I anledning verdensdagen for psykisk helse, som retter fokus på åpenhet og å bryte ned tabu og skam rundt psykiske utfordringer, har artist Sandra Lyng (32) delt et sterkt innlegg på Instagram-profilen sin. Der forteller hun om sin egen personlige kamp.
Hun innleder innlegget med å fortelle følgerne sine at hun føler seg heldig som har mulighet til å kunne dele erfaringer og på den måten få folk til å føle seg mindre alene.
«Jeg har blant annet hatt bulimi, bipolar lidelse og fødselsdepresjon. Men nå føler jeg meg sterk, sterk nok til å snakke om det. Sterk nok til å klare å dele, tøff nok til å tørre. Til å tørre å snakke om hva det var som gjorde at jeg kom meg opp igjen fra de dype dalene, hvilke verktøy jeg brukte, fikk råd om, og kom frem til selv.».
Sandra Lyng (32):
Født 18. april 1987 i Mosjøen. Forlovet med Lasse Joachim Langerud (34). Sammen ble de foreldre til Sander i november 2018. Slo gjennom i «Idol» i 2004, og har siden jobbet som artist og låtskriver.
Tøff barselstid
I et stort intervju med KK, som ble publisert denne våren, åpnet Sandra opp om graviditeten og fødselen, og sa at hun synes det er få som tør å si sannheten høyt når det kommer til, den for mange, tøffe barselstiden.
- Jeg synes det er for lite ærlighet om hvordan den første tida med baby er. Alt som skjer med kroppen, hvor krevende amminga kan være. Jeg hadde i grunn tenkt at det skal bli digg å bli ferdig med å være gravid, men nå vet jeg jo at det er da det virkelig begynner. Og det som kom, var ekstra utfordrende.
Men det er ikke bare der Sandra Lyng har turt å gå utenfor boksen - og vært ærlig der andre fremstår som glansbilder på sosiale medier. I sommer viste hun frem strekkmerkene sine.

Var flau over strekkmerkene
Den gangen fortalte hun til KK at hun har hørt fra andre med-barselskvinner, at de er flau over strekkmerkene sine - noe hun også har kjent på selv.
- Det syns jeg er skikkelig trist. Vi skal bære dem med stolthet, for de vitner om det fantastiske mirakelet som en graviditet er. Derfor ville jeg legge ut bildet for å vise alle at ikke bare er det helt naturlig, men det er også noe vi skal være stolte av. Jeg ville også vise unge jenter som opplever å få strekkmerker i puberteten at det er helt naturlig, og at det slett ikke er noe å være flau over.
Sandra Lyng håper at hennes åpenhet om egne erfaringer og økt fokus på psykisk helse, kan bidra til at andre jenter og kvinner får økt selvfølelse. På verdensdagen for psykisk helse holder Sandra Lyng et foredrag på Bekkestua bibliotek i Bærum, hvor hun deler av sine erfaringer.
