Kongelig

Prins William av Gloucester - playboyprinsen som mistet livet i flystyrt

Gjorde alt han kunne for ikke å være en del av det britiske kongehuset.

KONGELIG: Prins William av Gloucester var den fjerde i arverekken til den britiske tronen, men gjorde alt han kunne for å ikke være en del av den kongelige familien. Han ble regnet som sin tids playboyprins. Her med skjønnheten Susan Osborne på et ball i 1965. FOTO: NTB
KONGELIG: Prins William av Gloucester var den fjerde i arverekken til den britiske tronen, men gjorde alt han kunne for å ikke være en del av den kongelige familien. Han ble regnet som sin tids playboyprins. Her med skjønnheten Susan Osborne på et ball i 1965. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke bare kong Edward VIII på 30-tallet, og prins Harry (37) i 2020, som har trosset det britiske kongehuset - for å leve det livet de selv ønsker å leve, med den personen de selv ønsker å dele livet med.

På 60-tallet gjorde nemlig prins William av Gloucester, født i 1941, alt han kunne for å ikke være en del av den kongelige familien.

Som barnebarnet til kong George V, nevøen til kong Edward VIII (som abdiserte i 1936) og fetteren til nåværende dronning Elizabeth (95), var han den fjerde i arverekken til den britiske tronen.

AKTIV: Unge prins William av Gloucester var svært aktiv, og elsket alt som hadde med fart og spenning å gjøre. Han var også veldig interessert i foto. Her fra 1963 i forkant av en safari. FOTO: NTB
AKTIV: Unge prins William av Gloucester var svært aktiv, og elsket alt som hadde med fart og spenning å gjøre. Han var også veldig interessert i foto. Her fra 1963 i forkant av en safari. FOTO: NTB Vis mer

Men dette hindret ham ikke i å flytte til Tokyo i Japan for å arbeide ved den britiske ambassaden i 1968.

Gjennom hele sitt unge, voksne liv var prins William omsvermet av vakre kvinner, og i Tokyo var det én kvinne som stjal sjarmørens hjerte.

Nemlig den fem år eldre ungarskfødte skjønnheten Zsuzsana Maria Starkloff. Bedre kjent under kjælenavnet Zsuzsi.

Hun hadde en jødisk far, som hadde overlevd Holocaust, og en ikke-jødisk mor som skjulte jøder under krigen.

Flyktet til USA

Som 20-åring hadde hun flyktet til USA fra kommunistregimet i hjemlandet Ungarn, og hadde fått innvilget amerikansk statsborgerskap. I USA jobbet hun en stund som modell og flyvertinne, før hun tok fatt på pilotutdannelse.

Hun giftet seg med piloten Ed Starkloff, som hun fikk en datter med, men ekteskapet ble brutt. Hun flyttet til Tokyo for å lære seg japansk og lære bort engelsk, og det var nettopp her hun møtte den kjekke prinsen fra England.

MOTEIKON: Zsuzsi Starkloff på Heathrow flyplass i London for å besøke kjæresten prins William av Gloucester. FOTO: NTB
MOTEIKON: Zsuzsi Starkloff på Heathrow flyplass i London for å besøke kjæresten prins William av Gloucester. FOTO: NTB Vis mer

I dokumentaren The Other Prince William, sendt for første gang i 2015, åpner Zsuzsi opp om forholdet med medlemmet av den britiske kongefamilien.

- En av vennene mine skulle arrangere et maskeradeball, så jeg sendte ham en invitasjon der jeg skrev: «Kjære Prince Charming. Vi har hørt at en fest ikke er en fest uten deg, og i tillegg mangler jeg en sko». Og så signerte jeg det med «Askepott».

Og den da 27 år gamle prins William lot seg fenge av den freidige invitasjonen, takket ja til festlighetene og spurte «Askepott» om hun ville ta seg en svingom på maskeradeballet.

- Og det var begynnelsen på vår kjærlighetshistorie. Bortsett fra når vi var på jobb, tilbrakte vi et hvert ledig minutt sammen. Han var lite bortskjemt, og moden for alderen, minnes hun i dokumentaren.

Forsøkte å snakke prinsen til «fornuft»

Men på slutten av 60-tallet var det dessverre altfor tidlig for det britiske kongehuset å tillate ekteskap med ikke-britiske, ikke-kongelige, fraskilte kvinner.

Ikke ulikt det Wallis Simpson hadde vært da Edward VIII forelsket seg i henne 30 år tidligere - noe som nevnt hadde resultert i at han abdiserte fra den britiske tronen, og overlot den til sin bror George VI - dronning Elizabeths far.

DE KONGELIGE REKKER: Prins William av Gloucester (bak t.h.), under en filmpremiere i London i 1965, med dronningmoren og kusine prinsesse Margaret med ektemannen Lord Snowdon. FOTO: NTB
DE KONGELIGE REKKER: Prins William av Gloucester (bak t.h.), under en filmpremiere i London i 1965, med dronningmoren og kusine prinsesse Margaret med ektemannen Lord Snowdon. FOTO: NTB Vis mer

I 1969 sendte dronning Elizabeth, som overtok tronen etter sin far i 1952, lillesøsteren prinsesse Margaret på offisielt oppdrag til Japan - på det som trolig var et forsøk på å snakke fetter prins William til fornuft.

Men prinsesse Margaret hadde selv kjent på kroppen hva det ville si å ikke få lov til å gifte seg med personen man elsket, og dermed hadde hun ifølge Zsuzsi ingen betenkeligheter med forholdet.

- William fortalte meg at han hadde snakket med henne, og at hun hadde sagt at hun forsto hvorfor han hadde blitt forelsket i meg.

Ifølge dokumentaren The Other Prince William sendte prinsesse Margaret et brev til fetteren der hun rådet ham til å vente med å foreslå giftemål.

«Jeg ble så glad for å få til et raskt møte med deg. Jeg tenker at det vil være klokt av deg å vente litt, og komme hjem og se hvordan tingenes tilstand er».

Tvunget til å flytte tilbake til England da faren ble syk

Året etter ble prins Williams far, prins Henry, hertugen av Gloucester, rammet av slag, og 29-åringen flyttet tilbake til England for å ta seg av familien.

- William var ekstremt lojal overfor familien og de forpliktelser han hadde. Jeg vet at han slet med følelsene han hadde overfor meg, men jeg hadde tillit til hva fremtiden kunne bringe. Jeg presset ham aldri.

THE ONE: Zsuzsi Starkloff ble introdusert for prins William av Gloucesters foreldre. FOTO: NTB
THE ONE: Zsuzsi Starkloff ble introdusert for prins William av Gloucesters foreldre. FOTO: NTB Vis mer

Prins William inviterte kjæresten Zsuzsi til å bo med ham i England en stund, og der ble hun også introdusert for foreldrene hans.

Men etter hvert dabbet det intense kjærlighetsforholdet av, og forholdet tok en pause.

- Det var aldri et formelt farvel, men han hadde behov for å finne ut av og jobbe seg gjennom ting, men jeg er sikker på at vi hadde funnet tilbake til hverandre senere, sier Zsuzsi i dokumentaren.

I løpet av denne tiden innledet også prins William et forhold til den fraskilte tobarnsmoren Nicole Sieff, men han glemte aldri sin amerikanske flamme Zsuzsi - og spurte henne om hun hadde lyst til bli med som co-pilot under et flyrace i England i 1972.

For i likhet med Zsuzsi var også prins William utdannet pilot, og begge hadde interesse for flygning. Men skjebnen ville ha det til at Zsuzsi ikke hadde anledning til å bli med.

Den samme turen prins William hadde invitert med Zsuzsi på, skulle også bli hans siste. Den 28. August 1972, foran et publikum på rundt 30 000 mennesker - blant dem hans egen mor - mistet den 30 år gamle prinsen livet da småflyet han fløy styrtet.

BRYLLUP: Lille prins William av Gloucester var sammen med prins Michael av Kent brudesvenn da prinsesse Elizabeth giftet seg med Philip Mountbatten i november 1947. FOTO: NTB
BRYLLUP: Lille prins William av Gloucester var sammen med prins Michael av Kent brudesvenn da prinsesse Elizabeth giftet seg med Philip Mountbatten i november 1947. FOTO: NTB Vis mer

Zsuzsi mistet sitt livs kjærlighet, og skulle aldri gifte seg igjen - til tross for at hun levde i et partnerskap med piloten Donald L. Sundin til sin død.

Ettbarnsmoren bosatte seg i Colorado i USA, og levde der til hun 1. mai 2020 gikk bort i en alder av 83 år.

Prins Charles (73) var 24 år da prins William gikk bort - og til tross for at William var morens fetter, utviklet de to et nært vennskap.

HYLLEST: Prins Charles, som så opp til den seks år eldre prins William av Gloucester, oppkalte sin førstefødte sønn etter ham. I 1982 kom prins William av Cambridge til verden. Her med prinsesse Diana i 1983. FOTO: NTB
HYLLEST: Prins Charles, som så opp til den seks år eldre prins William av Gloucester, oppkalte sin førstefødte sønn etter ham. I 1982 kom prins William av Cambridge til verden. Her med prinsesse Diana i 1983. FOTO: NTB Vis mer

Da prins Charles og prinsesse Diana fikk sin førstefødte sønn i 1982, 10 år etter den fatale flystyrten som tok prins William av Gloucesters liv, oppkalte Charles og Diana sønnen etter den avdøde prinsen.

Øvrige kilder: Zsuzsi Starkloffs nekrolog, britiske Daily Mail, og britiske You.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer