Petter og Gunhild Stordalen:

- Samtidig med at jeg ville gjøre alt i verden for at Gunhild ikke hadde blitt syk, så ville jeg aldri ha vært de nesten to årene på sykehuset foruten

Petter Stordalen åpner opp om konas sykdom i ferskt intervju.

PETTER OG GUNHILD STORDALEN: Det mektige ekteparet har begge engasjert seg for miljøkampen. - Penger gir ansvar og muligheter, sier Petter Stordalen i et ferskt intervju med dansk magasin. Foto: NTB Scanpix
PETTER OG GUNHILD STORDALEN: Det mektige ekteparet har begge engasjert seg for miljøkampen. - Penger gir ansvar og muligheter, sier Petter Stordalen i et ferskt intervju med dansk magasin. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig ble selvbiografien «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» (2015) om hotellkongen Petter Stordalen (54), ført i pennen av Jonas Forsang (36), utgitt på dansk. Den har fått tittelen «Min hemmelighed».

Petter har i den forbindelse gitt et stort intervju til det danske magasinet Alt for damerne hvor han blant annet snakker om veien til suksess, hvordan han kapret kona Gunhild Stordalen (38) og hvordan de to lever side om side med hennes sykdom diffus systemisk sklerodermi - en autoimmun bindevevssykdom som angriper kroppens egne organer og gir bindevevsdannelse, såkalt sklerose.

Gunhild, som er lege og miljøforkjemper, fikk diagnosen i 2014, og dette har snudd opp ned på tilværelsen til det mektige paret. De to har gjort alt som står i deres makt for å få henne frisk fra den potensielt dødelige sykdommen - noe som resulterte i at de tilbrakte til sammen nesten to år på universitetssykehuset i Utrecht. Her fikk hun blant annet utført en stamcelletransplantasjon, som man på det tidspunktet ikke kunne utføre i Norge.

- Jeg ville gjøre alt i verden for at hun ikke hadde blitt syk

Men til tross for at Petter Stordalen har en formue de fleste av oss bare kan drømme om, og er ranket som den niende rikeste mannen i Norge, stiller han det retoriske spørsmålet: «Hva betyr millioner av kroner når ens kone er syk?» i et intervju med journalist Marie-Louise Truelsen i Alt for Damerne.

- Jeg ville gjøre alt i verden for at hun ikke hadde blitt syk. Vi drømmer alle om et liv uten smerte, uten sykdom og uten nedturer, men sånn er ikke livet. Livet er jo... Livet er både smerte, sykdom og nedturer. Og samtidig med at jeg ville gjøre alt i verden for at Gunhild ikke hadde blitt syk så ville jeg aldri ha vært de nesten to årene på sykehuset foruten, for det var en fantastisk tid. Ikke alt var elendig. Jeg fikk en fantastisk mulighet til å lære Gunhild ordentlig å kjenne. Komme tett inn på henne. Tettere enn jeg noensinne hadde drømt om. Og Gunhild - hun tar bare én dag av gangen, sier han og legger til:

- Som hun sier: Petter, jeg trodde jeg hadde et langt liv. Jeg trodde jeg skulle rekke å utrette mye, og det eneste jeg vet er at det skal jeg fortsatt gjøre, bare at jeg må gjøre det på mye kortere tid. (...) Vi har kun snakket om døden én gang, men vi snakker veldig mye om livet og hvordan vi skal bruke det.

LES OGSÅ: Monica Kolberg fikk vite at hun har samme sykdom som Gunhild Stordalen: - Jeg trodde livet var over

FARGERIKT PAR: Ekteparet fotografert under innvielsen av Stordalens hotellene At Six, Hobo og restauranten TAK på Brunkebergs torg i Stockholm i mai i år. Foto: NTB Scanpix
FARGERIKT PAR: Ekteparet fotografert under innvielsen av Stordalens hotellene At Six, Hobo og restauranten TAK på Brunkebergs torg i Stockholm i mai i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Petter og Gunhild møttes på en fest hos felles venner i 2008. Han ble bergtatt av den blonde skjønnheten med de skyhøye ambisjonene med én gang, men det tok to år før Gunhild gikk med på en date. Det vil si: Han kunne få en date hvis han slo henne i mosjonsløpet Bygdøymila.

- Jeg hadde bare truffet ham én gang og sett bilder i avisene. Han så ut som en typisk treningsstudiofyr – ikke en jogger. Jeg var en ivrig løper, så jeg tenkte at han kan umulig slå meg – dessuten var han 16 år eldre! Han var skikkelig kjepphøy og løp baklengs opp den siste bakken og spurte om jeg hadde astma eller kols, har Gunhild tidligere avslørt til KK.

SPORTY PAR: Petter og Gunhild Stordalen fotografert under Holmenkollstafetten 2015. Foto: NTB Scanpix
SPORTY PAR: Petter og Gunhild Stordalen fotografert under Holmenkollstafetten 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Gunhild Stordalen: - I starten var jeg vel en slags Tause Birgitte ved siden av Petter på den røde løperen

– I morgengave ønsket jeg meg ikke diamanter, men å få starte en stiftelse

Paret giftet seg i Marokko i 2010 på luksushotellet La Mamounia i Marrakech . I morgengave ønsket hun seg hverken gull eller diamanter, men derimot et fond som kunne bidra til å rette fokus mot det å gjøre en innsats for en global endring av våre matvaner og verdens matvareproduksjon. Resultatet ble etter hvert stiftelsene The Stordalen Foundation og The EAT Foudation.

– I morgengave ønsket jeg meg ikke diamanter, men å få starte en stiftelse, fortalte hun da hun ble kåret til «Årets kvinne 2015» av KK.

I intervjuet med Alt for damerne sier Petter Stordalen at han ser på det å ha mange penger som noe som gir ham og familien både ansvar og muligheter.

- Jeg har aldri hatt drømmer eller mål om å bli rik. Men penger gir ansvar og muligheter. Da Gunhild ble syk tok hun en beslutning om at hun skulle arbeide med noe større og noe som virkelig utgjør en forskjell. Hun sa: Petter, du tjener pengene, jeg bruker dem på noe viktig. Gunhild er den dyreste damen jeg noensinne har hatt! Og det sier faktisk litt. Men jo flere penger man har, jo større ansvar har man, og derfor arbeider vi nå begge for miljøet og samfunnet i et større perspektiv, forklarer han.

Ekteparet har ved flere anledninger fått med seg mektige personer på laget i klimakampen - blant andre den tidligere amerikanske presidenten Bill Clinton (71), den tidligere amerikanske visepresidenten Al Gore (69), kronprinsesse Mette-Marit (44) og kronprins Haakon (44) og svenske kronprinsesse Victoria (40).

MED PÅ LAGET: Da EAT Stockholm Forum 2016 ble arrangert i Stockholm i fjor vår deltok kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprinsesse Mette-Marit på konferansen. Den norske kronprinsessen ledet blant annet en debatt. Foto: NTB Scanpix
MED PÅ LAGET: Da EAT Stockholm Forum 2016 ble arrangert i Stockholm i fjor vår deltok kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprinsesse Mette-Marit på konferansen. Den norske kronprinsessen ledet blant annet en debatt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Hyller Gunhild Stordalen for å vise seg skallet

KK gjør oppmerksom på at boken «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» er utgitt på Aller Forlag. Aller Forlag er under Aller Media, som også eier KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer