Verdensdagen for psykisk helse:

Sandra Lyng om bulimien, den bipolare lidelsen og fødselsdepresjonen

Nå føler 32-åringen at hun endelig er sterk nok til å snakke om de vanskelige erfaringene.

FORBILDE: Artist Sandra Lyng delte et sterkt og personlig innlegg på sin Instagram-profil i anledning verdensdagen for psykisk helse. FOTO: Instagram
FORBILDE: Artist Sandra Lyng delte et sterkt og personlig innlegg på sin Instagram-profil i anledning verdensdagen for psykisk helse. FOTO: Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I anledning verdensdagen for psykisk helse, som retter fokus på åpenhet og å bryte ned tabu og skam rundt psykiske utfordringer, har artist Sandra Lyng (32) delt et sterkt innlegg på Instagram-profilen sin. Der forteller hun om sin egen personlige kamp.

Hun innleder innlegget med å fortelle følgerne sine at hun føler seg heldig som har mulighet til å kunne dele erfaringer og på den måten få folk til å føle seg mindre alene.

«Jeg har blant annet hatt bulimi, bipolar lidelse og fødselsdepresjon. Men nå føler jeg meg sterk, sterk nok til å snakke om det. Sterk nok til å klare å dele, tøff nok til å tørre. Til å tørre å snakke om hva det var som gjorde at jeg kom meg opp igjen fra de dype dalene, hvilke verktøy jeg brukte, fikk råd om, og kom frem til selv.».

View this post on Instagram

I dag er verdensdagen for psykisk helse og jeg er så heldig at jeg har muligheten til å kunne dele mine erfaringer innen dette feltet til mange mennekser. Mennesker som jeg kanskje har mulighet til å hjelpe, eller bare de som ser dette og tenker «sånn har jeg også det» , vel, da er du ikke alene. Jeg har bl.a hatt bulimi, bipolar lidelse og fødselsdepresjon. Men nå føler meg meg sterk, sterk nok til å snakke om det. Sterk nok til å klare å dele, tøff nok til å tørre. Til å tørre å snakke om hva det var som gjorde at jeg kom meg opp igjen fra de dype dalene, hvilke verktøy jeg brukte, fikk råd om, og kom frem til selv. Man kan få hjelp av psykologer, medisiner og annen bistand til å komme seg ut av mørke. Men det er både bittert og søtt å vite at det ligger mest hos oss selv. Ingen kan endre på sånn som vi har det, hvis vi ikke vil selv. Det er der styrken ligger. Styrken i bare det å klare å si til foreldre eller vennene dine at du har dårlig dag i dag. Styrken til å spise det måltidet uten å tenke så mye mer over det enn at det var næring til kroppen din. Styrken til å be om hjelp med barnet ditt om du mistenker at du er i en fødselsdepresjon, eller kanskej bare veldig , veldig sliten. (Du er fortsatt en god mamma!) Styrken til å hvile når du må, men også prøve å komme deg ut når du vet at det er bra for deg. I dag snakker jeg på Bekkestua bibliotek om mine erfaringer ❤️ Ta vare ❤️

A post shared by Sandra Lyng (@sandralyng) on

Tøff barselstid

I et stort intervju med KK, som ble publisert denne våren, åpnet Sandra opp om graviditeten og fødselen, og sa at hun synes det er få som tør å si sannheten høyt når det kommer til, den for mange, tøffe barselstiden.

- Jeg synes det er for lite ærlighet om hvordan den første tida med baby er. Alt som skjer med kroppen, hvor krevende amminga kan være. Jeg hadde i grunn tenkt at det skal bli digg å bli ferdig med å være gravid, men nå vet jeg jo at det er da det virkelig begynner. Og det som kom, var ekstra utfordrende.

Men det er ikke bare der Sandra Lyng har turt å gå utenfor boksen - og vært ærlig der andre fremstår som glansbilder på sosiale medier. I sommer viste hun frem strekkmerkene sine.

MORSKAP: Sandra Lyng har vært åpen om at barselstiden var tøff. Hun ble mor til lille Sander i november 2018. FOTO: Astrid Waller
MORSKAP: Sandra Lyng har vært åpen om at barselstiden var tøff. Hun ble mor til lille Sander i november 2018. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Var flau over strekkmerkene

Den gangen fortalte hun til KK at hun har hørt fra andre med-barselskvinner, at de er flau over strekkmerkene sine - noe hun også har kjent på selv.

- Det syns jeg er skikkelig trist. Vi skal bære dem med stolthet, for de vitner om det fantastiske mirakelet som en graviditet er. Derfor ville jeg legge ut bildet for å vise alle at ikke bare er det helt naturlig, men det er også noe vi skal være stolte av. Jeg ville også vise unge jenter som opplever å få strekkmerker i puberteten at det er helt naturlig, og at det slett ikke er noe å være flau over.

Sandra Lyng håper at hennes åpenhet om egne erfaringer og økt fokus på psykisk helse, kan bidra til at andre jenter og kvinner får økt selvfølelse. På verdensdagen for psykisk helse holder Sandra Lyng et foredrag på Bekkestua bibliotek i Bærum, hvor hun deler av sine erfaringer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer