Adele

Raser etter fokus på Adeles «nye» kropp

- Det å si at hun ser bra ut NÅ, er bare en indirekte måte å «body shame» henne på, skriver 24-åringen Adwoa Darko.

Artist Adeles «nye» figur har fått sosiale medier til å ta av - men flere reagerer på tilbakemeldingene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den aller siste helgen i oktober feiret rapper Aubrey «Drake» Graham 33-årsdagen sin med en stjernespekket kjendisfest i Los Angeles - med kjentfolk som Kylie Jenner (22), Sean «Diddy» Combs (49), Chris Brown (30), Snoop Dogg (48) og Adele (31) ved sin side. Han fylte år 24. oktober.

Men den som stjal all oppmerksomhet var sistnevnte artist, nemlig britiske Adele Laurie Blue Adkins. Temaet for fødselsdagsfesten var italiensk mafia, og hun var ikledd en lang, svart kjole med bare skuldre. Hun skulle portrettere den fiktive karakteren Ginger McKenna, fra Martin Scorsese-filmen Casino. Udødeliggjort av Sharon Stone i filmen fra 1995.

Men det var ikke antrekket som fikk mest oppmerksomhet - det var Adeles «nye» figur. Det tyder nemlig på at hun har gått ned noen kilo den siste tiden, og på sosiale medier var det flere som applauderte over det de hevder er Adeles «revenge body» etter bruddet fra ektemannen Simon Konecki (45) høsten 2019.

Paret giftet seg i 2016, etter å ha vært et par i fem år. De har sønnen Angelo (7) sammen.

I en kryptisk melding på sin egen Instagram-profil, til et bilde av seg selv fra bursdagsfesten, skriver Adele: «Jeg pleide å gråte, men nå svetter jeg» - som mange på sosiale medier tolker som at hun den siste tiden har ligget i hardtrening, og at dette nå har gitt resultater.

- Det bekrefter at vi lever i et samfunn som idealiserer det å være tynn

Dette har fått den britiske 24-åringen Adwoa Darko til å se rødt, og beskriver det som at samfunnet er preget av såkalt «fatphobia» - som på norsk kan oversettes til fettfobi. Hun studerer juss ved SOAS University of London og skriver til daglig for studentavisen The SOAS Spirit, men har nå fått sin første kommentar publisert på The Independent.

Her stiller hun spørsmålene: hvorfor fortsetter vi å kommentere folks kropper, når vi ikke vet konteksten? Hvordan kan vi være sikker på at det vi mener er en kompliment, ikke oppfattes som brennstoff for en potensiell krise?

BEKYMRET: Den britiske juss-studenten Adwoa Darko har skrevet en kronikk for The Independent hvor hun beskriver det som at samfunnet er preget av såkalt «fatphobia». FOTO: Facebook
BEKYMRET: Den britiske juss-studenten Adwoa Darko har skrevet en kronikk for The Independent hvor hun beskriver det som at samfunnet er preget av såkalt «fatphobia». FOTO: Facebook Vis mer

I feeden min på sosiale medier så det ut til at alle delte saker som diskuterte hennes «sensasjonelle nye utseende», og repostet hennes før-og-etter-bilder. Fellesoppfattelsen var: «Se, så fantastisk bra hun ser ut nå!».

For meg var ikke dette noe nytt. Det bekrefter at vi lever i et samfunn som idealiserer det å være tynn og hyller kjendis-vekttap som noe iboende positivt. Undertonen bak reaksjonene på Adeles bilder er A) antagelsen om at hennes «gamle» kropp var «feil» og B) at hun nå har gjort et veloverveid og sunt valg.

I realiteten er dette bare en rekke komplimenter som kan oppfattes som en fornærmelse. Det å si at hun ser bra ut , er bare en indirekte måte å «body shame» henne på. Ved å glorifisere det forferdelige konseptet «revenge body», så sier vi at trening og sunt kosthold er våpen som kan bli brukt for å komme over tidligere forhold. Det gjør at vi kun verdsetter vårt fysiske ytre, og at vi samtidig gir uttrykk for at større kropper ikke er verdig et fullkomment forhold.

I verste fall avslører fikseringen på Adeles post-skilsmisse-glød, såkalt «fatphobia» - den dypt inngrodde holdningen vi har i samfunnet om at det å være tynn for enhver pris er likestilt med det å være mest attraktiv.

BRUDD: I høst ble det kjent at Adele og ektemannen Simon Konecki har tatt ut skilsmisse, etter tre års ekteskap. FOTO: NTB scanpix
BRUDD: I høst ble det kjent at Adele og ektemannen Simon Konecki har tatt ut skilsmisse, etter tre års ekteskap. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Får støtte av norsk psykologspesialist

Hun avslutter kommentaren med å si at man skal være var på å kommentere folks utseende og vekttap, ettersom man ikke vet hva personen går gjennom på det mentale plan.

Dette får hun støtte i av Svein Øverland, som er psykologspesialist og ekspert på unges psykiske helse og bruk av sosiale medier.

- Jeg tror kritikeren i The Independent har rett når hun påpeker at vi lever i et samfunn med fettfobi. Da blir det viktigste at man er slank, selv om det skyldes manglende appetitt grunnet en personlig krise. Mange opplever enten at de legger på seg eller går ned i vekt i kriser. Vektendringen kan skyldes trøstespising, manglende appetitt eller at man trener ekstra mye for å få en følelse av kontroll. De fleste gjør nok litt begge deler og går derfor ikke særlig opp eller ned i vekt.

Han mener det kan være fristende for mange å poste bilder av seg selv i en slankere utgave for å prøve å overbevise seg selv og andre at man har det bra på tross av krisen, særlig dersom det er en kjærlighetskrise.

- Som regel vil ikke det være noen fare. Kanskje får du noen gode tilbakemeldinger som varmer. Men slikt varmer aldri lenge. I verste fall blir du hektet på å legge ut flere bilder for å opprettholde bekreftelsen. Det er umodent, men forståelig. Noen få vikler seg inn i en spiseforstyrrelse på denne måten.

EKSPERTEN: Svein Øverland er psykologspesialist og ekspert på unges psykiske helse og bruk av sosiale medier. FOTO: Henning Meier
EKSPERTEN: Svein Øverland er psykologspesialist og ekspert på unges psykiske helse og bruk av sosiale medier. FOTO: Henning Meier Vis mer

Svein forklarer at dersom du merker at du blir hektet, og det merker man lettest ved å registrere hvor ofte du er på nettet og hvor opptatt du er av tilbakemeldingene, bør man heller lete etter andre måter å bevise for seg selv at du er noe mer enn noens eks, en dårlig karakter eller en fin kropp.

- For oss andre er det viktigste å huske at et slankere etter-bilde kan skyldes noe trist, like mye som noe godt, samt at vi bør gi flere komplimenter på hva folk gjør enn hvordan de ser ut.

- Hvorfor det er bra eller dårlig at man fokuserer på kropp og utseende på sosiale medier?

- Vi mennesker er evolusjonært utviklet for å bry oss om andres vurdering av oss. Problemet med Internett er at i stedet for aksept fra de nærmeste i flokken, blir vi vurdert av hele verden.

Svein trekker frem at flere studier viser at høyforbrukere av sosiale medier har høyere forekomst av depressive symptomer og somatiske plager som vanligvis er forbundet med stress, som for eksempel luftveisplager.

- I tillegg til stresset av å stadig bli vurdert, får vi langt mer fiendtlige tilbakemeldinger via nettet enn hva som er vanlig fra venner og bekjente vi møter i virkeligheten. Det vil alltid være folk på nettet, og særlig på sosiale medier, som slår hardt ned på alt de mener er feil og politisk ukorrekt. Særlig gjelder det kropp, vekt og spesielt utseende. Stadig flere er derfor usikre på både hva de skal legge ut og hva de skal kommentere på. Det blir litt sånn «damned if you do, and damned if you don't». Alt blir feil, ettersom det alltid vil være noen som blir sint eller føler seg krenket. Og disse «noen» kan få stor makt selv om de er få, forklarer psykologspesialisten.

- Hvilke skader kan det gjøre at man legger ut slike før-og-etter-bilder og sammenligner andre - og seg selv - på den måten?

- Om du legger ut før-og-etter-bilder eller velger å kommentere på det, må du forvente å motta dritt. Hvordan du reagerer på det, avhenger av om du er forberedt på det eller ikke. De tøffeste av oss bare bestemmer seg, og tenker «fuck it» eller «fuck them» og gøtser på. Men er du uforberedt, litt naiv eller sår for kritikk, kan du bli såret og skadet av det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer