Oscar 2019:

Så lite snakker kvinner i Oscar-vinnende filmer

Skuespillerinne Jessica Chastain deler oppsiktsvekkende statistikk fra de siste 20 årene.

TANKEVEKKER: Jessica Chastain, som blant annet er kjent fra filmene «Zero Dark Thirty» og «The Help», delte et kritisk Instagram-innlegg i forbindelse med årets Oscar-utdeling. Det har ikke gått upåaktet hen. FOTO: NTB Scanpix
TANKEVEKKER: Jessica Chastain, som blant annet er kjent fra filmene «Zero Dark Thirty» og «The Help», delte et kritisk Instagram-innlegg i forbindelse med årets Oscar-utdeling. Det har ikke gått upåaktet hen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går gikk årets Oscar-utdeling av stabelen, og tradisjonen tro var verdens største stjerner samlet i Dolby Theatre i Los Angeles.

Kvelden var fylt av både latter og tårer, og de gjeveste prisene – beste mannlige og kvinnelige hovedrolle – gikk til henholdsvis Rami Malek i «Bohemian Rhapsody» og Olivia Colman i «The Favourite».

I tillegg til selve seremonien, ble det som alltid mye snakk om kreasjonene stjernene valgte å ikle seg for anledningen. Blant dem som imponerte ekstra mye var nominerte Lady Gaga.

Sjekk alle de vakre antrekkene her!

Mye fryd og gammen var det altså, men det hele fikk en bitter ettersmak da «Zero Dark Thirty»-skuespillerinnen Jessica Chastain bestemte seg for å dele en betenkelig (for å si det mildt…) statistikk via Instagram. Den skal visstnok fremstille hvor mye dialog kvinner har hatt i Oscar-vinnende filmer de siste tjue årene, versus hvor mye dialog menn har hatt.

Og hvis det stemmer – som vi ikke tviler på – håper vi inderlig at de neste tjue årene ser helt annerledes ut...

«Million Dollar Baby» fra 2005, «12 Years a Slave» fra 2012, «Argo» fra 2013 og «Birdman» fra 2015 er blant filmene som er med på listen. Se selv:

LES OGSÅ: Disse filmene gleder vi oss til å se i 2019

(Verdt å nevne: Guillermo del Toro-regisserte «Shape of Water» fra 2017 er utelatt da det er minimalt med dialog. Det samme gjelder stillfilmen «The Artist» fra 2012 og musikalen «Chicago» fra 2003.)

Courtney Love, Lindsay Lohan, Mindy Kaling, og den tidligere Disney-stjernen Bella Thorne er blant dem som nå har stilt seg bak Chastains kritiske tankevekker.

Instagram-innlegget kommer i kjølvannet av det stadig økende fokuset på kvinners rettigheter og likestilling i Hollywood – og verden forøvrig – de siste par årene.

Det hele ble som kjent sparket i gang da The New York Times i 2017 publiserte en artikkel som – etter en årrekke preget av dempet hvisking og diskré advarsler blant stjernene – offentliggjorde de mange anklagene mot filmmogul Harvey Weinstein.

Noen av de profilerte fjesene som den gang avslørte at de hadde vært utsatt for trakassering og overgrep av Weinstein, var Gwyneth Paltrow, Salma Hayek, Rose McGowan, og Ashley Judd.

Kort tid senere begynte både kjente og ukjente ofre for seksuelt misbruk å dele sine historier på sosiale medier, og emneknaggen #metoo var født.

LES OGSÅ: Hvor går egentlig grensen mellom flørting og trakassering?

#METOO: Det var anklagene mot Hollywood-regissør Harvey Weinstein som sparket i gang den mye omtalte #metoo-bevegelsen. FOTO: Scanpix
#METOO: Det var anklagene mot Hollywood-regissør Harvey Weinstein som sparket i gang den mye omtalte #metoo-bevegelsen. FOTO: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer