Sandra Lyng viste frem strekkmerkene sine

- Jeg har brukt mye tid på å være misfornøyd foran speilet, sier Sandra Lyng til KK.

FORBILDE: Artist Sandra Lyng er lei av kroppspress og urealistiske forbilder - og la ut et bilde av strekkmerkene sine på Instagram. FOTO: Heiko Junge / NTB Scanpix
FORBILDE: Artist Sandra Lyng er lei av kroppspress og urealistiske forbilder - og la ut et bilde av strekkmerkene sine på Instagram. FOTO: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den populære artisten Sandra Lyng (32) fra Mosjøen i Nordland, har de siste årene brukt bildedelingstjenesten Instagram som en måte å fremme et sunt kroppsideal overfor følgerne sine.

For ett år siden, mens hun ennå var gravid med sin førstefødte sønn Sander (i dag 9 mnd), fortalte hun åpenhjertig om hetsen hun fikk under svangerskapet - da flere påpekte at hun var stor nok til å ha både tvillinger og trillinger i magen.

Denne høsten la hun ut en ny post på Instagram, hvor hun viste frem strekkmerkene hun har ved midjen. Til bildet skriver hun enkelt og greit: kunst.

Se dette innlegget på Instagram

Kunst

Et innlegg delt av Sandra Lyng (@sandralyng)

I kommentarfeltet er det flere av Sandras følgere som uttrykker at de setter pris på at artisten velger å vise frem det som mange fremdeles ser på som et kroppslig tabu.

«Det er jo den første tegningen barnet laget til deg - bær dem med stolthet!» er det en av følgerne som skriver til Sandra.

Til KK sier Sandra at hun har hørt fra andre med-barselkvinner, at de er flau over strekkmerkene sine - noe hun også har kjent på selv.

- Det syns jeg er skikkelig trist. Vi skal egentlig bære dem med stolthet, for de vitner om det fantastiske mirakelet som en graviditet er. Derfor ville jeg legge ut bildet for å vise alle at ikke bare er det helt naturlig, men det er også noe vi skal være stolte av. Jeg ville også vise unge jenter som opplever å få strekkmerker i puberteten at det er helt naturlig, og at det slett ikke er noe å være flau over.

- Hvorfor tror du at strekkmerker er et kroppslig tabu i samfunnet?

- Jeg vet ikke, og skjønner det ikke. Det er jo bare det det er: Streker i huden. Det er helt vanlig, og noe så å si alle har.

- Jeg har langt fra alltid vært trygg på meg selv og mitt utseende

Selv om Sandra med årene er blitt mer komfortabel i egen kropp, er det ikke slik at hun alltid har hatt vært så trygg på seg selv som hun er nå.

- Jeg har langt fra alltid vært trygg på meg selv og mitt utseende. Jeg har brukt mye tid på å være misfornøyd foran speilet. Negative tanker om meg og utseendet mitt har tatt stor plass. Men noe skjedde da jeg fikk barn, sier hun til KK.

Da hun innså hva kroppen hennes var i stand til å klare, faktisk bære frem et menneske, sluttet hun å klage.

- Og kroppen min har klart å lage det fineste mennesket jeg vet om - sønnen min. Så da sluttet jeg å klage på kroppen, jeg gav den heller kreds. Den er sterk, den kan løfte, bære, løpe, bysse og amme - og mye, mye mer. Hvordan kan jeg klage når den fungerer så bra? Så jeg sluttet å hate den, og nå liker jeg den bare mer og mer. Med alle «feil» samfunnet har pålagt oss å skamme oss over, som cellulitter, åreknuter og strekkmerker.

- Jeg synes vi alle skal jobbe med å være glad i oss selv slik vi er!

Heldigvis er det stadig flere som velger å dele bilder av nettopp strekkmerker på kroppen, som gjør at det blir mer normalisert. Den amerikanske supermodellen Ashley Graham (31) er blant dem som har stått i bresjen for å normalisere kroppsidealet.

Se dette innlegget på Instagram

same same but a little different

Et innlegg delt av A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham)

Ved en rekke anledninger har hun vist frem strekkmerkene sine, og sist ut var nå i høst - da hun delte et bilde av seg selv, hvor hun viser frem strekkmerkene på mage og hofter. Til bildet skriver hun: «Same same, but a little different».

KKs sjefredaktør Ingeborg Heldal var blant dem som klappet i hendene over at supermodellen viste frem det mange synes er vanskelig å snakke om.

- Jeg tror de aller fleste synes det er deilig med noe annet enn det perfekte, polerte, filtrerte i Instagram-feeden sin. Ashley Graham har jo vært en forkjemper for mangfold og kroppspositivisme i modellbransjen i mange år, og er i så måte en fin motvekt mot det uoppnåelige skjønnhets- og kroppsidealet.

Det samme mener hun også at Sandra Lyng bidrar til her hjemme i Norge.

- Jeg synes det er veldig fint at Sandra, og stadig flere og flere andre, velger å vise det som er ekte og ufiltrert i sosiale medier! Jeg synes vi alle skal jobbe med å være glad i oss selv slik vi er, og ikke alltid jage et ofte uoppnåelig skjønnhetsideal!

Sandra sier til KK at hun har fått mange positive tilbakemeldinger på at hun tør å være åpen og dele sårbare ting.

- Det eneste som virkelig hjelper på selvtilliten er tankene du har om deg selv, tilliten til seg selv. Jeg øver meg på det og blir selvfølgelig kjempeglad når jeg får hyggelige tilbakemeldinger. Jeg setter enormt stor pris på følgerne mine og støtten jeg får gjennom dem - og det er de som gjør at jeg fortsetter å dele.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer