Mesternes mester 2022

Romøren fikk kreftbeskjed omtrent samtidig som kona fødte

- Det var tøft, men samtidig befriende å kunne fokusere helt på datteren vår, sier Mesternes mester-deltaker Bjørn Einar Romøren.

MESTERNES MESTER 2022: Tidligere hopper Bjørn Einar Romøren er med som deltaker i årets utgave av Mesternes mester. Her med kona Martine og barna Fred og Fiona. FOTO: Privat
MESTERNES MESTER 2022: Tidligere hopper Bjørn Einar Romøren er med som deltaker i årets utgave av Mesternes mester. Her med kona Martine og barna Fred og Fiona. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Nok en sesong av konkurranse-programmet Mesternes mester er klar, og denne gangen er det fjorårets vinner Aksel Lund Svindal (39) som er programleder.

Han har tatt over stafettpinnen etter tidligere syklist Dag Erik Pedersen (64), som har vært programleder siden starten i 2009 og de siste tolv sesongene.

En av deltakerne i årets sesong er den tidligere verdensrekordholder i hopp Bjørn Einar Romøren (40) - som de siste årene har han kjempet seg gjennom en brutal kreftsykdom.

STERK INNSATS: Skihopp-legenden Bjørn Einar Romøren er én av ni deltakere i den trettende sesongen av Mesternes mester på NRK. FOTO: Stian Foss, Nordisk Film/NRK
STERK INNSATS: Skihopp-legenden Bjørn Einar Romøren er én av ni deltakere i den trettende sesongen av Mesternes mester på NRK. FOTO: Stian Foss, Nordisk Film/NRK Vis mer

Til KK forteller kona Martine Remsøy Romøren (34) at hun med tanke på helsetilstanden hans, til å begynne med ikke skjønte hva han hadde å gjøre i Mesternes mester - men det var før han forklarte tanken bak deltakelsen.

- Jeg ser jo hvordan han fungerer i hverdagen og skjønte virkelig ikke hva han skulle dit å gjøre. Jeg sa rett ut at han ikke hadde noe der å gjøre.

- Men for han handlet det aldri om å vinne eller prestere som en toppidrettsutøver, men derimot være et forbilde for andre i samme situasjon. Tørre å reise seg etter en tøff behandling. Da han fortalte det på den måten så jeg deltakelsen hans i et helt annet lys, forteller Martine til KK.

Martine er gründer bak livsstilsbutikkene Lively Me og Lively Home, som ble til kort tid etter at ektemannen fikk kreftdiagnosen.

- Barnebutikkene Lively Me ble til under året Bjørn Einar var syk. Den første butikken ble åpnet fire måneder etter han var ferdig med cellegift, forklarer Martine til KK.

- Var det noe du har bekymret deg for underveis med hans deltakelse i programmet?

- Nei, svært lite. Jeg hadde ingen forventinger, annet enn så lenge han koste seg og var tilfreds var jeg happy hjemme, sier Martine med et smil.

I Mesternes Mester åpner Romøren selv opp om den tøffe kampen han har vært gjennom, siden den ondartede kreftsvulsten i hoften ble oppdaget sommeren 2019.

Fokus på fødsel da han fikk kreftdiagnose

Omtrent på samme tid som han fikk den tøffe beskjeden om kreftdiagnosen ble han og kona Martine, som hadde sønnen Fred fra før, foreldre til datteren Fiona.

- Det at vi ventet Fiona i samme periode var på mange måter veldig tøft, men på en annen side også veldig befriende med tanke på at vi kunne fokusere helt på henne og hvordan det kom til å bli, forklarer en følelsesladet Romøren i Mesternes mester.

Men heldigvis overlevde tobarnsfaren kreften.

PÅ SLOTTET: Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren og kona Martine Remsøy Romøren var blant gjestene da kong Harald og dronning Sonja inviterte til gallamiddag i november 2019. FOTOTerje Pedersen / NTB
PÅ SLOTTET: Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren og kona Martine Remsøy Romøren var blant gjestene da kong Harald og dronning Sonja inviterte til gallamiddag i november 2019. FOTOTerje Pedersen / NTB Vis mer

Kona Martine ser derimot litt annerledes på akkurat dette med at hun skulle føde samtidig med at de fikk kreftbeskjeden.

- Der hadde vi nok ganske ulik oppfatning av situasjonen. Han var surrealistisk optimistisk. Og som han sier, fokuserte han på at han skulle få møte datteren sin. Mens jeg var mer bekymret for at han ikke skulle få møte henne, sier hun ærlig.

En situasjon hun ikke unner noen andre å være i

Men også hun forsøkte å holde hodet kaldt da situasjonen ble ekstra vanskelig, og ikke forestille seg det verste.

- Om det var hormoner eller realitet er jeg ikke sikker på, men jeg så nok bedre enn ham hvor dårlig han faktisk var.

- Hvordan var det for deg å skulle gå gjennom siste del av svangerskapet og føde samtidig som den tøffe beskjeden kom?

- Det var spesielt og en situasjon man ikke unner noen andre å være i. På en annen side var det viktig å se de små tingene i hverdagen, og prøve å leve tilnærmet normalt. Selv om det sjeldent gikk etter planen de 40 ukene han var i behandling. Vi hadde jo allerede en sønn på halvannet år som krevde at mor holdt koken.

I januar 2020 kunne Bjørn Einar og Martine, som giftet seg i 2011, feire at han hadde vært kreftfri i ett år. Feiringen ble lagt til snøkledde Sjusjøen, med hvert sitt barn i pulk.

Det var en tydelig stolt og glad kone som la ut et fint familiefotografi fra skituren på Instagram.

«Kunne vel ikke hatt det stort finere når vi feirer at @romoeren har vært kreftfri 1 år idag», skrev hun til bildet som ble lagt ut 24. januar 2021.

Året før hadde hun også delt en gledelig oppdatering med følgerne sine. Da jublet familien på fire over at det 40 uker lange marerittet endelig var over.

«40 uker med cellegift og stråling er nå historie. Nå venter opptrening og det gode gamle A4-livet vi har lengtet etter. Er de rundt deg friske og raske har du all grunn til å være lykkelig. Skulle man være så uheldig å bli syk er mitt beste tips etter denne tiden å prøve og leve så normalt som mulig. Normale dager føles nemlig fantastisk. @romoeren du har vært en helt».

- Med tanke på alt det du og Bjørn Einar har vært gjennom siden 2019, hva er du mest stolt av at dere to har oppnådd sammen?

- At vi har klart å beholde kjærligheten og at vi har gitt barna den beste hverdagen vi fikk til. Det er lett å bli sykepleier og man har sett en del ting man ikke vil se hos partneren sin.

Tobarnsmoren erkjenner at det tar tid å komme tilbake til A4-livet og der man var før det hele startet.

- 2019 er stort sett fortrengt, ikke fordi jeg hadde et bevisst ønske om det, men jeg tror det er kroppens forsvarsmekanisme å ikke putte slike traumatiske minner i boka, sier Martine til KK.

I årets sesong av Mesternes mester skal Romøren kjempe om den gjeve tittelen, men at han allerede har kjempet og vunnet - dét er det ingen tvil om.

ÅRETS DELTAKERE: Bakerst: Ida Njåtun, Nadya Khamitskaya Andersen Tommy Rustad og Anja Hammerseng-Edin. Fremste rad fra venstre: Nils Jakob Hoff, programleder Aksel Lund Svindal, Madelene Rubinstein, Bjørn Einar Romøren, Øystein Pettersen og Linn-Kristin Riegelhuth Koren. FOTO: Stian Foss, Nordisk Film/NRK
ÅRETS DELTAKERE: Bakerst: Ida Njåtun, Nadya Khamitskaya Andersen Tommy Rustad og Anja Hammerseng-Edin. Fremste rad fra venstre: Nils Jakob Hoff, programleder Aksel Lund Svindal, Madelene Rubinstein, Bjørn Einar Romøren, Øystein Pettersen og Linn-Kristin Riegelhuth Koren. FOTO: Stian Foss, Nordisk Film/NRK Vis mer

Årets sesong av Mesternes mester ble spilt inn sommeren 2021 i og rundt sørlandsperlene Kristiansand og Lillesand.

Serien sendes på NRK hver fredag frem til finalen 4. mars.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer