. FOTO: NTB Vis mer

Historien bygger på den franske suksessromanen La vie devant soi av forfatteren Romain Gary, som skrev under pseudonymet Emile Ajar. Den gigantiske boksuksessen har vært filmatisert to ganger før og forteller den hjertevarme historien om den tidligere prostituerte Madama Rosa, som passer barna til prostituerte. I filmen tar Rosa seg av den arabiske gutten Momo fra Senegal.

VARMT SKILDRET: Sophia Loren i filmen «Med livet foran seg», regissert av sønnen Edoardo Ponti. Ibrahima Gueye spiller gutten Momo. FOTO: NTB
VARMT SKILDRET: Sophia Loren i filmen «Med livet foran seg», regissert av sønnen Edoardo Ponti. Ibrahima Gueye spiller gutten Momo. FOTO: NTB Vis mer

Falske nakenbilder

Katolske Sophia Loren er ikke redd for å by på seg selv, og så sent som i 2007 poserte hun for den pikante Pirelli-kalenderen. Mange mente den 73 år gamle Sophia glatt utkonkurrerte de fleste andre i utgaven.

I SLAGET: Sophia Loren under lanseringen av Pirelli-kalenderen i 2007 i London. FOTO: NTB
I SLAGET: Sophia Loren under lanseringen av Pirelli-kalenderen i 2007 i London. FOTO: NTB Vis mer

Sophia Loren skal åpenbart ikke ha noe av at noen piller henne på nesen. I 1999 gikk hun til rettssak mot 79 pornonettsteder, for å ha publisert manipulerte nakenbilder av henne.

Lovet stripping!

Siden 2006 har Sophia bodd i Genève i Sveits, og har også hus i Napoli og Roma. Hun er ivrig fan av fotballaget SSC Napoli. Og heller ikke når det kommer til det sportslige har Sophia vært redd for å by på seg selv. I 2006, da laget hennes lå på tredjeplass i B.serien, sa 72 år gamle Sophia:

– Jeg håper at Napoli vinner sine siste kamper. Hvis vi rykker opp blir det striptease.

RØRT JUBILANT: På sin 80-årsdag i 2014 røpet Sophia Loren sine tanker om det å bli en voksen kvinne. Vis mer

Hvorvidt hun lettet å skjørtet eller ei er uvisst. Men i i 2020 er altså filmlegenden Sophia Loren tilbake på lerretet, der hun ettertrykkelig hører hjemme.

Kilder: New York Post, Entertainment Weekly, Independent, Vanity Fair, Wikipedia.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer