Beforeigners

Santelmann levde på 4500 kilokalorier om dagen

- Jeg måtte spise tre ganger mer enn det jeg pleier å spise, sier Beforeigners-aktuelle Tobias Santelmann til KK.

BEFOREIGNERS: Tobias Santelmann er aktuell i den første norske HBO-serien Beforeigners. FOTO: Helge Brekke // HBO Max
BEFOREIGNERS: Tobias Santelmann er aktuell i den første norske HBO-serien Beforeigners. FOTO: Helge Brekke // HBO Max Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skuespilleren Tobias Santelmann (41) er én av flere norske og internasjonale skuespillere vi får se i sesong to av den populære norske HBO-serien Beforeigners.

41-åringen har rollen som kong Olav den hellige, og var så vidt å se i første sesong. Nå får han utfolde seg mer i historien, og er en sentral karakter i scifi-krimserien som har tatt verden med storm.

Tobias Santelmann, kjent fra TV-serier som Exit Atlantic Crossing og The Last Kingdom, spiller side om side med svenske Hedda Stiernstedt (33) - som har gjort seg bemerket her til lands i TV-serien Vår tid er nå og den norske filmen Fjolls til fjells.

NORGESVENN: Dette er det andre norske prosjektet som svenske Hedda Stiernstedt er en del av. Hun er ikke fremmed for å lære seg norsk og jobbe mer i Norge i fremtiden. I desember blir hun å se i den norske HBO-serien Beforeigners. FOTO: Helge Brekke // HBO Max
NORGESVENN: Dette er det andre norske prosjektet som svenske Hedda Stiernstedt er en del av. Hun er ikke fremmed for å lære seg norsk og jobbe mer i Norge i fremtiden. I desember blir hun å se i den norske HBO-serien Beforeigners. FOTO: Helge Brekke // HBO Max Vis mer

Vi møtte Hedda og Tobias i forbindelse med presselanseringen av Beforeigners sesong 2, og de har bare lovord å si om hverandre.

- Hedda er en veldig leken, modig og raus skuespiller, som det har vært veldig spennende å jobbe med!

Under innspillingen, som foregikk i Oslo under full lockdown i fjor vinter, følte Hedda seg dårlig på settet noen dager - og Tobias ble en god støtte underveis.

- Jeg hadde en liten krise der noen dager, fordi jeg ikke var i form, og da tok Tobias veldig godt vare på meg. Mellom opptak var han veldig påpasselig med at jeg fikk tatt meg lange pauser, minnes hun.

Gikk opp 10 kilo

I rollen som Olav den hellige var Tobias Santelmann nødt til å både lære seg å snakke norrønt, men også å spise seg opp for å bli fysisk stor nok for rollen.

Tre uker før innspilling ba regissør Jens Lien (54) Santelmann om å legge på seg.

- Jens sa i en bisetning tre uker før opptak at det hadde vært gøy om jeg hadde vært litt større, og med den lille notisen der så måtte jeg spise meg opp, forteller Tobias til KK.

FRA SESONG 1: Skuespiller Tobias Santelmann hadde en kort sekvens i sesong 1, der han kom ridende på en hvit hest. Rollen Olav den hellige, som han spiller, blir en av de sentrale karakterene i sesong 2. FOTO: Lars Olav Dybvig // HBO Max
FRA SESONG 1: Skuespiller Tobias Santelmann hadde en kort sekvens i sesong 1, der han kom ridende på en hvit hest. Rollen Olav den hellige, som han spiller, blir en av de sentrale karakterene i sesong 2. FOTO: Lars Olav Dybvig // HBO Max Vis mer

Santelmann kom inn helt på tampen av sesong 1, og forklarer at den lille sekvensen han hadde måtte skrives om fordi han ikke var stor nok.

- Jeg en veldig liten scene, og jeg kom ridende inn i baris. I manus sto det at motspilleren min skulle «stryke ham over den muskuløse brystkassen», noe i den dur.

På den tiden hadde Tobias spilt i en produksjon som gjorde at han ikke hadde hverken tid eller mulighet til å gjøre noe med kroppsfasongen der og da.

- Motspilleren min hadde en replikk av typen «jeg hadde glemt hvor stor du var» på norrønt, men den måtte rett og slett gjøres om til «jeg hadde glemt hvor høy du var», sier han og ler.

Men til innspillingen av sesong 2 har Santelmann fått hjelp av en PT, som har veiledet ham og tipset ham om en app han kunne bruke for å få oppskrifter og oversikt over inntaket.

- Jeg fulgte oppskriftene i appen, og lagde måltidene selv. Det var vanlige måltider, bare at det var tre ganger mer enn det jeg pleier å spise. Jeg spiste 4500 kilokalorier om dagen.

På settet hadde han med seg egne matpakker, og mye av tiden gikk med til å spise. I løpet av disse ukene gikk han opp 10 kilo.

- Jeg var mett fra forrige måltid, men likevel måtte jeg stappe i meg mat. Det var forferdelig kjedelig, og ganske hardt vil jeg si.

IN ACTION: Tobias Santelmann som Olav den hellige i sesong 2 av Beforeigners. Her med skuespillerkollega Per Kjerstad. FOTO: Lars Olav Dybvig // HBO Max
IN ACTION: Tobias Santelmann som Olav den hellige i sesong 2 av Beforeigners. Her med skuespillerkollega Per Kjerstad. FOTO: Lars Olav Dybvig // HBO Max Vis mer

- Han satt og pustet tungt ved hvert måltid! minnes skuespillerkollega Hedda.

Målet for vektoppgangen var ikke at Tobias skulle bli definert og muskuløs, men rett og slett større enn det han var.

- Jeg spurte tidlig om det var snakk om bar overkropp-bilder, men det var det ikke. Jeg skulle bare bli stor.

Hedda må le.

- Dette blir nesten som en kontaktannonse for Tobias Santelmann! bryter hun ut.

Vil lære seg norsk

Hedda forteller til KK at hun synes det er gøy å ha fått mulighet til å gjøre noe helt annet enn det hun har gjort tidligere, og spesielt det å lære seg norrønt språk har vært utfordrende og givende.

- Det lokket meg å gjøre en litt mer edgy rolle. Jeg måtte lære meg et helt nytt språk, og det tok enormt mye tid, men var veldig gøy.

- Tobias var tvunget til å gjøre to ganske krevende saker på én og samme tid; spise seg opp og lære seg norrønt, mens for meg holdt det å lære meg språket!

VIKINGHEKS: Svenske Hedda Stiernstedt spiller vikingheksen Volva, som innleder et forhold med Olav den hellige, i sesong to av Beforeigners. FOTO: Lars Olav Dybvig // HBO Max
VIKINGHEKS: Svenske Hedda Stiernstedt spiller vikingheksen Volva, som innleder et forhold med Olav den hellige, i sesong to av Beforeigners. FOTO: Lars Olav Dybvig // HBO Max Vis mer

Hedda, som altså har jobbet for to prosjekter i Norge, synes det er ekstra trivelig å jobbe her til lands, fordi at hun merker stor forskjell på skuespillerbransjen i de to nabolandene.

- Jeg er blitt veldig glad i Norge, og synes det er veldig fint å være her for å jobbe. Folk er så snille her, og jeg opplever at den svenske filmbransjen er mye hardere enn den norske. Her er det veldig varmt og godt, og alle tar vare på hverandre.

Ettersom Norge var stengt ned under innspillingen i fjor vinter, fikk ikke svenske Hedda mulighet til å lære byen bedre å kjenne.

- Endelig skulle jeg få spille inn i en stor by, men ingenting var åpent, så jeg satt for det meste bare på hotellrommet.

Likevel har hverken språklæring eller lockdown hindret Hedda i å drømme om flere norgesprosjekter.

- Neste steg er vel å lære meg norsk, sånn at jeg kan jobbe på norsk, sier hun og ler.

TV-serien Beforeigners har premiere på HBO Max 5. desember.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer