«Top Gun: Maverick»

Rørende gest til den kreftrammede stjerna

Det så mørkt ut for at Val Kilmer kunne komme tilbake som Iceman i «Top Gun». Så tok teamet dette grepet.

ICEMAN TILBAKE: ... mot alle odds. Val Kilmer i «Top Gun» fra 1986. Det ble et sterkt øyeblikk da den kreftrammede skuespilleren var tilbake på lerretet i oppfølgeren «Top Gun Maverick» i 2022. FOTO: NTB
ICEMAN TILBAKE: ... mot alle odds. Val Kilmer i «Top Gun» fra 1986. Det ble et sterkt øyeblikk da den kreftrammede skuespilleren var tilbake på lerretet i oppfølgeren «Top Gun Maverick» i 2022. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I 2022 feier på nytt en «Top Gun»-feber over verden, også denne gang med Tom Cruise i rollen som legendariske Maverick. Mange er vi nok som plukker frem pilotbrillene fra skapet, og tenker på Chevignon-jakka vi aldri fikk på videregående. Men selv om både jagerflyene, skinnjakken og Tom Cruise i rollen som Pete Maverick Mitchell, er forholdsvis uforandret fra da den originale «Top Gun» toppet kinolistene i 1986, er det andre ting som ikke er seg likt.

Rollelisten, for eksempel. Der Kelly McGillis i 1986-versjonen spilte instruktør ved akademiet og Mavericks love interest, er rollen i 2022 overtatt av Jennifer Connely.

En annen rolle som gikk ned i historien i originalversjonen, er Tom Iceman Kazansky, spilt av Val Kilmer, og mange husker Icemans skarpe kjeve, og enda skarpere replikker.

VENNER OG FIENDER: Val Kilmer og Tom Cruise spilte mot hverandre i legendariske Top Gun fra 1986. Nesten 40 år senere skulle de igjen møtes på lerretet, denne gang under helt spesielle omstendigheter. FOTO: Paramount/Kobal/REX/Rick Rossovich/NTB
VENNER OG FIENDER: Val Kilmer og Tom Cruise spilte mot hverandre i legendariske Top Gun fra 1986. Nesten 40 år senere skulle de igjen møtes på lerretet, denne gang under helt spesielle omstendigheter. FOTO: Paramount/Kobal/REX/Rick Rossovich/NTB Vis mer

Kilmer var siden å se i storfilmer som «The Doors», hvor han spilte rockeikonet Jim Morrison, og i «Batman forever» hvor han spilte selveste Batman. Han har også spilt i storfilmer som «Heat» og «Alexander», for å nevne noen.

DEN GANG: Val Kilmer i rollen som Iceman i storfilmen Top Gun fra 1986. FOTO: Paramount/ Kobal/REX/NTB
DEN GANG: Val Kilmer i rollen som Iceman i storfilmen Top Gun fra 1986. FOTO: Paramount/ Kobal/REX/NTB Vis mer

Kreftsyk

Mange har ventet i spenning på en oppfølger av Top Gun. Allerede i 2015 la Val Kilmer ut et entusiastisk innlegg på Facebook der han skrev at han hadde blitt tilbudt en rolle i en oppfølger av suksessen.

Året før var Kilmer imidlertid blitt operert for strupekreft, en diagnose han fikk i 2010. Kilmer hadde nå fått satt inn en halsventil, såkalt tacheostomi, som er en utvendig pustekanal. I forbindelse med operasjonen mistet han sin naturlige stemme. Mange gjorde seg nok derfor sine tanker om hvordan arbeidet med filmen og ikke minst replikkene skulle foregå.

KREFTRAMMET: Val Kilmer har hatt strupekreft, og puster gjennom en ventil i halsen. I rollen som Iceman i den nye Top Gun-filmen tok man i bruk overraskende metoder for å hjelpe Kilmer med replikkene. FOTO: Suzanne Cordeiro/Shutterstock/NTB
KREFTRAMMET: Val Kilmer har hatt strupekreft, og puster gjennom en ventil i halsen. I rollen som Iceman i den nye Top Gun-filmen tok man i bruk overraskende metoder for å hjelpe Kilmer med replikkene. FOTO: Suzanne Cordeiro/Shutterstock/NTB Vis mer

Men produksjonen ville gjerne ha med Val Kilmer i oppfølgeren. Og særlig insisterte hans gamle kollega Tom Cruise på det, skal vi tro Jerry Bruckheimer.

Ifølge produsenten var superstjerna Cruise nemlig «svært overbevist› om at Val Kilmer måtte være med. Og alle som har sett Tom Cruise hoppe i sofaen da han gjestet Oprah Winfrey, kan se for seg hva dette «svært overbevist», betyr.

(SPOILER ALERT: Har du planer om å se Top Gun Maverick og ikke vil få avslørt deler av handlingen, bør du slutte å lese nå).

Overraskende løsning

Allerede i manusarbeidet begynte man å se på Iceman-rollen, og hvordan man kunne skrive den inn i handlingen, gitt Val Kilmers taleutfordringer. Ifølge regissør Joseph Kosinski var det Kilmer selv som foreslo at rollen hans skulle være den som mentor for Maverick. Når Maverick treffer igjen sin gamle nemesis, har Iceman blitt admiral, og kledd i genser og skjerf skjules halsventilen effektivt.

TILBAKE PÅ JOBB: Val Kilmer og Kevin Serwatka under en visning av Top Gun Maverick i 2019. FOTO: Suzanne Cordeiro/Shutterstock/NTB
TILBAKE PÅ JOBB: Val Kilmer og Kevin Serwatka under en visning av Top Gun Maverick i 2019. FOTO: Suzanne Cordeiro/Shutterstock/NTB Vis mer

Det blir et rørende møte mellom Maverick og Iceman, der Iceman snakker med sin gamle konkurrent ved hjelp av tastatur og skjerm. Men på et tidspunkt snur Iceman seg bort fra tastaturet og sier, med en stemme som en raspende og ser ut til å kreve mye innsats:

«The Navy needs Maverick. The kid needs Maverick. …. That's why you're still here».

Men det er faktisk ikke Val Kilmer som snakker. For å få til scenen, lot man Kilmer mime replikken, og siden rekonstruerte en datamaskin Val Kilmers stemme, ut fra replikker fra flere av hans tidligere filmer.

MIMET: Da Val Kilmer var tilbake i rollen som Iceman i Top Gun, hadde han hatt strupekreft, og pustet gjennom en ventil i halsen. Man tok derfor i bruk kunstig intelligens for å gjenskape stemmen hans. FOTO: Diabolic / Sharky / Splash NewsSplash News/NTB
MIMET: Da Val Kilmer var tilbake i rollen som Iceman i Top Gun, hadde han hatt strupekreft, og pustet gjennom en ventil i halsen. Man tok derfor i bruk kunstig intelligens for å gjenskape stemmen hans. FOTO: Diabolic / Sharky / Splash NewsSplash News/NTB Vis mer

Fansen får dermed ved hjelp av kunstig intelligens, og mye kjærlighet fra filmteamet, se Val Kilmer blomstre i en nydelig scene, som mange trodde ville være umulig.

– Svært rørt

Ifølge USA Today var hele teamet svært beveget da de så det ferdige resultatet. Også Val Kilmer selv:

– Jeg ble svært rørt første gang jeg så filmen. Nesten 40 år en lang tid å vente på en gjenforening.

I en e-post til avisen skriver han om innspillingen:

– Vi lo masse. Tom er en bra fyr og overraskende morsom.

Regissør Kosinski beskriver ifølge USA Today gjensynet mellom Tom Cruise og Val Kilmer slik:

– Det er et langt vennskap. De var begge helt i startgropen av karrieren da vi spilte inn den originale Top Gun. Jeg er sikker på at de var litt konkurrenter, akkurat som karakterene deres. Men at de begge er tilbake i denne filmen, det var et veldig spesielt øyeblikk. Det var så mye glede.

Ros fra Tom Cruise

Tom Cruise var åpenbart svært fornøyd med å ha tatt kampen for å få med sin gamle kollega og venn i oppfølgeren. Til Entertainment tonight, sa han:

– Det talentet han har, og du ser den scenen, det er veldig spesielt. Det er bare veldig spesielt.

Ifølge The Daily Beast skal Val Kilmer ha skrevet følgende om sin kollega Tom Cruise og innspillingen av den originale Top Gun:

– Fra dag en jobbet han beinhardt mot ett eneste mål: Å bli den største actionhelten i filmhistorien. Han satt oppe om kveldene og pugget replikker, og brukte hver eneste våkne time på å perfeksjonere stuntene. Hans dedikasjon var beundringsverdig. Og selvsagt enda mer beundringsverdig siden han faktisk nådde målet sitt. Tom er en venn jeg respekterer og beundrer, selv om vi som typer kommer fra galakser langt, langt unna hverandre.

62-årige Val Kilmer har etter sigende ingen planer om å pensjonere seg, og ser frem til å ta nye roller.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer