Märtha Louise døtre

Prinsessedøtrene kjemper mot rasisme - hånd-i-hånd med sin mor!

Sammen med mamma Märtha Louise har de gitt uttrykk for at nok er nok.

ENGASJERTE: Märtha Louise og døtrene Leah Isadora, Emma Tallulah og Maud Angelica har alle fire engasjert seg i kampen mot rasisme. Her fra en presentasjon av utstilling av avdøde Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya i juni 2020.
FOTO: Fredrik Hagen / NTB scanpix
ENGASJERTE: Märtha Louise og døtrene Leah Isadora, Emma Tallulah og Maud Angelica har alle fire engasjert seg i kampen mot rasisme. Her fra en presentasjon av utstilling av avdøde Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya i juni 2020. FOTO: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da kongeparet feiret 80-årsdagene sine for tre år siden, valgte de å ta med barn og barnebarn på en privat reise til Sør-Afrika.

Det handlet ikke bare om familiehygge på turen, men for kongeparet var det også viktig å videreformidle en del av den brutale historien Cape Town bærer preg av, og å la barnebarna lære mer om apartheid og rasisme.

Og denne familiereisen til Sør-Afrika, i regi av kongeparet, har kanskje gjort at barnebarna Ingrid Alexandra (16), Sverre Magnus (14), Maud Angelica (17), Leah Isadora (15) og Emma Tallulah (11) i livsbagasjen har fått med seg at likeverd, inkludering og menneskeverd - uavhengig av kjønn, legning, tro eller hudfarge - er viktige nøkkelord for å skape et demokratisk og en fredfull verden.

KUNNSKAP: Kongeparet ønsket at barn og barnebarn med egne øyne skulle lære mer om apartheid-historien til Sør-Afrika, og tok dem med på tur i 2017. FOTO: NRK
KUNNSKAP: Kongeparet ønsket at barn og barnebarn med egne øyne skulle lære mer om apartheid-historien til Sør-Afrika, og tok dem med på tur i 2017. FOTO: NRK Vis mer

- Vi var på Robben Island, og prøvde å fortelle den historien, forklarte kong Harald til NRK i forbindelse med TV-programmet Kongefamilien 2017.

I Sør-Afrika fikk barnebarna mer innsikt og kunnskap om livshistorien til antiapartheidaktivist Nelson Mandela, som satt 27 år i fengsel for sin motstandskamp mot regimet.

I 1993 fikk Mandela Nobels fredspris for sitt arbeid for å skape et multietnisk demokrati i landet. Han gikk bort 5. desember 2013.

GALLAMIDDAG: I 1999 hadde kongeparet president Nelson Mandela og hans kone fru Graca Machel til bords under en gallamiddag, i forbindelse med statsbesøket fra Sør-Afrika. Det er tydelig å se at de fire var gode og nære venner. FOTO: Erik Johansen / NTB scanpix
GALLAMIDDAG: I 1999 hadde kongeparet president Nelson Mandela og hans kone fru Graca Machel til bords under en gallamiddag, i forbindelse med statsbesøket fra Sør-Afrika. Det er tydelig å se at de fire var gode og nære venner. FOTO: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Kongeparet har selv møtt Nelson Mandela ved flere anledninger, og hadde i 1999 den daværende presidenten i Sør-Afrika og hans kone fru Graca Machel til bords under en gallamiddag på Slottet i anledning statsbesøk.

PÅ BESØK: Kong Harald og president Nelson Mandela i lystig passiar om severdighetene i Cape Town. Dette er fra et besøk i 1998.FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
PÅ BESØK: Kong Harald og president Nelson Mandela i lystig passiar om severdighetene i Cape Town. Dette er fra et besøk i 1998.FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Men det er ikke bare kongeparet som har sørget for at familiens yngste medlemmer er oppdatert på den dystre siden ved vår felles historie. Også Märtha Louise, som har tre døtre med avdøde Ari Behn, har sørget for at barna har med seg empati, omsorg og engasjement i bagasjen - og dette er noe de ikke er redd for å vise i det offentlige rom.

NÆRE: Det er ingen tvil om at Märtha Louise og de tre døtrene har svært nære bånd - og massiv omsorg og empati både for familien og uteforstående. Dette nære familieøyeblikket er fra utstillingen med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya. FOTO: Fredrik Hagen / NTB scanpix
NÆRE: Det er ingen tvil om at Märtha Louise og de tre døtrene har svært nære bånd - og massiv omsorg og empati både for familien og uteforstående. Dette nære familieøyeblikket er fra utstillingen med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya. FOTO: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er så beæret over å ha deg som min datter

Märtha Louises tre døtre har alle tre engasjert seg kraftig i antirasisme-bevegelsen, som har oppstått i kjølvannet av det brutale drapet på George Floyd i slutten av mai 2020.

Via sosiale medier har de gitt sin støtte og sympati, og har i tillegg oppfordret til å ta kampen videre.

I et langt innlegg på Instagram, har Maud Angelica - som rørte en hel verden med den sterke talen hun holdt i begravelsen til sin far Ari Behn i januar - kommentert George Floyd-saken.

Se dette innlegget på Instagram

Say his name! George Floyd! Don’t stay silent! Please donate if you are able to or sign the George Floyd petition! Link in bio❤️ Racism has always been there, Don’t forget it! I am so devastated & saddened by all that is happening. If we don’t love & support eachother, try to understand & care for eachother in this world, then what’s the point?! What everyone wants in this world is to be happy, so let’s be there for eachother!❤️ I really hope one day the world can truly be a better place to live! Where people don’t have to live in fear EVERY DAY & be discriminated against all the time for reasons so shallow & stupid like your skin colour or who you love! People are GETTING KILLED for things they can’t control! It’s so utterly stupid & unfair! It baffles me. I truly can’t understand it. I can’t believe that stuff like this is STILL happening! AFTER EVERYTHING WE’VE BEEN THROUGH, WE’RE STILL HAVING THIS DISCUSSION! WHEN WILL THE WORLD CHANGE?! It’s insane, sad, unjust & so cruel. WE’RE TIRED OF IT! ENOUGH IS ENOUGH! BLACK LIVES MATTER!!!!✊🏽✊🏾✊🏿 EVERY MINUTE, EVERY DAY, BLACK LIVES MATTERS! BLACK LIVES ARE WORTH JUST AS MUCH AS EVERYBODY ELSE! REMEMBER THE BLACK PEOPLE OF THE WORLD! I hope one day everyone can understand something so fundamental & obvious like that We’re all equal & should support eachother. I Also hope that Everyone will keep their passion for justice & anti-racism in their every day life too & also remember it continuing forward even when there aren’t movements like this!❤️ I think alot of the problems of the world comes from peoples mindsets. People can be ignorant & selfish. So educate yourself & others! Talk about the injustices of the world! That’s how you make change! Be open!❤️ BLACK LIVES MATTER!❤️ I stand with you & I support you!❤️ My heart bleeds for you!❣️❣️❣️ YOUR SKIN COLOUR DOESN’T MATTER, YOU MATTER!!❤️ WE MIGHT LOOK DIFFERENT, BUT WE HAVE THE SAME BEATING HEARTS!!💓💓 BLACK PEOPLE SHOULD GET THE SAME RIGHTS AND LOVE AND RESPECT LIKE EVERYBODY ELSE! NO MATTER OUR DIFFERENCES, I LOVE YOU ALL!!!!!❤️🧡💛💚💙💜🖤✊🏻✊🏼✊🏽✊🏾✊🏿 ~ ⚠️Actually PLEASE repost this! Spread awareness! But give credit tho💖⚠️ ~ 💖Thank you for the respect and for reading💖

Et innlegg delt av ❤️Maud Behn❤️ (@3_eyed_cat)

I innlegget, som er skrevet på engelsk, skriver hun blant annet:

«Si navnet hans! George Floyd! Ikke forhold deg taus! (…) Rasisme har alltid vært til stede, ikke glem det! Jeg er så knust og trist over at dette skjer. Hvis vi ikke elsker og støtter hverandre, forsøker å forstå og bry oss om hverandre i denne verden, hva er da poenget? Det alle i hele verden ønsker seg er å være lykkelig, så la oss være her for hverandre! Jeg håper virkelig at verden en dag kan være et bedre sted å leve. Hvor folk slipper å leve i frykt HVER ENESTE DAG, og bli diskriminert for noe så overfladisk og dumt som hudfargen eller hvem man elsker. Folk BLIR DREPT for ting de ikke selv kan kontrollere! (…) Mitt hjerte blør for dere. Hudfargen din har ingenting å si – DU betyr noe! Vi ser kanskje forskjellige ut, men vi har det samme dunkende hjertet.».

Maud Angelica er kjent for sitt kunsteriske talent, og har til innlegget malt et portrett av amerikaneren som ble drept av en politimann i Minneapolis angivelig for å ha forsøkt å betale med en falsk pengeseddel.

I kommentarfeltet uttrykker Märtha Louise at hun er stolt over datteren og hennes engasjement.

«Jeg er så beæret over å ha deg som min datter og å få være din mor. Jeg er med deg hele veien. Støtter hvert eneste steg du tar. Du gjør meg så stolt, kjære. La oss gjøre dette sammen! Elsker deg for alltid».

RØRENDE: Det ble sterkt i Oslo Domkirke da Maud Angelica Behn holdt tale til sin far i januar 2020. VIDEO: KK Vis mer

Også farmor Marianne Behn er stolt over sitt 16 år gamle barnebarn.

«Kjære deg. Du har det i deg, og det har du hatt helt siden du landet her. Jeg er så stolt over å være bestemoren din, og jeg elsker deg veldig, veldig mye».

Märtha Louises kjæreste Durek Verrett (45), som selv har opplevd rasisme på kroppen, uttrykker at han er imponert over Mauds råskap og artistiske evner.

«Elsker deg, kjære, du er mitt hjerte. Du er et geni, en mektig kunstner og et ydmykt vesen. Jeg elsker deg.».

Satte sminke-kontoen på pause

De tre døtrene har også deltatt i moren, prinsesse Märtha Louises, støtteerklæringer på sosiale medier.

I et innlegg publisert samtidig med demonstrasjonen i Oslo 5. juni 2020, poserer barna med hvert sitt budskap.

Maud Angelica holder opp maleriet hun har gjort av George Floyd, med et utdrag av Arnulf Øverland-diktet Du må ikke sove fra 1937. Leah Isadora har maske over ansiktet og holder opp en plakat hvor det står Black Lives matter, mens yngstedatteren Emma holder opp et A4-ark med emneknaggen BLM - forkortelsen for mantraet som er blitt en del av bevegelsen denne sommeren.

Leah, som har en sminkekonto på Instagram, hvor hun deler sminke-tutorials med følgerne sine, valgte å sette sminkeinnleggene på pause i begynnelsen av juni. Hun forklarte dette med at det for en periode var viktigere ting å fokusere på, og at hun heller ønsket å dele engasjement rundt BLM-bevegelsen.

I midten av juni arrangerte også de tre døtrene og Märtha Louise en utstilling av Ari Behns verker, på Galleri Varden på Jeløya ved Moss - der han vokste opp. Se video under:

UTSTILLING: Prinsesse Märtha Louise og døtrene Emma Tallulah Behn Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn under presentasjon av utstillingen. Maud Angelica snakker om sin avdøde far. Video: NTB Scanpix Vis mer

KK har vært i kontakt med Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe, som på vegne av kongeparet ikke ønsker å svare på spørsmål knyttet til hvorfor de ønsker å lære barnebarna om apartheid og rasisme.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer