Sommeren 2014 åpner Telenor Arena-direktør Øystein Flenning opp hjemmet sitt for et amerikansk ektepar, som han kort tid tidligere hadde blitt kjent med på oktoberfest i München.
Den velhavende forretningsmannen tar det yngre backpacker-paret på sightseeing rundt i Oslo, der blant annet en tur til skihoppet i Holmenkollen står på agendaen.
Kvelden blir avsluttet med sushi-middag hos Flenning, og direktøren åpner opp vinkjelleren og lar sine nye venner smake på årgangsvin og dyre bobler.
Men det som i utgangspunktet ligger an til å bli en hyggelig og minnerik kveld for den nye vennegjengen, skal straks få en brå og nærmest fatal slutt.

- Jeg skal aldri mer kjempe for å bli likt av en mann igjen
Ble ikke trodd av politiet
Klokken to på natten ringer Flenning til politiets nødtelefon, der han beskriver at han sitter til bords med en mann som har gitt uttrykk for at han kommer til å drepe ham.
Mannen Flenning snakker om er nettopp amerikaneren Neil.
I andre enden, hos politiets operasjonssentral, får Flenning intet gehør. Derimot oppfattes han som useriøs og truende, og det ender på et tidspunkt opp med at politiet slenger på røret. Også da Flennings kone Heidi og svigermor ringer, blir de møtt av politifolk som ikke tar dem seriøst.
Det går én time før politiet sender en patruljebil, til tross for at Flenning ettertrykkelig har gitt beskjed om at han er blitt drapstruet. Når patruljen kommer frem ligger Flenning i en blodpøl på bakken med flere knivstikk i kroppen. Han svever mellom liv og død.

Da han ankommer Ullevål sykehus er han en hårsbredd unna å dø, men legene klarer å redde Flenning ved å operere ham utenfor inngangen til sykehuset. Tiden er nemlig for knapp for å få ham inn på operasjonsbordet.
Neil blir etter hvert siktet for drapsforsøk. Men påtalemyndigheten mener at amerikaneren handlet i nødverge, og dermed blir saken henlagt.
To år etter den skjebnesvangre middagen går forretningsmannen fra å være fornærmet i saken, til å bli siktet for legemsbeskadigelse.
Det amerikanske paret anmelder nemlig Flenning for vold mot fornærmede Eryka, og Neil står på sitt om at han brukte kniven i selvforsvar.
I dokumentaren forklarer derimot Flennings bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen at man ikke kan hevde at man handlet i nødverge - når personen man rettet våpenet mot selv var ubevæpnet.

«Hvordan kan en ubevæpnet person som blir knivstukket en rekke ganger, og nesten drept, ende opp med selv å bli domfelt? Hvordan blir du møtt av politiet hvis du havner i en nødssituasjon? Og kan personligheten og væremåten din ha noe å si for hvordan både politi og rettsvesen behandler deg?».
Dette er noen av spørsmålene TV 2 og produksjonsselskapet Indie Film ønsker å belyse i dokumentarserien.
Fikk avslag på bruk av video- og lydopptak
Det er nettopp filmproduksjonsselskapet Indie Film som står bak Direktøren-dokumentaren på bestilling fra TV 2, og i mars 2022 ble det kjent gjennom Journalisten at produksjonsselskapet hadde fått avslag i lagmannsretten på å bruke lydopptak tatt i en straffesak.

Lydopptaket det er snakk om er nødsamtalene Flenning, kona og svigermoren hadde med politiet den skjebnesvangre kvelden i 2014, samt videoopptak av avhørene med Flenning og det amerikanske ekteparet.
Neil og Eryka har avslått å delta i dokumentaren.
KK har gitt politiet og påtalemyndigheten mulighet til tilsvar hva gjelder bruk av politiets etterforskningsmateriale, samt beskyldningene om grov uforstand i tjenesten. Pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt, og pressekontoret til Riksadvokaten, har foreløpig ikke besvart våre henvendelser.
I dokumentaren fremkommer følgende: «Politiet og påtalemyndigheten viser til at sakene er grundig vurdert av Statsadvokat og Riksadvokat, og dokumentert og belyst i to rettsinstanser. Ut fra dette har vi valgt å ikke delta i serien».

Innbruddet som fikk fatale konsekvenser - Williams kone og to døtre ble drept i familiehjemmet
Har ikke fått tilgang på materialet fra offentlig hold
Til KK forklarer regissør Karianne Berge og produsent Carsten Aanonsen hvordan de likevel til slutt endte opp med å få tilgang på video- og lydopptakene.
- Vi har ikke fått tilgang på materialet fra offentlig hold og vi publiserer det som vi mener er grove overtramp på et menneskes rettigheter, og dermed av offentlighetens interesse å vite om. Vi anonymiserer for øvrig offentlige tjenestepersoner ved å gjengi stemmene deres med skuespillere og å blurre.

De ønsker ikke å kommentere hvem de har fått opptakene av.
- Vi oppgir aldri kildene våre. Opptakene fra lagmannsretten vil bli gjengitt i sin helhet med skuespillere, da det ikke var referatforbud på rettssaken. Det vi publisere fra Neil og Eryka er i stor grad det samme som de også tidligere har fortalt media, eller materiale vi mener er viktig å få fram, forklarer Berge og Aanonsen til KK.
- Hvorfor har dere valgt å publisere politiets etterforskningsmateriale uten politiets samtykke?
- Da vi fikk tilgang til dette materialet mener vi at det avdekker flere forhold av prinsipiell art som er av stor interesse for allmenheten, og at det derfor var viktig å basere en serie på det.

På spørsmål fra KK om hvorfor de mener at saken har offentlig interesse, svarer produsenten og regissøren at serien handler først om fremst om politiets og rettsvesenets håndtering av saken fra første nødanrop til siste dom.
- Vi mener den prosessen avdekker flere forhold som har offentlighetens interesse og er verdt å løfte fram. Blant annet hvordan du kan bli møtt når du ringer nødnummeret, som det hele starter med. Vi ønsker også å skildre hvordan det er for et enkeltmenneske å stå i et slikt løp der det blir en kamp å sikre egen rettssikkerhet og rettigheter, forklarer Berge og Aanonsen til KK.

Ble drept på nyttårsaften under fullmånefest i Thailand
Store menneskelige konsekvenser
I en pressemelding publisert på NTB i august 2022, forklarer Kathrine Haldorsen, programredaktør i TV 2, hvorfor kanalen mener at det er nødvendig å publisere video- og lydopptakene.
– Det er pressens plikt å beskytte enkeltmennesker mot overgrep fra offentlige myndigheter, og med denne serien ønsker vi å vise hvordan man blir møtt av politi og rettsvesen. Denne saken har fått store menneskelige konsekvenser, og her har vi dokumentasjon på politiets håndtering av saken allerede fra før den fatale hendelsen skjedde. Ved å vise dette materialet kan vi oppnå det vi ønsker med serien, nemlig å diskutere enkeltmenneskers rettssikkerhet i Norge.

KK har forsøkt å få en kommentar fra det amerikanske ekteparet Neil og Eryka, gjennom Neils forsvarer Øyvind Bratlien, men de ønsker ikke å svare på noen spørsmål i anledning saken.
Forsvarer Bratlien derimot kan svare på KKs spørsmål. Han innleder med å gjøre oppmerksom på at klienten og hans kone ikke har samtykket til noe som har med dokumentaren å gjøre.
- Hva tenker du som forsvarer om at videoklippene fra avhør brukes mot politiets og din klients samtykke?
- Som forsvarer er jeg tilhenger av åpenhet, at pressen og journalister skal få større tilgang til straffesaksdokumenter for å være kritiske til både politi, påtale og forsvarers arbeid. Når de ikke har det bør den type materiale ikke lekkes og ikke brukes. Denne serien illustrer problemet. Det fører til misbruk fordi det plukkes, klippes og limes for å passe produsentens perspektiv. Som Neils forsvarer tenker jeg at serien har en egen agenda.

Forsvarer Bratlien mener dokumentarserien er ekstremt subjektiv.
- Det forstod vi etter ett møte med Indie Film, og derfor ønsket vi ikke å medvirke. Serien gir på ingen måte et riktig bilde av virkeligheten. Det mest spennende med hele saken er hvordan en ressurssterk mann så til de grader kan forsøke og påvirke virkeligheten rundt seg med kontakter og økonomiske muskler samt forsøke å utnytte at han i kraft av sin tittel og bakgrunn i utgangspunktet anses svært troverdig. Så bør det stilles et stort spørsmål om hvorfor han fortsatt ikke har sonet dommen han fikk.
KKs journalist har sett tre av totalt fem episoder.
«Direktøren» har premiere på TV 2 og TV 2 Play søndag 28. august, og sendes klokken 21.45.