Ari Behn-dokumentar:

Regissøren bak omstridt Ari-dokumentar: - Vi har ikke satt oss ned for å lage et glansbilde, om det er det manageren vil ha

Katharina Gellein sier til KK at hun er forvirret og lei seg etter konflikten med vennen Ari Behn og hans familie.

ARI BEHN-DOKUMENTAR: Ari Behns gode venn og regissør Katharina Gellein har laget dokumentar om ham. 8. mars hadde «Ari og halve kongeriket» premiere på TV3 - men allerede i forkant var dokumentaren omstridt. FOTO: Per Heimly for TV3 (av Behn) og Charles Kriel (av Gellein)
ARI BEHN-DOKUMENTAR: Ari Behns gode venn og regissør Katharina Gellein har laget dokumentar om ham. 8. mars hadde «Ari og halve kongeriket» premiere på TV3 - men allerede i forkant var dokumentaren omstridt. FOTO: Per Heimly for TV3 (av Behn) og Charles Kriel (av Gellein) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da norske Katharina Gellein (32) flyttet til London for åtte år siden visste hun ingenting om at en av hennes aller beste venner skulle bli den daværende prinsessegemalen Ari Behn (45). Ari og Katharina møttes gjennom teatermiljøet i London, og utviklet raskt et fortrolig forhold.

Han var hennes skrivementor, og hun hjalp ham med å oversette teaterstykker. Sommeren 2016 kom Katharina Gellein på at hun kunne lage en dokumentarserie om Ari Behn - og han sa sporenstreks «ja» til å la seg portrettere i dokumentaren.

Etter å ha jobbet som skuespiller i mange år, hadde den blonde og blåøyde Årnes-jenta sett seg lei av å bli castet til de typiske blondinerollene og få beskjed om å stille opp i bikini på audition. Hun valgte heller å fokusere på en fremtid bak kamera - som regissør. Den første kortfilmen hun lagde var den selvbiografiske filmen Mamma ler i skuffen.

- Da jeg var 24 år mistet jeg moren min til kreft, og det rokket ved hele systemet. Det fikk meg til å tenke på hva blondinerollene og det å møte opp i bikini på audition egentlig ga meg. Det er ikke noe som er varig, og da ville jeg gjøre noe som betyr noe mer. Kortfilmen regisserte jeg, skrev jeg og spilte jeg i selv. Det gjorde at jeg fikk blod på tann og ville fortsette å jobbe på den måten, sier hun til KK.

LES OGSÅ: En vakker dag skal fire av disse europeiske prinsessene bli dronning

Visste ingenting om at en kongelig skilsmisse var på vei

Vi møter Katharina på en kafé på Grünerløkka, når hun er en svipptur innom Oslo for å legge siste hånden på verket bare noen dager før dokumentarserien Ari og halve kongeriket har premiere på TV3. Hun har kjent Ari Behn i syv år, og har irritert seg over det inntrykket som har vært skapt av ham i media.

- Jeg vokste opp med det inntrykket som ble skapt i mediene om han og prinsesse Märtha Louise. Han var blitt en «greie», nærmest en merkevare. Jeg fikk fort et veldig annet inntrykk av ham, og skjønte raskt at han var en helt annen person enn slik han ble fremstilt. Han er veldig varm, vennlig og omtenksom, sier hun og smiler.

Det var altså sommeren for to år siden at hun spurte Ari Behn om han ville inngå et samarbeid med henne, og stille opp i dokumentarserien. Hun visste ingenting om at en kongelig skilsmisse var på vei.

- Han fortalte at det var mange som hadde spurt ham om lignende prosjekter før, men at han ikke hadde sluppet noen inn på seg på den måten før. Han sa umiddelbart «ja». Da det kort tid senere kom frem at de skulle skilles, tenkte jeg at det var et ekstremt tidspunkt å lage dokumentaren på, men han valgte å gå videre med den. Det var et utrolig tøft valg. I USA har man jo kjendiser som åpner seg veldig i en slik situasjon, men da blir det mer reality-TV. Vi ville lage noe som var seriøst. Jeg ville vise nordmenn den versjonen av Ari som jeg kjenner og som de andre vennene hans kjenner. Han har jo på seg en maske, forklarer hun.

OMSTRIDT FØR SENDING: Dokumentarskaper og regissør Katharina Gellein har fulgt Ari Behn tett i året etter skilsmissen med prinsesse Märtha Louise. Resultatet er en tre episoder lang dokumentar som sendes på TV3, men allerede nå er dokumentaren omstridt. Foto: Bifröst Media
OMSTRIDT FØR SENDING: Dokumentarskaper og regissør Katharina Gellein har fulgt Ari Behn tett i året etter skilsmissen med prinsesse Märtha Louise. Resultatet er en tre episoder lang dokumentar som sendes på TV3, men allerede nå er dokumentaren omstridt. Foto: Bifröst Media Vis mer

LES OGSÅ: Prinsesse Märtha Louise åpner opp om morsrollen, og innrømmer at det var først da hun ble kjent med svigerinnens sønn Marius at hun fikk barnetekke

- Man kan vel telle på én hånd folk som har gått ut av et ekteskap i monarkiet i Europa

Katharina synes Ari er veldig tøff som står i kritikken han har fått - til tross for at han liker å være litt kontroversiell. Hun tror det er mange grunner til at Ari har valgt å stille opp, men mest av alt fordi det kan bidra til å vise frem en side av ham som folk kanskje ikke har sett før.

- Det er vanskelig å ikke ta inn så mye kritikk som han har fått, og som han har sagt i mediene selv: «det er utrolig hva folk får seg til å si som ikke kjenner meg». Som regissør var jeg med denne dokumentaren veldig interessert i å få frem at vi ofte setter kjendiser på en pidestall, for så å rive dem ned. Vi føler at vi kjenner dem og har så sterke meninger om disse menneskene som vi egentlig ikke kjenner. Jeg ville finne ut av om det går an å komme på innsiden av det her og vise at det står et menneske bak kjendisen, sier hun og legger til:

LOJAL: Katharina Gellein forteller at Ari Behn er svært lojal overfor kongefamilien. Her fra kongeparets 75-årsfeiring i 2012. Foto: NTB Scanpix
LOJAL: Katharina Gellein forteller at Ari Behn er svært lojal overfor kongefamilien. Her fra kongeparets 75-årsfeiring i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Spesielt nå i den perioden som Ari har vært gjennom. Han er rett og slett et menneske som går gjennom en vanskelig periode i livet. Han er jo ikke alene om det, men han skal også gå gjennom skilsmissen i offentligheten. Man kan vel telle på én hånd folk som har gått ut av et ekteskap i monarkiet i Europa. Så han sitter der i en unik situasjon og står veldig alene om det, forklarer hun.

- Hvordan har det vært for deg som en nær venn av ham å se han i en så sårbar periode?

- Det har vært en utrolig prosess. Det var vel ingen av oss som forventet hvordan det skulle bli, og det var ikke mulig å forutse. Jeg synes det var utrolig tøft at han fortsatte med dokumentaren selv da han sto midt oppi det. Som venn var det vanskelig å se at han sleit såpass i perioder. Samtidig som man skal være regissør og balansere det å være venn og profesjonell. Det er en fin balansegang som var veldig viktig for meg å gjøre riktig, slik at jeg ikke tråkket over noen grenser, sier hun alvorlig.

Men det var ikke bare Ari Behn som gikk gjennom en skilsmisse mens filmingen pågikk fra høsten 2016 til sommeren 2017.

- Mot slutten av filmingen gikk jeg selv gjennom en skilsmisse, og da fikk jeg det litt i fleisen. Da skjønte jeg på en helt annen måte hvordan han har hatt det. Jeg forsto enda mer av hva som hadde skjedd og hvor vanskelig det må ha vært for ham, sier Katharina alvorlig.

LES OGSÅ: - Det oppleves som veldig spesielt at man kan snakke «direkte» med Norges kronprinsesse

- Ari er veldig lojal mot kongefamilien og fremfor alt beskytter han sine egne barn

Dokumentarserien består av tre episoder, og i episode to er også Aris tre barn med prinsesse Märtha Louise med.

- De er med i episode to, men i bakgrunnen. Vi har valgt å beskytte dem, og dermed ikke gå tett innpå dem. De er veldig unge, men de har selv vært med i prosessen og sett det som vises. Nå som de blir eldre leser de også mye av det som blir skrevet om ham. Samtidig som han er kunstner må han også beskytte dem, og da er det vårt ansvar også at vi har en grense på det. I episoden to snakker han om at det er en balansegang man må trå varsomt ved, fordi at de leser jo alt som blir skrevet om ham og prinsessen. Da må han ta hensyn, samtidig som han skal leve sitt liv, forklarer hun.

- Har prinsesse Märtha Louise gitt uttrykk for hva hun tenker om dokumentaren?

- Ikke foreløpig. Det er nok privat mellom dem, og det er noe de har diskutert privat. Det er heller ikke noe fokus på henne i dokumentaren. Hun nevnes jo, men Ari er veldig lojal mot kongefamilien og fremfor alt beskytter han sine egne barn. Han har hensyn han tar der, men det er klart det at det er en skilsmisse og det er et savn.

På spørsmål om hun merker en forskjell på Ari Behn før og etter skilsmissen svarer Katharina at det er umulig å gå gjennom en sorgprosess uten at man forandrer seg.

- BARNA ER VIKTIGST: Ari Behn har tre barn med sin tidligere kone prinsesse Märtha Louise. Her med to av barna under prins Sverre Magnus' dåp i 2006. Foto: NTB Scanpix
- BARNA ER VIKTIGST: Ari Behn har tre barn med sin tidligere kone prinsesse Märtha Louise. Her med to av barna under prins Sverre Magnus' dåp i 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har selv vært gjennom flere sorgprosesser og man må ta inn over seg de endringene som skjer, for livet blir helt annerledes. Man må endre rutiner og utsikten på alt. Livet endrer seg så drastisk. Og ettersom jeg kjenner ham så godt, så ser jeg de endringene han har vært gjennom. Samtidig synes jeg han har greid det veldig bra, og spesielt med tanke på det ekstra presset med media og offentligheten. Han har klart å finne stien ut av det, og det er det dokumentarserien som helhet handler om; hvordan finner en person, som skal ut av et kongehus etter 15 år, veien tilbake til sitt eget liv, forklarer hun.

- Er det noe du har lært etter å ha betraktet ham først som venn og siden som regissør?

- Det er mange ting. Jeg synes han er utrolig tøff og modig som åpner seg på et slik tidspunkt i livet. Det kan jeg ikke se noen andre kjendiser i Norge som har turt å gjøre før ham. Jeg har alltid visst at han gjør kontroversielle ting, men at han har turt å bevege seg inn på det såreste i livet og si «ta meg som jeg er», det er tøft gjort. Han er en «gutsy» type. Han har alltid vært annerledes, og det er han fremdeles. Men det er også fascinerende å se hvor vanlig han er. I likhet med oss andre er han også et menneske som lager middag og henter ungene. Jeg har sett veldig tydelig hva som er viktig for ham.

LES OGSÅ: Disse kongebarna tar sosiale medier med storm

- Jeg kjenner skyldfølelse overfor barna etter skilsmissen

Og det er ingen tvil om at døtrene Maud Angelica (14), Leah Isadora (12) og Emma Tallulah (9) er de som betyr mest for ham.

- Barna er det aller viktigste for ham. Det er de han setter aller høyest, og det har jeg virkelig sett. Det var nok også det noe av det aller vanskeligste for ham, å vende seg til den nye situasjonen med å ikke skulle se barna hele tiden. Det tror jeg har vært kjempevanskelig. De tre jentene er hele livet hans.

Dette uttrykker også Ari Behn i første episode av Ari og halve kongeriket.

- Jeg kjenner skyldfølelse overfor barna etter skilsmissen. At jeg ikke har klart å redde familien.

- Hva tror du er grunnen til at du fikk «ja» til å lage en så nær dokumentar om Ari Behn der andre har fått «nei»?

- Han kaller meg en av sine aller beste venner, så det er vel den eneste grunnen, tror jeg. Han har stolt 100 prosent på meg, og det har vært veldig viktig. Jeg har også et lite produksjonsselskap, og jeg hadde ingen agenda med å lage det som et «tabloid monster». Min agenda har vært å vise en menneskelig side av ham. Hvem han er bak masken. Så det var vel det at han likte den ideen vi satte oss fore. Noen ganger handler det også om å være på riktig sted til riktig tid. Det var kanskje nå nordmenn skulle se den ekte Ari Behn.

Her skulle intervjuet med regissør Katharina Gellein ha stoppet. Men to timer etter at intervjuet ble gjort braket det løs i pressen. Titler som «Ari Behn hyrer inn advokat i krangel om TV3-serie», «Full krangel om Ari Behn-dokumentar» og «Ari Behn vil stoppe TV3-serie om seg selv» florerte i pressen den aller første fredagen i mars.

LES OGSÅ: Prinsesse Eugenie åpner opp i sjeldent intervju

- Jeg er selv veldig forvirret, fordi Ari selv godkjente begge episoder både muntlig og skriftlig

Via sin manager Geir Håkonsund kommer det frem at har inngått en intensjonsavtale under forutsetning av at han har bestemmelsesrett over hva som kan bli sendt, en såkalt «final cut». Ifølge manageren er ikke dette blitt overholdt, og nå ønsker både Ari Behn og hans foreldre Marianne Behn og Olav Bjørshol å trekke seg fra dokumentaren - kort tid før den har premiere på TV3. Ari Behn har også hyret inn advokat John Christian Elden i saken.

Tilbake sitter regissør Katharina Gellein som et stort spørsmålstegn.

«Ari har valgt å ikke si noe. Jeg er selv veldig forvirret, fordi han selv godkjente begge episoder både muntlig og skriftlig, og dokumentaren har dessuten et veldig positivt fokus, særlig utover de neste episodene. Jeg har ikke lykkes å komme i kontakt med hans foreldre, tross at jeg har tilbudt meg å snakke med de om hva problemet er», skriver Katharina i en epost til KK-journalisten fredag ettermiddag.

Når vi ringer henne mandag formiddag er hun fremdeles like forvirret.

- Jeg har ikke hørt noe mer. For alles del håper jeg vi får løst dette på en rolig og pen måte. Det er svært forvirrende, fordi det bare har vært entusiasme frem til nå. Ari Behn fikk se episode 1 og 2 i god tid, og var entusiastisk og positiv til innholdet. Som produsent har jeg mange hensyn jeg må ta. Både til Ari og til TV-kanalen som har kjøpt serien. Jeg har hatt en deadline, og dersom man ombestemmer seg etter dette er det lite jeg får gjort. Grunner til at han nå ombestemmer seg føles utenfor mine hender. Han har selv vært entusiastisk hele veien, også etter det tidspunktet hvor ting er låst, sier Katharina og legger til:

- Jeg synes som sagt at det er merkelig det som nå kommer frem, men dette skjedde etter at Ari Behn fikk ny manager. Han kom sent inn i prosessen, og tilbakemeldingene kom først etter at han hadde sett første episode. Da ble det full storm.

- På sosiale medier er det flere som mener at dette kan være et PR-stunt for å skape blest rundt serien, hva tenker du om det?

- Det høres ikke ut som noe Ari ville ha gått med på, og i så fall ville jeg ha trodd at det var noe man involverte alle parter i. Så det føles mer som om det har vært panikk hos noen som da har valgt å kjøre sin egen strategi. For meg blir det leit. Jeg driver mitt egen produksjonsselskap alene, og når to profilerte menn som Elden og Håkonsund kjører tog over et mindre selskap, da blir det urimelig. Jeg er fryktelig lei, men det er ute av mine hender, forklarer Katharina.

- Foreldrene til Ari Behn har via Håkonsund og Elden sagt at de ønsker at scenene med dem skal fjernes fra dokumentarserien - hvorfor tror du at de ønsker det?

- Jeg aner ikke, for å være helt ærlig. De har også uttalte seg om at det ikke burde ha blitt filmet mens han gikk gjennom skilsmissen, men det har vært en del av prosessen hele veien. Marianne og Olav har latt seg intervjue tidlig og sent i prosessen, og har også bidratt med bilder og videosnutter. De har vært fullstendig klar over hva som var filmet under de mest sårbare prosessene, og spesielt Olav har vært en stor del av det. Serien inneholder ingenting som er skadelig, opprivende eller sjokkerende. Det viser et menneske i en sårbar prosess. Mitt utgangsgpunkt har vært å gi et nytt inntrykk av den personen jeg kjenner – et menneske og ikke kun et medieansikt, sier Katharina videre på telefonen.

Hun har ikke lykkes å komme i kontakt med hverken manager Håkonsund eller Ari Behns foreldre etter at bråket nådde mediene fredag ettermiddag, for å få direkte respons fra dem med tanke på hva de vil endre på.

- Vi har ikke satt oss ned for å lage et glansbilde, om det er det manageren vil ha. Jeg står midt oppi en mediestorm som jeg ikke får gjort noe med.

LES OGSÅ: Prinsesse Märtha Louise er mer selvsikker enn noen gang!

TV3 sender dokumentaren som planlagt

KK tar kontakt med manager Geir Håkonsund for å få innblikk i hva konflikten går ut på. Hvorfor foreldrene ønsker å trekke seg fra dokumentaren og hva de mener belyses på feil måte. I tillegg ønsker vi å vite hva han tenker om at flere på sosiale medier karakteriserer dette som et PR-stunt.

I en SMS svarer manager Håkonsund følgende:

«Ari Behn inngikk i 2016 en intensjonsavtale om denne dokumentaren under forutsetning at han har såkalt final Cut, altså bestemmelsesrett over hva som ble sendt og ikke. Dette har ikke dokumentarskaperen og TV3 tenkt å overholde, noe han synes er beklagelig. Ari Behns foreldre, som er filmet i perioden, har blitt forelagt et samtykkeskjema fra produksjonen, men har ikke - og kommer ikke til å godkjenne sin medvirkning i dette. Ari har ikke mottatt én krone i betaling for sin medvirkning til dette. Viser for øvrig til advokat John Christian Elden».

Til dette svarer Katharina at det aldri har vært slik at Ari Behn skulle ha det de omtaler som «final cut».

- Jeg kan jo også presisere at det aldri har vært slik at Ari skulle ha final cut - det er høyst uvanlig ved slike produksjoner at et dokumentarsubjekt i det hele tatt får innsyn. Men jeg valgte å gi ham rett på å konsulteres, og syntes det var rimelig, siden det gikk såpass nært innpå og vi er venner. Men det er alltid kanalen som har «final cut» over hva som skal sendes på deres kanal. Avtalen vi inngikk var forøvrig en kontrakt, ikke en «intensjonsavtale», hevder hun.

SENDES SOM PLANLAGT: KK har vært i kontakt med TV3 via Line Vee Hanum, kommunikasjonssjef i MTG TV, og hun bekrefter at dokumentarserien sendes som planlagt 8. mars. Foto: Per Heimly for TV3
SENDES SOM PLANLAGT: KK har vært i kontakt med TV3 via Line Vee Hanum, kommunikasjonssjef i MTG TV, og hun bekrefter at dokumentarserien sendes som planlagt 8. mars. Foto: Per Heimly for TV3 Vis mer

Etter planen skulle dokumentarserien Ari og halve kongeriket har premiere førstkommende torsdag, og ifølge Line Vee Hanum, som er kommunikasjonssjef i MTG TV, blir det ingen endringer i planen - til tross for ønsket fra Ari Behn og hans foreldre å stoppe dokumentarserien.

- Dokumentaren har premiere torsdag 8. mars klokken 20.30, og skal sendes som planlagt. TV3 har ikke en direkte avtale med Ari Behn siden vi har kjøpt dokumentaren gjennom Bifrost media, og ikke produsert den selv, sier Line Vee Hanum til KK.

Regissør Katharina Gellein sier til KK at hun forstår at TV3 ønsker å sende serien.

- Jeg har laget innholdet og det er TV3 som tar valget med tanke på om de ønsker å sende det. Og det forstår jeg at de gjør. Promoene har begynt å gå på TV, og det handler om at mange personers pengeinvesteringer. Det er snakk om måneder og timer med jobb, og det kan man ikke kaste ut av vinduet fordi folk ombestemmer seg. Det er som sagt veldig leit, men jeg håper alle får snakket sammen innen torsdag, slik at vi får kommet frem til at det er et positivt produkt.

LES OGSÅ: Prinsesse Märtha Louise åpner opp om livet med eksmannen Ari Behn etter bruddet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer