Dronning Elizabeths død

Ponniens gest i begravelsen smelter hjerter verden over

I dronning Elizabeths begravelse tok ponnien Emma farvel med sin matmor på en helt spesiell måte.

DRONNINGENS DØD: Dronning Elizabeths ponni Emma ved prosesjonen da kisten kjørte forbi. Siden gjorde ponniens en uventet «hyllest» som har smeltet hjerter verden over. FOTO: Aaron Chown/Pool via REUTERS/NTB
DRONNINGENS DØD: Dronning Elizabeths ponni Emma ved prosesjonen da kisten kjørte forbi. Siden gjorde ponniens en uventet «hyllest» som har smeltet hjerter verden over. FOTO: Aaron Chown/Pool via REUTERS/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da dronning Elizabeth gikk ut av tiden i september 2022, valfartet folk fra hele verden for å ta farvel. Statsledere, kongelige, familie og gode venner fulgte dronningen på hennes siste reise, fra Balmoral i Scotland til Windsor Castle utenfor London.

Den vakkert dekorerte kistens ferd ble direkteoverført på TV, og i London køet titusenvis av mennesker for å ta farvel. En som ville gjøre ære på dronningen, var David Beckham. Eks-fotballspilleren ventet seg ikke særbehandling, men køet side og side med tusenvis av briter for å ta farvel ved kisten.

KK har tidligere skrevet om den amerikanske cowboyen og hestetreneren Monty Roberts, og at han og dronningen møttes og ringtes jevnlig i 33 år.

I begravelsen var han en selvskrevet gjest, og Roberts fortalte til New York Times etter dronningens død at hun gjerne søkte hans råd om hvordan forstå hestene, ut fra hans filosofi om at intet menneske kan gjøre seg til herre over et dyr, men må søke et ønske om samarbeid, og bli en del av flokken.

Silkesvarten

Dronningen avlet egne hester, og selv da hun lå på det siste, skal hun ha husket navnet på hver og en av hestene hun har hatt i sitt lange liv. Helt fra den lille Shetlandsponnien hun lærte seg å ri på som barn, til alle de blanke og høyreiste blodshestene som siden var i hennes eie.

Men det var én av dronning Elizabeths hestevenner som fulgte henne til det siste, den raggete og litt stuttbente fellponnien Emma.

Emma og dronningen hadde i årevis vært et radarpar i engene rundt Windsor, og den svarte hesten ble en av hennes tryggeste følgesvenner. Ja, dronningen red faktisk på tur med Emma til hun var langt over 90 år. De to. Fire raggete ben, to litt ustø, og en dronning på toppen, med det karakteristiske silkeskautet knytt under haka til vern mot brisen.

UT PÅ TUR: Dronning Elizabeth og Emma på tur i engene rundt Windsor Castle i 2014, da dronningen var 88 år. FOTO: REX/NTB.
UT PÅ TUR: Dronning Elizabeth og Emma på tur i engene rundt Windsor Castle i 2014, da dronningen var 88 år. FOTO: REX/NTB. Vis mer

Å sørge en venn

Hva gjør en hest når en god venn er borte? Kanskje tygger den sin havre som vanlig og tenker at det er en hvilken som helst dag. Eller kjenner den at noe er annerledes? Kanskje spisser den ørene og lytter etter den kjente stemmen, den som alltid har noe godt i lomma. Kanskje venter den på de gode hendene som har søkt kunnskap hos de milde hestefolkene. Eller stusser den muligens over all den fine pynten, den nybørstede luggen og det blanke seletøyet, som ellers bare tas frem når menneskene samles i glede?

Ingen vet hva ponnien Emma tenkte da dronningens kiste ble kjørt gjennom de grønne engene foran Windsor Castle og sørgemarsjen ga gjenlyd bort til stallene. Men da dagen var der, lot ponnien seg stase opp, med nygredd lugg og skinnende pels. Så gikk de ut side om side, Emma og dronningens hesterøkter Terry Pendry.

De hadde vært på mange turer før, dronningen og Emma, ofte sammen med Terry. Men nå var tiden inne for den siste turen. Terry hadde pyntet seg, i nypussede støvler og bowlerhatt, og gylne utmerkelser på brystet etter lang og tro tjeneste. Men Emma var den som skinte aller mest, med blanke høver, flagrende man – og med et av dronningens silkeskaut knyttet over den tomme salen, som et sørgebånd.

Da kisten kom opp de blomsterkledde veiene mot Windsor Castle, og høyreiste paradehester fulgte dronningens kiste mot den siste hvile, sto Emma ved veikanten.

FARVEL: Ponnien Emma i rank positur da dronningen kiste kjørte forbi, på vei mot Windsor Castle den 19. september 2022. FOTO: NTB
FARVEL: Ponnien Emma i rank positur da dronningen kiste kjørte forbi, på vei mot Windsor Castle den 19. september 2022. FOTO: NTB Vis mer

Hun så menneskene nærme seg, med bøyde nakker istedenfor glade ansikter. Hun hørte tunge skritt, istedenfor lette paradeben. Selv sto Emma stille, med de skinnende høvene trygt plassert på den samme marken som hun i årenes løp hadde båret dronningen i frisk galopp.

Kanskje været hun noe, slik de som lever i flokk værer at noe er galt? Kanskje skjønte hun – som flokkdyr gjerne gjør – at noen var borte?

For nå skjedde det som har fått mange til å stusse, og som har fått hjerter verden over til å smelte. Akkurat idet dronningens kiste passerte, og Terry bøyde hodet i respekt, da løftet nemlig Emma det raggete frambenet sitt, som et slags Takk for følget eller På gjensyn.

En flue, sier du? Ja, kanskje. Eller kanskje ikke. Timingen var uansett så slående at selv ikke BBCs TV-team kunne regissert det bedre.

Da dronningens kisten var kjørt forbi, ble Emma stående. Salen var tom nå. Forresten, helt tom var den ikke. For på Emmas rygg, der dronningen så mange ganger hadde sittet, der blafret nå et silkeskaut svakt i den milde i ettermiddagsbrisen.

SISTE HILSEN: Ponnien Emma sammen med sjefsrøkter Terry Pendry, da prosesjonen med dronning Elizabeths kiste kjørte forbi. FOTO: Aaron Chown/Pool/NTB
SISTE HILSEN: Ponnien Emma sammen med sjefsrøkter Terry Pendry, da prosesjonen med dronning Elizabeths kiste kjørte forbi. FOTO: Aaron Chown/Pool/NTB Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer