Prinsesse Märtha Louise

Prinsessen hinter om bryllupet i fersk video med forloveden Durek

- La meg gjøre én ting klart ... sier prinsessen, og ser kjærlighetsfullt på sin kjære.

PRINSESSE MÄRTHA LOUISE: Trebarnsmoren har valgt å frasi seg sine offisielle oppgaver for det norske kongehuset. Sammen delte hun og forloveden Durek Verrett en video på sosiale medier, der de tok bladet fra munnen. FOTO: Skjermdump / Instagram / @princessmarthalouise
PRINSESSE MÄRTHA LOUISE: Trebarnsmoren har valgt å frasi seg sine offisielle oppgaver for det norske kongehuset. Sammen delte hun og forloveden Durek Verrett en video på sosiale medier, der de tok bladet fra munnen. FOTO: Skjermdump / Instagram / @princessmarthalouise Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har stormet rundt prinsesse Märtha Louise (51) den siste tiden, og kritikere har stusset over trebarnsmorens bruk av prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger.

På bakrommet på Slottet er det i lang tid blitt diskutert hvordan de skal gå frem, og både kong Harald (85) og kronprins Haakon (49) har ytret i media at dette er noe familien har hatt oppe til diskusjon.

Tirsdag 8. november 2022 ble det klart at prinsesse Märtha Louise på nåværende tidspunkt frasier seg sine offisielle oppgaver, og dermed ikke lenger skal representere det norske kongehuset ved offisielle tilstelninger.

«Prinsesse Märtha Louise ønsker å bidra til et tydeligere skille mellom egne aktiviteter og tilknytningen til kongehuset», heter det i pressemeldingen fra Slottet.

FORELSKET: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett side om side under prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsfeiring i sommer. FOTO: Lise Åserud / NTB
FORELSKET: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett side om side under prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsfeiring i sommer. FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer

Samme ettermiddag delte Märtha Louise og Durek en felles video på førstnevntes offisielle Instagram-konto @princessmarthalouise. Der gjenfortalte de det meste som var blitt sagt tidligere på dagen, men uttrykte også mye kjærlighet overfor hverandre.

Et aspekt prinsessen tok frem var det forestående bryllupet.

- La meg gjøre én ting klart ... at når vi gifter oss en gang i fremtiden, kommer ikke Durek til å få en tittel, i likhet med Erling Lorentzen, Johan Martin Ferner og min avdøde eksmann Ari Behn. Han kommer heller ikke til å representere kongehuset, men vi kommer til å være til stede på familiebegivenheter og et og annet idrettsarrangement, forklarte prinsessen, og lente seg kjærlig mot sin tilkommende ektemann.

Også Durek Verrett benyttet anledningen til å klargjøre ting, og gi sin versjon av saken:

- Jeg har alltid ønsket å støtte min forlovede Märtha Louise, og vil at hun skal være lykkelig. Hvis livet hennes er blitt vanskeligere basert på noe av det jeg har gjort, var det aldri min intensjon. Det samme overfor hennes foreldre. Jeg vil at de skal være suksessfulle i rollen som kongepar.

ET FAMILIEANLIGGENDE: Avgjørelsen har vært oppe til diskusjon hos kongeparet og den nærmeste kongefamilien. Her er prinsessen sammen med foreldrene, broren kronprins Haakon, svigerinnen Mette-Marit og tanten prinsesse Astrid da kongeparet holdt middag for utøverne fra OL og Paralympics i Beijing på Slottet i mai. FOTO: Terje Bendiksby / NTB
ET FAMILIEANLIGGENDE: Avgjørelsen har vært oppe til diskusjon hos kongeparet og den nærmeste kongefamilien. Her er prinsessen sammen med foreldrene, broren kronprins Haakon, svigerinnen Mette-Marit og tanten prinsesse Astrid da kongeparet holdt middag for utøverne fra OL og Paralympics i Beijing på Slottet i mai. FOTO: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Og begge var de enige om at diskusjonsprosessen med de øvrige familiemedlemmene har gått svært bra:

- Jeg vil poengtere at det kun har vært respekt og kjærlighet overfor hverandre under denne prosessen, sa Märtha Louise til nikk fra sin forlovede Durek.

KJÆRLGIHET OG RESPEKT: - Det har vært en god prosess, sier både kongeparet og Märtha Louise. Her med kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus under myndighetsfesten i sommer. FOTO: NTB
KJÆRLGIHET OG RESPEKT: - Det har vært en god prosess, sier både kongeparet og Märtha Louise. Her med kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus under myndighetsfesten i sommer. FOTO: NTB Vis mer

Beholder prinsessetittelen

Men prinsessetittelen, den beholder hun, etter ønske fra kongeparet:

«Hans Majestet Kongen har bestemt at Prinsessen skal beholde sin tittel. Kongen og Dronningen ønsker å takke Prinsesse Märtha Louise for den viktige innsatsen Prinsessen har gjort gjennom sitt offisielle virke i årtier. Hun har utført arbeidet med omsorg, hjertevarme og stort engasjement.».

FOTO: Skjermdump / Kongehuset.no
FOTO: Skjermdump / Kongehuset.no Vis mer

Märtha og forloveden Durek Verrett er også blitt oppfordret til å tydeliggjøre skillet mellom egne aktiviteter og Kongehuset. Som mange mener de har vært slepphendte på ved tidligere anledninger.

«Dette innebærer blant annet at de ikke skal bruke prinsessetittelen eller omtale Kongehusets medlemmer i egne sosiale mediekanaler, i medieproduksjoner eller i tilknytning til annen kommersiell aktivitet (med unntak av @PrincessMarthaLouise på Instagram)», heter det videre.

Prinsessen og de tre døtrene Maud (19), Leah (17) og Emma (14) er og blir en del av kongefamilien, og kommer naturlig nok til å være til stede ved familiens sammekomster - i kraft av å være en del av nettopp kongefamilien.

Kongeparet kom med uttalelse

Noen timer etter at nyheten ble kjent, i 14-tiden, kom kongeparet med en uttalelse til NRK og NTB:

- Vi er glad for resultatet, og har vært gjennom en større prosess i ganske lang tid. I et par måneder, faktisk. Vi er jo fem-seks travle mennesker. Vi har nå kommet frem til et forslag vi alle er fornøyd med, og håper at er bra, sa kong Harald, og la til:

- Det er hyggelig å se at Märtha Louise og Durek har det godt sammen. Vi har fått lov til å bli bedre kjent med ham. Han er en flott fyr, og veldig morsom å være sammen med.

GOD PROSESS: Kongeparet kom med en uttalelse på Slottet, etter at det noen timer tidligere ble kjent at datteren, prinsesse Märtha Louise, ikke lenger skal representere kongehuset offentlig. FOTO: Terje Pedersen / NTB
GOD PROSESS: Kongeparet kom med en uttalelse på Slottet, etter at det noen timer tidligere ble kjent at datteren, prinsesse Märtha Louise, ikke lenger skal representere kongehuset offentlig. FOTO: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kong Harald er kjent for sin lune og varme humor, noe den kommende svigersønnen også altså har, ifølge ham:

- Durek har god humor, og vi ler masse sammen. Spesielt i denne tiden. Vi er enige om at vi er uenige, for å si det sånn. Vi kan leve med våre forskjeller.

Også dronning Sonja (85) bemerket at prosessen har vært god, og at det har knyttet familien sterkere sammen.

- Det har vært en utrolig fin prosess, og vi har en følelse av at familien er kommet nærmere hverandre. Vi har hatt en veldig god tone hele tiden. Det er to kulturer som møtes. Jeg har følelsen av at Durek har en større forståelse for hva monarkiet og kongehuset har å si for et land.

Også hun bemerker Dureks humor.

- Han er veldig fin og morsom å være sammen med. Vi har hatt mange hyggelige stunder, og har diskutert grundig sammen, og kommet frem til et resultat vi er godt fornøyd med. Dette har vært ledet av kronprinsen og hoffsjefen. Vi har vridd oss i alle retninger, for å få sett dette komplekset fra alle sider. Vi er omforent, selv om vi er uenige i enkelte ting, er vi glad i hverandre - og det er det viktigste.

Prinsesse Märtha Louise med en åpenhjertig videomelding til folket og følgerne sine på sosiale medier:

KK har vært i kontakt med prinsessens manager Carina Scheele Carlsen, for en kommentar fra prinsessen angående dagens beslutning.

- Vi har ingen ytterligere kommentar enn det vi har sagt i pressemeldingen, sier Carlsen til KK, på vegne av prinsessen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer